• Menu

Is Pai echt zo fantastisch?

Idyllisch, ontspannen en in het midden van de natuur. Pai zou een perfect hippie-achtig dorpje zijn en sommige bloggers spreken zelfs van een waar backpackersparadijs. Een plek die je absoluut niet mag overslaan als je naar het noorden van Thailand gaat.

Toch, na dik drie weken in Pai blijft bij mij de vraag hangen: was het écht zo fantastisch als ik vooraf had moeten geloven?

Laat ik beginnen met het goede nieuws; het klopt wat je leest.

Pai is relaxed.

Pai is ontspannen.

Pai is een onwijs toffe plek om andere backpackers te ontmoeten.

Pai is zelfs hippie-achtig. Ten minste als een olifantenbroek, een oversized tanktop en een paddo milkshake je tot een hippie maken.

Pai ligt ook midden in de natuur en kent prachtige heuvels, watervallen en grotten in de nabije omgeving.

Het is ook heel relaxed om een scootertje te huren in Pai en een beetje rond te rijden.

Pai heeft zelfs een heel lekker zwembadje waar je beheurlijk kunt chillen onder het genot van vunzige deuntjes en een ijskoude Chang.

Pai heeft fantastische cafees en barretjes.

En zo zou ik nog wel even door kunnen gaan.

13047672_10153753702079121_8588757286102282617_o

Sterker nog, als ik er zo over nadenk had ik ook een artikel kunnen schrijven met als titel: 20 redenen waarom Pai een echt backpackersparadijs is.

Zo’n artikel zou het lekker doen op Facebook en veel gedeeld worden. Iedereen houdt van een wereld waarin alles perfect is.

Maar met zo’n artikel zou ik mezelf en jou voor de gek houden met halve waarheden. Er zijn namelijk genoeg redenen om te bedenken waarom Pai misschien toch geen paradijs is voor backpackers.

Laten we maar beginnen met de Elephant in the Room…

Pai is megatoeristisch.

I’m sorry to rain on everyones Pai parade, maar toerisme heeft dit dorp gewoon echt veranderd en je kunt nauwelijks van een authentieke Thaise ervaring spreken.

Een vrouw die hier voor de derde keer was gaf aan dat het dorp in vier jaar tijd enorm is veranderd. Als voorbeeld gaf ze dat sommige plekken waar je nu complete bungalowparken vindt, vier jaar geleden nog helemaal leeg waren en je zo ver als je wilde kon uitstaren over de rijstvelden.

Tja, reizen heeft niet alleen maar positieve gevolgen voor de wereld.

Nu wordt het straatbeeld voornamelijk gedomineerd door westerse toeristen met veel te wijde hippiebroeken en oversized tanktops.

Ook de veel te grote backpack op lange stelten zie je regelmatig door de straten slenteren en als de avond valt lijkt het wel of heel Thailand naar bed gaat en uitsluitend de toeristen uit hun dagroesje ontwaken.

Toch lijkt het niemand wat te deren want elke dag leveren de minibusjes weer 100+ backpackers af in dit aardse paradijs.

Pai_street

Een backpackersparadijs? Misschien, maar wel met wat nuances.

Mijn doel is hier allerminst om een azijnpisser te zijn en je te vertellen dat je Pai niet moet bezoeken. Ik ben ook niet iemand die een toeristische plek bij voorbaat niet leuk vindt omdat het toeristisch is.

Bovendien, ik heb het hartstikke naar m’n zin gehad in Pai.

Maar het duurde even voordat ik het door had en dat had alles te maken met verwachtingen. Ik verwachtte namelijk een rustig dorpje, zo’n dorpje waar je in de ochtend de vogels hoort fluiten en waar weinig verkeer is.

Natuurlijk is dit van mijn kant naïef en hopeloos romantisch, maar ik denk dat veel reisbloggers en andere backpackers hun steentje hebben bijgedragen door Pai te overhypen.

Ik bedoel relaxed is het zeker, maar een paradijs voor backpackers? Hm, het ligt er aan wat je zoekt en wat je verwacht van Pai.

Laat ik het zo zeggen:

Pai is een paradijs voor backpackers die een vakantiegevoel willen. Zo’n gevoel waarbij je lekker kunt opstaan wanneer je wilt, biertjes kunt drinken in de meest relaxte barretjes en eindeloos kunt ouwehoeren met andere backpackers. Ook voor gezond en heerlijk eten kun je in Pai prima terecht. En vergeet de koffie niet, die is ook yummie.

Pai is ook een fantastische plek om nieuwe mensen te leren kennen omdat de leukste momenten in Pai toch wel gewoon in bars en restaurants te beleven zijn. De bars zitten bomvol met reizigers.

Aan de andere kant…

Als je (net als ik) een hopeloze romanticus bent en zoekt naar een authentiek Thaise ervaring en dat echte reizigersgevoel waarbij niet alles van een leien dakje gaat en waarbij je afwijkend van het gebaande pad soms geen idee hebt wat er gaande is, dan ga je dat in Pai gewoon niet vinden.

Dat is niet erg en ook geen reden om niet te gaan, maar het moet wel gewoon benoemd worden. Je moet zien wat er is, niet vertellen over wat je gehoopt had te vinden.

Doe je dat dan is Pai een hel voor een enkeling, leuk voor sommigen en fantastisch voor de meesten.

Reis aan het voorbereiden? Dit zijn onze tips!

Je kunt veel tijd en geld besparen door in de voorbereiding op je reis slimme keuzes te maken. Hieronder geven wij je een aantal van onze favoriete tips om beter voorbereid op reis te gaan en geld en tijd te besparen.

Vraag een WISE Borderless Card aan 

Wil je niet teveel betalen als je betaalt of geld opneemt in het buitenland? Met een Wise Borderless account krijg je de beste wisselkoers. Scheelt zo een paar tientjes per reis!

Koop je reisspullen bij Decathlon 

Voor elke reis maken wij een (virtueel) tripje naar de Decathlon om reisspullen te kopen. Ze hebben praktisch alles, het is goedkoper dan bij de big brands en de kwaliteit is top!

 

JoHo Advies & Donateurskorting

JoHo helpt met persoonlijk advies over reisverzekeringen en geeft hun donateurs tot 30% korting op backpacks en andere reisbenodigdheden.

Zorg dat je goed verzekerd op pad gaat

Om je te helpen bij je keuze hebben we de handige verzekeringswijzer gemaakt, maar in het kort kunnen we je het volgende zeggen:

Nog meer aanraders voor jouw reis

Skyscanner
Vind hier de goedkoopste vliegtickets

Booking.com
Beste aanbod van hotels en hostels wereldwijd

Hostelworld
Veel hostels en soms goedkoper dan booking.com

Sunny Cars 
Auto huur zonder eigen risico en gedoe. Gewoon heel relaxt.

De bovenstaande links zijn affiliatelinks. Dat betekent dat wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine vergoeding krijgen als je iets koopt via de links. Mocht je dat doen, weet dan dat we je heel erg waarderen :-).