• Menu
  • Menu

Plitvice National Park zelfstandig verkennen? De complete gids voor avonturiers!

De meren van Plitvice zijn speciaal, dat voel je direct. Maar liefst 16 glinsterende meren – variërend van turquoise tot smaragdgroen – worden verbonden door talloze bruisende watervallen. 

Via houten vlonders en bospaden loop je over, langs en dwars door een van de mooiste natuurparken van Europa. Onderweg stop je bij onvergetelijke uitzichtpunten en zie je de meren vanuit een uniek perspectief tijdens een korte boottocht die onderdeel is van de meeste routes.

Maar hoe ontdek je dit natuurlijke paradijs het beste? Het park kent namelijk meerdere routes en wordt jaarlijks door meer dan één miljoen mensen bezocht. Van het plannen van je route tot het kiezen van de perfecte tijd voor een bezoek, we zetten alle opties voor je op een rij in dit artikel!

Wat te zien bij Plitvice en welke route loop je?

Je bezoekt Plitvice National Park voor de watervallen, meren en uitzichtpunten. We zullen je niet overladen met details van tig watervallen, want het zijn er nogal veel. Bovendien, je komt ze vanzelf allemaal tegen als je de juiste route volgt.

Dus, welke route neem je?

Het park bestaat uit twee delen: Lower Lakes en Upper Lakes. 

De Lower Lakes worden gezien als het mooist en worden het drukst bezocht, maar de Upper Lakes zijn evengoed prachtig. Gelukkig hoef je niet te kiezen, je kunt beide delen makkelijk bezoeken op één dag.

Bij de meeste routes moet je een boot en shuttlebus nemen. Beide zitten bij je entreekaartje inbegrepen, handig he?

Routes die starten bij Lower Lakes (Ingang 1)

Vanaf de Lower Lakes starten 4 routes; A, B, C en K. Om deze routes te wandelen, parkeer je de auto bij ingang 1. 

Route A: 2 – 3 uur | Afstand 3,5 km 

Met deze route pak je de hoogtepunten van de Lower Lakes waaronder een uitzichtpunt, Veliki Slap en natuurlijk de meren zelf.

Route B: 3 – 4 uur | Afstand 4 km | Boottocht | Shuttle Bus

Met deze route zie je praktisch hetzelfde als route A, maar er zit ook een boottochtje bij. In ongeveer 40 minuten vaar je over het meer Jezero Kozjak. Aan het einde neem je een shuttle bus terug naar het beginpunt.

Route C: 4 – 6 uur | Afstand 8 km | Lower & Upper Lakes | Boottocht | Shuttle Bus 

Deze route overlapt grotendeels met A & B, behalve dat je bij deze route ook de Upper Lakes bezoekt. Als je de tijd hebt, zouden we je dat zeker aanbevelen. Aan het einde neem je een shuttle bus terug naar het beginpunt.

Route K: 6 – 8 uur | Afstand 18 km | Lower & Upper Lakes | Shuttle Bus 

Bij deze route zie je grotendeels hetzelfde als bij route C, maar loop je bijna alles. In plaats van de boottocht over Jezero Kozjak, loop je via route K om het meer heen. Daar loop je over bospaden en is het een stuk minder druk.

Routes die starten bij Upper Lakes (Ingang 2) 

Vanaf ingang 2, bij de Upper Lakes, starten vier routes: E, F, H en K. Sommige van deze routes zijn praktisch hetzelfde als die bij de Lower Lakes maar lopen simpelweg in tegenovergestelde richting. 

Route E: 2 – 3 uur | Afstand 4.3 km | Boottocht | Shuttle Bus 

Deze route richt zich uitsluitend op de Upper Lakes en is vergelijkbaar met een deel van route C. Je neemt namelijk wel de boot, maar ziet niet de lagere meren. Wat ons betreft valt deze route daarom sowieso af.

Route F: 3 – 4 uur | afstand 4.3 km | Boottocht | Shuttle Bus 

Dit is de ideale route als je vooral de Lower Lakes wil bezoeken, maar – om wat voor reden dan ook – bij ingang 2 geparkeerd bent. Na een boottocht van ongeveer 40 minuten, daal je namelijk af naar de Lower Lakes waar je een rondje loopt. Via de shuttlebus ga je weer terug richting ingang 2.

Route H: 4 – 6 uur | Afstand 8.9 km | Boottocht | Shuttle Bus 

Op een paar zijpaadjes na is deze route gelijk aan Route C, maar dan in tegenovergestelde richting. Deze route brengt je langs de belangrijkste hoogtepunten van het park.

Route K: 6 – 8 uur | Afstand 18 km | Lower & Upper Lakes | Shuttle Bus 

Dit is exact dezelfde route als degene die start bij ingang 1, maar dan met een ander beginpunt.

