• Menu
 • Menu

Gids voor Biogradska Gora Nationaal Park, het oerbos van Montenegro

Stel je voor: Een plek waar de lucht fris en zuiver is, waar eeuwenoude bomen de hemel raken en waar glinsterende meren de weerspiegeling van de bergen tonen. Dit is Biogradska Gora National Park.

Biogradska Gora, in het hart van Montenegro, is een plek voor een ontspannen wandeling, een uitdagende hike en alles daartussenin. 

Het park is een van de oudste beschermde natuurgebieden ter wereld en strekt zich uit over meer dan 1600 hectare ongerepte wildernis. Het park herbergt een van de laatste drie oerbossen van Europa, inclusief beren, wolven en slangen. Het is een levend monument van de wereld zoals die was en een must-see als je in Montenegro bent.

In dit park delen we de beste dingen om te doen, waaronder de beste hikes en tips om optimaal te genieten van deze prachtige plek. 

Biogradska Gora Nationaal Park in het kort

 • De beste tijd om het park te bezoeken is tussen mei en oktober. 
 • De entree bedraagt €4 per volwassene. 
 • Je bezoekt het park het beste vanuit de plaatsjes Kolašin en Mojkovac. Als je geen eigen auto hebt, neem dan de taxi, of huur een auto in Montenegro.
 • Veel van de bomen in dit oerbos zijn meer dan 500 jaar oud en hoger dan 60 meter. 
 • Er is een enorme biodiversiteit met meer dan 2000 soorten planten, 86 soorten bomen, 80 soorten vlinders en 350 soorten insecten. In het park kun je ook slangen, beren, wolven en – let op – naaktslakken ter grootte van een kroket treffen. 
 • In de maanden mei/juni kan het flink naar look ruiken in het park, dat komt omdat de daslook dan vol in bloei staat. Hele velden met deze plant verspreiden dan deze ui/knoflookachtige lucht.

Naast alle bijzondere flora en fauna, herbergt het park zes gletsjermeren, waarvan Biogradsko Jezero het meest bekend is. Andere meren die de moeite waard zijn om te bezoeken, zijn Šiško Jezero, Ursulovačko Jezero en Pešica Jezero. Elk van deze meren heeft zijn eigen unieke charme en schoonheid, en samen vormen ze een netwerk van zogenoemde blauwe juwelen in het groene tapijt van het park.

Wat te doen in Nationaal Park Biogradska Gora? 

Het nationaal park Biogradska Gora is een bestemming voor natuurliefhebbers en actievelingen. Van korte wandelingen tot uitdagende hikes en van pittige mountainbike trails tot relaxte ritjes, in Biogradska vind je het allemaal. Hou je ogen ook zeker open voor alle bijzondere dieren en planten in dit gebied, want je weet nooit wat je tegenkomt. Wij zagen bijvoorbeeld vijf slangen bij Biogradsko Jezero. Wat de leukste dingen zijn om te doen in het Biogradska Gora National Park lees je hieronder:

Loop door het oerbos een rondje om Biogradsko Jezero

De populairste en makkelijkste wandeling in het nationaal park is het 3.3 km lange rondje om het meer. In een uurtje loop je het meer rond en zie je vanuit verschillende hoeken het prachtige blauwe meer. Er staan overal rond het meer bankjes om even lekker op neer te ploffen en te genieten van het uitzicht. Zo nu en dan duiken er wat vissen of padden op en in de met mos gevulde regenbossen hoor je constant vogels fluiten. Hou je ogen gericht op de waterrand en de berm voor beweging. Wij zagen zeker vijf slangen toen we een rondje om het meer liepen. Laat je trouwens niet tegenhouden door regen. Toen wij er waren regende het ook flink, maar omdat je tussen de bossen loopt word je nauwelijks nat. 

Tip: Je kunt ook een roeiboot huren bij het meer. Je betaalt daar 8 euro per uur voor. 

Mountainbikers en hikers: Leef je uit! 

Wie meer wil, kan in Biogradska Gora meer krijgen! Tal van hiking trails en mountainbike routes liggen op je te wachten. Vanwege de regen hebben wij het bij een rondje om het meer gehouden, maar er zijn echt veel leuke hikes. Check bijvoorbeeld deze naar de piek van Crna Glava. Andere populaire hikes zijn: 

 • Biograd-meer naar Dolovi: Deze wandeling is 8 km lang en duurt ongeveer 2 uur om te voltooien.
 • Bjelojevića Rijeka naar Jelovica: Deze wandeling is 35 km lang en duurt ongeveer 8 uur om te voltooien.
 • Šiška naar Katun Vranjak: Deze wandeling is 18 km lang en duurt ongeveer 4 uur om te voltooien.
 • Kolašin naar Kraljevo Kolo: Deze wandeling is 7 km lang en duurt ongeveer 3 uur om te voltooien.

Beste mountain bike trails in Biogradska Gora National Park

Mountainbikes kun je makkelijk huren in Kolašin voor schappelijke prijzen. Daarna kun je gaan waar je wil. Op de website WikiLoc vind je veel leuke mountainbike routes. 

Slaap in een Katun

Als je meerdere dagen wilt hiken en wilt genieten van een zonsondergang in het park, overnacht dan in een Katun. Deze bescheiden onderkomens, ooit gebruikt door herders, zijn nu een leuke en authentieke manier om te verblijven in deze regio. Geniet van traditionele gerechten terwijl je het waanzinnige landschap in je opneemt. 

Hou er rekening mee dat je 1.5 – 2 uur moet hiken om bij de onderstaande plekken te komen, maar de beloning is het waard. 

Fruit plukken (in de zomer & herfst)

Als je door het bos wandelt zie je op veel plekken bosaardbeien, bosbessen en frambozen. Deze kun je in de (late) zomermaanden plukken en lekker opeten. Picknicken is al leuk, maar hoe leuk is het als je je snacks ook nog eens in het wild kunt plukken? 

Beste hotels in Kolašin 

Hoewel Kolašin ansich niet de meest betoverende plek is, is het wel een goede uitvalsbasis met goede slaapplekken. Als je met een beperkt budget reist is Max Kolašin de perfecte plek. Ze hebben prima hotelkamers (niet zo oubollig) en voordelige studio’s. Voor een paar tientjes meer, neem je een stijlvolle upgrade naar Villa Montenegrina.

Voor nog luxere appartementen wil je kijken naar de verblijven in het Modern Mountain gebouw. Er staan meerdere appartementen op booking.com, maar Apartment Najomi is bijvoorbeeld een plek waar je heerlijk kunt chillen. Het is een mix tussen hotel en appartement want je hebt wel een moderne keuken, maar ook gratis ontbijt. Lekker toch?

Biogradska Gora combineren met andere plekken in Montenegro

Het Biogradska Gora National Park is goed te combineren met andere plekken in Montenegro. Je kunt bijvoorbeeld makkelijk doorrijden naar de Tara kloof, een echte aanrader. Het Durmitor National Park kun je ook bezoeken, maar dat is nog wel een goede twee uur rijden vanaf het meer Biogradsko Jezero (waarbij je wel gelijk door de prachtige Tara Kloof komt). Op een uurtje rijden vind je nog de Mrtvica Canyon, wij zijn daar zelf helaas niet geweest vanwege tijdgebrek, maar dit artikel belooft een hoop goeds.

Lees hier onze ultieme route door het prachtige Montenegro!

Meer lezen over de leukste plekken in Montenegro? Check hier al onze artikelen!