• Menu
  • Menu

De Ultieme Route voor een Georgië Vakantie

Een reis door Georgië staat sinds ‘wie is de mol 2017′ bij steeds meer avontuurlijke reizigers op hun bucketlist. Terecht, want tijdens een Georgië vakantie heb je alles wat je van een avontuurlijke bestemming mag verwachten. Het is authentiek, goedkoop en makkelijk te bereizen. Maar wat een reis door Georgië vooral zo bijzonder maakt is dat het land ongelooflijk mooi is.

Overal waar je komt in Georgië vind je eeuwenoude kloosters met de meest waanzinnige uitzichten. Je kijkt constant uit op de indrukwekkende bergen van de Kaukasus die een natuurlijke grens vormen met Azerbeidzjan en Rusland. En ook de binnenlanden zijn met haar prachtige en vooral hele groene valleien een lust voor het oog.

Deze lofzang voor Georgië zou nog wel een tijdje door kunnen gaan want ook het eten, wijn en geschiedenis is mega-interessant. Voor nu laten we het echter bij één advies: Ga op reis naar Georgië. In dit artikel ontdek je de ultieme route voor een Georgië vakantie met hoogtepunten, tips en manieren om je route zo kort of lang te maken als je zelf wilt.

In dit artikel:

Route | HoogtepuntenVervoer | Beste reistijd | Reisverzekering

De perfecte route voor een Georgië vakantie

Voordat je een Georgië vakantie gaat plannen moet je vooral kijken naar hoelang je wilt gaan. Het land is namelijk goed te bereizen, maar je zal keuzes moeten maken als je tijd beperkt is.

Daarom hebben we hieronder de route voor Georgië opgesplitst in twee delen waar je allebei minimaal 7-10 dagen voor nodig hebt. Uiteraard is dit afhankelijk van hoe snel je wilt reizen.

Als je beide routes wilt combineren heb je minimaal 3 weken nodig. Houd er echter wel rekening mee dat een Georgië vakantie best vermoeiend kan zijn vanwege alle indrukken die je opdoet. Doe dus vooral een deel van de route als je niet genoeg tijd hebt!

Georgië route deel 1: Tbilisi – Sighnaghi Kazbegi

Het eerste deel van de route gaat vooral door het oosten en noorden van het land. Het is een mooie route die je vanuit Tbilisi kunt doen, ook als je wat minder tijd hebt. 

Georgië route deel 2: Tbilisi – Kutaisi – Mestia – Batumi – Vardzia – Borzjomi

Het tweede deel van de route door Georgië is er één die je meer in het westen van het land brengt. We zijn er hierbij vanuit gegaan dat je vanuit Tbilisi vertrekt, maar je kunt ook vanuit Kazbegi vertrekken. Voor deze route heb je minimaal 10 dagen nodig als je alle plekken wilt bezoeken, maar dat tempo ligt dan al redelijk hoog. Een minimum van 14 dagen is eigenlijk een stuk relaxter.

Hoogtepunten Georgië

Tbilisi

Tbilisi is een verbazingwekkend leuke stad met fantastische restaurants, bijzondere monumenten en geweldige uitzichtpunten. Het is een charmant resultaat van een lange historie en tradities gemixt met moderne invloeden en frisse energie. In veel opzichten doet Tbilisi dan ook denken aan Berlijn, waar de restjes Sovjet ook langzaam een nieuwe creatieve bestemming krijgen. Om alle hoogtepunten van Tbilisi te bezoeken heb je ongeveer drie dagen nodig, maar een extra dag extra is zeker geen overbodige luxe.

Benieuwd naar wat er allemaal te doen is in Tbilisi? Check onze gids voor Tbilisi.

Sighnaghi (via Gremi en Nekresi)

Vanuit Tbilisi vervolg je je weg naar de Kakheti regio, waar je kunt genieten van prachtige valleien, oude kloosters en heerlijke wijnen. Voor veel mensen is Sighnaghi de enige plek die ze in deze regio bezoeken. Je kunt deze ‘stad van de liefde’ zelfs op een dagtour vanuit Tbilisi bezoeken. In dit charmante stadje vind je een prachtig klooster, een mooie oude stadsmuur en een aantal fijne restaurants. Al met al een prima plek om één of twee nachtjes te blijven.

Meer lezen over Sighnaghi? Dit zijn al onze tips voor dit heerlijke stadje.

