• Menu
  • Menu

Isla Ometepe: een bijzonder hoogtepunt van Nicaragua

Het moment dat je de boot opstapt merk je dat Isla Ometepe een speciale plek is. Twee gigantische vulkanen stijgen uit het water en doorboren de wolken. Het eiland is een paradijs voor hikes en andere avontuurlijke activiteiten maar ook als je liever rustig aan doet zit je op Isla Ometepe helemaal goed. De locals zullen je met open armen ontvangen en met liefde wijzen op de lekkerste plekjes om te chillen.

Benieuwd naar dit bijzondere eiland? In deze gids lees je hoe je alles uit je verblijf op Isla Ometepe haalt. Je ontdekt de must-see’s & do’s, de leukste hostels en beste restaurants.

Praktische informatie over Isla Ometepe

Isla Ometepe is geen klein eiland en er zijn daarom meerdere plaatsen die een bootverbinding hebben met het vaste land. De grootste plek waar de meeste boten naartoe gaan is Moyogalpa, een andere plek is San José. Alle boten vertrekken op het vaste land vanaf San Jorge. Voor de meest actuele tijden kun je kijken het beste kijken op ometepenicaragua.com. In oude blogs lees je wellicht dat je ook rechtstreeks vanaf Ometepe naar Granada kunt met de boot. Deze boot gaat al een tijd niet meer, maar mocht hij de toekomst wel gaan dan vind je dat op deze website.

Op zoek naar meer foto inspiratie? Check hier onze mooiste foto’s van Nicaragua!

Wat te doen op Isla Ometepe? 

Scooter rijden 

Openbaar vervoer op Isla Ometepe is niet echt betrouwbaar. Een scooter is daarom de beste én leukste manier om jezelf te verplaatsen. Voor 20 dollar per dag huur je zo’n tweewieler en ben je vrij om het eiland over te crossen. Onderweg ben je getuige van het simpele maar harde leven dat de locals leiden, en moet je allerlei loslopende kippen, honden, varkens, paarden en gigantische ossen ontwijken. Goed opletten dus!

Hiken

Of je nu houdt van een relaxte wandeling of een uitdagende hike, op Isla Ometepe is er voor ieder wat wils. Zo is er een makkelijke wandeling in het bosrijke gebied van Charco Verde. Hier kun je op je gemak leuke vogels en eekhoorntjes spotten.

Wil je meer uitdaging? Dan is de hike naar de San Ramon waterval een goede optie. De wandeling duurt ongeveer 4 uur en brengt je naar een gigantische waterval. Deze waterval doet het niet altijd even goed, dus vooral als het veel geregend heeft is het de moeite waard.

Als je echt iets slopends zoekt, kun je ook één van de twee vulkanen beklimmen. Je doet er ruim 9 uur over om naar de top en terug te lopen, maar het uitzicht mag er zijn. Misschien wel handig om de volgende dag een extra rustdagje in te plannen.

Ojo de Agua 

Een kraakhelder natuurlijk zwembad midden in een regenwoud. Dat is Ojo de Agua in een notendop. Heerlijk om even naartoe te rijden op je scooter en dan een frisse duik te nemen. In het weekend en lokale vakanties kan het druk zijn, maar het blijf een fantastische plek!

Kajakken op Rio Istian 

Kajakken op Rio Istian is een zeer ontspannende ervaring en ideaal voor natuurliefhebbers. Rio Istian is eigenlijk meer een moeras dan een rivier en er leven talloze dieren in dit gebied. Je ziet er schildpadden, leguanen, vogels en als je geluk hebt ook kaaimannen.

De meeste tours beginnen ongeveer een kilometer bij de ingang van dit moeras vandaan. Je kunt ervoor kiezen om er zelf heen te peddelen of je te laten trekken door een motorboot. Wij kozen het eerste en hadden de volgende dag zeker een beetje spierpijn, maar we spaarden wel 10 dollar p.p. uit.

Zonsondergang kijken bij Punta Jesus Maria 

Punta Jesus Maria is een fijne plek voor een drankje bij zonsondergang. Via een kleine zandbank loop je als een soort Mozes het meer in en kun je fantastische foto’s van de zonsondergang maken. De entree is 1 dollar.

De beste restaurants op Isla Ometepe 

Verwacht op Isla Ometepe geen culinaire wonderen maar er zijn genoeg plekjes waar je prima kunt eten. Mar Dulce is by far de beste. Snelle en vriendelijke service, je krijgt wat je bestelt en het is nog lekker ook. Een alternatief Pizzeria Buon Appetito waar ze prima pizza’s hebben. De Mexicaan El Picante was ondanks goede reviews echt verschrikkelijk met de meest vreemde eigenaar ooit. Wij hadden na een ruim uur nog steeds geen eten, terwijl er maar zes andere mensen in het restaurant zaten. Het drankje dat we van het huis zouden krijgen als goedmakertje, kwam vervolgens ook niet. Toen we uiteindelijk besloten om weg te gaan, beweerden ze zelfs dat we nooit besteld hadden. Het leek wel alsof we in het programma Banana-split terecht waren gekomen.

De beste plekjes om te slapen op Isla Ometepe 

Isla Ometepe is een groot eiland met meerdere dorpjes. Het grootste dorp is Moyogalpa. Dit is ook waar de meeste boten naartoe gaan. Aan de andere kant van het eiland ligt Altagracia waar het wat rustiger is.

Als je in Moyogalpa blijft is Hostal Coco’s een voordelige en leuke optie. Je hebt hier supervriendelijke eigenaren die je goed kunnen helpen met het regelen van een scooter. Mocht je aan de andere kant van het eiland verblijven in Altagracia dan is Bananas Guesthouse een voordelige en leuke plek met wederom zeer gastvrije eigenaren.

Benieuwd naar meer leuke slaapplekken in Nicaragua? Kijk dan eens hier!

Meer lezen over Nicaragua? Hier vind je al onze artikelen over dit veelzijdige land in Midden-Amerika!