• Menu
  • Menu

Hoogtepunten Ecuador: 13 toffe dingen die je écht niet wilt missen.

Backpacken in Ecuador is zo divers als de wereld zelf. Je vindt er ontspannen stranden, unieke dieren, dichte jungles, ruige berglandschappen, ijskoude sneeuw, kolkende rivieren en gigantische vulkanen.

Toch is Ecuador ook een land dat door veel backpackers slechts kort wordt aangedaan omdat het toevallig op de route van Colombia naar Peru ligt. Of enkel en alleen om de Galapagoseilanden te bezoeken. Dat is zonde, Ecuador heeft namelijk zoveel te bieden.

Wij leerden er een maand Spaans én reisden nog een maand rond door Ecuador. In dit artikel lees je de 13 highlights van Ecuador die je absoluut moet bezoeken.

Hulp nodig met vinden van tickets naar Ecuador? Check hier onze ultieme gids voor het vinden van de goedkoopste vliegtickets!

Highlights van backpacken in Ecuador

1. Galapagoseilanden

De Galapagoseilanden vormen één van de meest interessante ecosystemen ter wereld. Lang was dit eiland vrij van menselijke invloeden en dat betekent dat je hier wildlife in overvloed vindt. Je kunt hier prachtig snorkelen en duiken met schildpadden, hamerhaaien en zeehonden. Verder vind je de reusachtige landschildpadden, ontelbaar veel leguanen en de hilarische blue footed boobies.

De Galapagoseilanden hebben echter wel één nadeel: het is duur. Zelfs als je het op de meest basic manier doet ben je al lachend 1000 euro kwijt voor een week. Denk dus goed na of je er echt zoveel geld voor over hebt of dat een alternatief voor de Galapagoseilanden wellicht beter is.

2. Isla de la plata

Dit eiland wordt ook wel het ‘poor man’s Galapagos’ genoemd. Dit eiland heeft namelijk ook ontzettend veel wildlife, is makkelijk te bereiken en is vriendelijk voor de portemonnee. Een dagtour kost minder dan 40 dollar en je kunt er walvissen, zeeschildpadden, kleurrijke visjes, blue footed boobies en allerlei leuke hagedisjes spotten. Meer tips voor Isla de La plata? Check dit artikel.

3. Mindo

Mindo is een pareltje op ongeveer 2,5 uur rijden van de (stiekem niet zo boeiende) hoofdstad Quito. Het is een paradijs voor natuurliefhebbers en mensen die vrolijk worden van leuke vogels. Je vindt hier namelijk honderden kolibri’s, toekans en nog veel meer. Daarnaast heb je fijne wandelroutes langs toffe watervallen, nachtelijke jungletours, een vlindertuin met gigantische vlinders en de machtigste misselijkmakend lekkere brownies. Zeker gaan dus! Wil je meer weten over Mindo? Lees dan Backpackcentrales gids voor Mindo.

4. Cuenca

Cuenca is een leuk koloniaal stadje met Europese vibes, lekkere cafeetjes en mooie uitzichtpunten. Deze stad verken je het beste tijdens een ontspannen wandeling over kasseien, langs een rustig riviertje en mooie witte kerken. Benieuwd naar een leuke wandelroute en de leukste plekjes in Cuenca? Lees Backpackcentrales gids voor Cuenca.

5. Cajas national park

Cajas national park is letterlijk adembenemend mooi. Op zo’n 4000 meter hoogte maak je hier uitdagende wandelingen over het schitterende toendra-achtige landschap. Loop door bijzondere bossen, over grote open vlaktes en langs donkerblauwe meren. Omdat je zo hoog zit kan ademen soms wat lastiger zijn, dus de wandeling van zo’n 8 km kan makkelijk 3-5 uur duren. Benieuwd naar hoe je hier komt? Lees Backpackcentrales gids voor Cajas National Park.

6. Montañita

We noemen Montañita hier maar even omdat je op andere blogs vast ook leest over deze plek. Het zou een heerlijk ontspannen kustplaatsje zijn waar je lekker kunt surfen. Nou, dat is het niet. Montañita is een feestoord met luide muziek waar je aangedreven door een makkelijk verkrijgbare drugscocktail een ritme van sleep, surf, rave, repeat kunt onderhouden. Prima als je hier naar opzoek bent natuurlijk. Mocht je vooral opzoek zijn goede surf dan kun je veel beter in het nabij gelegen Olon of Ayampe slapen. Minder mensen, minder (tot geen) party en betere golven.

