• Menu
  • Menu

Ultieme route voor 2-3 weken in Noord-Thailand

Op zoek naar een leuke, gevarieerde en avontuurlijke route voor Noord-Thailand waarbij je alle hoogtepunten en enkele verborgen parels ziet? In dit artikel ontdek je de ultieme route voor 2-3 weken Noord-Thailand inclusief de leukste slaapplekken.

Noord-Thailand heeft altijd een gigantische aantrekkingskracht gehad op natuurliefhebbers. De bergen, jungle, prachtige watervallen en rivieren, in het noorden van Thailand kun je je lol niet op. Tel daar bijzondere tempels, relaxte steden en sfeervolle dorpjes bij op en je hebt een bijzondere mix van natuur, cultuur en fun.

De onderstaande route voor Noord-Thailand kun je in 2-3 weken doen, maar als je langer de tijd hebt is er ook genoeg te zien. Het helpt als je een scooter huurt want die heb je op veel plekken wel nodig, maar met het openbaar vervoer en dagtours kom je ook een heel end.

Klaar om Noord-Thailand optimaal te beleven? Dit is de ultieme route voor 2 tot 3 weken!

De ultieme route voor Noord-Thailand

De route voor Noord-Thailand begint in Chiang Mai. Dit is de tweede stad van Thailand en is makkelijk te bereiken via trein, bus en vliegtuig. Ontdek hieronder de verschillende plekken en waarom ze thuishoren in de ultieme route voor Noord-Thailand.

Welke plekken vind je in deze Thailand route?

Chiang Mai (3 nachten)

Ideaal voor: Cultuur, tempels en natuurlijke schoonheid.
Wat je niet wil missen: Wat Phra That Doi Suthep (tempel), avondmarkten en jungletours.
Accommodatie tip: Beste hostel: 1948 hostel / Best value hotel: The Opium.

Chiang Mai is populair bij toeristen, digital nomads en westerse expats. Deze stad bezoek je voor de prachtige tempels, het heerlijke streetfood en veel fijne accommodaties. Rondstruinen door de oude stad is een verrijkende ervaring waarbij je veel prachtige tempels en leuke (avond)markten ziet. Adrenalinejunks worden ook op hun wenken bediend met spannende jungle-, raft- en zipline tours in de omgeving. Om lekker eten zit je nooit verlegen, want Chiang Mai heeft zoveel goede restaurants en cafés dat je nooit uitgegeten raakt.

Benieuwd naar wat nog meer te doen in Chiang Mai? Ontdek de 17 leukste dingen om te doen in Chiang Mai.

Chiang Dao (2 nachten)

Ideaal voor: Natuur, rust en leuke cafés.
Wat je niet wil missen: Chiang Dao grotten, hotsprings, uitzichtpunten.
Accommodatie tip: Ashi Guesthouse of At Home Chiang Dao.

Chiang Dao is een dromerig plekje op twee uur rijden van Chiang Mai, te midden van de schitterende natuur. Het is nog erg off-the-beaten path. Je gaat erheen voor rust, leuke cafés, een ongedwongen sfeer, en een paar mooie attracties als natuurlijke warmwaterbronnen, fijne hikes en mooie zonsondergangen. Ook Giant Tree Alley met gigantisch hoge bomen is bijzonder om doorheen te rijden. In de lokale speciaalbier kroeg vind je bieren van over de hele wereld, sappige burgers en zelfs patat speciaal met echte curry zoals je die uit Nederland krijgt. Het helpt als je op deze plek een scooter huurt, maar op de mountainbike kom je ook een end.

Na Chiang Dao kun je ervoor kiezen om door te reizen naar Chiang Rai of naar Pai. Als je een scooter huurt is het logischer om naar Pai door te rijden, omdat je dan het rondje Pai – Mae Hong Song – Doi Inthanon – Chiang Mai verder kunt afmaken. De weg tussen Chiang Mai en Chiang Rai is namelijk niet heel boeiend en kun je net zo goed met een minibus doen.

