• Menu
  • Menu

Granada: Ultieme gids voor het leukste stadje van Nicaragua

Granada is het leukste stadje van Nicaragua. Het staat vol met karakteristieke kerkjes, kleurrijke huizen en fijne cafés. Het geklik-klak van de paard-en-wagen en drukke markten brengen het geheel tot leven. Ja echt, Granada is een fantastische plek om een paar dagen te verblijven.

Opzich kun je de hoogtepunten van het stadje in één dag zien maar we raden je toch aan om wat langer te blijven hangen. Granada is namelijk de perfecte uitvalsbasis voor de natuurlijke attracties in de buurt. Zo kun je lava zien borrelen, chillen bij een kratermeer en luiaarden spotten in een cloudforest bovenop een vulkaan. Wij bleven zelfs een hele week omdat we het zo leuk vonden!

Benieuwd naar wat te doen in Granada? In deze gids lees je alle highlights, beste cafés en het leukste hostel.

Wat te doen in Granada?

Rondstruinen door het centrum 

Granada is een stad die je moet ervaren. Dat doe je het beste voet met een goed opgeladen camera. Begin je dag bijvoorbeeld met een wandeling langs de drie kerken: Iglesia de Xalteva, Iglesia la Merced en Iglesia Catedral de Granada. Onderweg maak je waarschijnlijk tientallen stops om de kleurrijke huisjes op de gevoelige plaat vast te leggen.

Zorg ook dat je even lekker gaat zitten in het centrale park. Dit is de perfecte plek om mensen te kijken terwijl je nipt aan je verse fruitsapje. Maak vervolgens een lunchstop bij Pita Pita voor heerlijk Libanees eten en vervolg daarna je weg naar het waterfront. Hier geniet je van de wind in je haren en heb je uitzicht op het gigantische meer waar ook Isla Ometepe in ligt.

Loop daarna terug naar het centrum van Granada. Slaap je in Hostel Oasis? Proef dan nog even de sfeer van de levendige lokale markt alvorens je terugkeert naar het hostel.

Drankjes doen 

Een dagje rond hobbelen gaat je niet in de koude kleren zitten. Grote kans dat je ’s avonds dorst krijgt van al dat wandelen. Gelukkig is de oplossing nooit ver weg. Op Calle Calzada vind je gezellige terrassen en prima cafés waar met een ijskoud pilsje in de hand geniet van het leven op straat. Het is hier bovendien elke avond happy hour, dus ook nog eens vriendelijk voor je reisbudget.

Op zoek naar meer foto inspiratie? Check hier onze mooiste foto’s van Nicaragua!

Lekker eten 

Granada heeft een aantal uitmuntende restaurants en cafés. Garden Café is een fijne plek voor broodjes en ook fijn als je iets moet doen op je laptop. Eerdergenoemde Pita Pita is de perfecte plek als je dol bent op Libanees eten. Wil je liever zelf iets koken? La Union als Colonial zijn uitstekende supermarkten om lekkere ingrediënten te vinden.

Chill een dagje bij Laguna de Apoyo 

Zin om even een dagje te ontspannen? Dan is een dagtripje naar Laguna de Apoyo een uitstekend idee. Aan dit prachtige kratermeer kun je heerlijk chillen met een hapje en een drankje. Als je dan toch iets actiefs wil doen kun je altijd even gaan zwemmen of kayakken over het meer.

Bezoek het cloudforest de Mombacho vulkaan 

Bovenop de Mombacho vind je een supergroen cloudforest waar je een op een relaxt tempo doorheen kunt wandelen. Op de ‘Crater trail’ loop je samen met een gids door een broccoli-groen bos vol met brulapen, leuke vogels en als je geluk hebt zelfs spot je zelfs een luiaard. Daarnaast heb je tijdens de wandeling ook uitzicht op de bijzondere Las Isletas. Dit is een eilandengroep die ooit is ontstaan na een gigantische uitbarsting van Mombacho.

Als je de Mombacho met een tour bezoekt, word je met een truck omhoog gebracht. Het is echter ook mogelijk om de weg van 5 kilometer zelf omhoog te lopen. De weg is alleen zó steil dat die wandeling makkelijk een paar uur kan duren.

Zie lava borrelen bij de Masaya vulkaan 

De Masaya vulkaan is een van de tofste vulkanen die je kunt bezoeken als je in Granada bent. Dit is namelijk een open vulkaan waar je lava kunt zien borrelen. Zeker als je er ’s avonds naartoe gaat hoor je de lava, en is de hele krater gehuld in een dieprode gloed.

Ook dit kun je weer doen tijdens een tour, maar bereidt je wel voor op een grote toeristenstroom. Je zal voornamelijk in de file staan en je mag uiteindelijk maar 15 minuten bij de krater staan. Dan hoor je alweer het fluitje, het een teken dat je terug de bus in moet. Zorg dus dat je geniet van het bijzondere natuurspektakel en bekommer je niet teveel om mooie foto’s.

Las Isletas tour 

Las Isletas is een eilandengroep met meer dan 360 eilandjes. Deze zijn ontstaan na een uitbarsting van de Mombacho. Tijdens een tour vaar je met een bootje langs verschillende eilandjes. Je kunt aapjes voeren, vogels spotten en ziet de huizen van de allerrijkste Nicaraguanen. Zo heeft bijvoorbeeld de eigenaar van biermerk Toña hier een ‘bescheiden’ optrekje laten bouwen.

Slapen in Granada 

Het beste hostel in Granada is het Oasis hostel, vooral omdat er een all-you-can-eat pannenkoeken ontbijt is. Verder heb je er een fijn zwembadje en is er altijd wel een plek om te chillen. Benieuwd naar meer leuke slaapplekken in Nicaragua? Kijk dan eens hier!

Al met al is Granada dus zeker een must-see in Nicaragua. Het is zo’n plekje waar je makkelijk een paar dagen langer kunt blijven om te genieten van fijne vibes, lekker eten en de prachtige omliggende natuur. Zeker gaan dus!

Meer lezen over dit bijzondere land in Centraal-Amerika? Check hier al onze artikelen over Nicaragua!