• Menu
  • Menu

Tips voor Taiwan: 21 manieren om meer uit je reis te halen!

Ben je op dit moment een reis naar Taiwan aan het plannen? Nice! In dit artikel delen we onze beste tips voor Taiwan zodat jouw reis nog nét ietsje mooier wordt.

Met al zijn diversiteit en verscheidenheid aan landschappen heeft Taiwan je namelijk heel wat te bieden. Zo heb je de bossen in Alishan National Forest Recreation Area. Maar ook kun je terecht in honderden warmwaterbronnen, prachtige hikes maken en natuurlijk de bruisende steden ontdekken. 

In dit artikel willen we je onze tips voor Taiwan geven. Tips die ervoor zorgen dat je reis nét even wat leuker, comfortabeler of veiliger wordt en jij dus meer kunt genieten. Het zijn er uiteindelijk 21 geworden. Dus om je niet langer in spanning te houden, hier zijn ze: 21 Essentiële tips voor Taiwan. 

1. Download Google Translate 

In de meeste grote steden in Taiwan wordt redelijk Engels gesproken. Er is in ieder geval altijd wel iemand in de buurt die Engels spreekt. Echter, in wat kleinere plaatsen geldt dat lang niet altijd. Nu kom je een flink eind met gebarentaal, maar als je een wat meer gedetailleerde discussie wilt voeren is Google Translate wel zo handig. Tot zover nog weinig nieuws onder de zon. 

Wat echter de belangrijkste tip is, is dat je de app moet downloaden op je telefoon en het Mandarijnse taalpakket moet downloaden. Daarmee maak je twee dingen mogelijk. Ten eerste kun je ook offline vertalen, maar ten tweede kun je ook voice-typing gebruiken. En dat is echt mega handig. De local kan in het Chinees tegen jouw telefoon aanpraten en Google Translate spuugt dan vervolgens iets in het Engels uit. Voor ons was dit heel handig om bijvoorbeeld te discussiëren over wie ging betalen voor de lekke band die onze gehuurde scooter had opgelopen. Iets wat met gebarentaal toch een stuk minder makkelijk is. 

2. Boek je tours & vervoer op Klook.com

Normaal zijn we niet zo van het vooraf boeken van tours en activiteiten, maar dit is écht een geld besparende tip voor Taiwan.

We weten niet precies waarom maar op Klook kun je veel tours, treintickets en privétransfers met korting regelen. Veel hostels verwijzen ook naar Klook als je een leuke tour wil doen. Een mooi voorbeeld vinden wij de HSL trein. Die is 20% goedkoper als je via Klook reserveert.

3. Neem een internationaal rijbewijs mee

Als je van plan bent om een scooter of auto te huren in Taiwan heb je een internationaal rijbewijs nodig. Deze moet je voor vertrek aanvragen bij de ANWB. Zonder een internationale rijbewijs krijg je scooters of auto’s vaak niet mee. 

De twee beste sites om een auto te huren zijn Sunnycars.nl en Discovercars.com. Sunnycars is meestal iets duurder omdat je betaalt voor gemak en zekerheid van all-risk dekking. Bij Discover Cars vind je vaak betere deals, maar moet je de de all-risk dekking bijvoorbeeld zelf nog aanzetten (of niet, als je geld wilt besparen op de verzekering en bereid bent een hoger eigen risico te aanvaarden).

4.Beschouw de meeste steden als hubs 

Als je je reis naar Taiwan gaat plannen kom je uiteraard de belangrijkste steden als Taipei, Tainan en Hualien tegen. Tegelijkertijd zal je ook lezen over allerlei toffe natuurparken, hotsprings en watervallen. Onze tip zou zijn om al dat natuurschoon te bezoeken als een dagtrip vanuit een nabijgelegen stad in plaats van steeds bij elke plek accommodatie te zoeken. Het openbaar vervoer is perfect geregeld in Taiwan en is ook zeer betaalbaar, dus je kunt makkelijk op een dag heen en weer. 

5. Reis met de trein (en reserveer een kaartje) 

De meest relaxte manier van rondreizen in Taiwan is de trein. Via het uitgebreide en strak georganiseerde treinnetwerk kun je bijna alle plaatsen bereiken. Je kunt uit het raam lekker staren naar prachtige landschappen en even later kom je aan op je plek van bestemming. Wel is het handig om op lange afstanden een kaartje te reserveren, zeker als je reist tijdens een periode waarin de locals ook vakantie hebben.

Wil je alle ins en outs over treinreizen in Taiwan lezen? Lees dan ons artikel. 

6. Huur een auto aan de oostkust 

Als je beschikt over een internationaal rijbewijs is het ook heel handig om een auto te huren. Zeker als je de oostkust van Taiwan goed wilt ontdekken, is een auto zeer prettig. Zo kun je met eigen vervoer bijvoorbeeld wat makkelijker het Taroko National Park verkennen, maar ook liggen er legio watervallen en wandeltrails op je te wachten. 

