• Menu
  • Menu

Sighnaghi: Gids voor de meest romantische stad van Georgië

Sighnaghi is de stad van de liefde waar de straatjes gelegd zijn met keien en de rode daken prachtig afsteken tegen de met sneeuwtoppen beschilderde horizon. Het zou een mooi decor kunnen zijn voor een moderne versie van Romeo en Juliet…

Zo… Als die intro je hart nog niet deed smelten dan zullen we je het gewoon maar zeggen: Sighnaghi is het meest romantische plekje van Georgië.

Sighnaghi is een plek waar niet eens zo gek veel te beleven is, maar waar je je prima een dag of twee in alle rust kunt vermaken. Lekker eten, terrasjes pakken, wijn proeven, tussendoor wat kloosters bezoeken en oude stadsmuren beklimmen voor prachtige uitzichten. Meer dan dat is het niet, maar zeg nu zelf: dat is toch best lekker?

Wij verbleven er drie nachten en daardoor weten we wel precies wat er te doen is. Benieuwd naar hoe je het maximale uit je verblijf in Sighnaghi haalt? In dit artikel vertellen we je er alles over inclusief tips, restaurants en een fijne slaapplek.

Wat te doen in Sighnaghi 

Veel toeristen bezoeken Sighnaghi op een dagtour vanuit Tbilisi, maar dat is wel erg gehaast. Je kunt je in Sighnaghi namelijk makkelijk twee volle dagen vermaken. Hieronder lees je wat te doen in Sighnaghi.

Bodbe Monastry 

De grootste attractie van Sighnaghi, naast het stadje zelf, is het Bodbe Monastry. Dit klooster is nog volledig in gebruik en heeft naast de indrukwekkende gebouwen een schitterende tuin met adembenemende uitzichten. De tuinen zijn de mooiste van alle kloosters in Georgië. Misschien heeft dat iets te maken met het feit dat ze worden onderhouden door vrouwelijke nonnen.

Het kloosters opent om 10.00 uur en als je zorgt dat je stipt op tijd bent dan heb je het rijk de eerste 10 minuten voor jezelf. Daarna druppelen de toeristenbussen langzaam binnen en verliest het Bodbe klooster toch wel een beetje haar charme.

Lopen Langs de oude verdedigingsmuur 

Rondom Sighnaghi ligt een 4,5 Km lange verdedigingsmuur, een soort mini-versie van de Chinese muur. Deze verdedigingsmuur bood in vervlogen tijden bescherming tegen invasies. Mensen uit de Alazani vallei onder Sighnaghi vluchtten dan massaal naar boven naar de veiligheid van de beschermde stad. Deze muur kun je nog steeds afwandelden en een aantal torens zijn nog steeds te beklimmen. Neem je oeh’s en ah’s mee want de uitzichten zijn prachtig!

Doe een wijnproeverij bij Pheasants Tears 

Wijnproeverijen kun je in principe door heel Georgië doen, maar de Pheasants Tears is één van de betere. Je kunt hier heerlijk eten en wijnen uit de regio proeven. Het is relatief duur voor Georgië. maar voor een proeverij van 7 wijnen inclusief wat hapjes betaal je ongeveer 15 euro. Santé!

Drankje met een view

Bij de meest verre toren die je kunt beklimmen ligt restaurant Gadasakhedi. Hier kun je op een zonnige dag lekker neerploffen en genieten van de adembenemende views. Het eten en drinken is zoals bij de meeste Georgische restaurants prima en zeer betaalbaar.

Paragliden

De views van Sighnaghi zijn vrij dramatisch met de vlakke Alazani vallei en de gigantische bergen in de verte. Wil je die views helemaal voor jezelf? Ga dan paragliden in Sighnagi!

Je zweeft heerlijk over het stadje en kijkt tegelijkertijd uit op de magnifieke omgeving terwijl de adrenaline langzaam uitraast.

Ziplinen

Je kunt ook ziplinen in Sighnaghi als je behoefte hebt aan een adrenaline-rush, maar in alle eerlijkheid is de zipline niet geweldig. Als je het echter nog nooit gedaan hebt en gewoon een keer wilt ervaren, is het wel een leuke activiteit op loopafstand van het stadscentrum.

Op zoek naar meer foto inspiratie? Check hier onze mooiste foto’s van Georgië!

Dagtrips vanuit Sighnaghi 

Je kunt vanuit Sighnaghi ook verschillende dagtrips doen door de Kakheti regio. Zo kun je bijvoorbeeld langs verschillende wijngaarden trekken en de unieke manier zien waarop Georgiërs wijn produceren. Ze bewaren de wijnen namelijk in gigantische stenen kruiken onder de grond in plaats van in houten vaten.

Daarnaast zijn er bijzondere kloosters die je kunt bezoeken vanuit Sighnaghi. Zo is het David Gareja klooster voor veel mensen een highlight van hun reis door Georgië.

Je zou er echter ook voor kunnen kiezen om de kloosters van Gremi en Nekresi te bezoeken. Deze liggen iets dichterbij en zijn vanwege het veel betere wegdek ook makkelijker te bereiken. Dit vonden wij dus wel een goed idee.

Lekker eten in Sighnaghi

In een klein stadje als Sighnaghi is de keuze niet reuze als het aankomt op eten. Toch krijg je bij alle restaurants prima eten voor zeer vriendelijke prijzen. Dit zijn de restaurantjes waar je met een gerust hart kunt gaan zitten:

  • Nikala is een restaurantje met prima prijzen en vlotte vriendelijke bediening. Het is vooral Georgisch eten, en het fijne is dat er plaatjes op het menu staan zodat je tenminste weet wat je bestelt.
  • Pancho villa is een goede Mexicaan met een leuke setting waar je je echt in Midden-Amerika waant.
  • Mtevani is het restaurant dat uitkijkt op het centrale plein van Sighnaghi. Hier geniet je vooral van Georgische gerechten op een zonnig terras.
  • Shio’s restaurant serveert gigantische en lekkere Caesar salades.  Ze hebben ook tapbier en je zit bovendien lekker in het zonnetje. Uiteraard allemaal tegen zeer vriendelijke Georgische prijzen.
  • Golden Lion ligt een beetje verstopt, maar het eten is heerlijk en goedkoop. Wij betaalden voor het verrukkelijke stoofpotje van lamsvlees en twee glazen huiswijn ongeveer 8 euro.

Slapen in Sighnaghi

De accommodaties in Sighnaghi zijn een beetje zoals de rest van Georgië: prima voor Georgische begrippen. Dat betekent dus hoogstwaarschijnlijk schone kamers met zeer lelijk beddengoed. Wij sliepen in het Golden Lion Hotel waar je midden in het centrum een eigen balkonnetje hebt met een grote kamer voor weinig geld. Verwacht niet de grootste luxe, maar it’s as good as it gets!

Vanuit Sighnaghi kun je makkelijk naar verschillende plekken in Georgië reizen. Het is ongeveer 2 uur naar Tbilisi, 4,5 uur naar Kutaisi of 5 uur naar Kazbegi. Nog meer lezen over Georgië? Bekijk hier dan alle artikelen over Georgië op Backpackcentrale.