• Menu

Estelí: Off-the-Beaten Path in Nicaragua

Estelí is zeker niet de mooiste stad van Nicaragua, maar het ligt wel in een omgeving vol cloudforrests en tabaksplantages. Je kunt hier fantastisch hiken in nationale parken die veel reizigers nog niet kennen. Daarnaast kun je meer leren over de productie van sigaren. Estelí is namelijk de cigarcapital of the world en volgens kenners komen de beste sigaren inmiddels niet meer uit Cuba, maar uit Estelí.  Het is zeker een off-the-beaten-path bestemming in Nicaragua. Eentje die je zomaar eens zou kunnen verrassen.

Benieuwd of Estelí jou ook leuk lijkt? In deze gids lees je alles over wat te doen in, leuke cafés en de beste hostels.

Wat te doen in Esteli

Sigarentour met Tree Huggers

In Estelí en omgeving werken ruim 30.000 mensen in de sigarenproductie. Tijdens een sigarentour zie je hoe de sigaren van blad tot eindproduct worden gerold. Een interessante ervaring waar je ook nederig van wordt. De werknemers zijn namelijk ruim 9 uur per dag bezig met het rollen van de sigaren. Een geestdodend klusje dat niet heel goed betaald wordt. Aan het einde van de tour kun je de sigaren kopen en er zelf eentje roken als je dat graag wilt. De opbrengsten van de tour gaan overigens naar schoolboeken of een ander sociaal project dat van Tree Huggers.

Murals

Estelí heeft net als Leon een aantal mooie graffiti's. In Estelí zijn ze misschien wel een stuk minder politiek getint, maar ze zijn evengoed mooi.

Shoppen

Estelí heeft opvallend veel kledingwinkels voor zo'n klein stadje. Op de hoofdstraat is bijna elk winkeltje wel een kledingwinkel. Zeker geen reden om Estelí te bezoeken, maar als die muffe shirts in je tas toe zijn aan vervanging dan kun je hier prima een middagje rondsnuffelen.

Tisey Nature reserve

Het Tisey Nature reserve is een mooi voorbeeld van hoe natuur, toerisme en lokale communities verenigd zijn. Je kunt in dit reservaat bijvoorbeeld naar El Salto Estanzuela, een 15 meter hoge waterval die het vooral na flinke regen goed doet.

Daarnaast vind je hier Don Alberto’s Galería Escultura en Piedras. Een man die als gevolg van een visioen als een malle is gaan beeldhouwen in de rotsen. Zijn creaties zijn grotendeels in de wand van een rots geplaatst en de beste man is er nog steeds om je te ontvangen.

Een andere leuke community om te bezoeken is La Garnacha. Hier zie je hoe Zwitserse kaas, organische koffie en andere dingen worden geproduceerd. Als je iets koopt wordt de winst verdeeld over de community.

Er zijn verschillende manieren om de bovengenoemde plekjes te bereiken. Het kan per bus, maar de bustijden veranderen nog wel eens. Daaraast kun je het met een tour doen. Het beste kun je even bij Tree huggers langs lopen voor de laatste informatie.

Miraflor

Het duurt even voordat je er bent en het is zeker geen comfortabel ritje, maar een bezoek aan het Miraflor Nature reserve is echt de moeite waard. In dit park vind je dichtbegroeide jungle, watervallen, rivieren en in het juiste seizoen honderden soorten wilde ochideën. Het beste kun je hier met een lokale gids de jungle intrekken en ook bij mensen thuis slapen. Verwacht geen luxe – de mensen leven hier zeer eenvoudig – maar dat is ook wel eens leuk voor een paar dagen. Wederom kun je deze tocht regelen bij Tree Huggers.

Somoto canyon

Heb je wel eens gehoord van canyoning? Het is kortgezegd, klimmen, klauteren, springen en zwemmen door een canyon. In de Somoto Canyon, die pas in 2004 werd ontdekt kun je tijdens een tour door deze indrukwekkende kloof banjeren. Je loopt en zwemt door de kloof en springt van 20 meter hoge kliffen om van A naar B te komen. Als dat te hoog is voor je kun je er ook omheen lopen of een lagere sprong doen. Hoe dan ook, het is een leuke uitstap vanuit Estelí die je wederom het beste boekt bij Tree Huggers.

Eten en drinken in Estelí

Estelí is niet het meest sfeervolle stadje, maar er zijn wel een aantal leuke cafés. Bij Café don Louis vind je de beste koffie in town en kun je terecht voor simpele sandwhiches. Bij Café Luz vind je goedkope gerechten, lekker ontbijt en prima koffie. Bij Café Mocha Nana kun je lekker in de tuin zitten met een fijne milkshake. Het eten is hier niet geweldig, maar als je vrede hebt met een simpele panini met ham en kaas dan zit je hier prima.  Mocht je zelf een maaltje willen koken, dan kun je bij La Colonia goed boodschappen doen.

Leukste hostels in Esteli

De hostels in Estelí zijn vrij basic, dus verwacht geen wonderen. Maar Luna International hostel is een prima low-budget optie. Hostal Sonati Esteli is een beetje hetzelfde idee en heeft veel ruimtes om te chillen. Posada Cuscatleca Sur is een goede lowbudget optie voor koppels, evenals Hostal Mariella.

Conclusie: Estelí moet je niet bezoeken omdat de stad zo leuk is, maar wel vanwege de omgeving. Het is een stuk meer off-the-beaten-track dan de gebruikelijke route door Nicaragua. Kortom: als je tijd hebt, zeker doen. Anders lekker overslaan.

Vond je dit artikel leuk? Show some social love: