• Menu
  • Menu

Dit Is De Simpelste Oplossing Voor Verveling Op Reis

Op reis zijn er altijd momenten dat je jezelf eventjes verveelt.

Bijvoorbeeld als je moet wachten op een bus, of als je al 5 uur in die bus zit….

Of misschien zijn er even geen leuke mensen in het hostel…

Hoe dan ook, er komen momenten dat je eventjes verveeld raakt en we kennen allemaal de gebruikelijke oplossing: beetje facebooken of andere troep op internet lezen.

“You western people all want to change the world, but you can’t even sit still for 10 minutes.”

De woorden van een boeddhistische monnik spelen door m’n hoofd als ik voor een reisbureautje op Java zit te wachten op een bus die over twee uur zou moeten vertrekken.

Ik heb zo vaak een paar uur gewacht, maar dit keer is het anders.

De gebruikelijke middelen in de strijd tegen verveling zijn namelijk niet beschikbaar. M’n telefoon heeft geen internet, m’n boeken heb ik uitgelezen en m’n laptop en camera zijn gejat.

Er zit niets anders op dan wachten en niks doen.

Momenten als dit komen vaker voor als je op reis bent, het openbaar vervoer is nu eenmaal niet altijd even goed geregeld.

In Nederland zouden we gek worden als de trein tien minuten te laat komt door die kut-NS. Snappen ze dan niet dat je helemaal geen tijd hebt om TIEN hele minuten te wachten?

We zijn het ook helemaal niet gewend. We moeten altijd iets doen, altijd productief zijn. Stilstand is achteruitgang. Maar waarom dan?

We kunnen toch ook best een keer chillen?

Ik zit daar dus op een houten bankje, voeten op m’n backpack. Een gesprekje met de mensen in het reisbureau komt ook niet echt verder dan de gebruikelijk vragen over kinderen en andere niet zo boeiende dingen.

Andere backpackers zijn er ook niet, dus ik staar maar een beetje voor me uit. Ik voel me onrustig maar er zit niks anders op dan te wachten.

Niks doen is best fijn (en belangrijk)

Er gaat een wereld voor me open.

Stilzitten op een drukke straat op Java mag dan een activiteit zijn die niet per se hoog op de bucketlist staat, maar het is eigenlijk best leuk.

De wereld om ons heen – als we de tijd nemen om stil te zitten en niks te doen – heeft zoveel mooie, bijzondere verhalen.

Een oud vrouwtje stapt met een tas vol groenten in een afgetrapt minibusje. Voor wie zou ze vanavond koken? Wat heeft ze allemaal voor moois meegemaakt in haar leven? Wat zou ze je vertellen als ze je een levenswijsheid mocht vertellen?

Een kat met een halve staart loopt voorbij en leidt m’n blik naar een tabaksreclame die boven de winkel prijkt: Surya Pro – Never quit. Goede slogan wel, maar bizar dat dat soort dingen hier kunnen. De tabakslobby zal nog wel flink wat geld in de juiste handen stoppen.

Er klinkt een toeter en m’n blik verplaatst zich. Een vrachtwagen vol met geiten komt voorbij zetten. We weten allemaal waar die naartoe gaan maar zouden de geiten ook weten dat hun laatste uur geslagen is?

Dit alles speelt zich allemaal af binnen een periode van 3 minuten en echt spectaculair is het natuurlijk niet, maar je leert wel heel veel kleine dingetjes over het leven daar.

Ik vraag me af wat ik geleerd zou hebben als ik had gekozen voor de gebruikelijke optie: met m’n gezicht begraven in m’n smartphone.

Misschien zou ik leren dat Pietje en z’n vriendin sushi hebben besteld ter ere van hun eenjarige samenzijn en dat Pietje de leukste van hun 300 selfies op Facebook heeft geplaatst. Uiteraard met de tekst #Metmijnliefie #NWLY om pikstraf te voorkomen.

Misschien zou ik zien dat iemand getagd was in een foto van een frikandel simpelweg omdat iemand op Facebook had gezegd dat dat leuk zou zijn.

Maar had dat dan spectaculair geweest? Had dat echt zoveel leuker geweest dan die saaie, drukke straat vol met autogassen?

Lijkt me niet.

Soms is het leven op reis echt niet zo bijzonder, maar dat is het op Facebook ook niet. De constante drang naar afleiding zorgt ervoor dat we veel kleine momenten missen. Zowel op reis als thuis.

Laten we leren om te chillen. Het is ok om niks te doen en de wereld om ons heen te observeren.

Laten we genieten van de schoonheid en de verhalen die we kunnen vinden in het alledaagse in plaats van afleiding te zoeken in het neppe.

Ohja, en als je dit leest op je smartphone…

Kijk eens om je heen. Echt goed kijken. Wedden dat er zoveel dingen zijn die je nog niet gezien had?

Het is vast niet zo heel spectaculair, maar ongetwijfeld spectaculairder dan een artikel dat je vertelt dat je je telefoon beter weg kunt doen ;).