7. Mountainbiken op Chimborazo

Chimborazo is een prachtige vulkaan en is – gemeten vanaf het centrum van de aarde – het hoogste punt op de wereld. Zelfs op 4800 meter hoogte ben je hier dichterbij de zon dan op de top van Mount Everest.

Je kunt hier met een tour naar de top klimmen, maar je kunt er ook vanaf mountainbiken. Je wordt dan met een jeep omhoog gebracht en rijdt naar beneden door toffe landschappen. Onderweg spot je de bijzondere vicuña’s, rijd je door goudgele grasvelden met op de achtergrond de reusachtige sneeuwpiek van Chimborazo en vlieg je op het einde met zo’n 40-55 km/u de vulkaan af. Wat een ervaring!

Meer lezen over deze bijzondere tour? Lees backpackcentrales verslag van de mountainbike tour op Chimborazo.

8. Baños

Baños is dé adventure capital van Ecuador. Je kunt hier raften, ziplinen en jungletours doen. De mooiste en goedkope manier om van alle natuurlijke schoonheid te genieten is de fietstocht langs de Ruta del la Cascadas. Verder vind je in Baños ook natuurlijke hotsprings en de bekende swing-at-the-end-of-the-world. Benieuwd naar wat er allemaal te doen is in Baños? Lees backpackcentrales gids voor Baños.

9. Tena

Ecuador wordt voor een groot deel bedekt door jungle. Tena is een van de beste plekken in Ecuador om de Amazone te ontdekken. Je hoeft hiervoor niet eens een tour te nemen, want je kunt makkelijk zelf op avontuur gaan. Je ziet dan fantastische watervallen, dichte jungle en allerlei leuke beestjes. Daarnaast kun je hier uitstekend raften. Benieuwd hoe je Tena het beste ontdekt? Lees hier backpackcentrales gids voor Tena.

10. Quilotoa loop

De Quilotoa loop is een van de populairste meerdaagse hikes in Ecuador. Je loopt in 3-5 dagen langs authentieke lokale dorpjes en door rauwe natuur naar het diepblauwe Quilotoa meer. Wil je meer lezen over deze prachtige hike? Lees hier dan backpackcentrales gids voor Quilotoa.

11. Cotopaxi

Cotopaxi is meest populaire vulkaan in Ecuador omdat hij makkelijk te bereiken is vanaf Quito. Het is de ideale plek voor natuurliefhebbers. Dus pak de bus of join een dagtour en ga lekker hiken, mountainbiken of paardrijden bij deze prachtige vulkaan. Zoek je wat meer uitdaging? Dan is het ook mogelijk om deze vulkaan te beklimmen!

12. Otavalo

Otavalo is de grootste markt van Ecuador op zo’n 2 uur rijden van Quito. Het is zeker een markt die ook grotendeels draait op toerisme, maar in het weekend en op woensdag vind je hier ook veel locals die van heinen en ver komen om hun spullen en lama’s te verhandelen. Mocht je dus nog plekje overhebben voor zo’n harige baas, sla dan hier je slag! Daarnaast heb je hier in de buurt ook een prachtige hike rondom de Laguna de Cuichoca.

13. Mitad del mundo

Ecuador ligt – zoals de naam al doet vermoeden – op de evenaar. En op de evenaar gebeuren rare dingen. Water stroomt bijvoorbeeld ineens de andere kant op, eieren gedragen zich anders en je schaduw is ineens verdwenen. Mitad del mundo, op ongeveer 1 uur rijden van Quito is een heel leuk openlucht museum waar je meer kunt leren over de dingen die gebeuren op de evenaar. Het ligt bovendien op de route naar Mindo dus het is goed te combineren!

Dat waren alweer de 13 hoogtepunten van backpacken in Ecuador. Benieuwd wat we nog meer geschreven hebben over dit diverse Zuid-Amerikaanse land? Check dan hier al onze Ecuador artikelen.