• Menu
  • Menu

De Ultieme Route voor Backpacken in Panama

Panama is een enorm divers land dat van alles te bieden heeft en is met recht een van de populairste bestemmingen van Midden-Amerika. Backpacken in Panama is dan ook voor veel reizigers een vurig gekoesterde wens. Met deze route ontdek je de schitterende kustlijnen en relax aan een van de vele tropische stranden. Ook hike je door het schitterende regenwoud en laat je jouw hart sneller kloppen met avontuurlijke activiteiten als ziplinen, duiken en surfen.

Panama vormt de ultieme mix van jungle, ruige natuur, relaxte dorpjes, moderne steden, surfbestemmingen, mooie zandstranden en hagelwitte bountyeilanden. Verder spot je hier redelijk eenvoudig luiaards, apen, tropische vogels en ander bijzonder wildlife. Kortom, backpacken in Panama is een fantastische ervaring die op het lijstje van iedere backpacker thuis hoort!

Benieuwd naar de ultieme route voor Panama? Met het onderstaande plan ervaar je dit schitterende land in ongeveer twee tot vier weken en ontdek je zowel de verborgen pareltjes als de highlights van Panama. Ready? Dit is de ultieme route voor backpacken in Panama.

In dit artikel:

Vervoer | Beste Reistijd | Vliegtickets Reisverzekering | Praktische InfoRoute | Hoogtepunten

Rondreizen in Panama: Hoe doe je dat?

Panama is geen supergroot land dus de afstanden tussen de meeste plekjes zijn redelijk kort. Omdat binnenlandse vluchten hierdoor weinig zin hebben, hou je twee opties over voor rondreizen in Panama: Het openbaar vervoer of een huurauto. Panama is hier prima voor geschikt, maar door de lage prijzen van de bus tickets kiezen veel backpackers voor deze optie.

Het openbaar vervoer in Panama is heel goed geregeld, waardoor je vrij makkelijk door het land kunt reizen en in relatief korte tijd veel kunt zien. De bus is dan ook de meest populaire manier van rondreizen in Panama. Panama-Stad is het knooppunt van alle bus routes en is dus ook goed startpunt van jouw reis.

Een auto huren geeft je daarentegen veel meer vrijheid en zorgt ervoor dat je op plekken kunt komen waar andere toeristen niet zo snel heen gaan. De twee beste sites om een auto te huren zijn Sunnycars.nl en Discovercars.com. Sunnycars is meestal iets duurder omdat je betaalt voor gemak en zekerheid van all-risk dekking. Bij Discover Cars vind je vaak betere deals, maar moet je de de all-risk dekking bijvoorbeeld zelf nog aanzetten (of niet, als je geld wilt besparen op de verzekering en bereid bent een hoger eigen risico te aanvaarden).

Beste reistijd Panama

Beste reistijd Panama

Tropisch Panama ligt vlakbij de evenaar en heeft maar twee seizoenen: een droogseizoen en een regenseizoen.

Het droge seizoen loopt van december tot en met april, en het regenseizoen van mei tot en met november. Vanwege het onvoorspelbare tropische klimaat kun je tijdens het regenseizoen ook droge periodes hebben, en in het droge seizoen kan het soms ook dagen achter elkaar regen. Grote kans dus dat je, ongeacht het seizoen, tijdens je Panama rondreis wel een keer nat wordt.

Goed om te weten is dat er over het hele jaar genomen aan de Caribische kust van Panama twee keer zo veel regen valt als aan de Pacifische kust. Echter, is de Caribische kust tijdens het regenseizoen juist droger dan de rest van Panama.

Hoe erg is die regen dan? Dat ligt aan het gebied. Wanneer het aan de kust regent zijn dit meestal korte, hevige buien. In het binnenland kan het wel lang door regenen, en kun je de hoger gelegen gebieden beter vermijden. Paden worden moeilijk begaanbaar en veel toppen zijn gehuld in de mist.

