• Menu
 • Menu

Benieuwd naar Tainan? Deze gids vertelt je alles!

Tainan is een van de sfeervolste steden van Taiwan die, ondanks het flink aantal inwoners, nooit echt als een grote stad aanvoelt. Het is typisch zo’n plek je die je beleeft, slenterend door zijstraatjes, wandelend door parken, ontdekkend van tempel naar tempel met af en toe een bubble tea pauze bij een leuk café.

Je vindt in Tainan meer dan 100 religieuze bezienswaardigheden die afzonderlijk niet super indrukwekkend zijn, maar wel kleur en sfeer geven aan de stad. Daarnaast staat Tainan bekend om het ijs en fruit. Zeker in de hete zomer biedt dat een heerlijke pauze tussen al het gewandel door de stad.

Als laatste moeten we in deze intro natuurlijk nog iets zeggen over de Nederlandse handelsgeschiedenis in Tainan. Tainan werd namelijk min of meer door de VOC gesticht en in de stad vind je hier nog een aantal overblijfselen van.

Het is lastig te zeggen hoelang je in Tainan moet blijven, aangezien het hier meer gaat om de sfeer dan om de echte must-see plekken. De vraag is meer: wanneer heb je er genoeg van? Wij bleven er drie nachtjes en vonden dat eigenlijk precies goed.

Benieuwd naar wat te zien en doen in Tainan? In dit artikel delen we de leukste plekjes en geven we tips zodat je optimaal geniet. 

In dit artikel: 

Wat te doen in Tainan | Beste slaapplekken | Waar eten in Tainan | Praktische info | Meer inspiratie

Tip: Open alvast de Maps.me app want dit artikel staat vol met leuke plekjes die je wilt pinpointen!

Tip: Wil je meer lezen over Taiwan? Check ons uitgebreide artikel met tips voor route, hoogtepunten, budget en meer!

Wat te doen in Tainan?

Zoals gezegd is Tainan echt een stad die je te voet moet verkennen, en waarbij je onderweg verschillende leuke plekjes tegenkomt.  Het beste begin je daarom ook met een self-guided-walking-tour door de stad. Hieronder geven we je tips over hoe je dat vorm zou kunnen geven.

Self-guided Walking Tour

Het leuke aan een self-guided-walking-tour is dat je je nieuwsgierigheid kunt volgen. Gewoon een beetje rondwandelen en kijken wat je interesse wekt. Maar, het helpt natuurlijk wel als je enig idee hebt van waar je naartoe loopt en wat je zou kunnen gaan bekijken. 

In plaats van een uitgebreide beschrijving te geven over alle tempels die je gaat zien, laten we het nog even open voor je. We raden je wel aan om de volgende plekjes te pinnen de Maps.Me app:

 • Shennong Street
 • Hai’an Road Section 1 
 • Grand Mazu Tempel 
 • Fort Provintia 
 • Tainan park / Tai nan gong yuan 
 • Banyan garden / Rong yuan 
 • Wu’s Garden 
 • Tiantan Tempel 
 • Confusius Temple 
 • Lì lì shui guo diàn / Lily Fruitshop 
 • Great South Gate 

Mocht je trouwens liever met een gids op pad gaan, dan zijn er in Tainan ook een aantal free walking tours. Uiteindelijk wordt er wel een fooi verwacht, maar het is ook een leuke manier om meer over de stad te leren. Je moet deze tours wel even reserveren, want hij zit redelijk vaak vol!

Eten en drinken op marktjes

Tainan is echt een plek voor foodies, of minder hip beschreven: mensen die van lekker eten houden. Op elke straathoek staat er wel een kraampje wat te bereiden. Je moet een beetje geluk hebben dat er een Engelse beschrijving bij staat, anders weet je niet wat je bestelt. Aan de andere kant: wat niet weet wat niet deert, toch? 

Een goede plek om te eten is de Yongle market, waar ook in de zijstraatjes van alles te vinden is. Daarnaast is de Flower nightmarket een typische avondmarkt zoals je die in Azië verwacht: veel verschillende kraampjes met ontzettend lekker en soms vreemd eten, locals die gek zijn op spelletjes en massaal hun muntjes in flipperkasten gooien, en uiteraard kun je overal nutteloze spullen kopen. 

