• Menu
  • Menu

Gewoon doen in Montenegro: De Kotor Serpentine Road

Overweeg je de Kotor Serpentine Road te rijden? Die slingerende bergweg waarvan je overal op internet leest dat het best gevaarlijk en uitdagend is? Gewoon doen! 

Het klopt dat de bergweg meer bochten heeft dan een pretzel en dat het op sommige plekken erg smal is, maar het is echt niet zo spannend als je overal leest. Wanneer je gaat wordt je beloond met waanzinnige uitzichten over de Baai van Kotor en een bijzonder gevoel van avontuur. Dus wat zeg je ervan? Doe je riem om, zet je zonnebril op en maak je klaar voor een fantastische rit. 

In dit artikel lees je tips voor de Serpentine Road en hoe je daar optimaal van geniet, ook als je het een beetje spannend vindt. 

Waarom überhaupt de Serpentine Road rijden? 5 redenen!

Hier zijn 5 redenen waarom je de Kotor Serpentine wil rijden: 

  1. Adembenemende uitzichten: De Kotor Serpentine is één van de mooiste bergwegen in Montenegro en Europa. Terwijl je klimt, onthult de Kotor Bay zichzelf in al zijn glorie. Je kunt zelfs helemaal tot aan Perast kijken, waar het Onze-Lieve-Vrouwen op de Rots eiland slechts een klein stipje lijkt.
  2. Unieke rijervaring: Met zijn haarspeldbochten en steile hellingen biedt de Kotor Serpentine Road een unieke en spannende rijervaring. Het is een uitdaging, maar een die de moeite waard is voor het avontuur en de sensatie.
  3. Natuurlijke schoonheid: De weg is omgeven door prachtige natuurlijke landschappen. Toen wij er waren in juni stond de hele berm vol bloemen waardoor je het gevoel hebt dat er overal veldboeketjes staan.
  4. Toegang tot Lovćen National Park: De weg leidt naar de top van Lovćen N.P., een andere must-see attractie in Montenegro. Het park is bekend om zijn rijke biodiversiteit en het Mausoleum van Petar II. Je kunt ook helemaal omrijden via Budva, maar via de Serpentine is sneller én leuker.
  5. Leuke restaurants: Langs de weg zijn er verschillende fijne restaurants waar je kunt stoppen voor een maaltijd of een drankje, waardoor de rit nog aangenamer wordt. Uiteraard hebben die restaurants ongeëvenaarde uitzichten op de Baai van Kotor. 

Hoe is het om de Kotor Serpentine te rijden?

Zodra je aan je reis begint, slaat de opwinding toe en gaan je gedachten alle kanten op. De eerste paar bochten? Pure adrenaline. Maar al snel merk je: Ik kan dit.

Zodra je de eerste tegenligger hebt gehad, heb je weer een zorg minder. Er is (meestal) genoeg ruimte om te passeren en ook de weg is nergens echt steil. Het gedeelte met de 25 haarspeldbochten is 8.3 km lang en stijgt 423 hoogtemeter, dat lijkt veel, maar het is gemiddeld maar een helling van 5%. Wij vonden de Vršič-pas in Slovenië uiteindelijk spannender en zelfs de Panoramaweg 3B langs Skadar Lake was moeilijker rijden. 

Een handige tip voor als je het toch spannend vindt: Als je vanuit Kotor omhoog rijdt, stop dan bij het eerste echte mooie uitzichtpunt in een van de eerste haarspeldbochten die je tegenkomt. Er is daar genoeg parkeergelegenheid in de berm. Wacht vervolgens tot je een camper voorbij ziet rijden en rij daar achteraan. De camper zal ervoor zorgen dat tegenliggende auto’s genoeg afstand bewaren en jij kan er dan rustig achteraan met je auto. Ideaal.

