• Menu
  • Menu

Is Esfahan De Mooiste Stad In Iran?

Esfahan, gelegen in het centrum van Iran is volgens een bekend lokaal gedicht half of the world. Waar dat precies op slaat kon niemand echt uitleggen, maar het is wel waar: Esfahan is namelijk schitterend en als je hier bent dan hoef je niet zo nodig meer weg.

Je vindt hier niet alleen schitterende gebouwen, immense pleinen, fijne parkjes maar ook een hoop chillende mensen, veel picknickers en fijne koffietentjes en restaurants waar je eens een keer wat anders kunt eten dan kebab.

Er zijn genoeg dingen om je hier een dag of drie te vermaken en als je ook aan wat ontspanning toe bent dan kun je er wel een vierde of vijfde dag aan toevoegen. In dit artikel vind je 8 highlights plus nog een aantal tips om deze plekjes optimaal te beleven.

1. Naqsh-e Jahan Square

Het heeft iets magisch als je dit immense plein op komt lopen en beseft hoe groot het echt is. Daarnaast vind je hier twee schitterende moskeeën, een paleis, een mooie fontein en fijne grasveldjes waar je een praatje kunt maken met de locals.

Daarnaast is de volledige omtrek van het plein een bazar waar je vooral lokale snoepjes en mooie metalen handwerken kunt vinden. Mocht je trek hebben in een bakje koffie of thee sla dan bij de vrouwenmoskee linksaf de bazar in. Na een klein stukje lopen vind je aan je rechterhand een verborgen knus pleintje waar je even lekker kunt chillen.

dsc00354

2. Big bazaar en het nabij gelegen plein

Zo’n beetje elke stad in Iran heeft een grote bazar en als je er één gezien hebt dan heb je ze eigenlijk allemaal wel gezien – nuances daargelaten. Maar de reden dat je deze bazaar zeker moet bezoeken is vanwege het nabij gelegen immense plein. Een stuk minder druk dan het Naqsh-e Jahan Square maar minstens zo mooi.

dsc00315

3. Jameh Mosque

Vlakbij de bazaar vind je ook de Jameh Mosque, misschien wel de mooiste moskee in Iran al moet ik ook eerlijk zeggen dat ze allemaal een beetje op elkaar lijken voor een ongetraind oog. De buitenmuren zijn in ieder geval schitterend, maar ook binnen vind je bijzondere pilaren die je niet in andere moskeeën vindt. Entree is zoals bij alle trekpleisters in Iran 200.000 rial, ongeveer 5 euro.

dsc00307

4. Jolfa square

Jolfa square is het hart van de Armeense wijk waar je terecht kunt voor een ontspannen avond, heerlijke koffie en een praatje met wat locals. Een restaurant wat aan te raden is, is Romanos Café. Je vindt het door rechtdoor over het plein te gaan (links van het pilarengebouw). Het restaurant waar Palombini op geschreven staat is het Romanos Café. Geloof me, hun koffie en de gerechten zijn beter dan hun logica.

dsc00571

5.Hasht Behesht of Eight paradise

Gelegen te midden van een heerlijk parkje waar je absoluut even moet picknicken vind je dit gebouw. Rumour has it dat de harem van de koning hier vroeger woonde en dat er in elk van de acht kamers een nieuwe schat op hem lag te wachten.

dsc00565

6. Chehel Sotoun of The Palace of 40 pillars

Wees niet teleurgesteld als je hier aankomt en je maar 20 pilaren treft, het zijn er namelijk ook maar twintig. De verklaring hiervoor is tweeledig. Ten eerste is het woord voor ‘veel’ toevallig ook het woord voor 40 in Farsi. Daarnaast reflecteren de pilaren soms in de immense vijver die voor het paleis ligt.

Anyways, het is er best mooi.

dsc00346

7. Si-o-Seh Pol Bridge

Dit is één van de symbolen van Esfahan en is meer dan 400 jaar oud. Kom hier ‘s avonds om te zien hoe de brug prachtig verlicht wordt en ga lekker zitten voor een praatje met de locals. Er zijn er genoeg!

dsc00326

8. Chillen

Esfahan is wat mij betreft de beste stad om te chillen in Iran. De heerlijke parken en de plekken die je hierboven vindt moeten dan ook niet alleen bekeken worden, maar vooral bekeken worden op een ontspannen manier. Neem de tijd om lekker te gaan zitten, gesprekjes aan te knopen met de locals en de tijd even stop te zetten.

Als je dat doet dan is Esfahan niet alleen half of the world, maar voor eventjes de hele.

Meer lezen over Iran? Check hier onze uitgebreide collectie artikelen over dit bijzondere land!