• Menu
 • Menu

Krka National Park bezoeken? Tips voor zelfstandige reizigers

Krka National Park is een van de grootste natuurgebieden van Kroatië en staat bekend om zijn prachtige watervallen, wandelpaden en rijke flora en fauna. Vooral de watervallen behoren tot de mooiste en meest indrukwekkende van Europa.

Wij bezochten het Krka National Park met alle watervallen en mooie wandelingen op eigen houtje. We nemen je mee langs de belangrijkste bezienswaardigheden, activiteiten en uitzichtpunten. We bespreken ook een ideale dagplanning, de beste tijd om het park te bezoeken en handige informatie om drukte te vermijden. In dit artikel delen we tips hoe jij het Krka N.P. ook zelfstandig kunt bezoeken.

krka national park

Krka N.P. in het kort:

 • Krka National Park is met een oppervlakte van 109 m2 een van de grootste natuurgebieden van Kroatië. 
 • Het park is makkelijk te bereiken vanuit Split, Šibenik en andere dorpen in de omgeving. 
 • Je verkent het park het beste met een (huur)auto. 
 • De watervallen zijn dé trekpleister van het park, met Skradinski Buk als de bekendste waterval.
 • Naast de watervallen zijn er verschillende wandelingen en bezienswaardigheden in het park.
 • Om het park te betreden heb je een ticket nodig, deze kun je vooraf online kopen.
 • De beste tijd om Krka National Park te bezoeken is tijdens het voorjaar en de zomer.

Krka National Park in één dag: De ideale planning

Wanneer je Krka N.P. in één dag wilt bekijken zul je keuzes moeten maken. Hoewel het park genoeg activiteiten biedt om je meerdere dagen te vermaken, kun je onderscheid maken tussen absolute must-see’s en plekken die gewoon wel leuk zijn.

Verderop in het artikel gaan we in op de meeste bezienswaardigheden maar met het onderstaande schema haal je in één dag het meeste uit je bezoek aan Krka National Park: 

 • 8:00 // Zorg dat je bij de Lozovac entree bent met een kaartje dat je van tevoren online gekocht hebt. 
 • 8:00 – 10:00 // Verken Skradinski Buk – de meest bezochte waterval van het park 
 • 10:00 – 11:00 // Rijd naar Roski Slap via het Visovac Viewpoint
 • 11:00 – 13:00 // Loop een rondje bij The Necklaces en ga eventueel naar de Ozidana Grot.
 • 13:00 – 14:00 // Lunch bij het etno dorpje vlakbij Roski Slap of in de auto. 
 • 14:00 – 14:30 // Rijden naar Manojlovac Waterval
 • 14:30 – 16:30 // Hiken naar Manojlovac Waterval en terug

Krka watervallen bezoeken

De watervallen van Krka zijn een absoluut hoogtepunt van Kroatië. Samen met de meren van Plitvice is het qua natuur het beste wat Kroatië te bieden heeft. Het park kent in totaal 7 watervallen, waarvan Skradinski Buk de meest bezochte is. Hieronder lees je voor de drie mooiste watervallen wat je kunt verwachten en waarom je ze zou moeten bezoeken. 

Stop 1: Skradinski Buk

Skradinski Buk is de grootste, krachtigste en meest bezochte waterval in het Krka National Park. De kracht en het geluid van het neerstortende water is overdonderend, zeker als je de watervallen bezoekt na flinke regenbuien zoals wij dat deden. Zwemmen is hier sinds 2021 niet meer toegestaan.

Over houten promenades loop je over de heldere Krka rivier en door de groene begroeiing van het park. Langs het educatieve cirkelvormige wandelpad vind je bovendien gerestaureerde traditionele watermolens, en de overblijfselen van een waterkrachtcentrale uit 1895. Kijk tijdens je wandeling ook goed in de bomen en struiken, wij zagen bijvoorbeeld een prachtige slang en meerdere leuke kikkers.

Stop 2: Roški Slap & The Necklaces

Een andere populaire stop is Roški Slap, al is dat meer om de regio te doen dan de waterval zelf. Je kunt de waterval namelijk alleen van een afstandje bekijken, tenzij je meegaat met een boottour. Wat ons betreft is zo’n boottour een beetje zonde van je tijd, vooral omdat er in de omgeving van Roški Slap veel meer leuke dingen te doen zijn. 

Aan de wandel bij The Necklaces

Vlak bij Roski Slap is er een circulaire wandeling langs The Necklaces. Dit is een cascade aan mini-watervallen en stroomversnellingen waardoor de rivier – met een beetje fantasie – lijkt op een parelketting van meerdere lagen. 

De wandeling is vlak en prima te doen. Als je op het pad blijft kun je het rondje in een half uur lopen. Overweeg ook om de trappen naar de Oziđana grot te beklimmen. Vanaf deze trappen heb je namelijk het mooiste uitzicht op de Cascades. Het mooie is dat je niet helemaal naar boven hoeft, na 5-10 minuten klimmen heb je al prachtig uitzicht. 