Het droge seizoen is vanzelfsprekend de beste reistijd voor Panama, maar ook in de regentijd is Panama prachtig om te bezoeken. De natuur is dan vaak juist op zijn mooist omdat het landschap prachtig groen is. Het droge seizoen is het hoogseizoen van Panama, en vooral december is een drukke maand. Tijdens het hoogseizoen zijn de prijzen van accommodaties hoger dan in het regenseizoen.

De leukste slaapplekken in Panama

Elke reis wordt mooier met een leuk hostel of hotel. In Panama is er voor elke reiziger en elk budget een leuk verblijf te vinden. Van stijlvolle boutique hotels tot sfeervolle hostels en van basic tot super-de-luxe, Panama heeft het allemaal. Benieuwd naar leuke plekjes? Dit zijn onze favoriete hostels en hotels in Panama.

Een reis naar Panama voorbereiden

De goedkoopste vliegtickets van Amsterdam naar Panama vind je vaak rond de €450 retour. KLM vliegt bijvoorbeeld rechtstreeks van Amsterdam naar Panama. Ook zijn er regelmatig goede deals te vinden. Het beste kun je daarvoor kijken op Skyscanner en Tickettipper in de gaten houden. Daarnaast is het altijd slim om even een Lonely Planet van Panama op de kop te tikken.

Hulp nodig met vinden van tickets naar Panama? Check hier onze ultieme gids voor het vinden van de goedkoopste vliegtickets!

Reisverzekering voor Panama

Welke reisverzekering heb je nodig voor een rondreis in Panama? Dat hangt helemaal af van jouw reisplannen, hoe lang je gaat reizen, of je avontuurlijke sporten gaat doen en vooral of je ook gaat werken. Het belangrijkste is dus dat je een reisverzekering kiest die past bij jouw reisplannen.

Als je alleen maar gaat reizen niet gaat werken

Als je WEL gaat werken

Meer weten over een passende reisverzekering?

Wij hebben inmiddels duizenden reizigers geïnformeerd over passende reisverzekeringen. Als je nog wel wat extra informatie kunt gebruiken raden we je aan om meer te lezen over de beste doorlopende reisverzekeringen én reisverzekeringen voor werken in het buitenland.

Praktische info voor reizen door Panama

Valuta & Bankzaken

In Panama betaal je met de Panamese Balboa. Als je geld uit de muur haalt in Panama, betaal je standaard opnamekosten aan de bank. Daarnaast kan het zijn dat jouw eigen bank kosten in rekening brengt of werkt met een ongunstige wisselkoers. Het kan daarom lonen om een Borderless account van Wise (hiervoor Transferwise) te overwegen of een Revolut Betaalpas aan te vragen. Op die manier krijg je altijd de beste wisselkoers en de meeste Balboa voor jouw geld.

Let op: Veel pinautomaten vragen vlak voordat je je geld krijgt, of je gebruik wilt maken van hun wisselkoers of dat je gebruik wilt maken van de koers van je eigen bank. Kies niet voor hun wisselkoers, maar ga altijd voor die van je eigen bank. Wij hebben het een tijdje bijgehouden en je betaalt bij je eigen bank ergens tussen de 5-15% minder. 

Internet & Mobiel

Als reiziger is het eenvoudig om verbonden te blijven in Panama. Je kunt sowieso vaak gebruikmaken van gratis wifi in hotels, restaurants en cafés. Het is echter wel aan te raden om een lokale simkaart te kopen als je veel onderweg bent of als je langer blijft. Er zijn verschillende providers met pakketten voor mobiel internet en bellen. Digicel, +móvil of Tigo/Movistar zijn de populairste providers in Panama.

Taal & Locals

De officiële taal van Panama is Spaans. Hoewel het leren van een paar basisuitdrukkingen in het Spaans leuk is, is het niet nodig om je in Panama te kunnen redden. Veel locals, vooral in toeristische gebieden, spreken goed Engels en kunnen zich verstaanbaar maken.

Veiligheid & gezondheid

Panama is over het algemeen een veilige bestemming voor reizigers. Uiteraard geldt voor reizen door Panama, net als in andere landen, dat je een beetje common sense gebruikt. Loop dus niet ‘s avonds in je eentje door donkere steegjes, laat je niet bagage niet zomaar achter en vertrouw op je gevoel.

