• Menu
 • Menu

Paar dagen Irkutsk & Olhkon eiland? Dit zijn onze beste tips!

Tijdsverschil: 6 uur tijdens de zomertijd en 7 uur tijdens de wintertijd

Irkutsk, de eigenlijke hoofdstad van Siberië (in plaats van Novosibirsk) wordt ook wel “het Parijs van Siberië” genoemd. Tegenwoordig is Irkoetsk namelijk een van de grootste economische, industriële en culturele centra van Oost-Siberië.

Daarnaast is het echt een studentenstad met enkele interessante musea, winkels en terrasjes aan de Karl Marx straat. Hier wandel je heerlijk door de steegjes op zoek naar houten huizen met prachtig gekleurde luiken, loop door het historische centrum en bezoek bijvoorbeeld het theater, de kleurrijke markt en de kathedraal.

Kortom, Irkutsk is veel meer dan alleen de uitvalsbasis voor het Baikalmeer en is het zeker waard om te bezoeken tijdens de Transmongolië Express. Voor de stad heb je maar 1 dag nodig om een goede indruk te krijgen, maar wanneer je Olhkon eiland en het Baikalmeer wilt bezoeken kun je beter nog een paar dagen extra uittrekken.

Irkutsk is waarschijnlijk de laatste stop in Rusland die je maakt tijdens de Transmongolië Express, tenminste wanneer je de reis in Moskou bent begonnen. Tegen de tijd dat je in Irkutsk bent heb je hiervoor al bijna 100 uur in de trein gezeten, en heb je bijna 7000 km afgelegd. De volgende stop die je gaat maken is waarschijnlijk Ulaanbaatar, waarover je nog zo’n 20 uur zal gaan doen.

Benieuwd naar wat te doen in Irkutsk en omgeving? In dit artikel ontdek je alle hoogtepunten en slaapplekken voor backpackers van Irkutsk.

Inhoud: Wat te doen in Irkutsk? | Wat te doen rondom het Baikalmeer? |De leukste slaapplekken

Wat te doen in Irkutsk?

Stadswandeling – The Green Line

Irkutsk heeft net als veel andere Russische steden (zoals Perm) een geschilderde lijn door de stad. Door simpelweg de groene lijn te volgen kom je vanzelf langs alle hoogtepunten, van Lenin-standbeelden tot de bijzondere oude houten huisjes die goed bewaard zijn gebleven in deze stad. Met deze looproute kun je makkelijk het historisch centrum bekijken, en overal staat dan ook in het Engels een beschrijving. Een aantal hoogtepunten waar je langs komt op deze route:

 • Kvartal 130 is de wijk waar je de traditionele houten huizen van Siberië met prachtig houtsnijwerk kunt vinden.
 • De prachtig beschilderde Epifaniekathedraal bestaande uit een mix van Siberische en Russische motieven en elementen uit de barokcultuur. De bewoners van Irkoetsk hebben de kathedraal zelfs vernoemd tot peperkoekhuisje.
 • De Angara is de rivier die Irkutsk in tweeën deelt. Het historisch centrum ligt helemaal aan de rechteroever van deze rivier, en langs het water loopt een groen park. Altijd fijn!
 • Het Monument de Eeuwige Vlam is ter ere van de slachtoffers van WO II, en staat voor het voormalige USSR communistische partij gebouw.
 • Het Babr beeld staat in het historische centrum van Irkutsk en is het symbool van de stad. Babr is het oude Russische woord voor “Siberische Tijger”.
 • Het standbeeld van Tsaar Alexander III, de opdrachtgever van de bouw van de Trans Siberische Spoorlijn.
 • De Karl Marx straat, de hoofdstraat van de stad met de terrasjes en winkels.
 • De Kazan kerk, een Russisch orthodoxe kathedraal met rode gevels en indrukwekkende versieringen.
 • Het Znamensky Klooster, een Russisch-orthodox vrouwenklooster uit de 17e eeuw op de rechteroever van de Angara.
 • De Christus de Verlosser-kerk is het oudste gebouw in het historische centrum van de stad, en lag binnen de muren van het verdwenen Kremlin van Irkutsk.

Wat te doen rondom het Baikalmeer?

