• Menu
  • Menu

10 Redenen waarom je Cuba juist wél moet bezoeken

Backpacken in Cuba is een unieke ervaring waarbij je het gevoel hebt dat de tijd bevroren is. Je ziet hoe een machoman met paard en wagen de straat doorrijdt terwijl de geur van een sigaar hem achtervolgt. Je voelt hoe de helden van de revolutie nog altijd worden geëerd. En overal waar je komt zie je de typische oude auto’s, kleurrijke huizen en statige panden.

Eerlijk is eerlijk, wij zijn niet echt fan van Cuba maar Cuba is wel écht een uniek land. In dit artikel lees je daarom 10 redenen waarom je Cuba juist wél moet bezoeken.

1. Cuba is fotogeniek

Cuba is met z’n oude auto’s en leuke koloniale steden echt de droom van elke fotograaf. Zonder dat er specifieke hoogtepunten zijn, is Cuba een land waar je gegarandeerd geweldige foto’s maakt. Pak dus je camera, volg je nieuwsgierigheid en kom terug met fantastische plaatjes.

2. Cuba is authentiek

Cuba is een uniek land dat sinds de revolutie van 1959 redelijk vrij is gebleven van westerse invloeden. Dat betekent dat heel veel dingen hier nog gaan zoals het vroeger ging. Zo is de paard en wagen bijvoorbeeld een heel normaal vervoersmiddel waar de locals misschien nog wel meer gebruik van maken dan toeristen.

3. Cuba ademt historie

Elk land dat je bezoekt heeft natuurlijk een historie, maar in Cuba is het nog vrij recent. Ze kenden periodes van enorme rijkdom dankzij hun suikerriet plantages, maar ook enorme armoede door ongelijke inkomstenverdeling en hebberige dictators. Het is een land dat vele revoluties kende en dat zie je terug in alle plekken die je bezoekt.

4. Je kunt er heerlijk mensen kijken

Vooral Trinidad en Havana hebben leuke pleintjes waar je heerlijk mensen kunt kijken. Of het nu die Cubaanse man met sigaar of een oude oma op haar balkon is, elke persoon vertelt een verhaal. Althans, als je het er zelf bij bedenkt. Dus ga lekker zitten en zie wat voor leuke karakters je allemaal voorbij ziet komen.

5. Er klinkt overal live muziek

In Cuba zijn ze dol op livemuziek en er is altijd wel een restaurant of bar waar een bandje staat te spelen. Misschien dat de muziekstijl niet helemaal jouw smaak is, maar het geeft wel net die Caribische sfeer waar je ongemerkt van wil gaan swingen.

6. Je hebt er prachtige natuur

Cuba is meer dan oude auto’s en kleurrijke huizen. Er zijn namelijk ook spectaculaire stukken natuur. Viñales is bijvoorbeeld een prachtig gebied met groene tabaksvelden en imposante krijtstenen rotsen. En als Cienfuegos onderdeel is van je route door Cuba, dan mag een bezoek aan het sprookjesachtige El Nicho zeker niet ontbreken.

7. Je hebt er heerlijke stranden

Cuba heeft heerlijke Caribische stranden met hagelwit zand en azuurblauwe wateren. Geniet dus in het zeer toeristische Varadero van resorts en luxe of ga naar wat meer low-key plekken als Playa Larga, Playa Ancon en de stranden nabij Viñales om te genieten van je welverdiende ontspanning.

Op zoek naar meer foto inspiratie? Check hier onze mooiste foto’s van Cuba!

8. Cocktails zijn eindelijk betaalbaar

Vraag in een doorsnee Nederlandse kroeg om een Mojito en je wordt niet alleen raar aangekeken, je mag er ook rustig vijf of zes euro voor neerleggen. Niet in Cuba. Daar vind je mojito’s voor ongeveer 3 CUC ( = 3 USD) per stuk en tijdens happy hour zijn ze nog goedkoper. Proost!

9. Goede koffie

Er mogen veel dingen mis gaan in Cuba, maar koffie zetten kunnen ze wel. Zeker als je houdt van sterke koffie, dan zal de Cubaanse espresso zelden teleurstellen. Bijkomend voordeel is dat je bijna nooit meer dan 1 CUC betaalt voor een shot van dit onmisbare zwarte goud.

10. Slapen in Casa Particulares is heel leuk

De meest gebruikelijke manier om te overnachten in Cuba is bij mensen thuis. In deze zogenaamde casa particulares verblijf je bij Cubaanse families die er alles aan doen om je thuis te laten voelen. Het is weer eens wat anders dan slapen in hostels of hotels en echt heel leuk. Om te zorgen dat je bij de leukste families met de mooiste kamers terecht komt, is het slim om vooraf te boeken via AirBnB. Wij deden dit ook en hadden in elke plek voor ongeveer 25-30 euro per nacht superfijne kamers en een leuke familie.

Meer lezen over het eigenzinnige Cuba? Check hier al onze artikelen over dit kleurrijke land!