• Menu
  • Menu

Palawan: Wat te doen op het mooiste eiland ter wereld?

Ben je klaar voor heel wat “oooooh’s” en “aaaah’s”? Palawan is namelijk het allermooiste eiland van de Filipijnen. Wat zeg ik? Palawan is al meerdere keren gekozen als mooiste eiland ter wereld! Nou dan weet je het wel, hier wil jij naartoe. In dit artikel lees je wat je allemaal kan doen op dit waanzinnige eiland!

Puerto Princesa

Laten we beginnen met de hoofdstad van het eiland Palawan: Puerto Princesa. Redelijk tegenstrijdig om te zeggen dat deze stad niet bijzonder leuk en/of mooi is als ik je net zeg dat Palawan het allermooiste eiland van de Filipijnen is. Toch is de kans best groot dat je minimaal een dag in deze stad vertoeft. Het is namelijk zo’n typische doorreis plek.

Wat is dan absoluut de moeite waard als je er toch bent? Bezoek de Iwahig gevangenis! Een Filipijnse gevangenis zonder muren. Benieuwd hoe zo’n bezoek eraan toegaat? Lonne Rijvers van Solon Travel is er geweest, ging in gesprek met een gevangene. Hoe dat ging? Je leest het hier! Daarnaast is Puerto Princesa ook een perfecte plek om te verblijven als je de ondergrondse rivier in Sabang wil bezoeken.

Port Barton

Waar veel reizigers een minivan instappen voor de zes uur durende rit van Puerto Princesa naar El Nido of vice versa, kan ik je aanraden om een tussenstop te maken in Port Barton. Dit kneuterige plaatsje ligt ongeveer in het midden. Als je er aankomt denk je wellicht: wat doe ik hier? Maar zodra je je hebt georiënteerd wil je er liever niet meer weg. De sfeer is heel relaxed en het is er een stuk minder toeristisch dan in El Nido. Je kan namelijk naar fantastische stranden lopen waar je echt in je eentje bent! Pamuayan Beach is daar een voorbeeld van. Een uitgestrekt zandstrand met daarachter palmbomen en that’s it. Andere fijne stranden zijn Coconut Beach of White Beach.

Ben je enorme fan van bootje varen dan is het hier ook absoluut de moeite waard!

Wil je meer lezen over Port Barton? Check hier ons uitgebreide artikel over deze prachtige plek op Palawan!

El Nido

Als je vanuit Port Barton naar El Nido gaat is het even schakelen. De rustige, relaxte vibe laat je achter je en je komt aan in het drukkere, ietwat hectische El Nido. Het meest belangrijke wat je moet weten over El Nido is: pas op met het water en het eten. Er is bijna niemand die El Nido verlaat zonder ziek te zijn geworden/voedsel vergiftiging heeft opgelopen. Dat is echt geen pretje! Dit zijn leuke en goede restaurantjes waar de kans heel klein is dat je ziek wordt van het eten. Komen ze: Happiness Cafe, Bella Vita, Panorama Beach Resort, Altrove en Gusto.

In het dorpje zelf is het ook aan te raden om de Taraw Cliff te beklimmen. Het is een gemakkelijke klim. Binnen een kwartier sta je boven jezelf te vergapen aan het uitzicht!

Verder maak je in El Nido een prachtige boottocht. Bij de reisbureautjes op straat staat overal groot tour A, B, C of D aangegeven. Dat zijn precies de tours die je niet moet pakken, want in dat geval sta je met hordes toeristen op het strand te zoeken naar de juiste boot. En vervolgens kom je ze tijdens je tour ook nog een aantal keer tegen. Dat is dus niet de bedoeling. Wil je toch een van deze tours boeken, doe dit dan via Klook tegen een mooie korting. Boek hier tour A, tour B of tour C.

Boek daarentegen een tour bij Ape Tours. Met een klein groepje vertrek je vanaf Corong Corong Beach iets ten zuiden van El Nido. Het helderblauwe water, de witte stranden met palmbomen en de kalkstenen rotsen in het water… de foto’s die je maakt in de Bacuit Archipel kun je zo als postcard naar huis sturen. Zo ongelofelijk mooi! Lunch en een snorkelset zitten bij de tour inbegrepen.

Op zoek naar een leuke slaapplek in El Nido? Kijk eens naar Bella Athena Garden waar ze ook een héérlijk ontbijt hebben.

Coron

Coron town ligt op Busuanga Island en dit is de ideale plek om te verblijven als je de schitterende omgeving wil verkennen. En dat wil je. Geloof mij maar. Boek een boottour naar Kayangan Lake, Barracuda Lake en Twin Lagoon.

Het beste kun je een private boattour boeken, omdat je dan zelf bepaalt hoe laat je gaat. Doe dit zo vroeg mogelijk om de boten vol met Japanners/Chinezen voor te zijn. Wil je nu toch een groepstour doen omdat dit goedkoper is? Boek hier dan Tour A, Tour B of Tour C via Klook tegen een mooie korting.

Daarnaast kun je in Coron ook fantastisch duiken. In Coron Town vind je meerdere duikscholen waar duikexcursies worden georganiseerd.

Verder heb je in Coron Town Mount Tapyas. Beklim de 700 traptreden rond een uurtje of vijf. De ergste hitte is weg en je bent precies op tijd voor een prachtige zonsondergang.

Geschreven door Lonne van Solon Travel

Lonne is voor onbepaalde tijd in haar eentje op wereldreis waarbij zij constant haar grenzen opzoekt en verlegt. Zowel fysiek door bergen te beklimmen als mentaal door nieuwe dingen te proberen. Op www.solontravel.nl lees je reisverhalen, -routes en -tips om je reis net wat makkelijker en leuker te maken. De focus van het blog ligt bij reizigers die met een backpack op pad gaan en niet met een koffer. Alleen op reis gaan is avontuurlijk, spannend, soms een beetje eenzaam, maar bovenal iets wat Lonne iedereen kan aanraden. Benieuwd naar haar reizen? Volg Lonne op Instagram voor heerlijke plaatjes!

Wil jij ook jouw tips delen op Backpackcentrale? Lees hier hoe dat werkt en join the Tribe!