Wij huurden geen auto aan de oostkust van Taiwan en hoewel we nog steeds heel veel toffe plekjes hebben gezien, hadden dat er een stuk meer kunnen zijn als we een auto hadden. Iets om te overwegen dus!

7. Veggies – let even op

Taiwanezen zijn dol op vlees en in veel gerechten zit dan ook wel iets van vlees. Als je vega of vegan eet, zorg dan dat je dat in je Google Translate zet zodat je met de restauranthouder kunt checken of er stiekem toch niet ergens dierlijke producten zijn gebruikt tijdens de bereiding. 

8. Eet vooral goedkoop op de nightmarkets

Wil je geld besparen en tegelijkertijd sfeer proeven? Dan zijn de nightmarkets in Taiwan je beste optie. Niet alleen zijn de gerechtjes lekker maar ze zijn ook goedkoop en de sfeer is erg leuk. Let wel, je koopt op de nightmarkets van Taiwan vooral gefrituurde snacks maar uiteraard kun je ook je buikje rond eten met iets gezondere opties als gestoomde dumplings of sushi. 

9. Ga op tijd naar restaurants (vaak is om 20:00 al last order) 

Wil je een keer in een restaurant gaan eten? Weet dan dat veel restaurants in Taiwan om 20:00 al de laatste bestellingen opnemen. Daarna is het niet meer mogelijk om te bestellen. Best jammer als je hongerig aankomt, lekker wilt eten en dan alsnog veroordeeld wordt tot een burger bij de McDonalds. 

10. Hou rekening met het klimaat

Je kunt Taiwan in elk jaargetijde bezoeken, maar het is belangrijk je bewust te zijn van waarom je naar Taiwan wilt reizen, en vooral welke activiteiten je er wilt doen. Over het algemeen is de beste reistijden voor Taiwan het voorjaar en het najaar. Het weer is dan ideaal voor buitenactiviteiten zoals wandelen, er zijn geen lokale vakanties en de natuur staat er prachtig bij.

Als je Taiwan tijdens de Nederlandse zomer wilt bezoeken kan dat ook prima. Wees je er alleen van bewust dat het weer in deze tijd van het jaar behoorlijk heet en vochtig kan zijn. Wij reisden er in juli en augustus, en er waren genoeg momenten dat we érg dankbaar waren voor de airconditioning op onze kamer! Daarnaast vieren de locals ook vakantie in de periode juni t/m augustus. De hotelkamers zijn dan duurder en de treinen zijn eerder volgeboekt. Onze tip voor Taiwan is dan ook om je accommodatie vooraf vast te leggen op Booking.com. Mochten je plannen wijzigen kun je dan vaak nog gratis annuleren. 

In Taiwan koelt het iets af van december tot februari, maar vergeleken met de Nederlandse winter is het een lachertje. De temperatuur zakt zelden onder de 15°C. In het zuiden daalt het kwik zelden zelfs onder de 20°C. In die periode is het misschien niet ideaal als je ook aan de stranden van Kenting National Park wil chillen, maar de warmwaterbronnen zijn daarentegen juist weer extra fijn. In de lente kun je overigens ook genieten van de prachtige kersenbloesem. 

11. Drink bubble thee – zoveel als je kunt

Bubble tea, ook bekend als boba of parelthee, is een Taiwanese uitvinding die zich over de hele wereld verspreid heeft. Het is YUMMY! 

Het is een drank die gemaakt wordt met thee, melk, en tapiocaballetjes. De tapiocaballetjes geven de drank een puddingachtige consistentie. In Taiwan is het uiterst populair en bijna elke stad heeft op z’n minst een paar bubble tea winkeltjes (in feite is er waarschijnlijk op elke straathoek wel een). Wij zeggen: doen. Minstens één keer per dag. 

12. Er zijn aardbevingen in Taiwan, maar daar kunnen ze mee dealen

In Taiwan zijn er veel aardbevingen en er is best een kans dat jij het ook voelt. Volgens het Centraal Weerbureau van Taiwan worden er jaarlijks 2200 aardbevingen geregistreerd waarvan er 214 gevoeld kunnen worden. Richten die dan ook een gigantische schade aan? Soms wel (sinds 1900 waren er 96 catastrofale aardbevingen), maar het overgrote deel zorgt voor nauwelijks voor problemen. Veel gebouwen zijn ook zodanig gebouwd dat ze bestand zijn tegen de meeste aardbevingen.

Wij maakten in Taipei ook een aardbeving mee terwijl we lagen te slapen. We dachten allebei dat de ander zich gewoon heel wild aan het omdraaien was in bed. Uiteindelijk bleek dat er alleen wat tegeltjes in de badkamer waren losgewrikt, maar verder leek er weinig schade. 