Meer lezen over Chiang Dao? Check hier ons uitgebreide artikel!

Pai (3 nachten)

Ideaal voor: Feestjes, muay thai, zonsondergangen en relaxte sfeer.
Wat je niet wil missen: Pai Canyon, Sai Ngam hotsprings, watervallen en de witte Boeddha.
Accommodatie tip: Beste hostel: Nolo Hub (party) of Butterfly hostel / Best value hotel: Pai Aparthotel.

Pai is een levendig en toeristisch dorp met een grote alternatieve community met moderne hippies en prachtige omliggende natuur. Elke avond geniet je van een kleurrijke zonsondergang bij een van de vele uitzichtpunten. Overdag geniet je van bijzondere plekken in de natuur zoals Pai Canyon (een soort mini grand canyon) of de Sai Ngam Hotsprings, zoek je verkoeling bij de Mo Paeng waterval of werk je aan je fitness bij een geweldige Muay Thai gym. Ook wat betreft eten is Pai fantastisch. Je vindt er heerlijk lokaal eten en veel fijne restaurants met gezonde westerse gerechten en lekkere koffie. Daarnaast is er elke avond een drukbezochte avondmarkt waar je zeker heen wil voor het beste en zeer goedkope street- en comfortfood in Pai.

Benieuwd naar wat te doen in Pai? Check de 16 leukste dingen om te doen in Pai.

Tip: De weg van Chiang Mai en Chiang Dao naar Pai is prachtig en tevens de start van de Mae Hong Son Loop. Het is onder avontuurlijke reizigers populair om dit stuk af te leggen met de scooter. Onderweg kun je stoppen bij een schitterende watervallen, uitzichtpunten en een borrelende geyser. Check hier ons artikel over de Mae Hong Son Loop voor meer details en hoogtepunten van de scootertocht.

Mae Hong Son (2 nachten)

Ideaal voor: Rust, tempels, natuur, scootertochten.
Wat je niet wil missen: Tempels, nightmarket, scootertocht naar Ban Rak Thai en Pang Oung.
Accommodatie tip: Beste hostel: Saiyud Hostel / Best value hotel: Popeye House of Sang Tong Huts.

In de stad Mae Hong Son bezoek je een handvol mooie tempels, eet je op een leuke avondmarkt en zie je veel kleurrijke locals. Mae Hong Son is echter vooral een goede uitvalsbasis om de omgeving te verkennen. Op je scooter verken je waanzinnige uitzichtpunten, het Pang Oung meer (ook wel Little Switserland) en de prachtige Pha Sua Waterval. Een deel van die hoogtepunten ligt al op de route van Pai naar Mae Hong Son, maar vanuit Mae Hong Son kun je meerdere dagtrips ondernemen naar andere toffe plekken.

Check ook ons uitgebreide artikel over Mae Hong Son voor de leukste plekjes en bezienswaardigheden.

Doi Inthanon National Park (1 nacht)

Ideaal voor: Scootertocht, kamperen, watervallen, korte wandelingen.
Wat je niet wil missen: Watervallen van Wachirathan en Mae Klang, en de twee chedis.
Accommodatie tip: Beste value: Monsonkeang camping of Ban Rai Jai Chaem – Spa Cafe & Homestay.

Doi Inthanon National Park is een verbluffend national park vol bijzondere watervallen, hikes en overnachtingsmogelijkheden. Door de perfect geasfalteerde weg die door het park loopt is dit een van de meest toegankelijke nationale parken in Thailand. Met de scooter kun je heel veel zien in korte tijd. Het is daarom mogelijk om Doi Inthanon te bezoeken tijdens een dagtrip vanuit Chiang Mai, maar voor een echt onvergetelijke ervaring blijf je er ook een nachtje slapen. Je ziet dan de schitterende zonsondergang, sterrenhemel en zonsopgang over de bergen.

Benieuwd naar meer hoogtepunten van dit park? Lees ons artikel over Doi Inthanon National Park.