Onbekende Ingang 3

In het hoogseizoen is er ook een onbekende ingang, ingang nummer 3. Aangezien hier geen loket is zul je van tevoren je kaartje online moeten kopen (wat sowieso een aanrader is). Bij deze ingang is geen parkeerplaats, wat de reden is dat de meeste mensen hier niet voor kiezen. Slaap je echter in het dorpje Plitvica Selo, kun je dus gebruikmaken van de rustige ingang. Ideaal! 

Welke route is het best? 

Als je Plitvice wil zien in één hele dag dan raden we route C of H aan. In het hoogseizoen is een vroege start bij route C de beste manier om de drukte voor te blijven. Buiten het piek hoogseizoen, maakt het niet zoveel uit in welke richting je loopt en is optie H ook goed.

Mocht je 4-6 uur wandelen niet relaxed vinden, dan kun je ook kiezen voor starten bij Lower Lakes met route A of B. Vervolgens stap je in de auto, ga je ergens lekker lunchen en rijd je naar ingang 2, waar je later op de dag – of een dag later – route E doet.

Welke ingang neem je en waar parkeer je? 

Er zijn drie ingangen voor het park, maar alleen bij ingang 1 & 2 kun je parkeren. Welke ingang je neemt hangt af van welke route je wil lopen, en erg belangrijk: vanaf welke slaapplek je Plitvice National Park bezoekt.

Ingang 1 is de beste optie, zeker als je vroeg komt. Bij deze ingang start je direct met een hoogtepunt: Veliki Slap, de hoogste waterval van Kroatië. 

De meeste tourbussen komen tussen 9:00 en 10:00 aan, waardoor het tussen 10:00 en 14:00 spits is bij de Lower Lakes. Door vroeg te starten kun je de grootste drukte vermijden. 

Wanneer je kiest voor route C of K, loop je door naar de Upper Lakes, bij route A en B blijf je bij de lager gelegen meren. 

Wanneer neem je ingang 2? 

Ingang 2 is handig als je eerst bij Upper Lakes wil beginnen. Dat kan een verstandige keuze zijn als je bij Plitvice aankomt tijdens het spitsuur voor de Lower Lakes (tussen 10:00 en 14:00). Door dan eerst naar de Upper Lakes te gaan, is hopelijk later op de dag de echte drukte weer verdwenen bij de Lower Lakes. Daarnaast is deze route ook makkelijker omdat je alleen maar naar beneden loopt, in plaats van tegen de zwaartekracht in.

Ingang 2 is ook handig als je Plitvice bezoekt vanuit Bosnië, zoals wij deden.

Wanneer neem je ingang 3?

Ingang 3 is handig als je in het dorpje Plitvica Selo slaapt. Hier kun je de auto bij je accommodatie laten staan en te voet naar de ingang gaan. Het voordeel hiervan is dat je parkeerkosten bespaart en je al lekker dichtbij het park bent. Hou er wel rekening mee dat deze ingang waarschijnlijk niet het hele jaar open is, en je voor de accommodaties vaak wel een premium betaalt.

Onze ervaringen bij de Plitvice Meren 

Wij bezochten Plitvice National Park in juni vanuit Bihać, Bosnië. Dat is een prettige uitvalsbasis vanwege de goedkopere accommodatie, en omdat je vanuit Bihać ook een ander natuurpark kunt bezoeken: Una National Park (aanrader!).

Wij parkeerden onze auto bij ingang 2 – dat kwam beter uit voor ons – onder schaduwrijke bomen. Vanaf de parkeerplaats is het een kwartier lopen naar de start van de wandelroutes, waar we kozen voor route H. 

De natuurlijke schoonheid van Plitvice deed ons denken aan andere natuurwonderen zoals de Krka watervallen (Kroatië), Una National Park (Bosnië) en Biogradska Gora (Montenegro), alhoewel de sfeer bij Plitvice uniek is door de weelderige vegetatie en de vele meren. 

Het begin van de route was druk vanwege het treintje dat iedereen tegelijk naar het startpunt bracht, maar eenmaal op het wandelpad verspreidde de menigte zich. 

De boardwalks over het water zijn een unieke manier om het park te ervaren. Het water is kristalhelder, overal hoor je het gekwaak van kikkers en zie je fladderende libellen. Ook zagen we op verschillende plekken langs het pad (kleine) slangen. Het koele briesje dat van de meren en watervallen afkomt is zeer welkom op een warme zomerdag. 

De grote waterval Veliki Slap is indrukwekkend, maar vooral het uitzicht over de kloof en de boardwalks beneden vonden we heel vet. Het boottochtje was rustgevend en gaf weer een ander perspectief op het park.

Hoe was het met de drukte in juni? 