Anping district

Van oorsprong is Tainan een handelspost van de VOC, die deze in 1624 stichtte. En zoals je weet was de V.O.C. dol op het bouwen van forten, ze deden niet anders. Zo ook in Tainan, waar ze Fort Zeelandia bouwden. De overblijfselen daarvan staan er nog steeds, al heet het nu Anping Old Fort. Tenzij je echt dol bent op Nederlandse geschiedenis of oude stenen, is het overigens geen ramp als je deze plek mist. Het is best een beetje underwhelming. 

Het Anping District waar het fort in staat is overigens wel de moeite waard met typisch knusse steegjes. Anping Old Street is het bekendste straatje en ook het voormalige Tait & Co. Merchant House is een bezoekje waard. Dit huis staat ook wel bekend als het Anping Treehouse omdat een boom met z’n wortels ongeveer het complete huis bedekt. 

an ping old house, tainan

Zonsondergang

Het maakt niet uit hoe vaak je de zon al in de zee hebt zien zakken, zonsondergang blijft iets bijzonders. Als je in Tainan wilt genieten van de zonsondergang doe je dat het beste bij het Sunset Platform. In het westen van Tainan, aan de kust, zie je dan heerlijk de zon achter de horizon verdwijnen. 

Op zoek naar meer foto inspiratie? Check hier onze mooiste foto’s van Taiwan!

Chillen in parkjes 

Tainan heeft naast honderden tempels ook een handvol parken waarin je kunt relaxen. Tainan park is daarvan de bekendste, waar je locals ziet chillen en waar je even lekker op een bankje in de schaduw kunt relaxen. In de vijver zwemmen schildpadjes en op het water pronkt een mooi gebouw. Zeker de moeite waard om even doorheen te lopen tijdens je stadswandeling. 

Banyan tree park is vlakbij het Tainan park, waar je gigantische bomen vindt. Het is een leuke manier om je rondje terug naar het centrum uit te breiden. Onderweg naar de Banyan Tree garden zie je hoe de wortels van verschillende bomen een groot stuk muur hebben overgenomen, vergelijkbaar met het Anping Treehouse. 

Op zoek naar een leuke tour vanuit Tainan? Check dit overzicht met de leukste tours in Tainan.

Waar te slapen in Tainan? 

We Think You’ll Ho.Me Easy House

Ho.Me is een fantastisch kleinschalig guesthouse met ruime kamers, ideaal als je als koppel reist. Betaalbaar, schoon en lekker centraal. Het ligt vlakbij Fort Provincia, Chihkan Tower en de Temple of Martial God. Bovendien is de eigenaresse heel makkelijk te contacten via Whatsapp dus als je iets wilt weten over de stad, fijne eetplekjes… stuur gewoon een appje en ze helpt je opweg!

Bekijk prijs op Booking.com

We Think You’ll Also Fuqi Hostel

Fuqi heeft twee vestigingen in Tainan, beiden even goed. Deze vestiging, Fuqi Heping, bevindt zich in een leuk karakteristiek gebouw op een ideale locatie voor streetfood, cafés en bars. De houten bedden zijn heerlijk en hebben een eigen leeslampje – altijd fijn als er aan de details is gedacht!

Bekijk prijs op Booking.com

Waar te eten in Tainan?

Tainan is echt een stad waar je je neus en nieuwsgierigheid moet volgen, er zijn zoveel leuke plekjes! Uiteraard zijn, naast de Yongle Market en Flower Nightmarket,  wel wat plekjes die we aanraden, maar of dat de beste zijn, who knows? We kunnen op basis van 3 dagen Tainan moeilijk zeggen of wij de beste plekken hebben gehad. Wij hebben in ieder geval erg genoten van de volgende plekken: 

 • Lily fruit shop is echt een begrip in Tainan en het zit er altijd vol met locals. Je koopt hier gigantische fruitschalen met shaved ice voor zeer fijne prijzen. Yummy! 
 • RedSun Tea Shop heeft heerlijke Bubble Tea en (als je dan toch een beetje je je Nederlandse roots wilt volgen) zelfs Heineken Ice Tea. Verrassend lekker!
 • Foodcourt onder Shinkong Mitsukoshi shopping mall. Hier vind je een typische Aziatische foodcourt met noodles, rijst, dumplings en drankjes. In vergelijking met de straatkraampjes is het best prijzig, maar je zit wel lekker in de airco.

Praktische informatie over Tainan

Tijdsverschil
In de Nederlandse zomer is het 6 uur later in Tainan. In de Nederlandse wintertijd is het 7 uur later. 

Beste reistijd
De beste reistijd voor Tainan is zoals heel Taiwan in het voorjaar en het najaar . Dat zijn qua weer de meest aangename maanden. Je kunt dan rekenen op iets zachtere temperaturen en minder regen. 

