• Menu
  • Menu

Yazd: 7 toffe activiteiten in en rondom deze eeuwenoude stad

Ooit wel eens als Alladin of Yasmin willen voelen? Trek dan je pak maar uit de kast en kom eens lekker door Yazd vliegen op je vliegende tapijt.

Als je in Yazd rondloopt zou je namelijk zweren dat deze plek als inspiratie heeft gediend voor de Alladin film. Terecht overigens.

Yazd is één van de oudste stadjes van Iran en je waant je echt in een andere wereld als je door het oude stadscentrum dwaalt. Je verdwaalt hier namelijk in de prachtige steegjes met muren die die voornamelijk van modder gebouwd zijn.

In dit artikel vind je 7 hoogtepunten van deze bijzondere stad en tips voor lekker eten en drinken.

Dus… Alladin, Yasmin, ben je klaar voor een avontuur?

Let’s go.

1.Masjed Jameh Mosque

Deze bijna 600 jaar oude moskee is de belangrijkste blikvanger in Yazd. Met twee schitterende blauwe minaretten en daarachter een koepelcomplex, zal zelfs de meest moskee-vermoeide bezoeker nog onder de indruk zijn. Vooral ‘s avonds wordt het gebouw prachtig verlicht.

2. Amir Chakhmaq Complex

Als je in Esfahan de prachtige gebouwen hebt bekeken dan kan het zijn dat je niet echt onder de indruk bent van dit gebouw. Toch blijft het één van de mooiere gebouwen van Yazd waar je ‘s avonds kunt genieten van de vele kleurtjes in de vijver.

Zelfs als je niet geïnteresseerd bent in het gebouw, dan kan het nog lonen om er heen te gaan. Rechtsachter dit gebouw vind je namelijk een aantal restaurants die goedkoop, maar goed eten serveren. Voornamelijk kebab, maar je krijgt er ten minste wat rijst of brood bij en hoeft niet zoals in de hoofdstraat genoegen te nemen met hamburgers.

3. Fire Temple

Hier vind je een oude Zoroastriaanse tempel met hierin een vuurtje dat al brandt sinds het jaar 470 na christus. Er is een entree fee maar als je met een tourgroep mee naar binnen wandelt is het gratis ;).

4. Tower of silence

Nog een bijzondere plek die gebonden is aan de Zoroastria religie. Binnen deze religie werden de doden namelijk niet begraven, maar werden in deze torens geplaatst zodat de gieren ze konden opeten. Je kunt hier makkelijk met de bus komen – vraag lokaal even na – of een taxi chauffeur betalen voor een retourtje plus wachttijd.

5. Oude stad

Hier begint jouw avontuur als Alladin of Jasmine pas echt. Loop door de zandkleurige steegjes, bewonder de bekoepelde daken en voel hoe het geweest moet zijn geweest om hier tijdens de oude tijden te leven. En vergeet niet om een de alladin-lamp te aaien, je weet nooit wat eruit kan komen…

6. Sunset & coffee

Sla voordat je de Jameh Mosque ingaat rechtsaf naar de oude stad. Nadat je de tunnel doorloopt kom je bij een klein pleintje met hieraan twee cafés. Het kleine café serveert de beste koffie, maar het grotere café heeft de beste plek voor zonsondergang.

7. Ga de stad uit: doe een tour.

Yazd is natuurlijk hartstikke leuk, maar rondom is er nog zoveel meer te beleven. Je vindt hier dan ook veel tourbureautjes die allerlei tours voor je kunnen regelen waarbij je langs gaat bij nomaden, een kamelenritje maakt en kijkt naar de prachtige sterrenhemel.

De tours bij deze plekken zijn echter vrij duur. Zo zag ik een meisje in het bureau afdingen voor een tour van 1 nacht en 2 dagen. Ze was behoorlijk blij met een prijs van €110, maar dat is natuurlijk een belachelijke prijs.

Als het je leuk lijkt om een unieke tour te doen dan raad ik je de tour van Hamid Rahmani aan. Hij kan sowieso een veel goedkopere tour doen rondom Yazd, maar biedt daarnaast een bijzondere homestay aan waarbij je 30 USD betaalt voor een overnachting, drie maaltijden en allerlei toffe activiteiten. Het is één van de tofste dingen die je kunt doen in Iran, net als Yazd overigens.

Meer lezen over Iran? Check hier onze uitgebreide collectie artikelen over dit bijzondere land!