• Menu
  • Menu

Awesome: 14+ Redenen Dat Backpacken Jouw Leven Mooier Maakt

Backpacken is meer dan het verzamelen van mooie foto’s, zien van mooie plekken en chillen met gelijkgestemde levensgenieters.

Het is een avontuur dat jou volop in het leven plaatst en jou dingen leert die je alleen kunt leren door ze te ervaren.

Met andere woorden; reizen is de universiteit voor levenslessen en zorgt ervoor dat jij als persoon op een positieve manier verandert in verschillende opzichten. In dit artikel delen we 14 manieren waarop backpacken jouw leven beter maakt.

1. Je kunt beter alleen zijn.

Hoeveel mensen kunnen zeggen dat ze echt alleen kunnen zijn?

Ik bedoel het eerste dat we doen als we naar de WC gaan is de smartphone tevoorschijn toveren en kijken of er nog wat te beleven is in de wereld.

Kortom; je maakt nooit echt kennis met je diepere gedachtes.

Veel mensen kunnen daarom ook helemaal niet alleen zijn. Ze vullen hun dagen met van alles en nog wat en als iemand vraagt of het goed gaat zeggen ze: “ja goed, lekker druk.”

Hoewel je op reis altijd nieuwe mensen tegenkomt, zijn er altijd momenten dat je alleen bent of je alleen voelt omdat je niet echt een connectie hebt met die mensen om je heen.

Dit zijn de momenten dat je leert om alleen te zijn en comfortabel te zijn met je eigen gedachtes. Aangezien jij het je hele leven met jezelf en je eigen gedachten moet doen, is het alleen maar goed dat je jezelf wat beter leert kennen.

2. Je waardeert de dingen die je thuis negeert.

Als je een tijd van huis bent moet je de dingen van het thuisfront missen en dat doet je soms beseffen hoe mooi sommige dingen zijn.

Ik ben bijvoorbeeld opgegroeid in Lisse, een dorp in de bollenstreek, en elk jaar staan daar in april en mei de bloemen in bloei. Je ziet kleurrijke bloemenvelden zover als je kunt kijken, maar pas toen ik het een jaar moest missen besefte ik echt hoe mooi het was.

Dit is toch mooi?
Dit is toch mooi?

 

3. Je komt erachter dat je goed bent in dingen die je thuis niet doet.

Soms doe je dingen thuis niet omdat je denkt dat anderen er beter in zijn dan jij of omdat je jezelf een bepaalde rol hebt aangemeten.

Als je gaat reizen ben je helemaal vrij om te doen wat je wilt en zijn er geen (groeps)verwachtingen waar je je onbewust aan conformeert.

Zo kom je er bijvoorbeeld achter dat jij eigenlijk heel goed bent in het voeren van gesprekken met vreemden, maar omdat je thuis altijd bij je vaste groepje blijft plakken kom je hier thuis nooit achter.

4. Je gaat meer in het moment te leven.

Ik zeg wel eens dat je als reiziger maar vier zorgen hebt: eten, drinken, slapen, schijten (en misschien geld).

Zo simpel is het wel.

Je leeft van moment tot moment en vraagt je af wat je vandaag wilt doen. Je geniet van de plekken omdat je weet dat je hier binnenkort weer weg bent en maakt je geen zorgen over wat je de rest van de week wilt of moet doen.

living in the moment

5. Je ervaart het leven weer als een kind

Weet je nog toen je een kind was en het eeuwen leek te duren voordat je eindelijk 16 werd? Dat komt omdat er zoveel verandert en je zoveel nieuwe ervaringen te verwerken hebt.

Er verandert van alles in je lichaam, je gaat voor het eerst naar de kroeg, je mag scooter rijden en misschien heb je ook voor het eerst sex rond die tijd.

Maar zodra je wat ouder wordt en alles wat rustiger verloopt en er weinig nieuwe mijlpalen of grote veranderingen zijn, gaat het leven ineens veel sneller.

Je opereert op de automatische piloot en vraagt je aan het eind van elke week af waar die week is gebleven.

Als je gaat reizen ervaar je weer hoe het is om nieuwe dingen mee te maken en nieuwe indrukken te verwerken. Daardoor lijkt de tijd zoveel langzamer te gaan en je leeft veel intenser.

En soms… Tja dan herleef je gewoon je hele jeugd…

Soms wel heel letterlijk ;)

6. Je laat je schaamte varen.

We vinden het allemaal zo belangrijk wat anderen van ons vinden, maar als je gaat reizen besef je dat het eigenlijk geen zak uitmaakt.

Dingen waar je je thuis kapot voor zou schamen, toveren op reis een grijns op je gezicht en het zou goed zijn als we ons niet zo druk zouden maken om wat anderen van ons vinden.

Immers wat anderen vinden, is hun probleem toch?

Gewoon lachen joh
Gewoon lachen joh

7. Je beseft dat alles tijdelijk is. Zowel goede als slechte dingen.

We kunnen ons thuis soms zo druk maken en denken dat slechte situaties voor altijd blijven bestaan.

We denken dat we voor altijd werkloos, single, depressief, dik, dun of gestresst blijven.

Reizen doet je beseffen dat niets voor altijd is.

