• Menu
  • Menu

Onbekend Iran: Bijzondere Ervaringen In The Middle Of Nowhere.

untitled-design-83

“Excuse me, I have a question.”

Het meisje van de tourbureautje waar ik naar binnen ben gelopen kijkt op en vraagt waarmee ze kan helpen.

“Uhm, I need to go to Dashtekhak. Is there a bus going there?”

Haar donkerbruine ogen en opgetrokken wenkbrauwen kijken me verbaasd aan. “I don’t know where Dashtekhak is sir.”

Ik ook niet, dus dat scheelt.

Een paar dagen daarvoor heb ik in de Facebook groep See You In Iran een oproep geplaatst waarin ik aangaf ook wat locals te willen ontmoeten, koffie te willen drinken en wat culturele dingen te willen doen.

Niet veel later ontving ik een berichtje van Hamid.

===

Salam Justin,

My name is Hamid. I’m 31 years old and a tour guide. I live with my wife (a really good cook) and my child in a green village which is located between Kerman and yazd. We live in an old Iranian house with a big garden and direct water supply from the mountains. In contrast to the rest of Iran, the weather in my village is cool and fresh and with a beautiful view of the night sky full of stars.

There are many attractions in the area you could be interested in such as mountains, deserts, beautiful castles, old bath, farms, many old small villages and other things. My family and I are going to give you an authentic experience of what life in an old Iranian village is like. People who come to my village will live here like they are part of our family. Together, we can discover the entire area with my car or motorbikes and customize the tour based on your preferences.

Both of Iran’s biggest deserts are located near my village and I can bring you there in my own car.

Also, we have an old oven and we can make some local bread for you in front of your eyes and you can see the process. You also can see pistachio and saffron fields around my village.

My package with your customized tour includes breakfast, lunch, dinner, tea and snacks just costs 30 dollars per person per a night. I have some pictures of my tours if you would like to see them. Don’t hesitate to contact me for further information so we can realize your adventure.

====

In mijn hoofd ziet dat verhaal er ongeveer zo uit…

stencil-foto-9

Brood bakken, traditionele dorpen waar nog bijna geen toeristen zijn geweest, heerlijk eten, motor rijden, sterren kijken en dat alles voor een zeer schappelijke prijs van 30 dollar per dag.

Epic dus.

Voor mij klinkt dit als een unieke ervaring en het lijkt op een tour die geen tour is, maar meer een unieke homestay met heel veel leuke extra’s.

Niets zeggend dorpje

Het meisje van het toeristenbureau weet me uiteindelijk te vertellen waar Dashtekhak is, maar waarschuwt me ook.

Het is een klein, nietszeggend dorpje dat ergens tussen de grote steden Yazd en Kerman ligt, vlakbij het stadje Zarand. De lokale bus om 14.30 uur zal me er wel heen brengen.

Nou op hoop van zegen dan maar.

Niets gelogen

Eenmaal aangekomen word ik opgewacht door een goedlachse jongeman die zich voorstelt als Hamid. We stappen z’n auto in en rijden terug naar zijn traditionele Iraans huis waar tafels noch stoelen te bekennen zijn.

Hier is het leven niet mooier gemaakt voor toeristen. Je zit, eet en slaapt op de met traditioneel tapijt bedekte grond. Zo doen de locals dat ook. Zij leven zo en het is eigenlijk best comfortabel.

In de woonkamer wachten zijn lieve vrouw en zoontje op ons met een heerlijke homemade maaltijd en was inderdaad niets gelogen; zijn vrouw kan verdomd lekker koken en als bonus blijkt Hamid ook nog eens zeer prettig gezelschap.

dsc00499

Niet alleen maar kijken.

De volgende dag beginnen we aan het echte tourgedeelte en ik hoop er maar het beste van.

Als ik namelijk ergens een hekel aan heb dan zijn het tours waarbij je alleen maar mag kijken. Zo’n tour waarbij de gids dan zegt “kijk een boom” en dat vervolgens iedereen foto’s begint te schieten.

Nee, als je een tour leuk wilt maken moet je meer doen dan alleen maar kijken. Je moet de boel beleven, ervaren en dingen doen.

Gelukkig zit dat met Hamid wel goed.

Het eerste traditionele dorp dat we bezoeken is namelijk het dorp waarin hij is opgegroeid. Het dorp is inmiddels bijna compleet verlaten omdat de rivier die er doorheen stroomde volledig is opgedroogd. Vier families wonen er nog maar, terwijl het er vroeger ongeveer 75 waren.

dsc00453-1

Op het oog is het niets meer dan een verlaten dorp, maar Hamid weet met z’n verhalen van vroeger en een bezoek aan het oude huis van zijn oma de boel tot leven te wekken. Starend over de opgedroogde rivier vertelt Hamid over de tijden dat ze hier nog gingen vissen, hoe de rolverdeling was, hoe de huizen gebouwd werden wat de bewoners deden als plunderaars uit Shiraz het dorp kwamen beroven.