Oziđana grot beklimmen? Meh.

Om helemaal tot de Oziđana grot te klimmen moet je ruim 500 treden overwinnen. Dat is prima als je even een fysieke uitdaging zoekt, maar voor de grot zelf hoef je het niet te doen. Zeker als je al eens in andere grotten geweest bent, is de Oziđana grot leuk maar niet fantastisch. Alleen doen dus als je ruim in de tijd zit. 

Stop 3: Manojlovac Waterval

Vanaf Roski Slap rij je in zo’n 30 minuten richting de hoogste waterval van het Krka National Park. Deze waterval ligt helemaal in het noorden van het park en in tegenstelling tot de drukte van Skradinski Buk, duik je bij Manojlovac echt de natuur in. Wij hadden tijdens ons bezoek uiteindelijk geen tijd meer, maar meer info kan je vinden in dit uitgebreide artikel van backpackersintheworld.

Welke ingang voor Krka National Park?

Als mensen willen weten welke ingang ze moeten nemen, dan gaat het meestal over de ingang voor Skradinski Buk. De twee populairste ingangen voor die waterval zijn Skradin en Lozovac. Beide ingangen hebben parkeergelegenheid en vervoersmogelijkheden naar de watervallen. 

Ingang Skradin

Deze ingang is gelegen in het gelijknamige dorp Skradin. Hier kun je je auto parkeren en vervolgens gebruikmaken van de boottransfers naar de watervallen. De boottocht door de prachtige riviercanyon van de Krka-rivier is een ervaring op zich. De boten vertrekken elk half uur en varen van april t/m oktober. De prijs van de boottocht zit al bij de entreeprijs inbegrepen. 

Ingang Lozovac

Deze ingang bevindt zich in het dorp Lozovac, vlakbij de snelweg. Bij deze ingang kun je je auto parkeren. Van april t/m oktober rijdt er een pendelbus tussen de parkeerplaats en waterval. Vanaf de busstop maak je in ongeveer 15-20 minuten een mooie wandeling over een houten pad dat over het water is aangelegd. In de winter is er geen pendelbus en kun je met je auto verder doorrijden. 

Kom in het hoogseizoen heel vroeg als je deze ingang neemt. Er is een maximum aantal van 10.000 bezoekers per dag en omdat iedereen daardoor vroeg komt, kan de parkeerplaats snel vollopen in de zomermaanden. 

Let op bij andere ingangen

Als je het park binnenrijdt via een andere ingang, kijk dan goed welk kaartje je koopt. Je kunt bijvoorbeeld bij Roski Slap een kaartje kopen voor een lager bedrag, maar daarmee mag je niet naar Skradinski Buk. 

Tip: Koop in het hoogseizoen je kaartje online om wachtrijen te omzeilen en teleurstellingen te voorkomen. 

Wandelen en fietsen in nationaal park Krka 

Verspreid door het park liggen 47km aan officiële wandelpaden die je langs bekende bezienswaardigheden en uitkijkpunten leiden. Een aantal van die wandelpaden vind je bij de bekende stops als Skradinski Buk en Roski Slap, maar ook in minder drukbezochte plekken vind je leuke trails. Kijk op de officiële website van Krka Park voor een overzicht van wandelroutes. 

Als je liever de fiets pakt, zit je in Krka ook helemaal goed. Met 388 km aan gewone fiets- en mountainbikepaden kun je altijd een route vinden die past bij je wensen. Kijk voor meer informatie over fietsverhuur en leuke routes wederom op de website van het Krka National Park.

Entreekosten voor Krka National Park

Je kunt door het park rijden zonder te betalen, maar als je de populaire watervallen bezoekt moet je de entree betalen. 

De entreeprijs hangt af van het seizoen en je leeftijd. Voor Krka zijn de entreeprijzen voor volwassenen in 2024 : 

 • Jan, Feb, Mrt, Nov, Dec: €7,- (kids €4)
 • Apr, Mei, Okt: €20,- (kids €12)
 • Jun, Jul, Aug, Sept: €40,- (kids €15)

Met bovenstaande tickets heb je toegang tot alle belangrijke bezienswaardigheden in het park. Er is ook een goedkoper ticket, maar daarmee mag je niet naar Skradinski Buk, de meest bezochte waterval.

Online kaartje kopen voor Krka nationaal park

In het hoogseizoen wil je vooraf een kaartje kopen om wachtrijen te omzeilen en zeker te zijn dat je het park in mag. Er geldt namelijk een maximum van 10.000 bezoekers per dag bij Skradinski Buk en daar wordt streng op toegezien. In het hoogseizoen wordt dat maximum vaak in de ochtend al bereikt. Bestel je kaartjes via de officiële website van het park 

Krka bezoeken: Met welk vervoermiddel? 

Je verkent Krka National Park het beste met een auto. De populaire stops in het park liggen redelijk ver uit elkaar, en met de auto heb je de vrijheid om de meute voor te blijven.