Het is logisch om na Doi Inthanon National Park minstens één nacht in Chiang Mai te slapen, je hebt dan tijd om je scooter weer in te leveren en nog wat dingen in Chiang Mai te zien. Mocht je in één keer door willen naar Chiang Rai, kan dat uiteraard maar het is gewoon iets onrustiger aangezien je ook veel tijd wil hebben om overdag meer van Doi Inthanon te zien.

Chiang Rai (3 nachten)

Ideaal voor: Cultuur, rustige stedentrip, scootertochten.
Wat je niet wil missen: Witte Tempel, Blauwe tempel, Singha park, Khun Korn waterval.
Accommodatie tip: Beste hostel: Busket Hostel / Best value hotel: Sleepy House Chiang Rai.

Chiang Rai is een hele relaxte stad met nauwelijks hoogbouw, en waarin je nooit het idee hebt in een grote stad te zijn. De witte en blauwe tempel zijn de bekendste trekpleisters, maar er zijn zoveel meer bijzondere tempels in de stad (die gratis zijn!). Ook de natuur die de stad omringd is spectaculair vol uitzichtpunten, watervallen en mooie wandelingen. Mocht je de spectaculairste zonsopgang van Thailand willen zien, maak dan ook de rit naar Phu Chi Fa. Het beste kun je daar een nachtje blijven slapen tenzij je het ziet zitten om midden in de nacht 3 uur door te bergen te gaan rijden.

Tip: Check ons artikel over Chiang Rai voor de 12 leukste dingen om te doen.

Vervoer in Noord-Thailand: Hoe kom je er en hoe reis je er rond?

Vliegtuig

Zie je het niet zitten om met de boot naar Laos te gaan? Reis dan terug naar Chiang Mai, aangezien vanaf daar veel internationale vluchten vertrekken. Zo kun je rechtstreeks vliegen naar bijvoorbeeld Luang Prabang, Hanoi, Ho Chi Minh, Singapore, Kuala Lumpur, Hong Kong, Taipei en Beijing. Daarnaast gaan er ook veel binnenlandse vluchten vanaf Chiang Mai, en kun je vanaf Chiang Rai rechtstreeks naar Bangkok vliegen.

Hulp nodig met vinden van tickets naar Thailand? Check hier onze ultieme gids voor het vinden van de goedkoopste vliegtickets!

Als je wilt weten welke luchtvaartmaatschappijen vluchten aanbieden van en naar Thailand, kun je het beste kijken op Skyscanner. Deze website biedt een overzicht van alle beschikbare vluchten op jouw gewenste data en laat je gemakkelijk prijzen vergelijken tussen verschillende luchtvaartmaatschappijen.

Scooter

De leukste manier om Noord-Thailand te verkennen is met een scooter. Als je dat doet heb je alle vrijheid, en is het makkelijk om te stoppen op bijzondere plekken onderweg. Het kan slim zijn om bijvoorbeeld voor de Mae Hong Son Loop je grote bagage achter te laten in Chiang Mai en alleen te reizen met een dagrugzak.

Een scooter huur je het beste in Chiang Mai, omdat je met die scooters vaak verder mag rijden. In Chiang Rai zie je vaak dat de scooters de provincie niet uit mogen. Hou er rekening mee dat de scooters populair zijn en je deze veelal van tevoren moet reserveren. Wij hadden een erg goede ervaring met het verhuurbedrijf Mr. Mechanic.

Boot

Als je Noord-Thailand wil combineren met andere bestemmingen in Zuidoost Azië, kan het een goede optie zijn om vanaf Chiang Rai naar Laos te reizen. Je gaat dan eerst naar de grens, en kunt vanaf daar de slowboat naar Luang Prabang nemen.

Auto (huren)

Autohuur in Noord-Thailand kan een goede optie zijn als je meer vrijheid wilt hebben en zelf wilt bepalen waar je naartoe gaat. Er zijn verschillende autoverhuurbedrijven in de grote steden en op de luchthavens. Het is belangrijk om op te merken dat het verkeer in Thailand soms chaotisch kan zijn. De wegen zijn gelukkig wel van goede kwaliteit. Zorg dat je vooraf de kaarten in Google Maps of Maps.me download zodat je ook kunt navigeren in plekken waar het bereik slecht is.
Wij gebruiken altijd Sunnycars.nl en Discovercars.com om de beste deals te vinden én volledig verzekerd te kunnen zijn zonder eigen risico.

