• Menu
  • Menu

Kosten Wereldreis: Zo Ontdek Je Hoeveel Jouw Wereldreis Kost

Voordat je op reis gaat is het belangrijk dat je een realistische schatting hebt van hoeveel geld het ongeveer gaat kosten. Een veel gestelde vraag is dan ook: hoeveel kost een wereldreis?

Het hangt natuurlijk helemaal af van hoe gek jij het wilt maken en hoeveel landen jij allemaal wilt bezoeken. Daarom vind je in dit artikel suggesties en manieren om jouw eigen reisbudget samen te stellen zodat jij straks precies weet hoeveel jij nog moet sparen voordat je aan dat mooie avontuur kunt beginnen.

Een budget samenstellen

Een reis van 6 maanden kost ongeveer €5.000 – €15.000 afhankelijk van jouw reisstijl en de landen die je bezoekt. Als je een jaar gaat moet je ongeveer op €10.000 – €25.000 rekenen.

Maar hoe kom je bij dit bedrag? En welke factoren zijn er allemaal meegenomen. Hieronder lees je welke kosten een rol gaan spelen als je een wereldreis plant.

De eerste kosten; voordat je vertrekt

Voordat je vertrekt heb je vaak al behoorlijk wat geld uitgegeven. De belangrijkste kosten die je moet maken zijn;

 1. Vaccinaties: +/- €250Untitled design (21)

Als je meerdere landen bezoekt dan is de kans groot dat je een paar vaccinaties nodig hebt. Reken erop dat je ongeveer €250,- kwijt bent als je voor het eerst op reis gaat. Heb je al vaker vaccinaties gehad, dan kost dit je natuurlijk minder. Als je een aanvullend pakket hebt bij jouw zorgverzekering, dan worden noodzakelijk vaccinaties vaak vergoed.

Tip: Als je een aanvullend pakket hebt bij de zorgverzekering, dan zijn vaccinaties vaak meeverzekerd. Echter is er per jaar een maximum opgenomen in het pakket. Kijk of je de aanschaf van de vaccins over twee kalenderjaren kunt verspreiden. Koop dus het eerste gedeelte bijvoorbeeld in december, het tweede gedeelte in januari. Op die manier gebruik je twee keer het jaarbudget. Als je alles in één keer koopt, moet je waarschijnlijk een deel zelf betalen.

2. Visums €0 tot oneindig

Untitled design (22)Er valt weinig te zeggen over de kosten van visums. Het ligt er namelijk maar net aan welke landen je bezoekt en wat voor soort visum je aanvraagt. Ga je bijvoorbeeld op een toeristenvisum naar Australië, dan betaal je 20 Australische Dollar. Besluit je een werkvisum aan te vragen dan betaal je hiervoor 420 AUD.

Doe onderzoek naar de kosten van de visums van de landen die je wilt bezoeken en houdt ze bij in het Excel-sheet.

Tip: Vraag je visums niet aan via een visumbureau, tenzij je echt niks zelf wilt regelen. De enige reden dat deze visumbureaus kunnen bestaan is dat zij de visums tegen een hogere prijs kunnen verkopen dan dat zij er zelf voor betalen. Ga in plaats daarvan gewoon naar de website van de overheid.

3. Paspoort €75,-

Als je voor het eerst buiten Europa reist, heb je een paspoort nodig. Simpel. Het kan ook zijn dat je jouw paspoort moet verlengen.

 4. Vliegtickets €400 – €3000,-

Kosten Wereldreis: TicketsDe kosten voor vliegtickets zijn natuurlijk afhankelijk van hoeveel je vliegt en waarheen. Round the World tickets die je bij WTC kunt boeken beginnen vaak bij €1200,- maar tickets van €3000,- of meer zijn ook mogelijk. Je kunt er ook voor kiezen om losse tickets te kopen. Wist je dat het namelijk vaak goedkoper is om zelf losse tickets te kopen? 

