• Menu

Transmongolië Express: De complete gids vol highlights & tips

Aan boord van de Transmongolië Express reis je van Moskou, dwars door Rusland en Mongolië naar de Chinese hoofdstad Beijing. Een avontuurlijke treinreis langs de meest uiteenlopende landschappen, interessante culturen en eeuwenoude bezienswaardigheden. De bekendste spoorlijn ter wereld brengt je door verschillende tijdszones met eindeloze indrukken. Al met al een onvergetelijke ervaring.

Je maakt eerst kennis met het gevarieerde Rusland. Van de metropool Moskou, tot het eindeloze Siberië en het mysterieuze Baikalmeer. Je passeert uitgestrekte bossen, kronkelende rivieren, kleine houten huisjes en adembenemende uitzichten.

Vervolgens reis je door Mongolië. Dit is het land van de rondtrekkende nomaden, eindeloze steppen en de Gobi woestijn. Je beleeft het echte Mongoolse leven, slaapt in traditionele Gertenten en verkent de vele nationale parken te voet of te paard.

De bijna 8000 kilometer lange treinreis eindigt in het vroegere Peking, nu Beijing. De hoofdstad van het land van de Chinese muur, het terracotta leger en de verboden stad. Maar ook het land van de rivier de Yangtze, bamboebossen en Karstgebergten.

Kortom, de Transmongolië Express is een fantastische onderneming voor avontuurlijke reizigers. In dit uitgebreide artikel lees je alles wat je wilt weten over de Transmongolië Express. Ben je er klaar voor? Dan is dit wat je gaat ontdekken:

 Route | Hoogtepunten | Praktische info & Tips | Organisaties | KortingenLaatste Blogs

De route van de Transmongolië Express

Veel mensen noemen deze reis de Transsiberië Express, maar bedoelen eigenlijk de Transmongolië Express. Met de Transmongolië Express volg je eerst een groot deel de route van de Transsiberië Express. Echter stap je in Irkutsk over op de Transmongolië Express om via Mongolië naar China te reizen.

Met de onderstaande route heb je de kans om drie bijzondere landen in ongeveer drie tot vijf weken te ervaren.

Trans Mongolië Express

De treinreis duurt maar liefst 6 volle dagen, en elke stop die je toevoegt aan de reis, zorgt ervoor dat je gelijk een paar dagen uitloopt. De trein gaat namelijk niet zo vaak, dus als je afstapt moet je even wachten op de volgende trein. Dit betekent dat je met een paar leuke stops ongeveer 3 weken nodig hebt.

Heb je wat korter de tijd? Dan raden we aan om enkele tussenstops als Jekaterinenburg, Novosibirsk of Ulan Ude over te slaan. Dit scheelt ongeveer een week. Heb je wat langer de tijd? Voeg dan St. Petersburg toe aan het begin van de route. Of blijf wat langer in Moskou of Beijing omdat hier zoveel te doen is. En uiteraard kun je altijd meer van Mongolië ontdekken. Doe je wat rustiger aan, reken dan op 4 tot 5 weken voor deze route. In principe kun je deze reis zo kort of zo lang maken als je zelf wilt!

De Transmongolië Express kun je in beide richtingen doen, van Rusland naar China of andersom.  Je kunt deze route ook makkelijk combineren met een verdere reis door China. Of vlieg vanaf Beijing naar andere bestemmingen in Azië zoals Taiwan, Hong Kong of Singapore.

Ben je juist op zoek naar een bestemming in Zuidoost Azië? Vlieg dan vanaf Beijing naar bijvoorbeeld Vietnam, Thailand of Laos.

De highlights van de Transmongolië Express

Hieronder geven we je een korte indruk van de plekken die in de bovenstaande route staan. Wil je precies weten wat er te doen is, en een betere indruk krijgen van een bestemming? Voor de meeste highlights hebben we ook een mini-gids geschreven met de beste tips voor activiteiten, restaurants en slaapplekken!

St. Petersburg (4 dagen)

Officieel begint de Transmongolië Express in Moskou, maar het is heel leuk om er een paar dagen St. Petersburg aan toe te voegen.

Het prachtige St. Petersburg is de culturele hoofdstad van Rusland en heeft een verrassend westerse sfeer. De stad ligt aan de Neva rivier en wordt vanwege de vele grachten en prachtige bruggen ook wel het Venetië van het Noorden genoemd.

Je kunt in St. Petersburg heerlijk terrasjes pakken en genieten van de culturele en historische rijkdommen. Bezoek bijvoorbeeld het Hermitage, de prachtige tsarenpaleizen of bekijk de prachtige verlichte Kazan-kathedraal en Izaaks-kathedraal.