Onderweg zal je vaak willen stoppen voor een foto, maar er zijn niet heel veel plekken waar genoeg ruimte is om daadwerkelijk te stoppen langs de weg. De ene keer zie je de Baai van Kotor verschijnen en zodra je weer een bocht om bent kijk je uit over de Adriatische kust en het vliegveld van Tivat. 

Auto huren voor de Serpentine Road? Hier moet je op letten!

Auto huren voor de  Serpentine Road bij de baai van Kotor? Hier moet je op letten!

  • Kies een auto die geschikt is voor smalle, steile bergwegen en haarspeldbochten. Een compacte auto met voldoende vermogen geeft het meeste rijcomfort. 
  • Reserveer van tevoren: het kan druk zijn in Montenegro, zeker tijdens het hoogseizoen. Reserveer daarom op tijd om teleurstelling en hoge prijzen te voorkomen. 
  • Controleer de huurvoorwaarden en zorg dat je alle kosten en verzekeringen begrijpt. 

De twee beste sites om een auto te huren zijn Sunnycars.nl en Discovercars.com. Sunnycars is meestal iets duurder omdat je betaalt voor gemak en zekerheid van all-risk dekking. Bij Discover Cars vind je vaak betere deals, maar moet je de de all-risk dekking bijvoorbeeld zelf nog aanzetten (of niet, als je geld wilt besparen op de verzekering en bereid bent een hoger eigen risico te aanvaarden).

Lees hier alles over het huren van een auto in Montenegro!

Zijn er nog bezienswaardigheden langs de route? 

Laten we voorop stellen: De weg is de bezienswaardigheid met alle bijzondere vergezichten. Onderweg zijn er nog wel een paar noemenswaardige stops die je wilt overwegen. Zo hebben Horizont Bar en Restaurant Nevjesta Jadrana wel hele lekkere views. Op beide plekken is het eten het geld niet helemaal waard, maar voor een drankje is het top. Voor de waaghalzen is er vlakbij de afslag naar Lovćen National Park de zipline Njegusi met uitzicht over Kotor.

De beste tijd om de Kotor Serpentine te rijden 

De beste tijd om de weg te rijden hangt af van de richting waarin je reist. Het is in ieder geval handig om mee te rijden in een slinger van auto’s, omdat het tegemoetkomende verkeer dan meestal wacht en je makkelijker kunt passeren.

De ochtend is het best als je omhoog rijdt, aangezien veel mensen dan voor een dagtrip naar het hoger gelegen Lovćen National Park rijden. In de middag rij je juist beter naar beneden, wanneer de mensen weer terugkomen naar Kotor.

Lees hier alles over de perfecte rondreis door Montenegro!

Combineren met de Baai van Kotor

De slingerweg met al z’n haarspeldbochten is slechts één van de vele attracties in de baai van Kotor. Uiteraard wil je ook meer leuke plekken als Kotor, Perast en Risan bezoeken. Gelukkig hebben wij voor elk van die plekken een apart artikel geschreven, evenals tips voor de gehele Baai van Kotor. Bekijk ze zeker om alles uit je verblijf in Montenegro te halen!

Tip: We hebben de beste hotels in de Baai van Kotor voor je verzameld met een leuke selectie accommodaties

Combineren met het Njegos Mausoleum 

Als je de weg omhoog rijdt, sluit dit naadloos aan bij een bezoek aan Lovćen National Park en het beroemde Njegos Mausoleum. Boven op de berg die Montenegro haar naam gaf (zwarte berg) staat het mausoleum van Petar II Petrović-Njegoš – een belangrijk figuur in de geschiedenis van Montenegro. Het uitzicht van boven op de berg is eigenlijk de belangrijkste reden om te gaan. Hou er wel rekening mee dat je €5 entree moet betalen voor het mausoleum, dat je vervolgens kunt bezoeken via een lange tunnel. 

Meer lezen over Montenegro? Check hier onze uitgebreide collectie artikelen over dit bijzondere land!