Een andere bijzondere manier is om jouw wereldreis te beginnen met een pakketvakantie. Soms zitten daar zulke goede deals tussen dat het goedkoper is dan losse tickets te kopen. Kijk bijvoorbeeld eens op VakantieDealz.nl

5. Reisverzekering €8 – €60 per maand.

Als je op reis gaat heb je een reisverzekering nodig. Er kan immers altijd wat mis gaan en als de kosten oplopen is je reis voorbij. Door vooraf goed uit te zoeken welke verzekering je nodig hebt weet je ook hoeveel dit je ongeveer gaat kosten.

De premie hangt af van het type reisverzekering dat je nodig hebt voor jouw reis. Omdat reisverzekeringen voor veel mensen onduidelijk zijn heb ik de ultieme reisverzekeringsgids voor backpackers geschreven.

Op de pagina over reisverzekeringen voor backpacken vind je in normaal taalgebruik waar je op moet letten, wat voor soort verzekering je nodig hebt en wanneer bepaalde verzekeringen niet geschikt zijn.

6. Reisspullen

Voordat je op reis gaat moet je vaak toch nog wat spullen aanschaffen. De kosten hiervan hangen natuurlijk af van hoeveel je al hebt. Veel backpackers gaan in de fout door te veel spullen mee te nemen.

De meest voorkomende uitgaven voordat de reis begint, zijn:

Benieuwd naar wat je nog meer mee moet nemen op reis? Bekijk hier onze paklijst voor Backpacken. 

Kosten Wereldreis Pt. II: Uitgaven onderweg

Zodra je het vliegtuig in stapt gaat de teller lopen en gaat het grootste gedeelte van jouw budget op aan accommodatie, eten, drinken, activiteiten en vervoer. De kosten hiervan verschillen uiteraard per regio, per land en van de stand van de wisselkoers.

Nu zou ik ervoor kunnen kiezen om hier een megalijst neer te zetten met de kosten per land, maar de realiteit is dat het ten eerste verschilt per persoon én er al andere websites zijn die dit goed doen.

Bepaal jouw normale dagbudget

Een website die ik gebruik voor het schatten van mijn dagelijkse budget is budgetyourtrip.com. Zij verzamelen gegevens van verschillende backpackers om een schatting te maken van een dagbudget. Je kunt op deze website een land kiezen en aangeven wat wat jouw reisstijl (budget, normaal, luxe) is. Vervolgens krijg je een dagbudget te zien.

Het is raadzaam om altijd ongeveer 25% extra mee te nemen voor onverwachte hoogte- en dieptepunten of een goede avond stappen.

Een andere tip is om te zoeken op reisblogs te raadplegen om te kijken of zij een artikel hebben geschreven over de kosten van backpacken in een bepaald land. Kijk dan wel goed of de betreffende persoon eenzelfde soort reisstijl heeft als jij.

Op zoek naar goedkope bestemmingen? Check hier fantastische bestemmingen voor wanneer je reist met een beperkt budget!

Reserveer geld voor bucketlist activiteiten

Vaak heb je voor je vertrek al een lijstje met dingen die je sowieso wilt doen. Reserveer hier dan ook geld voor. Het gaat met name om dingen als:

Het kan geen kwaad om even op internet te checken wat dit kost. Vaak vind je dan ook persoonlijke reisblogs waarin verteld wordt hoe je geld kunt besparen en hoe je kunt voorkomen dat je te veel betaalt aan gladde verkopers die alleen maar op jouw geld uit zijn.

Heb je tijdens je reis nog doorlopende kosten op het thuisfront? 

Op het thuisfront heb je vaak nog doorlopende kosten, bijvoorbeeld jouw zorgverzekering of een studieschuld die afbetaald moet worden. Het zou onverstandig zijn om deze kosten weg te laten uit je budget, je gaat ze immers wel uitgeven tijdens de reis.