• Menu
  • Menu

Hoe ga je om met eenzaamheid als backpacker?

Alleen reizen geeft je veel vrijheid en de mogelijkheid om tijd met jezelf door te brengen.

Toch krijg je net als iedere solo backpacker te maken met momenten dat je jezelf eenzaam voelt en een connectie mist.

Dit is niet leuk maar gelukkig kun je er altijd wat aan doen.

 

Waarom voel je jezelf eenzaam?

Soms kun je jezelf te midden van een groep ontzettend eenzaam voelen terwijl je in andere gevallen helemaal alleen bent en jezelf totaal niet eenzaam voelt.

Eenzaamheid heeft dan ook niet zoveel te maken met hoeveel mensen er om je heen zijn, maar vooral de mate waarin je jezelf verbonden voelt.

Het gaat dan niet alleen om verbondenheid met andere mensen, maar ook om een gebrek aan verbondenheid met jezelf of de plek waar je op dat moment bent.

Wat kun je hier aan doen?

Maak eerst de connectie met jezelf 

Ik geloof erin dat connecties maken met anderen veel makkelijker is als je eerst comfortabel alleen kunt zijn. Op die manier hoef je anderen niet te gebruiken als vluchtroute om niet met jezelf te hoeven dealen.

Het komt er feitelijk op neer dat je jezelf wat beter moet leren kennen en moet beseffen dat je niemand anders nodig hebt om gelukkig te zijn. Dit doe je door simpelweg een paar vragen te stellen.

Wie ben ik?

Vraag jezelf eens af wie jij wilt zijn als persoon. Vergeet even wat voor baan je hebt en alle dingen die je op papier bent of gedaan hebt. Vraag jezelf af wat voor soort persoon jij wilt zijn.

Wat voor karaktereigenschappen vind jij waardevol en wil je meer tonen?

Wil je een goede vriend zijn waar mensen altijd bij terecht kunnen? Beeld jezelf dan in hoe je volgende keer beter zal luisteren naar een persoon.

Wil je een persoon zijn die altijd lacht? Begin dan met glimlachen.

Wil je een persoon zijn die altijd dankbaar is? Bedenk dan waar je die dag allemaal dankbaar voor bent zoals de glimlach van iemand anders, een lekker ontbijt, een mooi boek of simpelweg het feit dat je onder de zon kunt zitten.

Door op deze manier dichterbij de persoon te komen die je wilt zijn, zal je jezelf direct meer verbonden voelen en beseffen dat je niemand anders nodig hebt om gelukkig te zijn.

Wat wil ik doen?

Op reis is het belangrijk om je eigen pad te kiezen en ook dingen te doen als je alleen bent. Blijf niet als een verloren puppy in je kamer zitten, maar trek er op uit. Het vergroot de verbondenheid met de plaats waar je bent en de kans is groter dat je nieuwe mensen ontmoet.

Vlucht niet in het gebruik van je telefoon en eindeloos surfen op nutteloze websites want aan het eind van de dag heb je slechts afleiding gecreëerd en geen voldoening en nieuwe connecties.

 

Connecties maken met anderen

Een gesprek beginnen met een vreemde kan best eng zijn.

Laat ik voorop stellen dat ik van nature meer introvert ben en soms liever luister dan praat. Maar ik vind het ook mooi om anderen te leren kennen en dat betekent dat je soms gewoon die eerste stap moet zetten, ook als je dit een beetje eng vindt.

Je moet zelf op mensen af stappen en niet verwachten dat anderen een gesprek met jou beginnen.

Als je dit eng vindt, besef dan dat degene met wie je het gesprek wilt beginnen waarschijnlijk in hetzelfde schuitje zit en het ook lastig vindt om een gesprek te beginnen. Maar dat betekent niet dat diegene dat niet wil!

 

Stap 1: begin met iets onpersoonlijks en doe het meeste praatwerk

De gemakkelijkste manier om een gesprek aan te knopen met vreemdelingen is over iets te beginnen dat totaal niet persoonlijk is.

In een kroeg kun je vragen; hoe is het bier vandaag?

Waarop die andere persoon waarschijnlijk zal zeggen; hij smaakt weer lekker.

Vervolgens kun jij dan in gaan op wat jij het lekkerste bier vindt, hoe koud je het bier het liefste hebt, wat de laatste keer was dat je bier hebt gehad.

Als er geen drankjes zijn waar je het over kunt hebben, kun je het hebben over iets dat diegene draagt. Bijvoorbeeld als een reiziger een buideltas heeft, kun je vragen of dat een goede buideltas is en dan vertellen over dat je zelf ook opzoek bent omdat je het irritant vindt om je paspoort los in je zak te stoppen of over die keer dat je geld gestolen werd.

