• Menu
  • Menu

10 Handige Tips voor Backpacken in Georgië

Wanneer je op eigen houtje gaat backpacken in Georgië is het handig om vooraf een aantal dingen te weten.

Ondanks dat rondreizen in Georgië vrij makkelijk is, is het altijd handig om vooraf tips te hebben zodat je het maximale uit je reis haalt. Wij reisden er twee weken rond en geven je hieronder 10 handige tips voor Georgië.

1. Gebruik gotrip.ge voor al je vervoer (en zeker vanaf de luchthaven)

Een van de beste websites die je kunt bezoeken voor je reis door Georgië is Gotrip.ge. Op deze website kun je jouw eigen route samenstellen en privéchauffeurs boeken. Het mooie is dat de chauffeurs voor je stoppen bij tussengelegen hoogtepunten waardoor elke trip een soort privé dagtour wordt. Je wordt opgepikt bij je verblijfplaats, doet de hele dag leuke dingen en wordt daarna bij je volgende slaapplek afgezet. Ideaal.

Een rit van zo’n 300 km kost je vaak minder dan €70 en je hebt de hele auto voor jezelf. Uiteraard kun je Georgië ook met het openbaar vervoer bereizen maar dan is het een stuk lastiger om alle tussengelegen highlights te bekijken.

Wij stopten bijvoorbeeld ruim 1,5 uur om bij deze grotstad rond te banjeren

2. De beste reistijd voor Georgië

Wat is nu de beste reistijd voor Georgië? Nou, dat hangt er vanaf wat je wilt ondernemen en hoe goed je tegen kou kunt, maar over het algemeen is de beste reistijd voor Georgië tussen april en september. In de maanden april, mei en september is het het lekkerst. Niet te warm, niet te koud en niet te nat. In de zomermaanden juni, juli en augustus kan de temperatuur flink oplopen in Georgië.

Ga je buiten deze periode backpacken in Georgië? Dat kan natuurlijk ook. Let er dan wel op dat sommige plekken in de bergen onbereikbaar kunnen zijn vanwege sneeuwval, maar in de steden zal je geen problemen ondervinden.

3. Vooraf boeken kan geen kwaad.

Als het op accommodatie aankomt, heeft Georgië niet heel veel keuze in luxe. Dat betekent dat je op foto’s van booking.com vaak oude dekens en interieur ziet. Dat hoort natuurlijk een beetje bij het land. Als je het echter belangrijk vindt om een fijne kamer te hebben, boek dan vooraf vooraf jouw verblijf. Dan heb je veel meer keuze. Maakt het je allemaal niet zoveel uit waar je slaapt? Dan kun je altijd last minute nog wel een kamer vinden.

Op zoek naar meer foto inspiratie? Check hier onze mooiste foto’s van Georgië!

4. Goedkoop vliegen? Vlieg op Kutaisi.

Er zijn maar weinig rechtstreekse vluchten naar Tbilisi en de kans is groot dat je vliegt, of beter gezegd moet vliegen, met Georgian Airways. Deze luchtvaartmaatschappij is niet echt geweldig. Zo is er bijvoorbeeld geen entertainment aan boord en blijkbaar is kale pasta plus twee knakworsten hun definitie van een goed ontbijt. Dat zou prima zijn als Georgian Airways een budgetmaatschappij was maar helaas betaal je bij Georgian Airways net zoveel als bij de KLM.

Als je van plan bent om te gaan backpacken in Georgië, kun je echter ook vanaf Eindhoven op Kutaisi vliegen. Vanaf augustus 2019 vliegt de budgetmaatschappij Wizzair namelijk vanaf Eindhoven naar Kutaisi. Met die rechtstreekse vlucht kun je voor minder dan €250 retour naar Georgië vliegen. Zo komt een Europees land met Aziatische prijzen wel heel dicht in de buurt!

Hulp nodig met vinden van tickets naar Georgië? Check hier onze ultieme gids voor het vinden van de goedkoopste vliegtickets!

