• Menu
  • Menu

10 Onmisbare Tips voor Guatemala

Guatemala is het land van de Maya’s dat vol staat met vulkanen en natuurwonderen waar je blij van wordt. Broccoli groene jungle wordt afgewisseld door gigantische vulkanen en betoverende meren. Overal waar je loopt zie je mensen in traditionele klederdracht. Je vindt er heerlijke restaurantjes en zo kunnen we nog wel even doorgaan. 

Maar voordat je gaat backpacken in Guatemala is het belangrijk om wat tips te lezen. Zeker als je het maximale uit je reis wilt halen en goed voorbereid wilt zijn. Wij reisden er drie weken rond en geven je de belangrijkste tips voor Guatemala.  

Sla Guatemala-stad over en ga direct naar Antigua

Als je vanuit Nederland naar Guatemala vliegt, dan land je waarschijnlijk in Guatemala-stad. Dat is echter geen stad waar je lang wilt blijven hangen. Het is er druk en volgens sommige berichten ook niet helemaal veilig. Daarom is het beter om vanaf het vliegveld de shuttle te pakken naar Antigua. Je bent dan in ongeveer 1,5-2 uur in dit heerlijke stadje.

Benieuwd naar wat er zo leuk is aan Antigua? Lees hier ons artikel over Antigua.

Lake Atitlán is meer dan één plek

Iedere backpacker zal je aanraden om een bezoek te brengen aan Lake Atitlán. Terecht, maar wat veel mensen verkeerd begrijpen is dat Lake Atitlán veel meer is dan één plek. Het is namelijk een gigantisch meer met meerdere dorpjes er omheen. Elk dorpje heeft z’n unieke sfeer en hoogtepunten en daarom is het belangrijk dat je goed nadenkt over hoe je Lake Atitlán wilt beleven.

Om je te helpen bij je keuze schreven wij deze gids met alles wat je moet weten over Lake Atitlán. Benieuwd? Lees hier alles over dit prachtige meer!

De shuttles doen er altijd langer over dan verwacht

Vervoer in Guatemala is soms best frustrerend. Allereerst omdat de wegen niet echt lekker zijn waardoor veel mensen misselijk worden.  Maar ook omdat het vaak veel langer duurt dan dat de busmaatschappijen je vertellen. Vooral de bussen van Antigua en Flores naar Lanquín doen er zeker 2-3 uur langer over.

Tip: Wil je een auto huren om Guatemala te verkennen? Kijk dan op Sunnycars.nl en Discovercars.com voor de beste deals. Sunny Cars is altijd iets duurder, maar je auto is standaard volledig verzekerd en de service is top. Bij Discover Cars kun je de auto ook all-risk en zonder eigen risico verzekeren, maar dat moet je apart aanvinken.

Verwacht Maya’s in overvloed

Dacht je dat de Maya’s al eeuwen zijn uitgestorven? Think again. De Maya cultuur is nog alive and kicking en zeker rondom Lake Atitlán zie je vele kleurrijke mensen die ook nog hun eigen taal spreken.

Niet alle hostels zijn op Hostelworld of Booking.com te vinden.

Bijvoorbeeld het toffe hostel Zephyr Lodge in Lanquín kun je niet op de gebruikelijke websites vinden. Blijkbaar is het hostel zo populair dat ze de hulp van Booking.com of Hostelworld niet nodig hebben. Je kunt ze wel reserveren, maar dat moet via hun eigen website.

Benieuwd welke accommodaties wij aanraden voor Guatemala? Hier vind je al onze tips voor de beste hostels en andere slaapplekken!

Dol op heerlijke kaas en vleesjes? Doe dit!

Als je tijdens je reis opzoek bent naar fantastisch lekkere kaas en betaalbare luxe, dan moet je naar El Artesano in San Marcos La Laguna. Hier kun je kaasplankjes met 23 (!) soorten kaas krijgen en ook de vleesplank heeft tig verschillende soorten ham en salami. Normaal al heerlijk, maar wanneer je al maanden op reis bent smaakt dit nóg lekkerder.

Je moet trouwens wel (ruim) van te voren reserveren, want toen wij er waren was dit restaurant een hele week vooruit volgeboekt! Gelukkig hielden we contact over Whatsapp, en konden we door een last-minute afzegging toch nog gaan genieten. Boffen wij even!

Geen Spaans? Geen zorgen.

Natuurlijk is het handig en vooral leuk als je een woordje Spaans spreekt. Niet iedereen spreekt namelijk Engels. Maar je hoeft niet bang te zijn dat je nooit ergens terecht komt als jouw Spaans niet verder reikt dan ¡Hola! Er is namelijk altijd wel iemand in de buurt die Engels spreekt, zeker in hostels.

Neem iets warms mee

Je verwacht het misschien niet, maar het kan best koud worden in Guatemala. Zeker in de avond is het best fris. En als je de vulkaan Acatenango gaat beklimmen dan heb je helemaal iets warms nodig. Niet vergeten dus!

Op zoek naar meer foto inspiratie? Check hier onze mooiste foto’s van Guatemala!

Afdingen wordt verwacht

Ben je van plan wat leuke spullen te kopen op de markt? Dan moet je zeker afdingen. Je kunt over het algemeen voor de helft van de eerstgenoemde prijs iets krijgen, maar houd het wel leuk natuurlijk.

Combineer Guatemala met Belize of Mexico

De grensovergang tussen Guatemala en Belize verloopt heel soepel. Wij kregen zelfs een pak koffie van de douanebeambte omdat het onze eerste keer in Belize was. Maak in Belize echter niet de fout om het hele land door te trekken en beperk je bezoek tot Caye Caulker. Je kunt er ook voor kiezen om Guatemala te combineren met Mexico, maar dat zouden we alleen aanraden als je nog minimaal drie weken extra tijd hebt.

En dat waren al weer onze tips voor Guatemala. Wil je meer lezen? We hebben een nog meer artikelen over dit prachtige land!