• Menu
  • Menu

OOM Tijdelijk in het Buitenland: Geschikt voor backpackers?

Naast de speciale reisverzekeringen voor backpackers kun je ook kiezen voor de internationale ziektekostenverzekering van OOM om jezelf te verzekeren tijdens je backpackavontuur. De verzekering heeft een aantal voordelen, maar er zijn ook een aantal belangrijke redenen dat deze misschien toch niet zo geschikt is voor backpackers.

Wat is het verschil tussen een reisverzekering en de internationale zorgverzekering van OOM?

Niet-spoedeisende zorg

Het belangrijkste verschil tussen OOM en de speciale reisverzekeringen voor backpackers is dat je bij OOM tijdelijk in het buitenland ook niet-spoedeisende zorg zoals fysiotherapie, tandartscontroles en in sommige gevallen ook zwangerschap (met wachttijd) kunt meeverzekeren. Niet voor alle backpackers relevant, maar als je voor langere tijd op reis bent wellicht wel handig.

Werkzaamheden

Een ander belangrijk verschil is dat je bij OOM verzekerd bent tijdens bijna alle soorten werkzaamheden. Bij de speciale reisverzekeringen is er in sommige gevallen een uitsluiting voor risicovolle beroepen of betaal je een toeslag als je ook verzekerd wilt zijn tijdens bepaalde werkzaamheden. Voor veel typische backpackerbaantjes is dit echter niet relevant, maar als je bijvoorbeeld wilt werken in de mijnbouw, offshore drilling of wilt gaan werken met gevaarlijke machines, dan wellicht wel.

Medische acceptatie

De verzekering van OOM heeft in tegenstelling tot de reisverzekeringen een medische acceptatie. Dat betekent dat je vooraf een vragenlijst moet invullen over je gezondheid. Wanneer je al iets mankeert zal je niet worden geaccepteerd of komt er een aantekening op je polis dat je voor behandelingen die samenhangen met die bestaande aandoening niet verzekerd bent. De speciale reisverzekeringen hebben geen medische acceptatie, maar hebben even goed een uitsluiting voor de behandeling van aandoeningen die al voor het ingaan van de polis bestonden.

Premie

Tegenover de uitgebreidere dekking staat dat de verzekering van OOM vaak iets duurder is, mede omdat de premie leeftijdsafhankelijk is. Wanneer je echter jonger bent dan 30 dan is dit verschil in premie nog wel te overzien.

Als je dit zo leest, denk je misschien dat de OOM Tijdelijk in het buitenland een geschikte verzekering is voor backpackers. Maar er zijn echter ook een paar belangrijke nadelen.

De nadelen van de OOM verzekering: Wat gebeurt er als er iets mis gaat?

Het is belangrijk om je te beseffen dat de verzekering van OOM niet gemaakt is voor backpackers, maar voor mensen die tijdelijk in het buitenland verblijven. Natuurlijk doen backpackers dat ook, maar de verzekering is afgestemd op mensen die tijdelijk wonen en werken in het buitenland. Dit heeft een aantal belangrijke gevolgen.

Geen medische repatriëring

Een van de gevolgen is dat OOM er vanuit gaat dat je bij ziekte of ongeval lokaal behandeld wilt worden. OOM doet derhalve niet aan medische repatriëring. In normale mensen taal betekent het dat OOM je niet terug vliegt naar Nederland indien je ziek bent of gewond raakt.

Wat staat er in de polisvoorwaarden?

In de polisvoorwaarden staat: Als medische behandeling in het land waar de verzekerde verblijft niet mogelijk is en de behandeling niet kan worden uitgesteld, vergoeden wij de volgende kosten voor repatriëring en evacuatie. 

Ze hadden hier net zo goed neer kunnen zetten: Zolang je lokaal behandeld kunt worden, vervoeren wij je niet naar huis, ongeacht je aandoening.

Alleen in uitzonderlijke gevallen dat er lokaal geen adequate hulp geboden kan worden, zal OOM repatriëring overwegen, al is het waarschijnlijker dat je naar de dichtstbijzijnde plek gevlogen wordt. Bijvoorbeeld als je in Myanmar gewond raakt, is het waarschijnlijker dat je naar Bangkok vervoerd wordt dan naar Nederland.

