• Menu
 • Menu

Fraser Island: Dit is wat je moet weten over ’s werelds grootste zandeiland

Wil jij binnen 24 uur gratis jouw persoonlijke reisplan voor Australië?

 Ja, dat wil ik!

Fraser Island is het grootste zandeiland ter wereld en één van de populairste attracties in Australië. Niet zo gek,  want op dit gigantische zandeiland zijn zoveel mooie plekken te zien dat je er wel een paar dagen kunt doorbrengen.

Tijdens een tag along tour of self-drive cross je met jouw eigen 4×4 jeep over dit gigantische zandeiland en geniet je van prachtige blauwe meren, verrassend groene bossen, adembenemende uitkijkpunten en bijzonder wildlife. ’s Avonds drink je een biertje, kampeer je onder de sterrenhemel en deel je jouw kamp met wilde dingo’s.

Voor de meeste backpackers is Fraser Island dan ook een van de highlights van een trip langs de oostkust van Australië.  Een unieke ervaring die jaren later nog steeds levendige herinneringen oproept.

Voordat het echter zover is moet je die trip naar Fraser Island nog wel even plannen. En dat betekent dat je keuzes moet gaan maken. Ga je Fraser Island bijvoorbeeld zelfstandig doen of ga je liever mee met een tour? Hoelang heb je nodig voor je trip en wat zijn eigenlijk de hoogtepunten van Fraser Island? Hoe zit het met slapen en wat moet je allemaal meenemen?

In deze uitgebreide gids vertellen we je alles wat je moet weten om maximaal te genieten van jouw reis naar Fraser Island. Zo ontdek je de leukste tours en manieren om Fraser Island zelfstandig te ontdekken. We geven tips voor veiligheid en delen uiteraard de allertofste plekjes van het eiland.

Fraser Island Inhoud
Highlights | Planning |Zelfstandig naar Fraser | Leukste Tours | Tips | Meer inspiratie 

Tip: wil je Fraser Island met een tour doen? Neem contact op met Dutchies Travel en gebruik je kortingscode “BACKPACKCENTRALE” voor extra korting.

Highlights van Fraser Island

Als je hoort over het grootste zandeiland ter wereld dan zou je zomaar eens het beeld kunnen hebben dat je op een soort drijvende woestijn terecht komt. Maar niets is minder waar.

Fraser Island heeft de mooiste meren van Australië, prachtige duinen, kustlijnen, uitkijkpunten en bijzonder wildlife. Tijdens een tour bezoek je bijna al deze hoogtepunten, maar je kunt het ook zelfstandig doen met de onderstaande route. Hieronder bespreken we in ieder geval de mooiste plekjes.

Route Fraser Island

McKenzie Lake

Het water van McKenzie lake is zo helder dat je bijna zou vergeten dat het er is. Ok, dat is misschien overdreven, maar feit blijft dat het water op zonnige dagen paradijselijk mooi lichtblauw is.  Daarnaast heeft het meer een prachtige groene boomrand die mooi contrasteert tegen de blauwe wateren. Het is een fijne plek om even te picknicken, een duik te nemen of gewoon even te relaxen.

Lake Birrabeen

Lake Birrabeen is een meer dat vergelijkbaar is met McKenzie, maar dan met water dat iets groener van kleur is. Het zand wat je er vindt is echter bijna wit en de legende gaat dat aboriginals er hun tanden mee poetsten… stop jij het zand ook in je mond of geloof je niet in fabeltjes ;)?

Wanggoolba Creek boardwalk

Op een groot zandeiland verwacht je misschien geen tropisch regenwoud, maar het is er toch echt. Via de Wanggolba Creek Boardwalk kun je op een relaxte manier genieten van de mooie bomen, kabbelende beekjes en leuke vogeltjes. Bijna alle tours komen er langs en ook als je zelfstandig gaat is het een leuke stop voor een klein uurtje.

Lake Wabby

Verscholen achter een hoge zandduin vind je Lake Wabby, een piepklein meertje met smaragdgroen water. Het is nog best een aardige wandeling om er te komen, maar dat gaat wel door een mooi stukje bos. Eenmaal aangekomen kun je heerlijk van de zandduinen rollen.