Tip: Rij je met je eigen auto vanuit Nederland naar Kroatië? Kies dan een reisverzekering met de beste pechhulp!

Als je niet met je eigen auto naar Kroatië bent gereden, zijn er een aantal alternatieven. Kijk bijvoorbeeld of je een auto kunt huren in Split of Šibenik. Een andere optie is dat je meegaat op een georganiseerde tour vanuit Split.

Tip: Het beste huur je een auto bij Sunnycars.nl of Discovercars.com.

Het is ook mogelijk om Krka met het openbaar vervoer te bezoeken. Neem dan een bus naar de ingang van Skradin. Vervolgens neem je daar de boot naar Skradinski Buk.

Vanaf Skradinski Buk kun je van april t/m oktober (en soms in maart, november en december als het weer goed genoeg is) een boottour nemen naar Visovac eiland en Roski Slap. Deze boottocht duurt ongeveer 4 uur, waarbij je 30 minuten op Visovac doorbrengt en 90 minuten bij Roski Slap. De boottour vertrekt niet op vaste tijden, maar elke dag wordt opnieuw gekeken hoelaat en of de boot gaat. Meer info en prijzen van deze tour vind je hier.

Tip: De dichtstbijzijnde luchthaven bij Krka National Park is Split. Kijk op Skyscanner om de beste deals te vinden. Er gaan in de zomermaanden dagelijks meerdere directe vluchten vanuit Amsterdam en Rotterdam.

Overnachten bij Krka National Park

Er zijn weinig overnachtingsmogelijkheden in het Krka National Park, maar in het nabijgelegen Split of Šibenik vind je volop leuke adresjes. Als je echt vroeg in het park wil zijn, zoek je het beste een stek aan de rand van het park.

Leuke slaapplekken in Split: Apartment Linda (Appartement), Apartment Bart (Studio), Samstag Split (Hotel), AI Hostel (Hostel) 

Leuke slaapplekken in Šibenik: Falcons Nest (Studio), Rialto Luxury Apartment (Appartement) 

Leuke slaapplekken aan de rand van het park: Guesthouse Villa DomeNico (Lozovac), Apartment Nina (Skradin), Illyria Apartments (Skradin)

Praktische tips voor een bezoek aan Krka National Park

 • Check het weer: Pak zonnebrandcrème, water en insectenwerend middel in voor de warmere maanden. Een regenjas kan ook geen kwaad, want het weer kan snel omslaan.
 • Comfort first: Trek goede wandelschoenen aan en ga voor lichte, ademende kleding om op je gemak het park te verkennen.
 • Download je navigatiekaarten: Het bereik in het park is niet overal even goed. Download van tevoren de kaart op maps.me of google maps zodat je offline kunt navigeren. 
 • Ken de regels: Weet wat wel en niet mag in het park. Zwemmen is bijvoorbeeld verboden bij de meeste watervallen. Respecteer de natuur en volg de aanwijzingen.
 • Hou rekening met de openingstijden: Van april t/m 15 oktober, opent het park om 8.00 uur. Daarbuiten om 9.00. De sluitingstijd verschilt per maand, maar ligt tussen 16:00 in de winter en 20:00 in de zomermaanden.
 • Kom vroeg: Bezoek het park vroeg in de ochtend om de drukte te ontwijken. In het hoogseizoen kan het ook zijn dat je in de middag het park niet meer in kan omdat het maximum aantal bezoekers bereikt is. 
 • Plan vooruit: Koop online je tickets en plan je excursies tijdens het hoogseizoen om wachttijden te vermijden en alles uit je bezoek te halen.
 • Geniet volop: Neem de tijd om alle prachtige plekjes van Krka National Park te ontdekken. Wandel, bewonder en laat de natuurlijke schoonheid op je inwerken.
 • Neem je eigen lunch mee: Er zijn cafés en restaurants in het park maar die zijn duur en het is zonde van je tijd. Veel leuker om een broodje te eten bij een mooi uitzichtpunt toch? 

Krka combineren met andere bezienswaardigheden in Kroatië? 

Het is niet mogelijk om Krka op één dag te combineren met andere bezienswaardigheden in de regio. Althans, je moet het gewoon niet willen. Na een dagje verkennen in Krka zal je lekker met de voetjes omhoog willen. 

Maar je kunt natuurlijk wel voor een paar dagen één accommodatie boeken en van daaruit dagtrips maken. Dan kun je bijvoorbeeld de hoogtepunten van Primošten, Šibenik, Trogir of Split bezoeken.

Daarnaast rij je vanaf Krka National Park in minder dan 4 uur naar Istrië, in 3 uur naar Dubrovnik of zelfs de Baai van Kotor (Montenegro). Daarnaast kun je het Krka national park makkelijk combineren met een reis door Bosnië met een bezoek aan de prachtige natuur in de omgeving van Bihac of Mostar, of de interessante stad Sarajevo.

Meer lezen over het fijne Kroatië? Hier vind je al onze artikelen over dit land!