• Menu
  • Menu

9 Tips voor Backpacken in Nicaragua

Backpacken in Nicaragua is in korte tijd erg populair geworden en steeds meer Nederlanders weten het land te vinden. Terecht, want in Nicaragua kun je veel verschillende activiteiten doen. Hier vind je actieve vulkanen, prachtige jungle, ontspannen stadjes en fijne stranden om te surfen. Nicaragua has it all en omdat alles dichtbij elkaar ligt, ben je zelden lang onderweg.

Toch is het niet alleen belangrijk om een leuke route te hebben en te weten wat de highlights zijn, het kan ook fijn zijn om vooraf wat tips te lezen. Wij reisden er drie weken rond en geven je 9 tips zodat je optimaal geniet van backpacken in Nicaragua.

9 Tips voor backpacken in Nicaragua

1. Neem dollars mee vanuit Nederland

Wanneer je naar Midden-Amerika reist is het sowieso een goed idee om wat Amerikaanse Dollars mee te nemen. In Nicaragua is dat niet anders. Bij de douane op het vliegveld moet je namelijk al 10 USD betalen voor je visum on arrival. Bij sommige poortjes kun je ook betalen met creditcard, maar als je er toevallig één hebt waarbij dat niet kan dan kun je niet wisselen van rij. Je moet dan geld wisselen bij een veel te duur wisselkantoor. Pin dus van te voren wat dollars!

Je hoeft trouwens ook niet bang te zijn dat je teveel dollars pint. Op de plekken waar je als backpacker komt, kun je namelijk bijna altijd in USD en Cordoba betalen. Je kunt bij de meeste pinautomaten zelfs dollars pinnen. Mocht je dus dollars nodig hebben voor de rest van je reis door Midden-Amerika, dan kun je ze in Nicaragua goedkoop pinnen!

2. Neem je vaccinatieboekje mee 

Ga je voordat je gaat backpacken in Nicaragua eerst nog langer dan 1 maand naar een land waar gele koorts heerst? Dan moet je kunnen bewijzen dat je een gele koorts vaccinatie hebt. Als je dit niet kunt aantonen zou je zomaar eens gedoe kunnen krijgen bij de douane.

Op zoek naar meer foto inspiratie? Check hier onze mooiste foto’s van Nicaragua!

3. Een uitreisbewijs is misschien nodig 

Het ligt aan de airline waar je mee vliegt, maar het kan zijn dat je een uitreisbewijs moet tonen. Dat kan een vliegticket of bijvoorbeeld een kaartje van de Ticabus zijn. Heb je nog geen uitreisbewijs? Dan kun je er makkelijk één maken met de nepticketmaker van Backpackcentrale.

4. Chickenbusses zijn prima (soort van) 

De goedkoopste vorm van vervoer in Nicaragua is de chickenbus. Dit zijn omgebouwde schoolbussen die hutjemutje worden volgestopt met mensen en dan gaan rijden. Het is een leuke ervaring om een keer mee te maken en te zien hoe de locals reizen. Het zal niet de meest comfortabele rit in je leven zijn, maar het brengt je van A naar B en is over het algemeen wel veilig. Let echter wel goed op je spullen!

5. Tussen populaire plekken rijden ook shuttles en taxi’s 

Tussen alle populaire backpackersplekken rijden shuttles of taxi’s. Shuttles zijn over het algemeen tussen de 8 en 12 dollar en brengen je direct van A naar B. Het is een stuk sneller en comfortabeler dan een chickenbus, maar daar betaal je uiteraard ook voor. Taxi’s tussen Isla Ometepe, Granada en San Juan del Sur zijn ook best te betalen, zeker als je met meerdere mensen bent. Reken erop dat je voor een rit van een uur ongeveer 30 dollar (per taxi) betaalt.

6. Tours zijn good value in Nicaragua 

Sommige landen lenen zich uitstekend om zelfstandig te ontdekken en in andere landen zijn tours juist weer the way to go. Tijdens het backpacken in Nicaragua ligt het een beetje in het midden. Hoewel je bijna alle activiteiten zelfstandig en zonder tour kunt organiseren, zijn tours vaak wel lekker makkelijk en niet heel veel duurder. Zeker als tijd belangrijker is dan budget, haal je met een tour in veel gevallen het meeste uit je dag.

7. Ga ook wat van de gebaande paden

Backpacken in Nicaragua betekent vaak dat je een standaard rondje doet, maar er zijn ook interessante off the beaten track plekjes. Neem bijvoorbeeld Estelí, gelegen in de sigarenregio van Nicaragua, waar je door een cloudforest kunt trekken en bij mensen thuis back to basic kunt overnachten. Heb je echt veel tijd over en ben je bereid om lange tijd in een hobbelige bus te zitten? Dan kun je ook naar de jungle van Rio San Juan trekken.

8. Leer basis Spaans, maar maak je niet te veel zorgen 

Zoals in de meeste Midden-Amerikaanse landen helpt het als je een woordje Spaans spreekt. Simpelweg omdat Engelstalige gidsen bijvoorbeeld niet altijd beschikbaar zijn. Maar mocht je ondanks dat je Duolingo hebt uitgespeeld nog steeds alleen hola en amigo kunnen zeggen, stress dan niet. Zeker in hostels en restaurants is er altijd wel iemand die Engels spreekt. Anders kom je met handen en voeten ook een heel eind.

9. Pak spullen voor meerdere temperaturen

Nicaragua heeft een vulkanisch landschap en dat betekent dat temperaturen flink kunnen verschillen afhankelijk van waar je bent. Zo kan het in Granada bijvoorbeeld bloedheet zijn, maar op de nabij gelegen Mombacho vulkaan juist weer mistig, winderig en fris. Neem dus niet alleen zomerse kleren mee als je gaat backpacken in Nicaragua, maar pak ook zeker een extra trui of regenjas voor de momenten dat het niet zo warm is als je had gehoopt.

Dat waren alweer de 9 tips voor backpacken in Nicaragua. Wil je meer lezen over wat dit fantastische land te bieden heeft? Kijk dan hier voor al onze artikelen over Nicaragua.