13. Neem een goed boek mee

Dit is niet per se een hele gezellige tip, maar eerlijk is eerlijk: Taiwan is ook niet de meest gezellige plek voor solo-reizigers. Althans, het is niet altijd zo gezellig als in andere Aziatische waar iets meer backpackers komen. Zorg dus dat je ook iets te doen hebt voor de momenten dat er wat minder mensen zijn en je jezelf moet zien te vermaken. 

14. Koop een EasyCard 

Dit is misschien wel de beste tip voor Taiwan. Een Easycard is een soort OV-kaart waarmee je heel Taiwan kunt rondreizen. Je hoeft alleen maar wat geld erop te zetten en je kunt hem vervolgens bijna overal gebruiken. Uiteraard in metro’s, bussen en sommige treinen, maar ook voor attracties als de Maokong Gondola in Taipei kun je de EasyCard gebruiken. Je kunt het beste de Easycard direct op de luchthaven ophalen. 

15. Geen visum < 90 dagen 

Als je van plan bent om minder dan 90 dagen in Taiwan te blijven heb je geen visum nodig. Het visum is on-arrival, en is niet verlengbaar. Toch moet je ook aan een aantal eisen voldoen om het visum voor Taiwan te krijgen:

  • Je paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn vanaf het moment dat je aankomt in Taiwan. 
  • Je hebt één lege pagina nodig zodat de douane kan stempelen. 
  • Je hebt een uitreisticket nodig als bewijs dat je het land verlaat. Dit wordt lang niet altijd gecontroleerd. Mocht je nog niet weten wat je volgende stap wordt na Taiwan? Dan kun je ook een nepticket maken, maar dat heb je niet van ons ;).

16. Sla het adres van je hostel ook in het Chinees op 

Lang niet alle taxichauffeurs spreken Engels, laat staan lezen. Een handige tip is om het adres van je accommodatie ook in het Chinees op je telefoon op te slaan. Of vraag aan je host of zij het adres op een briefje kunnen schrijven. Op die manier hoef je het alleen maar aan de taxidriver te laten zien en kunnen er geen misverstanden ontstaan. 

17. Neem de langzame trein als je genoeg tijd hebt

Als je de tijd hebt en het niet erg vindt om in treinen te zitten, dan kun je wat geld besparen door langzamere treinen te nemen. Deze stoppen wat vaker dan de hogesnelheidstrein, vergelijkbaar met sprinters en intercity’s in Nederland. De stoptreinen zijn over het algemeen wat goedkoper en ook minder snel volgeboekt. 

18. Regel je vaccinaties

Als je van plan bent in Taiwan rond te reizen zijn er geen verplichte vaccinaties, dus je hoeft je gele boekje niet mee te nemen. Als je echter in de zeven dagen vóór je binnenkomst in Taiwan in een land met gele koorts bent geweest, moet je je laten inenten tegen gele koorts. Daarnaast zijn er nog een aantal andere aanbevolen vaccinaties voor reizen naar Taiwan, namelijk: 

  • DTP (Difterie, Tetanus, Polio)
  • Hepatitis A (Besmettelijke geelzucht)

Als je langer dan 3 maanden gaat backpacken in Taiwan, of Azië in het algemeen, zijn er nog een aantal inentingen die worden aangeraden:

  • Buiktyfus
  • Hepatitis B

Welke vaccinaties in jouw geval nodig zijn overleg je het beste met een specialist. Plan bijvoorbeeld een consult op vaccinatiesopreis.nl.

19. Vergeet je wereldstekker niet 

In Taiwan gebruiken ze stekkers die we in Nederland niet gebruiken. De stopcontacten in Taiwan zijn namelijk alleen geschikt voor stekkers met twee dunne pinnetjes. Vergeet dus niet om een wereldstekker mee te nemen als je je telefoon wilt opladen. 

20. Zet Maps.me of Google Mymaps van te voren vol met highlights

Als je je gaat inlezen voor Taiwan kom je heel veel toffe plekjes tegen. Sla ze gelijk op in de app Maps.me, want dan kun je ze tijdens je reis ook offline bekijken.

21. Gooi geen rotzooi op straat

We hopen natuurlijk dat je sowieso al van plan was om geen shit op straat te gooien, maar wellicht zijn je standaarden iets verlaagd nadat je een tijdje in Thailand, Laos, Vietnam of Indonesië hebt gereisd. Een nare gewoonte van peukies op straat gooien kan je in Taiwan duur komen te staan.

Zo kreeg er een kettingroker die in twee uur tijd ruim 20 sigaretten uit z’n autoraampje gooide een flinke boete. Een andere automobilist legde zijn gedrag namelijk vast met zijn dashboard-cam en het gevolg was een boete van NTD26,400, ongeveer €850. 

En dat waren ze alweer: onze 21 tips voor Taiwan. We hopen dat je met deze tips je reis nét iets leuker, comfortabeler en of veiliger maakt zodat je meer kunt genieten.

Wil je meer lezen over reizen in Taiwan? Check hier al onze artikelen over Taiwan.