Last but not least, let op je gezondheid. De zon kan genadeloos zijn, en het gevaar van een zonnesteek ligt altijd op de loer. Zorg dat je goed drinkt en neem wat pakjes ORS mee voor het geval je veel last hebt van diarree.

Vaccinaties

Om Panama binnen te komen heb je geen vaccinaties nodig. Je bent wel verplicht een gele koorts vaccinatie te hebben als je vlak voor vertrek naar Panama in een gele koortsland bent geweest. Neem dan je gele boekje mee. Een aantal vaccinaties wordt wel aangeraden, namelijk:

  • DTP (Difterie, Tetanus, Polio)
  • Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)
  • Gele koorts (voor een aantal regio’s)

Als je langer dan 3 maanden gaat rondreizen in Panama worden soms ook de volgende inentingen aangeraden.:

  • Hepatitis B
  • Rabiës
  • Tuberculose (TBC)

Er komt in het oosten van Panama ook malaria voor. Bespreek in een persoonlijk consult of je preventief Malaria tabletten gaat slikken of alleen een noodpakketje meeneemt. Welke vaccinaties en medicijnen in jouw geval nodig zijn, overleg je het beste met een specialist. Plan bijvoorbeeld een consult op vaccinatiesopreis.nl.

Visum

Als Nederlandse reiziger heb je in Panama geen visum nodig wanneer je minder dan 90 dagen in het land wil blijven.

De route door Panama in het kort

Het plaatje wat je hierboven ziet is de ideale route voor Backpacken in Panama. Voor deze route heb je iets meer dan drie weken nodig. Als je wat sneller reist, en eventueel wat vergelijkbare bestemmingen skipt, dan zou het ook in twee weken kunnen. Doe je liever rustig aan? Reken dan op minstens vier weken.

Wist je dat je backpacken in Panama ook makkelijk combineren met Costa Rica. Je reist dan van Bocas del Toro met de boot en over land naar Puerto Viejo, of andersom.

Wil je Panama juist combineren met Colombia? Dan kan je vanaf de San Blas eilanden met de boot naar Cartagena, of andersom.

De highlights van de Panama Route

Panama-Stad (3 dagen)

Voor de meeste reizigers begint backpacken in Panama in de leuke hoofdstad. Panam-Stad is namelijk een supermoderne diverse stad met een heuse skyline vol imposante wolkenkrabbers en natuurlijk hét Panamakanaal. Toch zie je in het oude centrum ook nog steeds heel goed hoe Panama-Stad er ooit heeft uitgezien. Al slenterend ontdek je de geschiedenis van de oude straatjes en het koloniale verleden. Daarnaast is er in Panama-Stad ook opvallend veel groen te vinden en heeft Panama-Stad enkele van de beste uitgaans-, winkel- en eetgelegenheden die je tijdens een reis door Midden-Amerika tegenkomt.

Meer weten over wat te doen in Panama-Stad? Check Backpackcentrales gids voor Panama Stad.

Casco Viejo, Panama-stad

San Blas eilanden (3 dagen)

San Blas is dé ultieme bounty-island bestemming van Panama. Een paradijs voor natuur- en zonliefhebbers, en met recht een van de mooiste bestemmingen ter wereld. Hier kun je snorkelen, zwemmen en genieten op een van de vele tropische eilanden met witte zandstranden, wuivende palmbomen en kristal helder blauw water.

Overdag kijk je vanuit je hangmat uit over zee terwijl je sap uit je verse kokosnoot drinkt. ’s Avonds kijk je naar een spectaculaire zonsondergang of geniet je van een prachtige sterrenhemel bij een kampvuur op het strand. Wie wil dat nou niet?

Benieuwd naar hoe je optimaal geniet van de San Blas eilanden? Check Backpackcentrales gids voor San Blas.

Playa Venao (2 dagen)

Playa Venao is een klein plaatsje in het zuiden en staat bekend om de golven en de surfwedstrijden die er worden gehouden. Het is een waar surfersparadijs en heeft een hele mooie baai. De laid-back sfeer in de prachtige badplaats zorgt ervoor dat Playa Venao gemaakt is voor de ideale vakantie.