Reis je buiten deze periode dan zijn oktober en mei ook nog goed te doen. Je hebt dan wel kans dat het erg warm is als je te maken hebt met een vervroegde of juist verlate zomer. Het voordeel is wel dat de accommodaties iets goedkoper zijn. 

De periode juni t/m september wil je het liefst vermijden in verband met hoge temperaturen en kans op cyclonen. Dat geldt eigenlijk voor heel Taiwan. Mocht je echt niet in andere maanden kunnen reizen omdat je bijvoorbeeld gebonden bent aan de Nederlandse zomervakantie, wees dan bewust dat reizen niet onmogelijk is. Wij reisden hier ook in juli en augustus, en hoewel het soms extreem heet en vochtig was (40 graden), hebben we uiteindelijk een fantastische tijd gehad. 

Hoe duur is Tainan?

Tainan is in vergelijking met andere plekken in Taiwan best goedkoop. Niet zo goedkoop als andere plekken in Azië, maar als je met een Thailand-budget door Taiwan wilt reizen is dat sowieso niet realistisch. 

Tainan is vooral iets goedkoper vanwege de vele lokale marktjes waar je voor weinig geld een heerlijke maaltijd kunt scoren. Daarnaast zijn heel veel bezienswaardigheden gratis te bezoeken en kun je op veel plekken voor weinig geld, of zelfs gratis, fietsen lenen om de stad te verkennen.  

Wat Tainan mogelijk wel duur maakt, is een koffieverslaving. We weten niet wat het is, maar koffie is in Tainan soms echt belachelijk duur. Nu is het zwarte goud overal in Taiwan niet goedkoop, maar in Tainan hebben we ook plekken gezien die +/- €4 vragen voor een lullig bakkie espresso. Echt niet oké, dus dan maar bubbelthee. 

Transport in en naar Tainan

In Tainan reis je het beste te voet of met de fiets. De stad is vrij plat en de voetpaden zijn goed onderhouden. Binnen de stad kun je ook reizen met de taxi, deze rijden allemaal op de meter dus je hoeft niet te onderhandelen. 

Wanneer je met het openbaar vervoer door Taiwan reist, kun je Tainan het beste bereiken met de trein. Tainan heeft namelijk een treinstation dat goed verbonden is met andere steden zoals Hualien. Zo bereik je Tainan vanaf de oostkust in ongeveer 3-6 uur (afhankelijk van waar je vandaan kwam aan de oostkust).

Kom je vanuit Taipei? Dan brengt de Hoge snelheidstrein (HSR) je binnen 2 uur naar een station dat vlak buiten Tainan ligt. Hier stap je over op de lokale trein of shuttle bus die je vervolgens in ongeveer 20 minuten naar het centrum brengt.

Wil je doorreizen naar Kenting, het zuidelijkste punt van Taiwan? Dan kun je vanuit Tainan de trein nemen naar Fangliao waar je vervolgens overstapt op de bus naar Kenting. 

Meer lezen over treinreizen in Taiwan? Hier lees je alles wat je moet weten!

Pinnen in Tainan

In Tainan zijn genoeg pinautomaten te vinden, je hoeft dus niet bang te zijn dat je vanwege een storing ineens niet meer kunt pinnen. Het kan wel zijn dat je even een klein stukje moet lopen. Daarnaast is het zo dat je bij sommige pinautomaten een extra fee betaalt om geld op te nemen. Ook kan het zijn dat jouw eigen bank een ongunstige wisselkoers rekent, en dat je helaas onnodig veel betaalt voor het opnemen van je Taiwanese Dollars. Om ongunstige wisselkoersen te omzeilen kun je een Borderless account nemen bij Wise. Dan krijg je een veel gunstigere wisselkoers en dat kan je gedurende tweeweekse reis door Taiwan al makkelijk €30-€40 schelen. 

Nog reisspullen nodig voor je aankomende reis? We  Decathlon!

Voor elke reis maken wij standaard een (virtueel) tripje naar de Decathlon, wat ons betreft de beste plek om kwaliteitsspullen te kopen tegen vriendelijke prijzen. Heb jij ook nog spullen nodig voor je reis? Lees dan hieronder deze tips!

Dus ga je binnenkort op reis? Of ben je binnenkort jarig? Kijk dan snel op Decathlon.nl voor handige reisspullen!

Meer inspiratie voor Tainan? 

Check deze video om te kijken wat voor lekkernijen er allemaal op je liggen te wachten!