• Menu
  • Menu

De Ultieme gids voor Cienfuegos

Cienfuegos is een redelijk moderne havenstad in het centrum van Cuba. Het is geen stad waar je laaiend enthousiast van wordt maar dat is niet erg. De echte reden dat je Cienfuegos namelijk moet bezoeken is vanwege de omliggende natuur. Hier vind je namelijk sprookjesachtige watervallen, adembenemende uitzichtpunten en bijzonder wildlife.

Benieuwd? In dit artikel lees je alles over wat te doen in Cienfuegos, de beste restaurants en een toffe slaapplek.

Wat te doen in Cienfuegos

Zoals gezegd is Cienfuegos geen stad waar je laaiend enthousiast van wordt. Maar als je er toch bent dan kun je er maar beter alles uit halen, toch? Daarom lees je hieronder wat je kunt doen in de stad en daarbuiten zodat je optimaal geniet.

Wandel naar Punta Gorda

Wandel vanaf het centrum naar Punta Gorda, het meest zuidelijk punt in Cienfuegos. Onderweg loop je over de boulevard en langs het imposante gebouw van Club Cienfuegos. Hier kun je eventueel stoppen voor een drankje. Besluit je echter om door te lopen? Dan kom je vanzelf bij Palacio de Valle, een sierlijk paleis dat tegenwoordig dienst doet als restaurant en rooftopbar. Zeker een fijne plek om een mojito te scoren.

Besluit je de hele weg af te lopen? Dan kom je uiteindelijk uit bij Punta Gorda. Hier vind je voornamelijk locals die onder het genot van een fles rum de dag bespreken. En je weet wat ze zeggen: When in Cienfuegos do like locals do…

Beklim Palacio Ferrer

Het centrale plein is het meest aantrekkelijke punt van Cienfuegos. Hier vind je statige gebouwen, kleurrijke auto’s en standbeelden voor revolutionaire helden. Het mooiste gebouw is Palacio Ferrer die vanwege z’n bijzondere versieringen sterk doet denken aan een bruidstaart. Voor 1 CUC kun je dit gebouw betreden en de bijzondere plafonds en ruimtes bewonderen. Daarnaast krijg je toegang tot het dak en heb je prachtig uitzicht over het centrale plein.

Bekijk Flamingo’s bij Laguna Guanaroca

Laguna Guanaroca is een beschermd natuurgebied waar je flamingo’s kunt spotten. Helaas mogen er maar 30 mensen per dag in en vroeg zijn is geen garantie dat je naar binnen mag.

Je hebt de grootste kans om toegelaten te worden als je vooraf een voucher koopt bij een touragency én vroeg bent. Toen wij er waren kregen alle mensen met vouchers namelijk voorrang ondanks dat wij als nummer vijf, een half uur vóór opening, in de rij stonden. Wij hebben het park dus helaas niet mogen zien.

Dat een voucher echter ook geen garantie biedt, bleek wel toen 11 mensen die al betaald hadden alsnog niet naar binnen mochten. Blijkbaar hadden verschillende touragencies teveel tickets verkocht zonder dit door te bellen aan het park. Als je hier dus heen wilt, boek dan vooraf een ticket bij een touragency én zorg dat je vroeg bent. Welkom in Cuba.

Op zoek naar meer foto inspiratie? Check hier onze mooiste foto’s van Cuba!

Maak een uitstapje naar El Nicho

El Nicho is een natuurgebied met sprookjesachtige watervallen die rechtstreeks uit de droomvlucht van de Efteling lijken te komen. Een fijne wandeling van zo’n twee uur is genoeg om alle watervallen en uitzichtpunten te bekijken. In de meeste watervallen kun je zwemmen, maar ga wel vroeg om de mensenmassa’s te vermijden. Het park opent om 8.00 uur en het is ongeveer een uur rijden vanuit Cienfuegos. Een taxi kost 40-50 CUC en de entree is 10 CUC per persoon.

Tip: Als je vanaf de parkeerplaats de weg oversteekt vind je nog een serie watervallen waar niet heel veel mensen vanaf weten. Deze zijn echter ook schitterend, en het grote voordeel: Je hebt het waarschijnlijk helemaal voor jezelf!

Ook hier kun je pootje baden of zelfs gaan zwemmen als je wilt. Heerlijk plekje.

Eten in Cienfuegos

Cienfuegos heeft een aantal veilige opties als het gaat om eten, maar verwacht geen culinaire hoogstandjes. Doña Nora heeft een goed menu, mooie setting en smaakvolle gerechten die vullen. Verder zijn de menu’s van Villa Lagartos en Club Cienfuegos veelbelovend. Wij hadden echter nooit genoeg trek om het driegangenmenu aan onszelf te kunnen verantwoorden.

Mon Petit Café is zoals de naam doet vermoeden een klein café met dito prijzen. Een dubbele espresso kost 0.60 CUC maar variaties met rum zijn ook te verkrijgen voor minder dan 1.50 CUC. Een prima plek voor je dagelijkse shot cafeïne.

Over de rest van de restaurants in Cienfuegos kunnen we kort zijn: om te janken. Ook goed aangeschreven restaurants als Mamparas en Casa Prado stelden erg teleur.

Slapen in Cienfuegos

Zoals overal in Cuba raden we AirBnB aan en in Cienfuegos sliepen wij in Casa Isabella. Hier zit je dichtbij de Malecón en helpen de eigenaren je met het organiseren van allerlei trips. Het ontbijt is bovendien erg uitgebreid. Een fijn pluspunt aan dit huis is dat ze ook wifi hebben. Je moet alsnog inloggen met een kaart van ETECSA, maar je kunt met twee telefoons op één kaart. Toch lekker om vanuit je bed een paar appjes te kunnen sturen naar het thuisfront.

Vanuit Cienfuegos kun je binnen twee uur makkelijk doorreizen naar Trinidad, of reis de andere kant op richting Havana (3 uur) of zelfs helemaal naar Viñales (minimaal 5 uur). Nog meer lezen over het kleurrijke Cuba? Check hier al onze artikelen over dit bijzondere land!