• Menu
  • Menu

Ben jij een échte backpacker? Nou, proficiat.

Er moet me iets van het hart en dat is dat ik soms strontziek wordt van andere backpackers.

Vooral backpackers die vinden dat ze échte backpackers zijn. Ze dragen een lege portemonnee als een badge of honor en vinden iedereen die wel groenten bij z’n noodles doet een prinses; iemand die te veel luxe nodig heeft. Ze lopen in hun ongewassen shirt rond alsof zij het leven helemaal begrepen hebben, want wat zij doen is het échte leven en alle anderen zijn nerds.

Dan denk ik… ga toch weg.

Aan de andere kant van het spectrum heb je de luxe reizigers. De blik in hun ogen verraadt dat ze overtuigd zijn dat iedereen met een rugzak net uit een zwijnenstal met bedbugs en spermavlekken op de lakens komt lopen. Of er naartoe onderweg is natuurlijk. Zoiets zouden zij nooit doen, moet je voorstellen dat je een kamer moet delen met andere mensen!

Nee, doe deze luxe mensen maar een kamer in een luxe resort met uitsluitend de partner waar ze het zo erg mee naar hun zin hebben dat ze tijdens een etentje niet eens een normaal gesprek kunnen voeren. En natuurlijk zodat ze voor de derde keer dit jaar sex kunnen hebben en later op facebook foto’s kunnen plaatsen van dure cocktails en sushi met daaronder #lovinglife.

Ja jaahaaa, lekker negatief allemaal.

Soms is het gewoon lekker om alles af te zeiken.

Dus laten we vrolijk doorgaan.

Nederlandse reisblogs doen er ook vrolijk aan mee en schrijven artikelen als X tekenen dat jij een échte backpacker bent. Want blijkbaar weten zij precies wat een échte backpacker is. En blijkbaar is het dus ook belangrijk om een echte backpacker te zijn.

Maar wanneer ben je dan een echte backpacker?

Moet je minimaal een paar maanden van huis zijn of kun je ook voor twee weken backpacken?

Zijn een rugzak en een paar ongewassen shirts voldoende?

Of moet je ook vooral niet te veel luxe wensen?

Moet je alles zelfstandig doen of mag je ook af en toe een tour boeken?

Of mag je alleen een tour boeken als het vooral niet toeristisch is? Want toeristische dingen moet je als backpacker bij voorbaat niet leuk vinden toch? Want backpackers zijn geen toeristen, toeristen zijn namelijk dom.

Genoeg gezeik. Vanwaar deze frustratie?

Allereerst is het soms gewoon lekker om zonder opgaaf van rede te zeiken op alles.

Maar de belangrijkste reden dat ik hier mijn gal loop te spuwen is omdat ik denk dat we allemaal op een andere manier moeten kijken naar backpackers, of mensen in het algemeen.

De kleren die je draagt en de zichtbare keuzes die je maakt vormen slechts een klein gedeelte van wie je bent. Een rugzak dragen en noodles eten maken je net zoveel backpacker als het dragen van een tutu en ballerina’s je een balletdanser maken. Het gaat namelijk niet alleen om wat je aan de buitenkant laat zien, maar ook de intentie waarmee je dingen doet.

Zo kun je het ook zeggen
Zo kun je het ook zeggen

 

Backpacken is in mijn ogen grotendeels een expressie van vrijheid. Het kiezen van je eigen pad. Dat je daarbij ervaringen verkiest boven luxe of materialistische dingen is slechts een bijkomstigheid; een logisch gevolg van het feit dat je de vrijheid om de wereld te ervaren niet wilt laten beperken door geld, tijd en verwachtingen van anderen.

 

ervaringen

Natuurlijk ontstaan er overeenkomsten tussen mensen die zichzelf een backpacker noemen.

Je slaapt meestal op plekken waar het goedkoop of gratis is, zoals in een hostel of op een vliegveld. Maar ben je dan backpacker-af als je een keer een hotel neemt?

Je weet bijna nooit wat voor dag het is en maakt vrienden waarmee je soms een sterkere band hebt dan de mensen op het thuisfront. Maar als jij liever elke dag naar huis belt, waarom niet?

Het tempo waarop je reist is over het algemeen wat langzamer dan tijdens een “normale” vakantie, maar als jij als een wervelwind door alle landen wilt reizen, prima toch?

Dus.

Lang verhaal kort: Lekker boeiend of je een échte backpacker bent of niet. Iedereen reist op z’n eigen manier. Doe wat je leuk vindt. De unieke reis die je maakt ontstaat door de vrije keuzes die je maakt en als jij vindt dat jij een backpacker bent, dan ben jij een echte backpacker want aan het einde van de dag bepaalt een echte backpacker zelf wel wat een echte backpacker is.

Zo dat lucht op.

Happy travels.