Als je je jouw trip door de regio iets wilt uitbreiden, is het leuk om op Gotrip.ge een privéchauffeur te regelen en via Gremi en Nekresi naar Sighnaghi te rijden. Hier vind je twee indrukwekkende kloosters met zeer fijne views. Onderweg kom je nog een 900 jaar oude boom tegen en kun je stoppen bij verschillende wijngaarden. Het omrijden kost je (inclusief stops) ongeveer 4 uur extra, maar het is zeker de moeite waard!

David Gareja

Vanuit Sighnaghi kun je via het David Gareja klooster terugrijden naar Tbilisi. Dit klooster is voor veel mensen een highlight van hun Georgië vakantie. In deze oude grotstad staat een bijzonder klooster en kun je tevens prachtig hiken door een semi-woestijnachtig gebied. De weg ernaar toe is wel misselijkmakend slecht, maar goed je moet er iets voor over hebben. De rit van Sighnaghi naar Tbilisi via David Gareja duurt ongeveer 4-5 uur, exclusief de tijd die je nog bij het klooster rondbanjert.

Kazbegi

Vanuit Tbilisi rijd je in ongeveer 3 uur naar de noordelijk gelegen Kaukasus met haar prachtige bergen en valleien. De populairste plek in deze regio is Stepantsminda, maar in de volksmond is Kazbegi gebruikelijker.

Dit is ook weer een plek die je met een dagtrip vanuit Tbilisi zou kunnen doen, maar eigenlijk is het beter om hier tenminste één nacht door te brengen. Je kunt hier namelijk een mooie hike naar de Drievuldigheidskerk van Gergeti maken. Deze kerk staat op een adembenemend mooie locatie die je met een flinke maar mooie wandeling kunt bereiken. Daarnaast kun je hier, zeker in de zomermaanden nog meer mooie hikes maken. Oh, en als je liever lui dan moe bent, dan kun je ook neerploffen op allerfijnste terras van Georgië met uitzichten waar je helemaal happy van wordt.

Onderweg naar Kazbegi kom je over de Georgian Military Highway. Langs deze route liggen ook al een aantal bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om even te stoppen. Zo heb je bijvoorbeeld het Zhinvali reservoir, een gigantisch stuwmeer omringd met groene bergen. Wanneer je stopt bij het Ananuri Fort kijk je ook uit over dit stuwmeer, en kun je gelijk dit kasteel uit de 17e eeuw bezoeken.

Verder heb je langs de route ook het Gudauri Viewpoint en het Russische-Georgische Friendship monument. Het monument zelf is nogal kitscherig, maar de uitzichten op de omgeving zijn werkelijk waar fantastisch!

Meer weten over Kazbegi? Lees onze tips voor dit prachtige gebied!

Gori & Uplistsikhe

Onderweg van Tbilisi naar Kutaisi vind je twee noemenswaardige stops. De eerste is Gori, de geboorteplaats van Stalin, met als belangrijkste trekpleister een museum over de beste man zelf. In dit aan propaganda grenzende museum doorloop je in chronologische volgorde het leven van Stalin en leer je wat voor buitenaards goede man het eigenlijk was. Je kunt ook zijn ouderlijk huis en een treincoupé waar hij graag in reisde van binnen zien. Het museum is verder niet voorzien van Engelse tekst en uitleg dus als je er echt meer van wilt weten is een gids aan te raden.

De tweede plek die je niet wilt missen is Uplistsikhe (probeer het maar niet uit te spreken). Op ongeveer 20 minuten rijden van Gori vind je deze oude grotstad waar mensen al vanaf 3000 voor Christus woonden. Het is zo bizar om hier rond te lopen en te bedenken dat mensen gewoon een complete stad uit de rotsen hebben gehakt.

Vandaag de dag kun je vrij rondwandelen door Uplistsikhe en prachtige plafonds met toffe details bewonderen. Ook zie je allerlei trappetjes uitgehakt en dat maakt het extra levendig en makkelijk om voor te stellen hoe mensen hier leefden. Zelfs als je niet geïnteresseerd bent in de geschiedenis, is het tof om deze plek te bezoeken en te bedenken dat mensen hier duizenden jaren geleden écht leefden. Je kunt deze twee plekken overigens ook bezoeken op een dagtour vanuit Tbilisi. Gori en Uplistsikhe liggen namelijk op ongeveer 1,5 uur rijden van Tbilisi.