Bussen

Zie je het niet zitten om een scooter te huren, of wil je niet het hele stuk met de scooter doen? Dan is het verstandig om Chiang Mai als hub te gebruiken en vanuit daar uitstapjes te maken in de omgeving. Tussen de populaire plekken rijden meerdere keren per dag minibusjes.

Wanneer je uitsluitend met het OV reist raden we je de volgende reisroute aan:

Chiang Mai –> Pai –> Mae Hong Son (alleen als je vanuit Mae Hong Son ook dagtrips wil maken) –> Doi Inthanon met een dag tour vanuit Chiang Mai –> Chiang Rai –> Chiang Dao (Enige optie om direct te gaan is met een taxi voor +/- €100. Als je met de goedkopere bus wil moet je eerst terug naar Chiang Mai.)

Beste reistijd voor Noord-Thailand

De beste reistijd voor Noord-Thailand is van november tot en met februari. Het weer is dan helder, droog en zonnig. Het is tevens de drukste periode dus vooruit boeken is verstandig. 

De periode februari tot april is wat minder omdat boeren hun rijstvelden dan in brand steken om ruimte te maken voor nieuwe planten. Tijdens dit zogenaamde “Burning Season” is de omgeving gevuld met smog, de uitzichten zijn minder en het kan branden in je ogen en keel. Het is niet onoverkomelijk, maar als je eromheen kunt plannen is dat fijn. 

Het regenseizoen loopt van juli tot oktober. Uiteraard regent het dan meer, maar de natuur staat er ook mooier bij. Zeker de watervallen zijn een stuk krachtiger en indrukwekkender. Bovendien is het voordeel dat het minder druk is en hotelprijzen omlaag gaan. Aan het begin van het regenseizoen zijn de buien krachtig maar kort. Later in het regenseizoen kan het zijn dat je echt dagenlang regen hebt. 

Budget voor reizen door (Noord)Thailand

Thailand is nog altijd een zeer goedkope bestemming. Vooral als je de drank laat staan, kun je hier nog heel goedkoop reizen. Als backpacker overnacht je in hostels en budget guesthouses, en bespaar je op transportkosten door gebruik te maken van lokale bussen en tuktuks. Met een budget van ongeveer €25-30 per dag kun je dan prima rondkomen. Een budgetkoppel dat privékamers neemt is net zo duur uit, want veel privékamers zijn net zo goedkoop als twee dormbedden. 

Een koppel dat het ietsjes ruimer neemt maar niet te gek doet, kan met €35-€45 p.p. prima uit de voeten. Je hebt dan iets luxere accommodatie, eet wat vaker in een westers restaurant en trakteert jezelf af en toe op een lekkere bak koffie of een massage. 

Wil je echt luxe opzoeken dan zie je dat vooral terug in de kosten van accommodatie en restaurants. Voor een budget van €70-€100 p.p.p.d. geniet je van zeer comfortabele slaapplekken, uitgebreidere maaltijden met wijn en meer luxe (privé)transport. 

Reisverzekering voor (Noord)Thailand

Welke reisverzekering heb je nodig voor reizen in Thailand? Dat hangt helemaal af van jouw reisplannen, hoe lang je gaat reizen, of je avontuurlijke sporten gaat doen en vooral of je ook gaat werken. Het belangrijkste is dus dat je een reisverzekering kiest die past bij jouw reisplannen.

Als je alleen maar gaat reizen niet gaat werken

Als je WEL gaat werken

Meer weten over een passende reisverzekering?

Wij hebben inmiddels duizenden reizigers geïnformeerd over passende reisverzekeringen. Als je nog wel wat extra informatie kunt gebruiken raden we je aan om meer te lezen over de beste doorlopende reisverzekeringen én reisverzekeringen voor werken in het buitenland.