Alle goede, slechte en neutrale momenten gaan voorbij.

Door te genieten van die vergankelijkheid en niet te zwaar te tillen aan mindere momenten, word je een veel positiever persoon.

NOOIT MEER DRINKEN (1)

8. Je krijgt meer zelfvertrouwen en bent minder bang voor uitdagingen.

Ken je het gevoel dat je ergens heel erg tegenop kijkt en twijfelt of je het allemaal wel aankan?

Sollicitatiegesprekken, examens, presentaties, daten, naar feestjes gaan waar je niemand kent…

Als je het vervolgens toch doet, blijkt dat het allemaal wel meevalt en misschien zelfs heel leuk was.

Oftewel…

Jij: 1

Jouw angsten: 0.

Des te vaker je dit doet en deze angsten overwint, des te meer je zelfvertrouwen zal groeien en des te meer je gaat beseffen dat je elke uitdaging aankunt.

Reizen geeft je meer dan genoeg van deze uitdagingen zoals in je eentje op een groep afstappen, praten met vreemden, je weg vinden in een vreemd land, een nieuwe taal leren, bungeejumpen, skydiven, etc.

Allemaal dingen waar je vooraf tegenop kunt kijken, maar waarvan achteraf blijkt dat jij meer dan competent bent om deze taken uit te voeren.

9. Je wilt werk doen waar je blij van wordt.

Als je niet 100% tevreden was over je baan voordat je vertrok, dan is de kans groot dat je tijdens je reis gaat nadenken over wat je wilt doen als je terug komt.

Waarschijnlijk wil je iets betekenisvol doen en hoor je jezelf zeggen: “Geld is voor mij niet belangrijk, zolang ik maar zinvol werk doe dat ik leuk vind.”

Hou die gedachte vast want als je dit bedenkt op momenten dat je gelukkig bent, dan is het vaak de juiste beslissing.

10. Je begint de kleine dingen in het leven te waarderen.

Dit klinkt misschien heel cliché, maar reizen zorgt ervoor dat je de kleine dingen in het leven gaat waarderen.

De smaak van goede koffie, de geur van eten, een warme douche, de glimlach van een vreemde, muziek, een goed gesprek of simpelweg een lekker briesje terwijl de zon je lichaam verwarmt.

Omdat je minder afgeleid wordt door alles wat je thuis moet doen, ben je je veel meer bewust van deze kleine dingetjes en zie je hoe mooi ze eigenlijk zijn.

11. Je wordt flexibeler.

In het leven krijg je soms te maken met uitdagingen of soms lopen dingen niet zoals gepland. Daar kun je weinig aan doen.

Het gaat er uiteindelijk dan ook niet om wat er gebeurt, maar hoe je ermee omgaat en dat is iets wat je leert als je een tijdje gaat backpacken.

Tijdens je reis zijn er namelijk honderden kleine dingen die niet helemaal lopen zoals je gedacht had.

Je trein is bijvoorbeeld te laat, geplande hoogtepunten vallen tegen, er zijn geen leuke mensen in je hostel of je hebt diarree terwijl je in een bus zonder wc zit (true story).

Al die momenten leren je om dingen te nemen zoals ze komen en er het beste van te maken.

12. Je beseft dat de wereld eigenlijk heel veilig is

Als je de kranten open slaat of het journaal kijkt, zie je dan hoeveel negatief nieuws zij de wereld inbrengen?

Natuurlijk, er gebeuren slechte dingen in de wereld maar de verdeling tussen goede en slechte dingen is niet zoals het journaal en de kranten weergeven.

Zodra je gaat reizen besef je dat de wereld eigenlijk heel veilig is en dat mensen behulpzaam, aardig en zorgzaam zijn.

Je beseft dat het wereldbeeld dat de media je door de strot wil duwen niet realistisch is en dat het veel prettiger is om uit te gaan van het goede in mensen.

NOOIT MEER DRINKEN (2)

13. Je maakt vrienden over de hele wereld

Je ontmoet mensen vanuit alle hoeken van de wereld en met sommigen blijf je vrienden voor het leven. Als je ergens naar toe wilt is de kans groot dat je altijd een plekje hebt om te slapen.

Maar het gaat niet alleen om de gratis slaapplekken. Het gaat er ook om dat je jouw ervaringen kunt delen met mensen die erbij waren.

IMG_9606

14. Je wordt minder materialistisch.

Als je gaat reizen besef je dat je niet veel spullen nodig hebt. Alles wat je bezit, past in een backpack en je bent daar eigenlijk best tevreden mee.

Uiteindelijk draait reizen om het verzamelen van ervaringen en herinneringen, maar dit geldt niet alleen voor reizen. Het geldt voor het hele leven.

NOOIT MEER DRINKEN (3)

Spullen worden altijd minder waard en je moet constant blijven consumeren om jezelf gelukkig te houden als je materialistisch bent ingesteld.

Wanneer je echter meer waarde gaat hechten aan herinneringen én meer geniet van de kleine dingen in het leven, heb je maar weinig nodig om gelukkig te zijn.

Als dat is wat je kunt leren op reis, dan is er toch geen reden meer om thuis te blijven?