• Menu
  • Menu

Backpacker Burnout: 6 tips voor als je je reislust even kwijt bent.

Backpacken is fantastisch. Lekker vrij zijn, doen en laten wat je wilt, leuke mensen ontmoeten en prachtige plekken zien. Dat zou je makkelijk voor de rest van je leven kunnen doen, toch?

Nou nee.

Je kunt soms ook gewoon een beetje klaar zijn met reizen. Geen zin meer hebben. Totaal niet geboeid worden door opnieuw een tempel, nog een strand, nog een avond zuipen of weer een andere backpacker die vraagt where are you from and where have you been? 

Ja, het klinkt verwend, maar als je lang genoeg reist dan ga jij er ook last van krijgen. 

Wat doe je als de backpacker burn-out toeslaat?

De burn-out ontstaat doordat je teveel van hetzelfde doet en je al veel mooie ervaringen hebt meegemaakt. Er zijn een aantal dingen die je over deze burn-out heen helpen en je reislust weer aanwakkeren.

(1) Spreek met jezelf af dat je de volgende dag iets gaat doen. Ook als je geen zin hebt.

Luiheid is verslavend en als je vandaag niks doet, is de kans groot dat je morgen weer niks doet. Af en toe is dit hartstikke lekker, maar als je niks doet omdat de wereld buiten je hostel je niets kan interesseren, lijkt het meer op een depressie dan op luiheid.

Spreek met jezelf af dat je niet zo’n verwend nest moet zijn en dat je de volgende dag hoe dan ook een aantal dingen gaat bereiken. Zelfs simpele dingen als een treinticket boeken, een bak koffie drinken of een bepaald punt bezoeken kunnen je weer op weg helpen.

Missie van de dag: kappertje pakken en stiekem duimpie opsteken.
Missie van de dag: kappertje pakken en stiekem duimpie opsteken.

(2) Probeer niet te vergelijken

Wanneer je al veel mooie dingen hebt gezien is het makkelijk om te vervallen in vergelijkingsgedrag. Je vertelt jezelf constant dat die vorige tempel, dat ene strand of dat hostel met al die chille mensen veel mooier was dan wat je nu ziet.

Natuurlijk is het hartstikke fijn wanneer je mooie herinneringen hebt, maar wanneer deze glory days’ elke dag een schaduw werpen over al je nieuwe ervaringen dan moet je jezelf afvragen of het wel echt zo mooi is.

In Darjeeling India vertelde ik mezelf 'leuk uitzicht, maar de bergen in Nepal waren mooier'
In Darjeeling (India) vertelde ik mezelf ‘leuk uitzicht, maar de bergen in Nepal waren mooier’

 

(3) Pak een vlucht naar een ander land

Een andere omgeving kan een echte opsteker zijn en je reislust weer aanslingeren. Net zoals het bezoeken van een nieuwe kroeg je weer een beetje nieuwsgierig maakt en het gevoel van avontuur terug brengt.

IMG_7666
Beetje strandhangen en een Maleisische bruiloft bijwonen was heerlijk na het drukke en intense India

(4) Reis met iemand die pas net onderweg is

Als je iemand in je hostel tegenkomt die pas een paar weken of dagen onder weg is, kijk dan of je samen wat dingen kunt gaan doen. Grote kans dat deze persoon nog enthousiast is over alles en dat dit enthousiasme ook op jou overslaat.

(5) Zet je muziek aan en bekijk alle foto’s van de reis die je gemaakt hebt

Als je geen zin hebt om nieuwe dingen te gaan zien, neem dan eens een kijkje naar wat je allemaal al gezien hebt op je trip. Slinger je muziek aan en ga door al je reisfoto’s heen. Grote kans dat je foto’s ziet en bedenkt ‘ohja, dat was ik helemaal vergeten, dat was fantastisch!’

Op het moment dat je weer beseft hoe fantastisch reizen is en hoe gelukkig je bent geweest gedurende je hele trip, begint de backpacker burn-out een beetje te verdwijnen. Je enthousiasme keert terug, je wilt weer wat doen en je wilt meer mooie momenten beleven.

(6) Wat je ook doet, ontken het niet

Net als met alle vervelende gevoelens die we in het leven ervaren, is ontkennen vaak geen goede oplossing. Het gevoel wordt misschien tijdelijk gemaskeerd, maar blijft altijd aanwezig onder de oppervlakte.

Het is ook helemaal niet erg dat je even geen zin meer hebt om te reizen, zolang je dit maar toe kunt geven. Erken het gevoel, bekijk goed waardoor het veroorzaakt wordt en onthoud… 

Depositphotos_69381697_m-2015