Paklijst voor (Noord)Thailand

Als je gaat rondreizen door Thailand hoef je niet per se andere dingen mee te nemen dan naar andere landen in Azië. Zaken als insectenspray, zonnebrand en zowel regen- als luchtige kleding blijven een must. In de tempels en in lokale dorpjes is het handig om je schouders en knieën te kunnen bedekken. Een sarong meenemen is daarom een goed idee, al kun je die prima in Thailand zelf kopen.

Voor een compleet overzicht van wat je allemaal moet meenemen naar Thailand, bekijk je het beste even onze ultieme paklijst.

Praktische info over reizen in (Noord)Thailand

Valuta & Bankzaken

In Thailand betaal je met de Thaise Baht. Je kunt in veel plekken met de kaart betalen, maar op de lokale markt heb je zeker cash nodig. Als je geld uit de muur haalt in Thailand, betaal je standaard 220 Baht opnamekosten aan de Thaise bank. Het loont dus om altijd grote bedragen in één keer op te nemen.

Daarnaast kan het zijn dat jouw eigen bank kosten in rekening brengt of werkt met een ongunstige wisselkoers. Het kan daarom lonen om een borderless account van Wise te overwegen of een Revolut Betaalpas aan te vragen. Op die manier krijg je altijd de beste wisselkoers en de meeste Baht voor jouw geld.

Let op: Veel pinautomaten vragen vlak voordat je je geld krijgt, of je gebruik wilt maken van hun wisselkoers of dat je gebruik wilt maken van de koers van je eigen bank. Het is een sneaky trucje, want ze geven alleen hun eigen koers waardoor je geneigd bent te denken dat het een betere deal is dan die van je eigen bank. Kies NOOIT hun wisselkoers en ga altijd voor die van je eigen bank. Wij hebben het een tijdje bijgehouden en je betaalt bij je eigen bank ergens tussen de 5-15% minder. 

Visum

Als Nederlandse reiziger kun je Thailand zonder visum bezoeken voor maximaal 30 dagen wanneer je via een vliegtuig arriveert. Dit wordt ‘Visa Exemption’ genoemd en is kosteloos. Wanneer je Thailand over land binnenkomt is de maximale verblijfsduur 15 dagen.

Als je van plan bent om langer dan 30 dagen in Thailand te blijven, dan heb je een visum nodig. Met het toeristen E-visum mag je 60 dagen (aaneengesloten) in Thailand blijven. Als je geen zin hebt om een visum aan te vragen, kun je ook het land in- en uitvliegen. De 30 dagen onder ‘Visa Exemption’ gaan dan opnieuw in. 

Houd er rekening mee dat de visumvereisten en -kosten kunnen veranderen, dus het is belangrijk om voorafgaand aan je reis de meest recente informatie bij de Thaise ambassade of het Thaise consulaat te controleren.

Internet & Mobiel

Als reiziger is het eenvoudig om verbonden te blijven in Thailand. Je kunt sowieso vaak gebruikmaken van gratis wifi in hotels, restaurants en cafés. Het is echter wel aan te raden om een lokale simkaart te kopen als je veel onderweg bent of als je langer blijft. Je kunt een simkaart kopen bij een 7-Eleven of bij een officiële winkel van de provider. De simkaarten op de luchthaven zijn meestal iets duurder, maar je hebt wel het voordeel dat je direct een Grab kunt bestellen. Houd er rekening mee dat je een paspoort moet laten zien om een simkaart te kopen.

Tip: Koop van te voren een eSIM via Airalo, zo ben je direct na aankomst in Thailand bereikbaar!

Taal & Locals

De officiële taal van Thailand is Thai. Hoewel het leren van een paar basisuitdrukkingen in het Thai leuk is, is het niet nodig om je in Thailand te kunnen redden. Veel locals, vooral in toeristische gebieden, spreken goed Engels en kunnen zich verstaanbaar maken. Ook zijn er genoeg Engelstalige menukaarten en borden in het openbaar vervoer te vinden.