Het Baikalmeer is een absolute must om te bezoeken als je in Irkutsk bent. Het Baikalmeer is het diepste, oudste en grootste zoetwatermeer ter wereld. Het water reikt tot maar liefst 1642 meter diep en bevat 20% van al het zoet water op aarde. Genoeg om de hele wereldbevolking 40 jaar lang van drinkwater te voorzien. Het water is zo puur dat de omwonenden het zelfs ongezuiverd drinken.

Dit immense meer wordt omringd door de donkergroene, glooiende heuvels met houten hutjes erop. Deze doen ongekend idyllisch en sprookjesachtig aan. Daarnaast is het meer omgeven door een haast ongerepte natuur die het verkennen meer dan waard is. Veel dieren die hier leven zijn uniek voor de Baikal, zoals de Baikalrob (een zeehond) en de Omul-vis (een verre neef van de zalm) en de levendbarende Golomyankavi.

In de winter rijdt de plaatselijke bevolking met de auto over het meer naar de visgaten die ze in het ijs hebben geboord. Op plaatsen waar het ijs onder gunstige omstandigheden is gevormd, is het doorzichtig en kun je de vissen zien zwemmen. In de zomer barst het ijs in kleine stukken en ontstaan er prisma’s van licht die over het water dansen. Nadat het ijs gesmolten is, is het water soms zo helder dat je tot 30 meter diep of dieper kunt kijken. Je kunt in de zomer ook in het meer zwemmen, maar het blijft wel heel koud, zo’n 9-10 graden Celsius. Toch zie je veel mensen even snel een duik nemen.

Er zijn twee manieren om het Baikalmeer te ontdekken, vanaf het vaste land bij het dorpje Listvianka, of vanaf Olhkon eiland. Over beide plekken lees je hieronder meer.

Listvianka

Listvianka is een klein authentiek Russisch dorp aan het Baikalmeer. Inmiddels is het schattige dorpje een Russische toeristenplaats waar vooral Russische toeristen op af komen. Desondanks bezoek je Listvianka echt voor de rust, om even weg te zijn van het drukke stads- of treinleven. Het dorpje ademt de sfeer van een Alpendorpje uit: houten hutjes tussen de groene, met dennenbomen begroeide heuvels.

Je kunt hier heerlijk wandelen langs de oevers van het meer, een boottocht maken over het heldere blauwgroene water en genieten van de panoramische uitzichten en omringende bergen. Ook in de winter is het een schitterende omgeving. Dan kun je activiteiten ondernemen zoals ijsvissen, skiën of een tocht met een hondenslee.

Olkhon eiland

Ben je een echte natuurliefhebber? Breng dan een bezoek aan Olkhon eiland om helemaal tot rust te komen en te genieten van de ongerepte natuur en prachtige uitzichten. Het eiland heeft verschillende landschappen als steppe, taiga en zelfs een kleine woestijn. Hier kun je wandelen, paardrijden of een verfrissende duik nemen.

Daarnaast heb je hier de Sjamanka, oftewel de Sjamanenrots. Dit wordt gezien als één van de 9 meest heilige plekken in Azië. Twee marmeren pieken vormen deze rots, en rondom zijn er een aantal palen met honderden gekleurde lintjes. De bedoeling is dat je hier een wens doet en daarna een lintje om een van de palen knoopt. De wind zal deze wens dan meenemen.

Het eiland kun je bijna het hele jaar bezoeken, behalve in de korte periode dat het meer net begint te vriezen of te ontdooien omdat het eiland dan onbereikbaar is. In de zomer bereik je het eiland met de ferry, en in de winter, wanneer het meer helemaal dicht gevroren is, kun je met de auto over het ijs.

Leukste slaapplekken in Irkutsk en omgeving

Het goedkope Montana hostel ligt in het historische centrum van Irkutsk. Hier kun je in de zomer heerlijk op het terras zitten, en ze bieden ze zowel dorms als privé kamers aan. Ben je op zoek naar een hotel in Irkutsk? Dan is het in het centrum gelegen Hotel Victoria een goede optie.

De keuze voor accommodatie in zowel Listvianka en Irkutsk is niet heel uitgebreid, en kom je waarschijnlijk in een Guesthouse terecht. Op booking.com zijn er wat mogelijkheden voor ieder budget.

Dat was dan alweer het einde van de gids over Irkutsk en de omgeving. Wil je meer weten over deze Transmongolië Express? Lees dan hier al onze artikelen.