Veiligheidstip: het is bij Lake Wabby zeer verleidelijk om vanuit de zandduinen naar beneden te rennen en het water in te duiken. Echter, is het water zo donker dat je niet kunt zien hoe diep het water is. Die diepte verandert ook steeds omdat mensen het zand verplaatsen als ze rennen en door het water lopen. Elk jaar breken er mensen hun nek door dit soort geintjes, dus zorg dat jij er niet een van bent.

Lake Wabby, Fraser Island

Seventy five mile beach

Dit is een lekker stukje strand waar je met de 4×4 eens flink gas kunt geven. Seventy Five Mile beach bestrijkt een groot deel van Fraser Islands oostkust. Onderweg kom je een paar leuke fotostops tegen.

Seventy Five mile beach, fraser island

S.S. Maheno Shipwreck

Aan het begin van 75 mile beach vind je in de branding ineens het schipwrak van de SS Maheno. Dit schip vaarde aan het begin van de 20e eeuw regelmatig tussen Sydney en Auckland en deed ook dienst in de eerste wereldoorlog als ziekenhuisschip. In 1935 was de koek wel een beetje op en werd de SS Maheno verkocht aan Japan, waar het vervolgens tot schroot vermalen zou worden. Terwijl het schip naar Japan gesleept werd, gooide een tropische cycloon echter roet in het eten. De kabel brak, de SS Maheno was stuurloos en dreef zo de kust van Fraser Island op waar het vervolgens nooit meer weg ging.

Voor zover de geschiedenis les over het wrak op Fraser Island. Vandaag de dag is het wrak vooral een iconisch beeld van Fraser Island en een belangrijke reminder van hoe krachtig moeder natuur kan zijn.

The Maheno wreck on Fraser Island, worlds largest sand Island (Australia)

Eli Creek

Eli Creek is een fijn beekje vlakbij het SS Maheno wrak. Het water komt zelden boven je heupen uit dus je kunt er op je dooie gemakje doorheen lopen. Onderweg kom je misschien wat gigantische spinnen tegen, maar verder is het vooral een relaxte plek om even te badderen en chillen.

Indian Head

Indian Head is één van de weinige plekken op Fraser Island waar je rotsen als ondergrond hebt, in plaats van zand. Vanaf deze rots heb je dan ook  prachtig uitzicht over 75 mile beach, de binnenlanden en de zee. Als je goed kijkt en een beetje geluk hebt kun je vanaf deze plek allerlei wildlife spotten. Zo zijn er regelmatig roggen te zien in het water en als je in het juiste seizoen bent is Indian Head ook dé plek om walvissen te zien bij Fraser Island.

Indian Head, Fraser Island

Champagne Pools

Niet ver van Indian head vind je Champagne pools. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is dit geen bad vol champagne, maar wel een soort natuurlijk bubbelbad. Doordat de golven over de rotsen slaan ontstaan er bubbeltjes in het water waardoor het – met een beetje fantasie – lijkt alsof je in een bad vol champagne ligt.

Voor de liefhebbers van zeewater is dit overigens de enige plek op Fraser Island waar je van het zeewater kunt genieten. Op andere plekken is het vanwege de gevaarlijke stromingen en het feit dat er nogal veel haaien in de wateren zitten, verboden om in de zee te zwemmen.

Wildlife op Fraser Island

De laatste tip voor Fraser is; probeer zoveel mogelijk wildlife te spotten. In het water, op het land en in de lucht; overal op Fraser Island kun je uniek wildlife spotten. Zo staat Fraser bekend om de vrij grote populatie wilde Dingo’s die je ongetwijfeld gaat spotten.

dingo Fraser Island

Planning: Hoe regel je jouw trip naar Fraser Island? 

Nu je hierboven hebt kunnen lezen waarom je naar Fraser Island moet, is de volgende stap natuurlijk het regelen. Want hoe kom je op Fraser Island? En kun je het zelfstandig doen of is een tour verstandiger? En als je met een tour gaat, welke opties zijn er dan?