De locals staan bekend om hun vriendelijkheid en gastvrijheid. Het is niet ongebruikelijk dat ze je spontaan willen helpen. Ook zijn de vrouwen in Thailand wat mondiger vergeleken met buurlanden en meer westers gekleed. Het is belangrijk om te onthouden dat de Thaise cultuur anders is dan de Nederlandse cultuur, en dat bepaalde gebruiken anders zijn dan wat je gewend bent. 

Veiligheid & gezondheid

Noord-Thailand is over het algemeen een veilige bestemming voor reizigers. Met een gezond verstand kun je veel problemen voorkomen. De meest voorkomende problemen zijn diefstal, oplichting en verkeersongevallen.

Oplichting kan in verschillende vormen voorkomen, bijvoorbeeld door taxichauffeurs die je proberen te naaien of door verkopers die je te veel laten betalen voor souvenirs. Dit alles is natuurlijk niet écht gevaarlijk, maar draagt wel bij aan het gevoel dat je op je hoede moet blijven. 

Het verkeer in Thailand is soms chaotisch en gevaarlijk. Wees extra voorzichtig bij het oversteken van drukke straten. Als je nog nooit met een scooter hebt gereden, wil je wellicht eerst oefenen in een rustig gebied. Let ook op dat scooters vele malen harder kunnen dan in Nederland! Doe je moeder en jezelf een plezier, draag altijd een helm. 

Last but not least, let op je gezondheid. De zon kan genadeloos zijn, en het gevaar van een zonnesteek ligt altijd op de loer. Zorg dat je goed drinkt en neem wat pakjes ORS mee voor het geval je veel last hebt van diarree. Het eten in Thailand is over het algemeen prima, maar een buikinfectie kan altijd gebeuren. Gelukkig is de medische zorg in Thailand goed geregeld, mocht het serieus worden.

Religie

Het grootste deel van de Noord-Thaise bevolking is aanhanger van het boeddhisme. Dit zie je direct terug in de vele tempels en Boeddhabeelden die je in de regio kunt vinden. De geloofsovertuiging speelt een belangrijke rol in het dagelijks leven van de Thai. Regelmatig zie je monniken lopen in hun oranje gewaden, en in tempels zie je veel locals offers geven voor de Boeddha. Bezoekers van die tempels worden aangemoedigd (en soms gedwongen) om met bedekte schouders en knieën naar binnen te gaan. De kledingvoorschriften worden bij vrouwen altijd wat strenger gecontroleerd dan bij mannen.

Vaccinaties

Om Thailand binnen te komen heb je geen vaccinaties nodig, tenzij je vlak voor vertrek naar Thailand in een gele koorts land geweest bent. Dan ben je wel verplicht een gele koorts vaccinatie te hebben, neem dan je gele boekje mee. Een aantal vaccinaties wordt wel aangeraden, namelijk:

  • DTP (Difterie, Tetanus, Polio)
  • Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

Als je langer dan 3 maanden gaat rondreizen in Thailand, of Azië in het algemeen, wordt nog een aantal inentingen aangeraden:

  • Buiktyfus
  • Hepatitis B

Er is in Noord-Thailand ook malaria, vooral aan de grens met Myanmar. Bespreek in een persoonlijk consult of je preventief malaria tabletten gaat slikken of alleen een noodpakketje meeneemt. Welke vaccinaties en medicijnen in jouw geval nodig zijn, overleg je het beste met een specialist. Plan bijvoorbeeld een consult op vaccinatiesopreis.nl.

Stopcontact

In Thailand kun je op veel plekken gewoon je Nederlandse stekker gebruiken, maar niet overal. Soms heb je een verloop nodig. Het kan lonen om een universele wereldstekker mee te nemen, maar zonder reisstekker kom je ook een heel end. Als je jouw apparaten vooral oplaadt met usb, kun je ook ter plekke een usb-stekkertje kopen.

Meer lezen over Thailand? Check hier onze uitgebreide collectie artikelen over dit bijzondere land!