• Menu

Lanquin: mini-gids voor de groene natuur + tips Semuc Champey

Ben jij gek op natuur? Dan moet je naar Lanquin. Midden in de bergen van Guatemala vind je hier namelijk extreem groene jungle, adembenemende uitzichtpunten en bijzondere natuurverschijnselen. De bekendste daarvan is Semuc Champey waar je kunt zwemmen in prachtige turquoise wateren terwijl je omgeven wordt door steile groene kliffen. Vraag het een willekeurige backpacker en hij zal je vertellen dat het er fantastisch is. 

Toch is Semuc Champey niet de enige reden dat je naar Lanquin moet. Er zijn namelijk nog veel meer leuke plekjes en toffe activiteiten die je hier kunt ondernemen. In dit artikel lees je alles over wat te doen in Lanquin, waar te slapen en wat te doen met eten. 

Hoe kom je in Lanquin? 

De reis naar Lanquin zuigt en het duurt lang. De touragencies mogen dan beweren dat je Lanquin binnen acht uur kunt bereiken vanuit Flores en Antigua, de waarheid is anders. Wij deden er namelijk 11 uur over om vanuit Antigua naar Lanquín te rijden en de rit van Lanquin naar Flores duurde ruim 10 uur. Maar het is het waard, echt.

Wat te doen in Lanquin? 

Semuc Champey 

Semuc Champey is zonder twijfel het mooiste nationale park van Guatemala. Zelfs de rit er naartoe is al spectaculair als je staand achterin de laadklep van een pick-uptruck uitkijkt over de eindeloos groene cacao-, koffie- en bananenplantages. Na een klein uur genieten, stuiteren en af en toe stevig vasthouden kom je aan bij Semuc Champey. Een steile wandeling van ongeveer 45 minuten brengt je naar een van de mooiste uitzichtpunten van Guatemala: het uitzicht op de turquoise natuurlijke baden. Bovenaan verkopen lokale vrouwen allerlei vruchten en wij raden je aan om de cacaovrucht te proberen. Je zal niet geloven hoe zoet dat smaakt!

Als je klaar bent bij het onvergetelijke uitzichtpunt, is het tijd om af te dalen naar de natuurlijke baden. Hier kun je briljant zwemmen terwijl je omgeven wordt door intens groene jungle. Het is er zo mooi dat je jezelf afvraagt of er ook elfjes in de bomen zitten. De baden zijn trapsgewijs gestapeld waardoor je heel leuk van de ene naar de andere pool kunt glijden, klauteren en springen. Zeker als het lekker weer is kun je hier makkelijk een paar uur doorbrengen.

Veel mensen doen Semuc Champey met een tour maar wij zouden je aanraden zelfstandig te gaan. Als je in de ochtend naar de hoofdstraat in het dorpje loopt zijn er altijd pick-ups die je voor een paar QTZ naar het park willen rijden. Dit is allerleerst goedkoper dan met een tour, maar het echte voordeel is dat je de tijd kunt nemen in dit prachtige gebied. Op de terugweg staan er op de parkeerplaats ook weer genoeg pick-ups klaar dus je hoeft nooit lang te wachten op vervoer naar je hostel.

Tuben met een biertje 

De natuurlijke schoonheid van Lanquin beperkt zich niet alleen tot Semuc Champey. Ook in en rondom Lanquin heb je prachtige natuur en daar geniet je optimaal van als je in een autobandje de Rio Lanquin afdobbert. Verwacht geen gigantische stroomversnellingen of lijpe watervallen, maar vooral prachtige natuur. Onderweg krijg je ook nog eens een ijskoud biertje.

Bat Caves 

Rondom Lanquin vind je een aantal grotten die je kunt bezoeken. Sommige kun je alleen met een tour doen, maar de Bat caves kun je op eigen houtje verkennen. Elke avond rond zonsondergang vliegen hier duizenden vleermuizen de grot uit. Omdat het schemert en ze ontzettend snel vliegen kun je ze bijna niet zien, maar als je een foto maakt met flits dan zie je pas hoeveel het er echt zijn.

Hiken 

In en rondom Lanquin kun je prachtig wandelen, maar er is wel één ding: de trails zijn niet of nauwelijks aangegeven dus je zal lokaal moeten navragen waar je het beste heen kunt lopen. El Retiro lodge organiseert dagelijks hikes naar een fijne mirador.

Bitterballen 

Als je een tijdje aan het backpacken bent, dan is de kans groot dat je een flinke craving krijgt naar Nederlandse dingen zoals kaas, stroopwafels en bitterballen. In Lanquin heb je dan mooi geluk. In de Zephyr lodge kun je namelijk bitterballen krijgen. Hoewel ze niet helemaal hetzelfde smaken als de hapjes in Nederland zijn ze goed genoeg om je craving voor even te genezen.

Eten en slapen in Lanquin 

In Lanquin eet je eigenlijk altijd bij de accommodatie waar je verblijft, want de restaurants in het dorpje zijn niet echt geweldig. Gelukkig zijn er genoeg hostels waar je prima kunt eten. De leukste zetten we hieronder voor je op een rijtje.

De Zephyer lodge is het partyhostel van het dorp met een schitterende infinity pool. Dat klinkt natuurlijk fantastisch, maar veel mensen vinden het ook vergane glorie. Toen wij er waren vonden we de sfeer ook niet zo leuk, maar de bitterballen maakten weer een hoop goed.

Het Oasis hostel is een heerlijke plek aan de rivier. Het is de perfecte plek om lekker een boekje te lezen en op een ontspannen manier te mixen met andere backpackers.

El Retiro lodge is onze favoriet in Lanquin. Het is allereerst supergoedkoop en ruim opgezet. Daarnaast heb je een prachtige plek aan de rivier en elke avond kun je hier van een uitgebreid buffet eten. Wat ons betreft de beste keuze voor Lanquin.

Conclusie: Lanquin is lastig te bereiken, maar als je er eenmaal bent is het genieten. De natuurlijke schoonheid die je hier ervaart is simpelweg fantastisch. Verzamel dus je moed, stap in die vervelende mini-bus en geniet van al het moois dat je ziet.

Vond je dit artikel leuk? Show some social Love: