• Menu
  • Menu

León: Het revolutionaire hart van Nicaragua met avontuurlijk randje

León is het revolutionaire centrum en intellectuele hart van Nicaragua. Veel van de gevechten tijdens de revolutie van 1978-’79 hebben hier plaatsgevonden. Politiek getinte graffiti, kogelgaten en trotse veteranen vertellen een levendig beeld van deze heftige periode. Maar het is niet alleen maar revolutie in León. Je vindt in deze koloniale stad namelijk ook mooie kerkjes, kleurrijke huizen en fijne cafés. Oh, en je kunt met 60 km/u gillend een vulkaan afglijden.

Klinkt goed? In deze gids lees je alles over wat te doen in León, de beste restaurants en de leukste hostels.

Wat te doen in León?

Bezoek het museum van de revolutie 

León is het revolutionaire hart van Nicaragua en dat wordt het best duidelijk in het museum van de revolutie. In dit gebouw is heftig gevochten en veteranen die in het museum werken vertellen je met een mix van trots en verdriet indrukwekkende verhalen. Op sommige plekken zitten er kogelgaten en zelfs bloed op de muur. Het is niet een hele vrolijke activiteit, maar de revolutie betekent veel voor de Nicaraguanen en een bezoek aan dit museum helpt je de graffiti’s in de stad ook wat beter in context te plaatsen. Als bonus heb je vanaf het gammele golfplaten dak mooi uitzicht over de stad!

Graffiti spotten 

Overal in León staan graffiti’s op de muur. Niet van een gefrustreerde tiener die het leuk vindt om z’n naam op een muur te kladden. Nee, hier vind je prachtige graffiti’s met veelal een politieke boodschap. Uniek voor León, en mooi om te ontdekken tijdens een wandelingetje door de stad.

Kerkjes bekijken

León heeft een aantal karakteristieke kerken in en rond het centrum. Alles is trouwens op loopafstand in León, dus je kunt de kerkjes en bovenstaande activiteiten makkelijk combineren in een middagje ronddwalen.

Volcano boarding 

Volcano boarding is een van de allertofste activiteiten in Nicaragua. Allereerst beklim je een van de jongste, en nog altijd actieve vulkanen van Midden-Amerika. Deze Cerro Negro is, zoals de naam doet vermoeden, nog helemaal zwart en dit steekt prachtig af tegen de groene omgeving. Je klimt met je board en je vliegenierspakje de vulkaan op en onderweg geniet je van schitterende uitzichten. Aangekomen op de top trek je je pak aan, verzamel je je moed en vlieg je als een malle van de vulkaan. Zo gaaf!

Ga naar het strand 

Een dagje aan het strand is altijd een goed idee. Vanaf het centrum van León zit je binnen een half uurtje op het strand Las Penitas. Hier kun je lekker chillen en surfen. Wil je liever gelijk wat langer blijven hangen op een privé-strand? Bezoek dan de superleuke Surfing turtle lodge.

Lekker eten in León 

León heeft vooral leuke cafés waar je terecht kunt voor een kopje koffie en een broodje. Pan Y Paz heeft bijvoorbeeld lekkere harde broodjes, fijne sapjes en goede koffie. Verder vind je in de ‘Backpacker Alley’ allerlei hostels, bars en pizzeria’s. Als je Bigfoot hostel in je Maps.me zet, dan kom je er vanzelf!

Hostels in León 

León heeft veel hostels van party tot meer idealistisch. Het Bigfoot hostel is het partyhostel van de stad, dus als je zin hebt in een biertje en gezellige mensen dan is het zeker leuk. Poco a poco is wat meer relaxed en heeft talloze chill ruimtes en comfortabele bedden. Ben je opzoek naar een wat kleinschaliger hostel? Dan is Casa Ivana een goed idee.

Het is overigens zeker slim om deze plekken vooruit de boeken, zeker als je als koppel reist. Tweepersoonskamers zijn schaars en door vooruit te boeken ben je zeker van een privéplekje. Is voor iedereen leuker! Benieuwd naar meer leuke slaapplekken in Nicaragua? Kijk dan eens hier!

Meer lezen over dit Centraal-Amerikaanse land? Check hier al onze artikelen over Nicaragua!