Playa Venao, Panama

Santa Catalina (2 dagen)

Santa Catalina is een gezellig vissersdorpje aan de Pacifische kust van Panama. Het is ook een ongerept strandparadijs met een prachtig omgeving en geweldige surfspots. Je vindt hier dus fijne stranden, goede golven en een zeer relaxte vibe. Kortom, de place to be als je toe bent aan een beetje ontspanning tijdens je reis.

Dit plaatsje is nog relatief onontdekt en een heerlijke uitvalsbasis om te relaxen. Daarnaast kun je dit dorpje gebruiken voor uitstapjes naar het prachtige Coiba National Park wat op ongeveer een uur varen ligt.

Santa Catalina, Panama

National Park Coiba (2 dagen)

Deze groep van 38 eilanden die deel uitmaken van Parque Nacional Coiba wordt ook wel vergeleken met de Galapagos eilanden in Ecuador. Het is een verborgen paradijs dat je zeker als natuurliefhebber gezien moet hebben. Er zijn weinig plekken in het land waar de diversiteit in natuur zo groot is als hier, en je vindt er een prachtige onderwaterwereld. Je kunt er alleen met gids komen en je slaapt in eenvoudige hutjes zonder elektriciteit. De beperkte toegang betekent dat het toerisme hier nog relatief onderontwikkeld is. Je komt hier echt voor de natuur en dat is het meer dan de moeite waard!

National Park Coiba

Lost & Found hostel (3 dagen)

Het Lost & Found hostel is een bestemming op zich en een hoogtepunt als je gaat backpacken in Panama. Het hostel is eigenlijk een soort boomhut midden in het tropisch regenwoud met panoramische uitzichten op de Baru vulkaan. Vanuit de hangmatten in de jungle lodge kun je kijken naar de adembenemende uitzichten en alle dieren die de omgeving rijk is, zoals een langs slingerende familie aap, kolibries en andere prachtige tropische exemplaren. Het hostel biedt spannende off-the-beaten-path tours, maar er zijn ook veel gratis activiteiten te ondernemen in de omgeving. Om je op weg te helpen heeft het hostel kaarten voor beschikbare wandelingen door de jungle, naar de rivier of watervallen.

Wil je meer lezen over het Lost & Found hostel? Check Backpackcentrales gids voor Lost & Found.

Tip: Ben je op zoek naar een vergelijkbare bestemming maar lijkt het Lost & Found hostel je te afgelegen? Lees dan hieronder over Boquete.

Boquete (3 dagen)

Boquete is een bijzonder bergdorp in het binnenland van Panama, direct naast een cloudforest. Het plaatsje staat bekend om zijn koele klimaat, ongerepte natuur en outdoor activiteiten. Hier wisselen koffieplantages de gloeiende heuvels en ruigere vulkanen elkaar rustig af. Het is een uitstekende plek om te raften, ziplinen of wandelen in de jungle. Daarnaast is Boquete een ideaal startpunt om de Baru Vulkaan te beklimmen, iets wat beloond wordt met prachtige uitzichten over de beide oceanen. Liever niet té actief? Je kunt ook heerlijk ontspannen in de warmwaterbronnen langs de Caldera rivier.

Boquete, Panama

Bocas del Toro (7 dagen)

Bocas del Toro is een van de populairste bestemmingen van Panama dankzij de exotische stranden en ongerepte eilanden in de regio. Echt een paradijselijke bestemming met prachtige stranden, helder turquoise water, gekleurde huisjes, grote stukken jungle en mangrove. Hier rol je jouw handdoekje uit op het zachte zand, drink je een biertje of pak je een kajak naar verlaten baaitjes. Een heerlijke plek dus om een paar dagen te genieten van de Caribische vibe.

Benieuwd naar waar er allemaal te doen is in Bocas del Toro? Check Backpackcentrales gids voor Bocas del Toro.

Benieuwd naar al onze Panama artikelen? Lees hier dan snel verder