• Menu
  • Menu

Kutaisi: De up-and-coming bestemming in Georgië

Kutaisi is de tweede stad van Georgië en een up-and-coming bestemming voor toeristen. De sfeer is gemoedelijk, de mensen vriendelijk en steeds meer goede restaurants weten zich in Kutaisi te vestigen.

Wel voelt het alsof het toerisme in Kutaisi nog in de kinderschoenen staat. Met de fijne vibes, leuke parkjes en de prachtige omliggende natuur zal het echter niet lang meer duren voordat meer toeristen dit stadje weten te vinden.

In tegenstelling tot Tbilisi kun je de hoogtepunten van Kutaisi in één dag wel gezien en beleefd hebben. Toch is het aan te raden om wat extra dagen in Kutaisi te plannen zodat je ook tijd hebt voor dagtours naar bijzondere canyons, watervallen en bossen. Benieuwd naar wat te doen in Kutaisi? In dit artikel lees je alles over de leukste plekjes, fijnste restaurants en beste slaapplekken.

Wat te doen in en rondom Kutaisi 

Het centrum van Kutaisi kun je in een middag zien. Kutaisi is echter ook een goede uitvalsbasis voor omliggende attracties. Hieronder lees je wat je allemaal kunt doen in en rondom Kutaisi.

Maak een stadswandeling 

Kutaisi is een prima stadje om lopend te ontdekken. Begin je dag bijvoorbeeld op de markt waar je overladen wordt met geuren, kleuren en verse producten. De markt in Kutaisi is één van de grootste en kleurrijkste van Georgië en absoluut de moeite waard.

Na de markt loop je naar de kabelbaan. Hier ga je met een soort zwevende mini-tram over de rivier naar een hoger gelegen attractieparkje. In dit parkje vind je een reuzenrad en als je met meer mensen bent kun je ook een potje paintballen. Verwacht echter niet al te veel van dit parkje.

Vervolg je route daarna richting de Bagrati Kathedraal, de bekendste en mooiste van Kutaisi. Vanaf hier heb je mooi uitzicht op de stad en kun je op de vervallen muur van het complex even lekker bijkomen. Wil je naar binnen in deze kathedraal? Zorg dan dat je bedekkende kleding draagt. vrouwen moeten ook hun hoofd bedekken.

Als je je zonden weer hebt overzien in de kerk vervolg je je route richting de botanische tuinen. Verwacht hier geen Keukenhof, maar het is prima om even door deze tuinen te struinen. Al is het maar om dat het een soort van op de route ligt. 

Na het wandelingetje door de tuin loop je terug naar het centrum. Hier vind je een centraal parkje en kun je de bijzondere fontijn op de gigantische rotonde bewonderen. Sluit je wandeling af met een hapje in een van de restaurants die in de buurt van dit centrale park liggen en je hebt Kutaisi min of meer uitgespeeld.

Bezoek de kloosters

Als je niet zo heel lang hebt in Kutaisi kun je de kloosters ook op dezelfde dag bezoeken als de stadswandeling. Het bekendste klooster is het Gelati Monastry, dat in z’n hoogtijdagen werd gezien als het tweede Jeruzalem. Het klooster is door Unesco van de werelderfgoedlijst afgehaald vanwege de reconstructiewerkzaamheden. In alle eerlijkheid; het klooster is ook niet heel veel mooier dan alle andere kloosters in Georgië. Maar goed, het blijft een mooi stukje werk en vooral aan de binnenkant zie je nog veel oude muurschilderingen.

Een minder oud en minder bekend klooster, is eigenlijk veel mooier. Het Motsameta klooster ligt op zo’n 5 kilometer van het Gelati Klooster en is prachtig gebouwd op een hoge klif. Vanaf het kloostercomplex kijk je uit op fantastisch groene kloof waar de rivier doorheen stroomt. Het uitzicht is hier zo fijn dat je bijna zou vergeten dat je eigenlijk voor het klooster kwam.

