• Menu
  • Menu

Treinreizen in Taiwan: Hoe, wat, waar?

Treinreizen in Taiwan is een zeer prettige en ontspannen ervaring. Starend uit je raam zie je weelderig groene landschappen, fel blauwe zeeën en dramatische kliffen voorbij razen. De airco zorgt ervoor dat je niet oververhit raakt, en het strak georganiseerde schema zorgt ervoor dat je nauwelijks vertraging oploopt. 

De goede economische ontwikkeling van Taiwan gaat hand in hand met de ontwikkeling van het fijne spoornetwerk. Zeker langs de kust van het eiland zijn er weinig plaatsen die je niet kunt aandoen met de trein. 

De trein is wat ons betreft dan ook dé ideale manier om rond te reizen in Taiwan. Het is betaalbaar, betrouwbaar en comfortabel. Het is echter wel handig om vooraf een aantal dingen te weten over treinreizen in Taiwan. 

In dit artikel:

Drie type treinen in Taiwan 

In Taiwan zijn er drie treinnetwerken die je kunt gebruiken: 

  • High Speed rail Taiwan (HSR)
    Op dit netwerk rijdt de zogenaamde bullet-train met hoge snelheid tussen Taipei en een aantal grote steden langs de westkust. Deze trein brengt je bijvoorbeeld binnen 2 uur van Taipei naar Tainan.
  • De TRA (Taiwan Railway Administration)
    Dit zijn door de overheid gereguleerde treinen en bieden twee verschillende opties: snel (Express) en minder snel (Ordinary). Je kunt het vergelijken met de Nederlandse intercity’s en stoptreinen.
  • Local trains
    Deze treinen lijken meer op metro’s dan treinen en hoef je ook niet te reserveren. Deze treinen gebruik je vooral om dagtrips te doen vanuit een grote stad. Zo gingen wij bijvoorbeeld vanuit Taipei naar Sandiaoling en van Yilan naar Jaoxi. Je betaalt deze treinen doorgaans met je Easycard en je hoeft niet te reserveren. 

Welke van de drie opties je kiest hangt af van je budget en welke bestemming je wilt bereiken. Wil je vooral snel van A naar B, dan raden we je aan om aan de westkust de HSR te pakken. Het is ook best een leuke ervaring om met 300 km/u over de treinrails te razen. 

Wanneer je de gewone overheidstreinen pakt, raden we je aan zoveel mogelijk met de Expresstrein te reizen. Je betaalt er wel iets meer voor, maar je bent er soms letterlijk twee keer zo snel. 

Hoe werkt het met kaartjes kopen? 

Je kunt op elk station treinkaartjes kopen, maar het werkt in Taiwan net even anders dan in Nederland. Je reserveert namelijk een plaats in de trein. Wanneer je dit niet doet, kan het zijn dat je de hele rit moet staan, of een ongemakkelijk zitplekje moet vinden. 

Reserveren kan op treinstations en doe je het liefst een dag van te voren. Reis je in een wat drukkere periode? Dan het zijn dat ze je vertellen dat de trein volgeboekt is. Geef in dat geval aan dat je het oké vindt om te staan. Dat mag niet in alle treinen, maar wij kregen bijvoorbeeld te horen dat alle treinen van Tainan naar Yuli vol zaten, terwijl we wel gewoon meekonden zonder reservering. Ook een aantal locals zaten op de grond tijdens die treinrit. 

Het was misschien niet echt comfortabel, maar ok…

Het makkelijkste reserveer je je kaartjes online. Je betaalt deze met je creditcard en haalt ‘m vervolgens op de dag zelf op bij het treinstation. Kaartjes voor de TRA-treinen reserveer je op de officiële website van de Taiwanese spoorwegen

Wil je met de HSR reizen langs de westkust dan kun je die ook van te voren reserveren. Je kunt het doen via de officiële website, maar Klook heeft ook altijd goede aanbiedingen die toch weer een paar euro schelen. 

Hoeveel kost treinreizen in Taiwan? 

Treinreizen in Taiwan is zeer betaalbaar. Het is vaak zelfs de meest betaalbare optie als je het vergelijkt met vliegen of de bus. Treinreizen in Taiwan is in ieder geval de meest kosteneffectieve manier van reizen. 

Qua kaartjes is de HSR is de duurste reisoptie. Zo kost de treinreis tussen Taipei en Tainan via de officiële website NT$1350 NTD en via Klook NT$1080. Afhankelijk van de wisselkoers is dat ongeveer €30-€45. 

De overheidstreinen in Taiwan zijn goedkoper. Zo kost het bovenstaande traject van Taipei naar Tainan met een expresstrein NT$752. Ongeveer €20-25. Het nadeel is wel dat je er minimaal een uur langer over doet, maar sommige treinen doen er wel 3-4 uur langer over dan de HSR. 

Ook het populaire traject van Taipei naar Hualien (of vice versa) is zeer goed te betalen. Een expresstrein kost op dit traject NT$426, ongeveer €13,50. Afhankelijk van welke trein je pakt reis je hiermee in 2-3 uur van de ene naar de andere stad. 

Meer tips voor rondreizen in Taiwan? Lees hier 21 tips die je reis door Taiwan net even wat aangenamer maken.

Waar vind ik het treinschema? 

Om je reis te kunnen plannen en de juiste trein te kunnen reserveren, wil je natuurlijk weten waar je informatie kunt vinden. 

Het schema voor de HSR vind je op hun officiële website. We raden je aan om vervolgens te boeken op de website van Klook. Daar staat een duidelijke instructie over hoe je je kaartje uiteindelijk moet reserveren. 

Het schema voor de TRA vind je ook op de officiële website. Let op dat sommige steden meerdere treinstations hebben. Zorg dan uiteraard dat je de goede aanvinkt. 

Treinpas kopen? 

Naast losse tickets kun je ook een voordeelpas kopen. Deze passen worden over het algemeen pas echt voordelig als je een zeer hoog reistempo aanhoudt. Bijvoorbeeld de 5-day joint pass, betekent dat je 5 dagen achter elkaar in de trein moet zitten en meer dan NT$3500 aan treinreizen moet maken om de kosten van de kaart eruit te halen. Daarnaast zijn niet alle trajecten onderdeel van de pas.

Ons oordeel? Koop lekker losse kaartjes. Waarschijnlijk is het alsnog goedkoper en kun je gaan waar je wilt. 

Dat waren onze tips voor treinreizen in Taiwan. Wil je meer lezen Taiwan? Check al onze artikelen.