5. Geen zorgen over het Georgië Visum

Het Georgië visum is één van de gunstigste ter wereld. Als jouw reis naar Georgië namelijk korter duurt dan 360 dagen, heb je helemaal geen Georgië visum nodig. Dat betekent dus gratis entree. Je hebt wel een paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden geldig is.

6. Ze rijden rechts, maar de sturen zitten links. En soms ook rechts.

Normaal als je naar landen gaat waren ze links rijden gebeurt het je altijd wel een keer dat je aan de verkeerde kant van de auto in stapt. Dat zal jou in Georgië ook sowieso gebeuren alleen dat komt niet omdat ze in Georgië links rijden. In Georgië heb je namelijk auto’s met zowel het stuur aan de linker- als de rechterkant. Dit heeft te maken met het feit dat auto’s met het stuur rechts veel goedkoper zijn. Onze Gotrip chauffeur vertelde ons dat hij voor 4000 USD een prima auto kan kopen met rechts stuur, maar dat hij voor hetzelfde bedrag alleen een linkssturend barrel kan kopen.

En af en toe zie je nog een Lada rijden

7. Ga wijn proeven

Wijn is niet het eerste waar je aan denkt als je gaat Backpacken in Georgië maar wist je dat 500 van de 2000 druivensoorten ter wereld uit Georgië komen? En wist je dat Georgië al ruim 8000 jaar wijn maakt?

Wij wisten dat ook niet maar overal in Georgië groeien druiven en wordt wijn geproduceerd. Van kleine boeren tot gezinnen en prachtige wijngaarden, in Georgië vind je het allemaal. Het leuke is dat al die wijn spotgoedkoop is. Let er wel op dat sommige wijnen ongefilterd zijn en dat er dus veel tjak in de onderkant van de fles zit.

8. Eten, eten, eten maar geen fooi

Een van de redenen dat je verliefd wordt op Georgië is ongetwijfeld het eten. Alles is zo ontzettend vers en, op die overdosis kaas in alle gerechten na, redelijk gezond.

Je krijgt in Georgië veel salades, gerechten met walnoten of fruit en allerlei lekkere stoofpotjes waarvan de naam zeer moeilijk uit te spreken is. Het mooie is dat bijna alle restaurants die de lokale keuken serveren weten wat ze doen. Ze zetten dus altijd wel iets lekkers op tafel voor zeer vriendelijke prijzen.

Je kunt ervan uitgaan dat je voor een hoofdgerecht en twee drankjes minder dan een tientje betaalt. Het is in Georgië niet gebruikelijk om fooi te geven, maar in sommige toeristische gebieden wordt automatisch 10% service gerekend.

9. Neem een sjaal of Sarong mee

Als je kerken wilt gaan bezoeken – en dat ga je zeker doen in Georgië – weet dan dat vrouwen hun hoofd moeten bedekken. Dat kan met een sarong, sjaal of zelfs de capuchon van je jas. Zorg echter dat je iets meeneemt om je hoofd te bedekken. Ook wordt het gewaardeerd als je niet in al te strakke kleding de kerk in gaat dus als je ook nog een extra sarong om je middel kan slaan dan ben je helemaal gezegend.

10. Plan vooraf je route voor een rondreis in Georgië

In Georgië wordt weinig en vooral erg slecht Engels gesproken. Dat betekent dus dat het wel zo handig is om vooraf alvast uit te zoeken waar je naar toe wil omdat communicatie met de locals soms best moeilijk is.

Als je bijvoorbeeld naar een plek wil is het handig om de namen alvast in je telefoon te typen zodat de taxichauffeurs het kunnen lezen. Als je de plaatsnaam zelf probeert uit te spreken dan klinkt het voor jou waarschijnlijk erg logisch maar is jouw uitspraak waarschijnlijk zo slecht dat de taxichauffeurs niet zullen weten waar je het over hebt. Doe dus vooraf je onderzoek en maak een route voor rondreizen door Georgië zodat je aan de locals kan laten zien waar je heen wilt.

En dat waren alweer de tien tips voor reizen in Georgië. Wil je meer lezen? Check dan al onze artikelen over Georgië.