Dit is op zich nog niet zo heel erg en het is ook belangrijk om te beseffen dat de speciale reisverzekeringen je ook niet voor elk wissewasje naar Nederland terugvliegen, maar er is nog een tweede punt.

De verzekering loopt altijd af op de einddatum, ongeacht of je op dat moment ziek bent of niet.

De OOM tijdelijk in het buitenland sluit je altijd af voor een specifieke periode met een maximum van twee jaar. Wanneer deze periode verloopt, stopt de dekking. Je kunt de verzekering opnieuw aanvragen maar dan moet je opnieuw een vragenlijst invullen over je gezondheid. Aandoeningen die je op dat moment al hebt worden uitgesloten, ook als je deze aandoeningen hebt opgelopen tijdens de eerste periode dat je verzekerd was. Dit geldt overigens ook voor de reisverzekeringen, behalve bij Special ISIS die behandelingen voor eerder opgelopen kwalen na verlening nog steeds vergoedt.

Er is alleen één heel belangrijk verschil tussen OOM en de speciale reisverzekeringen en dat is dat de dekking van de OOM verzekering stopt op de einddatum, ongeacht of je op dat moment in het ziekenhuis ligt of niet. Een speciale reisverzekering heeft daarentegen een zorgplicht om je ook te verzekeren als je reis, buiten jouw schuld om, langer duurt dan voorzien.

Als de verzekering afloopt terwijl jij bent opgenomen in het ziekenhuis

Stel dus dat je aan het einde van je verzekerde periode in het ziekenhuis terecht komt en je bent verzekerd bij OOM. Laten we zeggen dat je iets hebt waarvoor je een tijdje in het ziekenhuis moet blijven. Denk bijvoorbeeld aan Dengue, Malaria of een ernstig auto-ongeval. Terwijl je daar ligt, loopt je OOM verzekering af. De kosten na het aflopen van de verzekering zijn voor eigen rekening omdat je niet meer verzekerd bent. Verlengen is niet mogelijk aangezien bestaande aandoeningen worden uitgesloten. Geen enkele andere verzekeraar zal je accepteren omdat je al iets mankeert en omdat OOM niet doet aan medische repatriëring blijf je daar liggen en moet je alles zelf betalen.

Natuurlijk klinkt dit allemaal heel dramatisch, maar onthoud dat je een verzekering niet afsluit voor de gevallen dat je een keer een antibiotica-kuurtje à 20 euro moet betalen. Je sluit een verzekering af voor gevallen waarin je de behandeling zelf echt niet kunt betalen. Het zou dan vervelend zijn als blijkt dat je ineens toch niet goed verzekerd bent.

Voorbeeld
In India raakte ik bevriend met een Duitse jongen. Hij was in Australië betrokken geraakt bij een ernstig auto-ongeluk. Een van z’n medepassagiers is daarbij overleden, hij zelf moest met ernstig letsel door de Bushdoctors naar een ziekenhuis worden gevlogen. Daar moest hij een aantal operaties ondergaan en ruim een maand in het ziekenhuis blijven. De kosten voor dit alles bedroegen 125.000 Australian Dollar, zo’n 75.000-100.000 euro afhankelijk van de wisselkoers.
Dit is niet om je bang te maken. 99 van de 100 keer maak je geen gebruik van de verzekering, maar dat weet je helaas pas achteraf. 

 

Na het lezen van deze review toch OOM afsluiten?

Wil je na het lezen van deze review toch een verzekering van OOM afsluiten doe dan het volgende om je risico te beperken. Sluit de verzekering af voor de maximale periode van 2 jaar, ook als je van plan bent om minder lang te gaan. Omdat je maandelijks kunt betalen hoef je niet in een keer het hele bedrag over te maken.

Wanneer je terug komt op je geplande datum, dan kun je de verzekering zonder opzegtermijn beëindigen. Teveel betaalde premie wordt terug gestort en betalingsverplichtingen voor de resterende maanden vervallen.

Mocht je toch in het horrorscenario terecht komen waarbij je lang in een buitenlands ziekenhuis terecht komt, dan loopt de verzekering in ieder geval nog een lange tijd door, waardoor het risico enigszins beperkt wordt.

Toch liever een speciale reisverzekering voor backpackers afsluiten? Bekijk de vergelijking en uitgebreide review van de drie meest bekende reisverzekeringen voor backpackers.