We beklimmen vervolgens nog wat oude kastelen, drinken thee met een bijzondere bewoonster die nog wel is achtergebleven, leren hoe traditioneel brood wordt gebakken en vervolgen daarna onze weg naar een ander traditioneel dorp dat dankzij een eeuwenoud irrigatiesysteem nog wel voldoende water heeft om midden in de woestijn te overleven.

dsc00465-1

Zelf kiezen

Terwijl we vanaf een prachtig uitzichtpunt uitkijken op het opvallend groene dorpje, stelt Hamid de vraag.

“Do you want to see more traditional villages, or do you want to see something else?”

Hij lijkt uitstekend aan te voelen dat de dorpen heel interessant zijn, maar dat meer van hetzelfde zal leiden tot enige verveling. “Let’s do something else” geef ik aan en Hamid speelt daar direct op in.

“I can show you the saffron fields, pistache orchards and some mountains. And then tonight we will watch sunset and the stars.”

Sweet.

We vervolgen onze weg naar de saffraanvelden, waar we de plukkers tot groot vermaak een klein handje helpen en sluiten de ochtend af met een heerlijke lunch in het huis van Hamid alwaar we ons chillend in de tuin voorbereiden op het volgende spektakel: zonsondergang en een blik op de Melkweg.

Het is epic.

Zittend op een zandduin in the middle of nowhere, starend over de immense vlakte en luisterend naar de oorverdovende stilte zien we hoe de ondergaande zon langzaam plaats maakt voor een hemel die zo helder is dat je honderden sterren en de Melkweg kunt zien.  “I can see it every day” zegt Hamid terwijl hij thee inschenkt.

dsc00491

Wow.

De volgende dag is het tijd voor de laatste activiteit en het huzarenstukje van deze homestay: We gaan met een echte motor (dus eentje met versnellingen) over bergweggetjes en woestijnpaden crossen. Holy shit, wat ben ik stoer.

En onder de indruk.

Want motor rijden is natuurlijk al leuk genoeg, maar het landschap is misschien nog wel tien keer mooier. Je waant jezelf namelijk echt even in het wilde westen met adembenemende uitzichtpunten. Alleen nu dan met een stoere motor in plaats van een paard dat toch niet doet wat je wilt.

dsc00507-1

Wanneer we de motor even uitzetten en klimmen naar het hoogste punt kan ik niets anders dan genieten van de enorme stilte die slechts onderbroken wordt door de echoënde belletjes van een kudde geiten die blijkbaar ergens in de vallei lopen. Onzichtbaar overigens, want daarvoor is de vallei te groot.

dsc00509

Serieus, dit is echt de shit.

En ik kan nog steeds niet geloven dat het maar 30 dollar per dag kost.

Nou vooruit, nog één nachtje dan.

Omdat ik niet verwacht dat het na de motorrit nog veel beter kan worden – ik bedoel, dit was één van de absolute highlights van mijn tijd in Iran – vertel ik Hamid dat ik die middag de bus zal nemen naar Kerman.

Maar Hamid heeft andere plannen voor me.

Hamid is namelijk onlangs terug verhuisd naar dit dorpje nadat hij daarvoor 5 jaar als tourguide in Yazd heeft gewerkt. Hij gelooft erin dat hij mensen hier een unieke ervaring kan geven en dat doet hij ook.

Ook ik geloof dat dit één van de meest authentieke ervaringen is die je kunt hebben in Iran en ik wil Hamid daarom best helpen.

Dus als Hamid mij herinnert aan het feit dat ik hem de dag ervoor heb verteld dat ik in een paar uur tijd een website voor hem kan maken, besluit ik daad bij het woord te voegen.

Nog één nachtje dan. Ik vind dat je mooie initiatieven moet ondersteunen.

Ik maak z’n website, hij laat mij een nachtje gratis blijven en een paar uur later is Hamid Rahmani Tours een feit.

Nog één keer geniet ik van de heerlijke maaltijd die Fahime – zijn vrouw – heeft klaar gemaakt. De volgende dag brengt Hamid me naar Yazd en nemen we afscheid.

Maar vast niet voor lang. “My home is always open for you Justin” sluit Hamid af. Het mag misschien even duren voordat ik ooit eens terug kom, maar ik weet zeker dat het huis en deze bijzondere ervaring in de tussentijd ook open staat voor jou.

Meer lezen over Iran? Check hier onze uitgebreide collectie artikelen over dit bijzondere land!