Als de persoon die je aanspreekt open staat voor een conversatie dan is dit de makkelijkste manier om een gesprek te starten omdat die persoon het gevoel heeft dat je gewoon een gesprekje aanknoopt en niet direct van alles van diegene wilt weten.

Wees bereid om in ieder geval het grootste gedeelte van het gesprek te voeren aan het begin, ook als dit onnatuurlijk voelt.

 

Stap 2: Help die andere persoon

Een gesprek is net als een dans, je hebt twee partijen nodig die beiden energie geven en inspelen op elkaars bewegingen. Soms moet je meegeven in de dans soms moet je leiden.

In de meeste gevallen zal een gesprek in het begin zijn als een serie van vragen en antwoorden. De truc is om elke keer dat jij een antwoord geeft een aantal details te vertellen die de andere persoon de mogelijkheid geeft om een vraag terug te stellen of zelf een persoonlijk verhaal te vertellen.

Ok, voorbeeld.

Ik zat laatst in een bar met een meisje te praten en na drie minuten kwam de onvermijdelijke vraag onder reizigers; where are you from?

Nu had ik die vraag op twee manieren kunnen beantwoorden. De eerste (slechte, maar veel voorkomende) is;

Zij: Where are you from?

Ik: Oh, I’m from the Netherlands. What about you?

Zij: Austria.

Ik: Oh nice, do you live near the hills for wintersports?

Zij: No, not really.

Ik: oh… (shit wat zal ik nu eens vragen).

Ik heb tientallen van dit soort oppervlakkige gesprekjes gevoerd en de enige reden dat deze manier van antwoorden tot een goed gesprek kan leiden is als je toevallig overeenkomsten hebt. Bijvoorbeeld als zij in Nederland heeft gewoond of er heeft gereisd.

Dus hoe pak ik dit tegenwoordig aan?

Ik geef veel meer details die haar de mogelijkheid geven om nog meer vragen te stellen of over zichzelf te vertellen. Dit is hoe het gesprek uiteindelijk ging:

Zij: Where are you from?

Ik: Oh I’m from a town in the Netherlands called Lisse. You will probably not know it but it’s about 45 minutes south of Amsterdam and basically in the flower growing area of the Netherlands. The only reason you would know it is because of the famous flower garden called Keukenhof. It get’s about a million visitors each year. Anyway, I’ve also lived in Amsterdam for a while before I left. Now I don’t really have a home. What about you?

Zij: Oh I’m from Austria, but I actually lived in China for two years. It’s funny you say about the flowers because we have a lot of Dutch expats living in China either trading flowers or growing them locally. They visit the expat bars a lot in China, but I’ve never heard of keukenhof.

Ik; Oh keukenhof is beautiful when the flowers out, I can show you some pictures later. But why did you live in China for two years? I mean what were you doing there?

Uiteindelijk vertelt zij dat ze antropoloog is en onderzoek doet naar de financiële zijde van de boeddhisten community en hoe ze in de maatschappij verweven zijn en praten we eigenlijk de hele avond over van alles en nog wat.

De moraal van het verhaal?

Je moet de andere persoon eerst meer over jezelf vertellen en kleine details vergroten de kans dat er een connectie ontstaat. Zelfs als ze niet in China woonde maar haar moeder dol is op tulpen zou er een connectie kunnen ontstaan en kunnen we verder praten tot we op een onderwerp komen dat ons beiden interesseert.

Stap 3: Spreek het vervolg af

Als je een leuk gesprek hebt gehad met iemand en vaker met diegene wil chillen bespreek dan hoe je weer in contact kunt komen.

Als het in het hostel is, dan kun je gewoon zeggen ‘ok i’ll see you round here.’

Als het in een bar is en je verblijft niet in dezelfde plek vraag dan of diegene whatsapp heeft of facebook.

Zeg zoiets als “ Allright I’m gonna leave soon, it was cool talking to you. Do you want to hang out later this week?

yeah, that’s cool.

“Ok, Let me get your facebook or whatsapp so I can shoot you a message

Zo simpel is het.

 

Wat als er niemand is?

Het kan ook zo zijn dat er niemand is waarmee je wilt praten of kunt praten omdat de locals bijvoorbeeld slecht Engels spreken.

Maak je geen zorgen. Besef dat alles tijdelijk is. Morgen is er misschien wel weer iemand.

Alles gaat vanzelf weer over. Na regen komt zonneschijn en na zonneschijn komt regen.