In dit gedeelte lees je over alle praktische zaken rondom jouw bezoek aan Fraser Island.

Hoe kom je op Fraser Island?

Als je Fraser Island via een tour bezoekt, hoef je je eigenlijk nergens druk om te maken. Je kunt dan vertrekken vanuit Hervey Bay, Rainbow Beach en Noosa. Het tourbedrijf zal je dan gewoon oppikken en zorgen dat je op de juiste boot terecht komt. De boot is vaak inbegrepen in de tourprijs.

Ga je echter zelfstandig, dan is onderstaande info handig.

Om op Fraser Island te komen moet je een boot pakken. Hiervoor heb je twee opties: je kunt vertrekken vanuit Hervey Bay of Rainbow Beach. Het voordeel van vertrekken vanaf Hervey Bay is dat je iets dichter bij de hoogtepunten zit en dus minder ver hoef te rijden. Een voordeel van vertrekken uit Rainbow Beach is dat je iets korter op de boot zit en dat de boot goedkoper is.

Als je vanuit Rainbow Beach vertrekt is het handig om daar eerst een nachtje te slapen en een bezoek te brengen aan Rainbow Beach Sand Blow. Dit zijn reusachtige zandduinen waar je zonsondergang kunt bekijken en kunt sandboarden. Volgens Backpackcentrale lezer Jasmin perfect dating materiaal… De ferry vanaf Rainbow Beach, of Inskip Point om precies te zijn, kost $120 voor per voertuig inclusief passagiers. Meer informatie kun je vinden op de website van de dienstdoende veerpond: Manta Ray

De andere plek om de boot naar Fraser Island te pakken is dus Hervey Bay. In deze plek is niet gek veel te beleven tenzij je er bent tussen april en oktober, dan is dit namelijk de ideale spot om walvissen te spotten. De boot vanaf Hervey Bay kost $175-$200 per voertuig inclusief 3 passagiers. Voor elke extra passagier betaal je $12,50. Meer informatie hierover vind je op: https://www.discoverherveybay.com/FraserIsland/fraser7.htm

Fraser Island Ferry

Wat is slim, een Fraser Island tour of zelfstandig een 4×4 huren?

 Fraser Island is een plek die je zowel zelfstandig als met een tour kunt bezoeken. Hoewel het eerste avontuurlijker lijkt, is ook een tag-al-long tour voor veel backpackers al avontuurlijk genoeg.

Je moet je namelijk beseffen dat Fraser Island het grootste zandeiland ter wereld is en dat er geen verharde wegen zijn. Het hardste stuk ‘weg’ dat je tegenkomt is seventy five mile beach, een gigantisch stuk strand. Verder rijd je veel door mul zand en dat zou er voor kunnen zorgen dat je vast komt te zitten.

Als dat gebeurt, stress dan niet. Je kunt altijd proberen om samen met jouw reisgenootjes het voertuig uit te graven. Zelfs als dat niet lukt, is er nog geen man overboord, er zijn genoeg andere 4×4 jeeps die je tegenkomt. Zij kunnen je met een touw uit de kuil slepen zodat jij je reis weer kunt voortzetten.

Maar goed, dan nog steeds de vraag: moet je zelf een 4×4 huren of ga je mee met een Fraser Island Tour? Hieronder leggen we je voor elke optie uit waar je rekening mee moet houden zodat jij voor jezelf kunt bepalen wat het beste bij jou past.

Zelfstandig met een 4×4 Fraser Island verkennen

Als je besluit om Fraser Island zelfstandig te bezoeken dan moet je zelf een vervoersmiddel regelen. Let op, dit moet een 4×4 zijn anders heb je op het eiland echt niets te zoeken. Sterker nog,  je wordt zonder 4×4 ook niet toegelaten.

Als je zelf een 4×4 hebt gekocht, dan zijn er drie dingen die je goed moet regelen:

 • De overtocht per boot vanaf Hervey Bay of Rainbow Beach
 • Camping permits voor elke passagier
 • Een permit voor jouw auto.
 • Kampeerspullen als je gaat kamperen
 • Je kunt al deze permits online aanvragen.

