• Menu
  • Menu

Lanquín: Gids over de groene natuur + Handige tips voor Semuc Champey

Ben jij gek op natuur? Dan moet je naar Lanquín! Midden in de bergen van Guatemala vind je hier namelijk extreem groene jungle, adembenemende uitzichtpunten en bijzondere natuurverschijnselen. De bekendste daarvan is Semuc Champey waar je kunt zwemmen in prachtige turquoise wateren terwijl je omgeven wordt door steile groene kliffen. Vraag het een willekeurige backpacker en hij zal je vertellen dat het er fantastisch is. 

Toch is Semuc Champey niet de enige reden dat je naar Lanquín moet. Er zijn namelijk nog veel meer leuke plekjes en toffe activiteiten die je hier kunt ondernemen. In dit artikel lees je alles over wat te doen in Lanquín, waar te slapen en wat te doen met eten. 

Hoe kom je in Lanquín? 

De reis naar Lanquín zuigt en het duurt lang. De touragencies mogen dan beweren dat je Lanquín binnen acht uur kunt bereiken vanuit Flores en Antigua, de waarheid is anders. Wij deden er namelijk 11 uur over om vanuit Antigua naar Lanquín te rijden en de rit van Lanquín naar Flores duurde ook ruim 10 uur. Maar het is het waard, echt.

Op zoek naar meer foto inspiratie? Check hier onze mooiste foto’s van Guatemala!

Wat te doen in Lanquín? 

Semuc Champey 

Semuc Champey is zonder twijfel het mooiste nationale park van Guatemala. Zelfs de rit er naartoe is al spectaculair als je staand achterin de laadklep van een pick-uptruck uitkijkt over de eindeloos groene cacao-, koffie- en bananenplantages. Na een klein uur genieten, stuiteren en af en toe stevig vasthouden kom je aan bij Semuc Champey. Een steile wandeling van ongeveer 45 minuten brengt je naar een van de mooiste uitzichtpunten van Guatemala: het uitzicht op de turquoise natuurlijke baden. Bovenaan verkopen lokale vrouwen allerlei vruchten en wij raden je aan om de cacaovrucht te proberen. Je zal niet geloven hoe zoet dat smaakt Het is een soort kruising tussen meloen en mango, heerlijk!

Als je klaar bent bij het onvergetelijke uitzichtpunt, is het tijd om af te dalen naar de natuurlijke baden. Hier kun je zwemmen terwijl je omgeven wordt door intens groene jungle. Het is er zo mooi dat je jezelf afvraagt of er ook elfjes in de bomen zitten. De baden zijn trapsgewijs geschakeld waardoor je heel leuk van de ene naar de andere pool kunt springen, klauteren en glijden. Zeker als het lekker weer is kun je hier makkelijk een paar uur doorbrengen.

Veel mensen doen Semuc Champey met een tour, maar wij zouden je aanraden zelfstandig te gaan. Als je in de ochtend naar de hoofdstraat in het dorpje loopt zijn er altijd pick-ups die je voor een paar QTZ naar het park willen rijden. Dit is allereerst goedkoper dan met een tour, maar het echte voordeel is dat je de tijd kunt nemen in dit prachtige gebied. Op de terugweg staan er op de parkeerplaats ook weer genoeg pick-ups klaar, dus je hoeft nooit lang te wachten op vervoer naar je hostel.

Tuben met een biertje 

De natuurlijke schoonheid van Lanquín beperkt zich niet alleen tot Semuc Champey. Ook in en rondom Lanquín heb je prachtige natuur en daar geniet je optimaal van als je in een autobandje de Río Lanquín afdobbert. Verwacht geen gigantische stroomversnellingen of lijpe watervallen, maar vooral prachtige natuur. Onderweg krijg je ook nog eens een ijskoud biertje. Het is een heerlijk relaxte middag!

Bat Caves 

Rondom Lanquín vind je een aantal grotten die je kunt bezoeken. Sommige kun je alleen met een tour doen, maar de Bat Caves kun je op eigen houtje verkennen. Elke avond rond zonsondergang vliegen hier duizenden vleermuizen de grot uit. Omdat het schemert en ze ontzettend snel vliegen kun je ze bijna niet zien, maar als je een foto maakt met flits dan zie je pas hoe eng veel het er echt zijn.

Hiken 

In en rondom Lanquín kun je prachtig wandelen, maar er is wel één ding: de trails zijn niet of nauwelijks aangegeven dus je zal lokaal moeten navragen waar je het beste heen kunt lopen. El Retiro Lodge organiseert dagelijks hikes naar een fijn uitzichtpunt.

Bitterballen 

Als je een tijdje aan het backpacken bent, dan is de kans groot dat je een flinke craving krijgt naar Nederlandse dingen zoals kaas, stroopwafels en bitterballen. In Lanquín heb je dan mooi geluk. In de Zephyr lodge kun je namelijk bitterballen krijgen. Hoewel ze niet helemaal hetzelfde smaken als de hapjes in Nederland zijn ze goed genoeg om je craving voor even te genezen.

Eten en slapen in Lanquín 

In Lanquín eet je eigenlijk altijd bij de accommodatie waar je verblijft, want de restaurants in het dorpje zijn niet echt geweldig. Gelukkig zijn er genoeg hostels waar je prima kunt eten. De leukste zetten we hieronder voor je op een rijtje.

El Retiro lodge is onze favoriet in Lanquín. Het is allereerst supergoedkoop en ruim opgezet. Daarnaast heb je een prachtige plek aan de rivier en elke avond kun je hier van een uitgebreid buffet eten. Wat ons betreft de beste keuze voor Lanquín.

De Zephyr lodge is het partyhostel van het dorp met een schitterende infinitypool. Dat klinkt natuurlijk fantastisch, maar veel mensen vinden het ook vergane glorie. Toen wij er waren vonden we de sfeer ook niet zo leuk, maar de bitterballen maakten weer een hoop goed.

Het Oasis hostel is een heerlijke plek aan de rivier. Het is de perfecte plek om lekker een boekje te lezen en op een ontspannen manier te mixen met andere backpackers.

Conclusie: Ja, Lanquín is lastig te bereiken, maar als je er eenmaal bent is het genieten. De natuurlijke schoonheid die je hier ervaart is simpelweg fantastisch. Verzamel dus je moed, stap in die vervelende minivan en geniet van al het moois dat je gaat ervaren!

Wil je meer lezen over Guatemala? Check hier alle artikelen over dit heerlijke land in Centraal-Amerika!