• Menu
  • Menu

De Ultieme gids voor de Viñales vallei

Viñales is een prachtige plek op zo’n twee uur rijden van de hoofdstad Havana. Je vind hier een imposant natuurgebied waar tabaksteelt de grootste inkomstenbron is en geniet je van adembenemende uitzichtpunten. Daarnaast leer je meer over de productie van iconische sigaren en zijn er een aantal toffe activiteiten die je echt moet doen in Cuba.

In dit artikel lees je alles over de hoogtepunten van Viñales, de beste restaurants en de leukste slaapplek, zodat ook jij alles uit je reis kunt halen.

Viñales: de praktische dingen

Viñales is een plek die je in twee volle dagen gezien kunt hebben, maar als je het rustiger aan wilt doen dan is een derde dag wel lekker. Er gaan dagelijks Viazul bussen en Taxi Colectivo’s vanaf Havana. Een Colectivo kost ongeveer 20 CUC per persoon en een privé-taxi vanaf het vliegveld is ongeveer 80-100 CUC afhankelijk van je onderhandel skills.

Wat te doen in Viñales

Ga paardrijden door een prachtige omgeving

Viñales is cowboy country en een tour waarbij je gaat paardrijden is zeker één van de hoogtepunten. De prachtige vallei is heerlijk stil en de omgeving te paard ontdekken is de meest ontspannen manier om te genieten van deze rust. Ervaring met paardrijden is niet nodig.

De meest aangeboden tour kost 25 CUC en brengt je langs tabaksvelden, prachtige valleien en kabbelende beekjes. Onderweg leer je meer over de productie van alle Cubaanse genotsmiddelen: sigaren, koffie en rum. Er zijn trouwens genoeg mensen die voor 10 CUC een soortgelijke tour bieden. Je hoeft eigenlijk alleen maar even rond te vragen aan de hoofdweg.

Bezoek de tabaksvelden en/of koop sigaren

Als je sigaren wilt kopen in Cuba dan is Viñales dé plek. Tijdens de meest bekende tour waarbij je gaat paardrijden kun je sigaren kopen voor 4 CUC per stuk. Een goede deal als je bedenkt dat dezelfde sigaren in Havana lachend 8-12 CUC kosten. De waarheid is echter dat ze nog veel goedkoper zijn als je zelf naar een tabaksplantage loopt. Via de Casa Particulare waar wij verbleven, konden we dezelfde sigaren voor 1 CUC per stuk kopen. En dat is eigenlijk nog veel als je bedenkt dat Cubanen letterlijk 25 keer minder betalen.

Huur een scooter

Rondom Viñales vind je een aantal imposante krijtstenen gebergten en adembenemende uitzichtpunten. De beste manier om deze te verkennen is per scooter die je huurt voor 25 CUC per dag of 40 CUC voor twee dagen. Zorg wel dat je al vroeg naar een verhuurpunt gaat, want de scooters zijn wel eens op. Net jammer als je een leuk dagje toeren door de omgeving had bedacht.

De mooiste uitzichtpunten vind je bij de Viñales canopy, Hotel Los Jazmines en Eco-farm El Paraiso.

Murales de la Prehistoria

Een ander interessant punt in de omgeving van Viñales is Murales de la Prehistoria. Dit is een gigantisch schilderij op één van de krijtstenen bergen. Je kunt deze gigantische kindertekening van een afstandje prima bekijken, maar voor 3 CUC entree kun je dichterbij komen. Echter is dit misschien niet eens aan te raden, aangezien je de schildering van een afstandje toch beter kunt bekijken!

De weg naar de muurschildering is ook prachtig trouwens. Hier is het heerlijk cruisen op de scooter.

Relax met een fantastisch uitzicht

Bij hotel los Jazmines kun je voor 3 CUC gebruik maken van het zwembad. Dat is niet alleen relaxed, het zwembad heeft ook een spectaculair uitzicht. Verwacht hier echter niet veel van het eten. Hoewel het hotel een aura van luxe en exclusiviteit ademt, werd onze pasta hier geserveerd op koelkasttemperatuur met koude tomatensoep als saus. Yummy!

Vaar door een grot

Rondom Viñales vind je een aantal interessante grotten. Zo kun je met een bootje door Cueva Indio varen of bij de Palenque grot meer leren over het leven van slaven. Beide grotten liggen dichtbij Viñales en zijn prima met de fiets, scooter of taxi te bezoeken.

Op zoek naar meer foto inspiratie? Check hier onze mooiste foto’s van Cuba!

Eten in Viñales

“Viñales is het culinaire hart van Cuba” zei niemand ooit in de geschiedenis van de mensheid. Vrees niet, Viñales heeft een aantal prima restaurants maar het is (net als de rest van Cuba) geen plek om eens lekker wat uit te proberen.

Eet daarom bij El Olivo voor lekkere mediterrane gerechten als pasta, moussaka of salade geitenkaas. Bij Finca Agroecologica el Paraiso eet je gezond en smaakvol Cubaans en heb je fijne views. Ben je bereid de portemonnee te trekken voor lekkere tapas? Dan is 3J’s Tapas Bar de beste plek in town.

Slapen in Viñales

Letterlijk elk huis in Viñales is een Casa Particulare. Als je dus op de bonnefooi reist is er altijd wel een plekje om te slapen. Alleen één probleem: je weet nooit bij wat voor mensen je in huis komt en je moet op basis van je eerste indruk beslissen.

Wij kozen er daarom voor om al onze casa’s te boeken via AirBnB en zijn lyrisch over Casa Omar & Mayra. Hier kom je echt niks tekort, word je meer dan hartelijk ontvangen en krijg je tips om optimaal te genieten van Viñales.

Vanuit Viñales kun je binnen twee uur makkelijk doorreizen naar Havana, rijd door naar Cienfuegos (6 uur) of zelfs helemaal naar Trinidad (minimaal 7 uur). Nog meer lezen over het kleurrijke Cuba? Check hier al onze artikelen over dit bijzondere land!