Heb je zelf geen 4×4 voor Fraser Island?

Dan zijn drive-and-camp pakketten ook een goede optie. Je huurt dan namelijk je auto bij een goed bedrijf en zij regelen ook direct de permits en overtochten. Op  Rainbowbeach4x4hire.com.au kun je deze pakketten kopen. Als je een groepje van vier mensen weet te vormen betaal je voor een trip van 3d/2n $250 per persoon. Weet je er 6 te vinden? Dan betaal je slechts $180 per persoon maar je zit dan wel krapper in de wagen.

Je kunt ook een 4×4 huren in Hervey Bay. Voor een vergelijkbaar campingpakket betaal je dan iets meer, zo’n $300 p.p. Dat komt vooral omdat de boot duurder is. Echter is er wel één voordeel van huren in Hervey Bay, je komt namelijk op een gunstigere locatie aan op Fraser Island waardoor je meer tijd hebt om de boel te verkennen.

Liever niet zelfstandig naar Fraser? Join een Fraser Island Tour!

Als je Fraser Island liever niet zelfstandig verkent, dan kun je altijd mee met een tag-a-long tour. Je kunt dan wel zelf rijden, maar er is wel een lead-vehicle die je moet volgen. Op die manier weet je zeker dat je alle highlights van Fraser Island ziet en heb je altijd een back-up als je vast komt te zitten. Daarnaast zitten deze tours bijna altijd vol, dus heb je altijd leuke reisgenootjes waarmee je overdag kunt verkennen en ’s avonds kunt drinken.

Zo’n leuke tour kost uiteraard wel meer dan wanneer je alleen 4×4 huurt, maar je krijgt er ook wat voor terug. Zo krijg je uiteraard een gids die het een en ander kan vertellen bij de leuke plekjes en al je eten is inbegrepen in de prijs. Voor een trip van 3 dagen / 2 nachten moet je rekenen op zo’n $470-550 per persoon, afhankelijk of je gaat kamperen of niet.

Hoe kies je dan de beste Fraser Island Tour? 

Welke tour het beste bij jouw situatie past, is afhankelijk van hoelang je wilt gaan, jouw budget, party of niet, en jouw wensen met betrekking tot slapen. Veel tours doen namelijk wel echt het hardcore kamperen met tenten, dunne matjes en niet echt kussens. Daarnaast komen er ’s nachts – zeker als mensen eten laten slingeren – regelmatig Dingo’s in het kamp. Lekker avontuurlijk en prima voor een paar nachtjes!

Je kunt er ook voor kiezen om tours te doen waarbij je in een hostel slaapt. Dan heb je ’s avonds wel een lekker bedje en kun je overdag alsnog evenveel ontdekken.

Wil je nu weten welke tour écht bij jou past? Neem dan even contact op met onze vrienden van Dutchies Travel. Gebruik de kortingscode “BACKPACKCENTRALE” voor extra korting op je Fraser Island tour.

Welke Tour Past Bij Jou?

Meer tips voor Fraser Island

Dit zou geen Backpackcentrale artikel zijn als we je niet ten minste een paar extra tips voor Fraser Island zouden geven. Daarom vind je hieronder een aantal andere praktische tips die je helpen om je reis naar Fraser Island voor te bereiden.

Slapen op Fraser Island

Wil je liever niet kamperen en ook niet per se met een tour mee? Dan kun je ook op Fraser Island een vaste accommodatie boeken en vanuit daar wat tripjes ondernemen. Je moet er dan wel rekening mee houden dat het wat duurder is. Misschien leuk voor als je een keer een speciale nacht wilt met je lover, scharrel of  vakantieliefde. Het Kingfisher Bay Resort is de meest luxe van allemaal. Glamping is ook een optie bij the Beachcamp eco retreat. De laatste optie is Fraser Island Retreat dat met eenvoudige bungalows en kamers betaalbare opties biedt.

Beste reistijd voor Fraser Island

Fraser Island ligt in Queensland, the sunshine state van Australië. Dat betekent dus dat je Fraser Island het hele jaar door kunt bezoeken en dat je het er zelden koud zult hebben. Toch zijn er ook verschillen per seizoen.

