• Menu
  • Menu

Antigua: De Ultieme gids voor de leukste stad van Midden-Amerika

Kleurrijke huisjes, sfeervolle pleintjes en prachtige uitzichten op actieve vulkanen. Dat is Antigua in een notendop. In dit stadje op zo’n 1,5 uur rijden van de luchthaven van Managua is er niet echt één specifiek hoogtepunt, maar gaat het vooral om sfeer proeven, lekker eten en die ene vulkaan waar iedere backpacker in Centraal-Amerika het over heeft. Wij verbleven er in totaal bijna een week en zijn verliefd. In dit artikel lees je alles over wat te doen in Antigua, de leukste restaurantjes en fijne slaapplekken. 

Wat te doen in Antigua

Rondlopen 

Zoals gezegd is Antigua een stad die je moet beleven. Gewoon rondlopen met je camera in de hand is al een garantie voor een leuke middag. Trek comfortabele schoenen aan en wandel over de hobbelige keien door kleurrijke straatjes naar de leuke plekjes die hieronder beschreven worden.

Bezoek allerlei leuke marktjes 

In Antigua zijn ze niet bang voor een marktje of twee, dus dit is de ideale plek om een souvenir te scoren. De Nim P’o Artisan Markt is een rustige plek die enigszins authentiek aanvoelt. Hier kun je allerlei handwerken, fantastische chocolade, koffie en kleding kopen.

Bij Mercado Artesano vind je nog meer souvenirs maar zijn de verkopers ook een stuk opdringeriger. Op de lokale markt bij de bushalte vind je de typische dingen die je op een markt vindt: nepzonnebrillen en petten, maar ook heerlijk goedkoop fruit. Altijd leuk om even overheen te wandelen.

Santa Catharina Boog 

De Santa Catharina boog is één van de bekendste plekken in Antigua. Het is ook een plek die je heel vaak op foto’s van Antigua ziet. Hier heb je namelijk prachtig uitzicht op deze boog én de vulkaan die erachter staat.

Uitzicht vanaf Cerro Cruz 

Als je door Antigua loopt, is het je misschien wel opgevallen. Het witte kruis op de heuvel die aan de stad grenst. Vanaf Cerro Cruz, zoals de heuvel heet, heb je prachtig uitzicht op de stad. Het is een kleine wandeling van 45 minuten om er te komen.

Uitzicht vanaf San Cristóbal 

Wil je liever een mooi uitzicht combineren met een fijne lunch? Dan is een tripje naar San Cristóbal zeker aan te raden. Vanaf de Nim P’o Artisan markt vertrekt er elk uur een minibusje die je voor 10Q naar een restaurant met prachtige views brengt. Het eten is hier ook nog eens prima te betalen en de porties zijn zeer royaal. Echt een aanrader!

Caféhoppen 

In het centrum van Antigua hoef je letterlijk nooit meer dan 100 meter te lopen naar het volgende restaurant of café. Hoewel het iets te ambitieus is om ze allemaal af te gaan, is het zeker leuk om drie keer per dag buiten de deur te eten in verschillende cafés en restaurants. Je komt vanzelf leuke tegen als je aan de wandel gaat, maar je kunt ook even kijken wat wij de leukste plekjes van Antigua vonden. 

Uitzicht op de Cerro Fuego 

Dit is wel héél cool. In Antigua kun je namelijk een vulkaan zien uitbarsten terwijl je op een dakterras geniet van een drankje. Op het dakterras van het Three Monkeys hostel zie je op heldere dagen namelijk lava stromen op de Cerro Fuego. Je moet wel even wachten tot het donker wordt, maar dit is één van de beste views in Antigua. Overigens zijn de wolken komen de wolken die rond de top hangen ook uit de vulkaan!

Bezoek een koffieplantage 

Koffie is een uitvinding van de Maya’s en overal waar je komt in Guatemala kun je een lekker bakkie scoren. Ben je ook benieuwd naar hoe het zwarte geluk wordt geproduceerd? Doe dan zeker een koffietour waarbij je leert wat er allemaal gebeurt voordat de koffie in je kopje zit. Finca Filadelfia Coffee Plantation organiseert de meest populaire tour, maar vanuit je hostel zijn er wellicht ook kleinschalige alternatieven mogelijk.

Avocadotour 

Ben je echt helemaal wild van avocado’s? Dan is de avocadotour misschien ook een leuke optie voor jou. Tijdens de drie uur durende tour leer je hoe avocado’s groeien en ga je aan de slag om de lekkerste guacamole te maken. De tour is met 18 dollar wel wat aan de prijzige kant, zeker gezien je daar op de markt ongeveer 50 avocado’s van kunt kopen.

Op zoek naar meer foto inspiratie? Check hier onze mooiste foto’s van Guatemala!

Acatenango hike met overnachting

Dit is de hike waar iedere backpacker in Centraal-Amerika het over heeft. Kort samengevat is het een pittige klim met een belabberde overnachting waarbij je hopelijk beloond wordt met fantastische views van de uitbarstende Cerro Fuego en de opkomende zon.

Het is een wandeling van twee dagen waarbij je de eerste dag naar basecamp loopt. Hier overnacht je in tenten. De volgende ochtend loop je voor zonsopgang het laatste stuk naar de ijskoude top van de berg. Neem dus zeker warme kleding mee. Mocht je dat niet hebben dan kun je het vaak huren bij het hostel waar je de tour boekt.

De leukste hostels in Antigua 

Antigua heeft niet alleen ontelbaar veel restaurants, er zijn ook super veel hostels. Om je te helpen bij je keuze geven we je drie opties.

El Hostal is een sociaal hostel met prima ontbijt en heerlijke warme douches. Het hostel is wel wat duurder, maar goede kwaliteit. Three monkeys heeft de spectaculaire views op de uitbarstende Cerro Fuego, maar heeft door de manier waarop het opgezet is er iets meer kliekjesvorming. Ben je meer opzoek naar party? Tropicana is het partyhostel in Antigua met een bar en lekker zwembad om overdag in af te koelen.

Meer lezen over de leukste plekjes in Guatemala? Check hier alle artikelen die we erover hebben geschreven!