Dagtours vanuit Kutaisi 

Populair: Martvili, Okatse & Prometheus Cave

Vanuit Kutaisi kun je ook verschillende dagtours ondernemen. De meest populaire neemt je mee naar de Okatse Canyon, Kincha waterval (hoogste van Georgië), Martvili Canyon en Prometheus Cave.

Een bezoek aan de Okatse Canyon gaat overigens alleen maar door als het niet geregend heeft. Je loopt hier namelijk over een kilometer lange houten loopbrug en als die nat wordt, wordt het te glad.

In de Martvili Canyon kun je met een bootje varen en in de Prometheus grot kun je een wandelingetje maken door een gigantische, met neon verlichte grot. De prijs van de tour is op het moment van schrijven 40 lari, maar dat is alleen voor het transport. Je moet zelf nog de entreetickets naar Okatse, Martvili en Prometheus betalen. Let er ook op dat deze tours op maandag niet gaan omdat de canyons dan gesloten zijn. Je kunt deze tour boeken bij het toeristeninformatiepunt.

Extra tijd? Doe dan ook deze tour…

Een andere dagtour die je kunt ondernemen is naar de Sataplia nature reserve. Dit wordt ook wel het Jurassic Park van Georgië genoemd. Je vindt hier dinoskeleten, voetafdrukken van echte dino’s en een mooi bos waar je kunt rondwandelen. Je kunt je bezoek aan dit natuurpark mooi combineren met een bezoek aan Tskaltubo. Op deze plek vind je namelijk de verlaten hotels en badhuizen van de elite onder het Sovjet bewind.

Een laatste trip die je kunt doen – eventueel met een Gotrip als onderdeel van je reis terug naar Tbilisi – is naar Chiatura. In dit afgrijselijk troosteloze stadje staat één opvallend overblijfsel van de Sovjet-Unie nog overeind: het bizarre netwerk aan kabelbanen. In de stad vind je namelijk allerlei stokoude en verroeste kabelbanen die het wonder boven wonder nog steeds doen. Daarnaast vind je in de buurt nog een vreemd klooster, gebouwd op een bizar gevormde rots de. Je mag er als toerist niet naar boven, maar van een afstandje ziet het er toch gek uit.

Eten en drinken in Kutaisi

Kutaisi heeft niet de beste restaurants van Georgië, maar een aantal zijn wel gewoon prima. Hieronder een opsomming van de leuke plekjes:

  • Best western rooftop restaurant. Het eten is ietwat prijziger dan andere restaurants en de porties wat kleiner. Daartegenover staat dat de bediening check is en de uitzichten over de stad heerlijk.
  • Café fleur is een ondergewaardeerd café met goed ontbijt, lekkere koffie en vriendelijke prijzen.
  • Het naastgelegen ‘our café’ is op een warme dag fijn voor mensen kijken onder het genot van simpele en goedkope gerechten.
  • Papavero heeft een mooi terras; een soort groene binnentuin en een zeer uitgebreide kaart. Wij hebben er uiteindelijk niet gegeten omdat de honden op het terras maar niet stopten met blaffen en das nou net niet lekker rustig eten.
  • Palaty heeft zowel een wijnbar als een restaurant met veel Georgische gerechten en een handjevol Europese opties. Je zit hier sfeervol als je van een beetje kitsch houdt.

Slapen in Kutaisi

Hostel Vagabonde is simpel, schoon en op loopafstand van alle belangrijke plekjes. Daarnaast hebben ze moderne dekbedden, opzich heel wat in Georgië. Ben je opzoek naar iets voor een koppel? Dan is City Hotel Kutaisi een goede optie. De kamers zijn simpel, schoon en zeer vriendelijke geprijsd.

Vliegen naar Kutaisi? Vanaf augustus 2019 gaan er rechtstreekse vluchten vanaf Eindhoven.

Vanuit Kutaisi kun je makkelijk naar verschillende plekken in Georgië reizen. Het is ongeveer 3,5 uur naar Tbilisi, 4,5 uur naar Sighnaghi of 5 uur naar Kazbegi. Nog meer lezen over Georgië? Bekijk hier dan alle artikelen over Georgië op Backpackcentrale.