 • In de Australische zomer (december t/m februari) is het warm op Fraser, maar ook het vochtigst. Nu kan er in deze regio altijd wel een regenbuitje vallen, maar als je gaat kamperen zorg dan dat je vooral kleren meeneemt die makkelijk drogen.
 • In de Australische herfst (maart t/m mei) koelt het iets af tot ongeveer 22-24 graden. Er kan nog wel een buitje vallen, zeker als je in de maand maart reist.
 • In de Australische winter (juni t/m augustus) is het droog en nog steeds warm genoeg om met luchtige en korte kleding rond te lopen. Maar nog belangrijker, rond deze tijd is het walvissen seizoen volop bezig. Met een beetje mazzel kun je vanaf het Indian Head uitkijkpunt walvissen zien migreren langs de kust!
 • In de Australische lente (september t/m oktober) gaat de temperatuur weer langzaam iets omhoog met een maximum van rond de 27 graden. In tegenstelling tot de zomer blijft het nu nog lekker droog!

Veilig en gezond blijven op Fraser Island

Is Fraser Island wel veilig? Het is een vraag die veel reizigers zich vooraf stellen, of ten onrechte, niet stellen. Fraser Island heeft namelijk best wat gebruiksaanwijzingen als het aankomt op jouw gezondheid en veiligheid.

Allereerst heb je de wilde dingo’s en hoewel ze over het algemeen bang zijn voor mensen, blijven het wilde dieren. Elk jaar zijn er wel gevallen van mensen die zijn aangevallen door een groep wilde dingo’s, overigens zelden met dodelijke afloop.

Om narigheid te voorkomen is het daarom het beste als je geen eten laat slingeren, ook niet in je tent. Het beste kun je het eten in een afgesloten auto leggen. Zog ook dat je de dingo’s NOOIT eten voert, ook niet vanuit de auto. En probeer als je loopt over het eiland om zoveel mogelijk in groepen te blijven. Mocht je met kinderen reizen, zorg dan dat je die echt dichtbij je houdt. Dingo’s kunnen namelijk getriggerd worden door spelende en enthousiaste kinderen.

Verder leven er in de wateren rondom Fraser Island ontzettend veel haaien, die daar zijn vanwege de grote hoeveelheid vissen en andere prooidieren. De bovenstaande schildpad die we op Fraser zagen, kan daar over meepraten. Daarnaast zwemmen er ook regelmatig dodelijke kwallen in de zee. Zeker omdat Fraser prachtige zoetwatermeren heeft, kun je de zee misschien maar beter even laten.

Als laatste is het raadzaam om een goede muggenspray mee te nemen. Dit helpt niet tegen de bijtende sandflies, maar daar moet je helaas maar mee dealen.

Wat moet je meenemen naar Fraser Island? 

De meeste reizigers gaan hoogstens 2 nachten naar Fraser Island, dus wellicht is het wat overdreven om een uitgebreide paklijst te maken. Dat gaan we dus ook niet doen. Bij jouw trip naar Fraser Island is het namelijk veel belangrijker dat je jouw grote tas achterlaat op het vaste land en alleen de essentials meeneemt. Dit zijn ze:

 • Zwemkleding
 • Regenjas / poncho
 • Droge kleding
 • Warme trui voor ’s nachts
 • Slaapzak en matje (afhankelijk van de tour die je boekt)
 • Zonnebrand
 • Anti-muggenspul
 • Drankjes

Tip: Als je een drankje wilt doen op Fraser Island kun je het beste alcohol inslaan op het vaste land, daar is het namelijk goedkoper. Let echter wel op, een aantal tours zijn BYO (bring-your-own) maar bij sommige tours mag je geen eigen drank meenemen.

Meer inspiratie voor Fraser Island

Dit onderstaande filmpje geeft prachtig weer hoe het is om met een 4×4 over Fraser Island te crossen en geeft je tegelijk de tijd om te wennen aan het Ozzie-accent 😉

Wil jij binnen 24 uur gratis jouw persoonlijke reisplan voor Australië?

 Ja, dat wil ik!