• Menu
  • Menu

9 ongeschreven regels om samen te reizen zonder ruzie

Ben je van plan om binnenkort samen met iemand een mooie reis te maken? Staan jullie elkaar nu al te high-fiven dat het fantastisch wordt? Mooi, maar wees je ook bewust dat samen reizen best een uitdaging kan zijn.

Soms kun je thuis de beste vrienden zijn, maar op reis helemaal niet bij elkaar passen. En soms spreek je iemand thuis zelden, maar blijkt diegene de perfecte reispartner.

Ik heb zelf veel alleen maar ook samen gereisd met goede vrienden en dit is eigenlijk altijd goed gegaan. Natuurlijk zou ik willen zeggen dat dit komt omdat mijn vrienden en ik enorme chille bazen zijn, maar de waarheid is dat het niet vanzelf gaat. Er zijn genoeg voorbeelden te noemen van goede vriendschappen die kapot zijn gegaan tijdens een lange reis.

Uit deze verhalen en mijn eigen ervaringen heb ik 9 ongeschreven* regels gedestilleerd en ik geloof erin dat deze regels samen reizen een stuk leuker maken. Het zijn een soort 10 geboden voor reiskoppels.

* technisch gezien zijn ze nu natuurlijk niet meer ongeschreven.

1. Maak intenties vooraf duidelijk

Als je het vooraf niet eens kunt worden over wat je wilt zien, hoeveel je wilt zien en hoe snel je wilt reizen, dan kun je beter niet samen gaan.

Voordat ik besluit om samen met iemand te reizen, wil ik altijd zeker weten of de intentie van m’n mogelijke reisgenoot hetzelfde is als die van mijzelf.

Wil diegene het land net zo graag zien als ik?

Wil diegene rustig aan doen zoals ik of overal doorheen haasten om zoveel mogelijk foto’s voor Facebook te verzamelen?

Etc.

Als je niet dezelfde soort reis op het oog hebt, dan kun je beter allebei je eigen plan trekken en daarna mooie reisverhalen uitwisselen want de kans is groot dat je discussies gaat krijgen tijdens de reis.

2. Maak duidelijk waarom je samen wilt reizen

In het verlengde van het bovenstaande is het belangrijk om duidelijk te weten waarom jullie met elkaar willen reizen.

Is het omdat jullie elkaar aardig vinden en allebei een interesse delen voor het land? Goed.

Of is het omdat één van jullie eigenlijk niet alleen durft te reizen, iemand nodig heeft om op terug te vallen, maar het stiekem ook vooral wil doen wat hij of zij zelf wilt? Niet goed.

Het belangrijkste is dat jullie samen willen reizen met omdat jullie elkaar leuk vinden, niet omdat één van jullie iemand nodig heeft om z’n  handje vast te houden.

IMG_6928
Dit is nou een voorbeeld van een best ventje

Nog steeds een goed plan om samen te gaan?

Als je de test van de bovenstaande twee vragen hebt doorstaan, dan kun je prima samen op reis. Toch zijn er ook tijdens de reis een aantal dingen die mis kunnen gaan ondanks alle goede intenties vooraf.

Hieronder een aantal regels om tijdens je reis ruzies te voorkomen en de beste vriendjes ter wereld te blijven.

3.Wees geen nee-sayer

Als je samen reist dan is het een kwestie van give and take. In veel gevallen is dit niet iets waar je over hoeft te discussiëren.

Een regel die ik altijd probeer te volgen is om altijd ‘ja’ te zeggen tegen de suggesties van m’n reisgenoot. Bijvoorbeeld als diegene ergens koffie wil gaan drinken, maar jij geen trek hebt in koffie. Dan ga je gewoon.

Andersom zou je het ook irritant vinden als jij dingen niet kon doen omdat je altijd een dood gewicht moet meeslepen die nergens zin in heeft.

4. Spreek wensen en frustraties direct uit

“Achterlijke broodmongool, als je jezelf scheert laat dan in ieder geval niet al die haren in de wasbak liggen.”

Dat zou zomaar een zin kunnen zijn die ik tegen m’n maatje Luuk had kunnen zeggen. Daarna lach je erom en is het klaar.

Het is belangrijk om direct frustraties uit te spreken. Hetzelfde geldt als je bepaalde dingen wilt doen die dag of komende weken.

Je kunt niet verwachten dat de andere persoon kan ruiken hoe jij je voelt of wat jij wilt doen.

Spreek dus altijd je gevoelens direct uit.

5. Wees zelfbewust

Je kunt jezelf ergeren aan je reisgenoot, maar misschien ben jezelf wel de oorzaak van zijn of haar gedrag.

Kijk niet alleen naar wat die andere persoon doet, maar ook naar wat voor impact jouw acties hebben op die persoon. Soms zorgt een kleine verandering in jouw gedrag dat jouw reisgenoot geen irritante dingen meer doet.

6. Vertel je reismaatje hoeveel je zijn of haar aanwezigheid waardeert

– “He Luuk, gozertje, weet je wel hoe mooi ik het vind dat jij hier bent.”

– “Ik vind het ook mooi dat jij er bent gozer.”

Je deelt de mooiste ervaringen samen en die persoon zal altijd een onderdeel zijn van je herinneringen als je terug denkt aan die reis. Je mag elkaar best vertellen hoe mooi je dat vindt.

7. Vorm geen kliekje

Een van de nadelen van samen reizen is dat andere mensen je als een groepje gaan zien en daardoor veel minder snel contact zoeken. Dit is vooral waar als een jongen en meisje samen reizen.

Wees je hiervan bewust en ga zelf opzoek naar contact met anderen. Het zorgt voor een beetje vers bloed in jullie “relatie” en zorgt ervoor dat je niet gek wordt van elkaar.

Nog meer matties
Nog meer matties

8. Werp jezelf niet op aan de ander

Iedereen heeft zo nu en dan wat tijd voor zichzelf nodig. Hier is niks mis mee, maar begrijp dat dit ook betekent dat diegene dan even geen aandacht voor jou heeft.

Als je constant op elkaars lip zit is het belangrijk om af en toe jezelf terug te trekken en van de ander te verwachten dat ie je dan met rust laat.

Meestal is de boodschap wel duidelijk als je een boek pakt, een middagdutje doet of zegt “IK ga even een stukje lopen.”

Als het niet duidelijk is dat je alleen wilt zijn, zeg het dan gewoon. Het helpt ook als je met een waterpistool in iemands oor spuit, dan ben je er namelijk ook snel vanaf.

Of je kunt natuurlijk gewoon een menu voor je hoofd houden
Of je kunt natuurlijk gewoon een menu voor je hoofd houden

9.Wees niet bang om afscheid te nemen

Als het niet gaat zoals je had gehoopt en je hebt daardoor allebei een mindere ervaring, neem dan gewoon afscheid.

Bespreek wat je dwars zit, maak duidelijk dat samen reizen iets heel anders is dan je verwacht had en dat jullie heus wel goede vrienden kunnen blijven. Maar nu, hier in het buitenland, is het misschien beter om even zonder elkaar te reizen.

En dat waren alweer de 9 ongeschreven regels om samen te reizen zonder ruzie. Vergeet ze niet te delen met jouw reismaatje (en haal voor de zekerheid even een waterpistool voor als je reismaatje echt vervelend wordt).