Het was in juni prima te doen qua drukte, maar misschien was dat wel omdat wij in tegenovergestelde richting liepen. Om 11:30 stond er namelijk wel een flinke rij voor de boten aan de kant van mensen die route C liepen. Op sommige plekken was het even file lopen op de vlonders, maar het was verder prima te doen.

Hoelang doe je over het bezoek? 

Vanaf de parkeerplaats is het nog een stukje lopen naar de start van de wandelingen, en op de terugweg geldt hetzelfde. Wij verlieten om 9.00 uur de auto en waren om 13.00 uur weer terug op de parkeerplaats.

We hebben ruim 3 uur over route H gelopen, al hadden wij wel de mazzel dat we niet hoefden te wachten bij de boot en deze direct vertrok toen wij aan boord zaten. We hebben niet geluncht in het park.

Vinden wij de Plitvice National Park de moeite en het geld waard? 

Ja en nee. 

De Plitvice meren zijn echt heel bijzonder en buiten het hoogseizoen zouden we het iedereen aanraden. 

In de zomermaanden is het een ander verhaal. Doordat het drukker wordt én de entreeprijs omhoog schiet naar €40 p.p. is de prijs/kwaliteitverhouding uit balans. 

Hoewel Una National Park (Bosnië) niet vergelijkbaar is met Plitvice National Park, is het wel een geweldig alternatief als je de drukte wilt mijden.

Slaapplekken in de buurt van Plitvice National Park

Apartman Plitvice Happy Home ligt niet ver van de ingang van het nationale park, en is een erg goede slaapplek met bijna een 10 op booking. Wil je echt bij de ingang (nummer 2) slapen, dan is er maar één hotel mogelijk: Hotel Jezero. Hier betaal je wel flink voor, maar de locatie is natuurlijk fantastisch om het park te kunnen bezoeken.

Wil je in Plitvica Selo slapen (voor ingang 3) dan raden we Boutique Villa Pearl of Plitvice of Fenomen Plitvice Resort aan. Beide fantastische accommodaties hebben een hele mooie ligging.

Wil je Plitvice National Park juist bezoeken vanuit Bihać (Bosnië) zoals wij dit deden, dan raden we dit moderne appartement aan. Zoek je een slaapplek met zwembad, kijk dan eens naar Villa Dream House. Voor een hotel midden in het centrum van Bihać moet je bij Gold Jet Hotel zijn.

Online kaartje kopen voor Plitvice meren

Er mogen dagelijks maximaal 10.000 bezoekers naar Plitvice National Park. In de zomer is het verstandig om vooraf online kaartjes te boeken. Dat kost niets extra en kan gewoon via de officiële website. Dit is sowieso aan te raden, want het scheelt ook een lange rij bij aankomst.

De prijzen kunnen jaarlijks worden aangepast. Voor het jaar 2024 geldt voor volwassenen: 

  • November t/m maart: €10 
  • April, mei, oktober: €23 
  • Juni t/m september: €40 (of €25 als je na 16:00 uur komt)

Er zijn ook twee-daagse tickets. Bekijk de officiële website voor een compleet overzicht van de prijzen.

Veelgestelde vragen

Hoeveel kost parkeren bij Plitvice National Park? 

Parkeren kost in 2024 €1,50 per uur of €15 per dag.

Kun je Plitvice ook met een kinderwagen bezoeken? 

Ja, dat kan. Op sommige plekken zal je de wagen over wat trappen moeten sjouwen. 

Mag je zwemmen bij Plitvice? 

Nope, helaas niet.

Zijn er restaurants in het park? 

Ja, er zijn restaurants in het park. Wij hebben er niet gegeten dus over de kwaliteit kunnen we weinig zeggen. De prijzen op de menu’s leken wel schappelijk.

Hoe ver is het rijden naar de Plitvice meren?

Hoe ver het rijden is hangt natuurlijk af waar je vandaan komt, wil je vanuit Nederland rechtstreeks naar Plitvice National Park? Hou dan rekening met ongeveer 14 uur rijden zonder stops.

Tip: Rij je met je eigen auto vanuit Nederland naar Plitvice National Park, kies dan een reisverzekering met de beste pechhulp!

Bezoek je Plitvice vanuit Bihać (Bosnië), dan moet je ongeveer een half uur rijden. Dit is inclusief de grensovergang. Wil je de meren bezoeken vanuit Istrië (Kroatië) is het ongeveer 3 uur rijden, en het is ongeveer 2 uur naar Krka National Park / Trogir / Primošten / Split. Wil je het National Park juist bezoeken vanuit Slovenië, hou dan rekening met ongeveer 3,5 uur vanaf het meer van Bled of 3 uur vanaf Ljubljana.

Meer lezen over het veelzijdige Kroatië? Check hier al onze artikelen!