Kutaisi

Kutaisi is de tweede stad van Georgië en een up-and-coming bestemming voor toeristen. De sfeer is gemoedelijk, de mensen zijn vriendelijk en steeds meer goede restaurants weten zich in Kutaisi te vestigen. Het is geen grote stad, de belangrijkste bezienswaardigheden van Kutaisi kun je in één dag zien. Toch is het aan te raden om hier minimaal twee dagen door te brengen zodat je ook tijd hebt voor een dagtour naar bijzondere canyons, watervallen en bossen.

Benieuwd naar wat er nog meer te doen is in Kutaisi? Check onze gids voor deze leuke stad.

Mestia & Ushguli

Mestia is de bergbestemming in het westen van Georgië en een populaire uitvalsbasis voor allerlei toffe hikes en dagtrips. Een van die dagtrips is naar Ushguli. Dit is een uniek dorpje met typische verdedigingstorens en tevens de hoogstgelegen permanent bewoonde plek van Europa. Let erop dat Mestia en Ushguli zeker in de wintermaanden niet altijd even goed te bereiken zijn vanwege sneeuwval. Houd daar dus rekening mee in je planning. Wij hebben deze plek niet bezocht, maar kijk voor meer informatie over Mestia zeker op moderntraveller.nl.

Batumi

Batumi is de moderne badplaats van Georgië die na flink wat investeringen ook met recht zo genoemd mag worden. In de zomermaanden is het een populaire bestemming voor Russen en andere volkeren uit de regio. Prima plek dus om even wat zon, zee en strand te pakken in Georgië. Uiteraard met goedkope biertjes en lekker eten!

Vardzia

Vardzia is een oude grotstad, maar wel eentje die een beetje uit de route ligt. Je kunt jezelf afvragen of het nog iets extra’s biedt nadat je in Uplistsikhe bent geweest. Wij hebben het vanwege tijdsgebrek niet gedaan, maar als je benieuwd ben of het iets voor jou is dan kun je dit verslag eens lezen.

Borzjomi National Park

Het Bordzjomi National Park is een fantastische plek als je van hiken houdt. Je kunt hier meerdere dag wandelingen doen of – als je echt hardcore bent -met een tentje en rugzak de wildernis intrekken. De uitzichten, de rust en de uitdaging maken het park tot een must-see voor outdoor liefhebbers. Let erop dat je wel een permit nodig hebt om door dit park te lopen, maar daar kan de gastheer of -vrouw van jouw accommodatie je vast bij helpen.

Alvast wegdromen bij de mooiste foto’s van Georgië? Check onze favoriete en ongefilterde foto’s van Georgië.

Vervoer in Georgië 

Je kunt deze route in principe met het openbaar vervoer doen, maar dan kan het zijn dat je onderweg moeilijk kunt stoppen bij verschillende highlights. De meest flexibele manier is een auto huren, maar als je daar niet comfortabel bij voelt dan is Gotrip.ge een absolute aanrader. Op deze website kun je makkelijk en voordelig privétransfers boeken en stoppen de chauffeurs onderweg bij verschillende hoogtepunten.  Wil je trouwens meer van dit soort tips? Check ook onze 10 handige tips voor Georgië.

Hulp nodig met vinden van tickets naar Georgië? Check hier onze ultieme gids voor het vinden van de goedkoopste vliegtickets!

Beste reistijd voor een Georgië vakantie

In principe kun je gedurende het hele jaar een reis door Georgië maken, maar de maanden april t/m september zijn wel het lekkerst. Dit zijn echter ook gelijk de drukste maanden. In de maanden april/mei staan veel bomen en planten in bloei en in de zomers geniet je van de warmte. In de wintermaanden kun je ook prima rondreizen in Georgië, alleen kan het wel zijn dat bepaalde wegen zijn afgesloten i.v.m. sneeuwval. 

Reisverzekering voor Georgië

Welke reisverzekering heb je nodig voor een rondreis in Georgië? Dat hangt helemaal af van jouw reisplannen, hoe lang je gaat reizen, of je avontuurlijke sporten gaat doen en vooral of je ook gaat werken. Het belangrijkste is dus dat je een reisverzekering kiest die past bij jouw reisplannen.

Als je alleen maar gaat reizen niet gaat werken

Als je WEL gaat werken

Meer weten over een passende reisverzekering?

Wij hebben inmiddels duizenden reizigers geïnformeerd over passende reisverzekeringen. Als je nog wel wat extra informatie kunt gebruiken raden we je aan om meer te lezen over de beste doorlopende reisverzekeringen én reisverzekeringen voor werken in het buitenland.

Dat was alweer de ultieme route voor een vakantie in Georgië! Wil je meer lezen over dit unieke land? Check dan hier al onze artikelen