• Menu
  • Menu

West Iran: 5 Redenen Waarom Je Deze Regio Niet Wilt Overslaan.

Sanandaj, het hart van Iraans Koerdistan waar de volle snor nog altijd z’n hoogtijdagen viert, de bevolking het woord gastvrijheid weer een compleet nieuwe dimensie geeft en je kunt genieten van drukke straten gevuld met mensen in traditionele klederdracht. Ja, Iraans Koerdistan (west Iran) is een fijne regio om te bezoeken.

Ondanks dat sommige Iraniërs een beetje argwanend kijken naar dit westelijke gedeelte is er niets om te vrezen. Tenzij je natuurlijk bang bent voor prachtige bergen, prachtige rotssculpturen en het mooiste dorp van heel Iran: Palangan.

Traditioneel gezien is dit een regio die veel backpackers overslaan en je vindt er dan ook weinig. Toch mag je deze regio eigenlijk niet overslaan en deze vijf redenen vertellen je waarom:

1. Hier vind je het mooiste dorp van Iran: Palangang

Palangang is een klein dorpje dat gebouwd is tegen de stijle bergwanden in West Iran. Het is niet alleen een prachtig gezicht, het is ook heel erg leuk om doorheen te lopen. Je kunt vanuit zowel Kermanshah als Sanandaj een taxi nemen. De kosten hiervan bedragen ongeveer 25 euro per taxi retour en je krijgt dan dit te zien.

dsc00603

dsc00596

Bekijk hier ons artikel voor de beste routes door Iran.

2. De bergen zijn hier best mooi

Iran is natuurlijk nergens echt helemaal vlak, maar de bergen hier in het westen van Iran zijn toch wel van bijzondere schoonheid.

dsc00598

3. Eeuwenoude rots sculpturen

Als dit je ding is, dan kun je hier genieten van prachtige rotssculpturen die stammen uit – uhm.. een hele lange tijd geleden. Ze zijn in ieder geval goed bewaard gebleven. Vooral Bisotun en Taq-e-Bostan rondom Kermanshah zijn bekend.

dsc00575

4. Bijzonder aardewerk in Lalejin

Toen mijn Couchsurfing host in Hammadan vertelde dat we naar dit pottenbakkersplaatsje zouden gaan speelde ik uit beleefdheid mee maar in werkelijkheid dacht ik: “borrriiing.”

Niets bleek minder waar. De aardewerken waren schitterend en je moet jezelf echt inhouden om niets te kopen. Bovendien is het best wel magisch als een pottenbakker het live voor je ogen maakt.

dsc00615

5. Je vindt hier de langste watergrot ter wereld

De Ali Sadr Cave is de langste watergrot ter wereld en jij kunt hier met een waterfiets doorheen trappelen. In de Lonely Planet staat dat het een beetje overrated is, maar dat zijn ze zelf. De grot is namelijk schitterend en prachtig verlicht.

dsc00649


Wat zeg je ervan? Toch maar even gaan?

Meer lezen over Iran? Check hier onze uitgebreide collectie artikelen over dit bijzondere land!