Ook buiten de St. Petersburg kun je van alles gaan bekijken. Bijvoorbeeld het Peterhof, de bekende paleizen- en tuinencomplex en het klassieke Pavlovsk paleis.

Moskou (4 dagen)

De meeste mensen beginnen hun Transmongolië treinreis in Moskou, de grootste stad van Europa. In Moskou wandel je over het Rode Plein, langs het mausoleum van Lenin. Je ziet ook het chique warenhuis Gum, het Historisch Museum en de kleurrijke Sint Nicolaaskerk.

Ook de Basilius Kathedraal met de typische kleurrijke uienkoepels mag niet ontbreken. Daarnaast is er nog de mooi opgeknapte Christus-Verlosserkathedraal en het Kremlin, waar het eeuwenoude machtscentrum van Rusland ligt.

Verder heeft Moskou de mooiste metrostations ter wereld en vind je in groene Gorky Park volop hippe koffietentjes.  De combinatie van de oude Oostblok uitstraling en de nieuwe frisse gebouwen zorgen voor een bijzondere sfeer.

Ook buiten Moskou is er meer dan genoeg te zien. Ga bijvoorbeeld naar het prachtige 14e-eeuwse kloostercomplex, het Lavra of Sergius klooster, en bezoek de 3 fantastische kathedralen met elk een eigen bouwstijl.

Meer weten over wat te doen in Moskou? Check Backpackcentrales minigids voor Moskou.

Perm (2 dagen)

De uitgestrekte stad langs de Kama rivier was onder het Sovjet bewind tot 1991 een verboden stad. Perm was namelijk de thuisbasis van de Gulagkampen waar pottenkijkers niet welkom waren.

Tegenwoordig kun je de stad wel bezoeken. Zo kun je naar de indrukwekkende Perm-36, het enige overgebleven gevangeniskamp van Rusland. Daarnaast heb je hier de Motovilikha, het openlucht artilleriemuseum en het Chusovaya Historisch Museum. In die laatste ontdek je hoe het was om in de 19e eeuw op het platteland te leven.

Het is ook leuk om natuur en cultuur te combineren met een bezoek aan het Belaya Gora Klooster. Dit klooster is gebouwd op een heuvel en dat geeft prachtig uitzicht over de bossen.

Tot slot heb je in de buurt van Perm de bijzondere ijsgrotten van Kungur.

Ben je benieuwd hoe je je het beste kunt vermaken in Perm? Check Backpackcentrales minigids voor Perm.

Jekaterinenburg (2 dagen)

Jekaterinenburg is de hoofdstad van de Oeral, en ligt op de geografische grens tussen Europa en Azië. Op de Eurazië grens heb je een obelisk die de grens symboliseert.

Jekaterinenburg is vooral bekend vanwege het feit dat de Tsarenfamilie Romanov hier werd vermoord. Netflix heeft hier een aardige serie over: The Last Czars. De Verlosser-Kathedraal en een klooster zijn opgedragen aan de familie Romanov. Samen vormen zij vandaag de dag een Russisch Orthodox pelgrimsoord. Je kunt hier het graf en de zeven houten kerken bezoeken.

Daarnaast vind je in het historische centrum van Jekaterinenburg traditionele Russische architectuur. In het lokale Kremlin zie je daarnaast standbeelden van de grondleggers de stad, de pleinen van de revolutie en het rode leger.

Krasnojarsk (2 dagen)

Krasnojarsk is de mooiste stad van Siberië en ligt in een heuvelachtig gebied.  Je kunt de de stad ontdekken tijdens een boottocht over de Yenisey rivier, maar het echte hoogtepunt is het Stolby National Park. Hier vind je schitterende wandelpaden met weidse uitzichten en bijzondere rotsformaties die boven de bossen van het reservaat uitsteken.

Benieuwd naar deze plek en wil je meer tips voor wat te doen in Krasnojarsk? Check Backpackcentrales minigids voor Krasnojarsk.

Novosibirsk (2 dagen)

Novosibirsk is de relatief onbekende hoofdstad van Siberië, gelegen aan de Ob rivier. De stad is ontstaan door de aanleg van de Transsiberische spoorlijn en hierdoor is het een relatief jonge, maar veelzijdige stad. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het Lenin plein, het oude stadscentrum met de houten huisjes, de Siberische boerderijmarkt, het grootste operagebouw ter wereld en de St. Nicolaas Kapel. Zoals je ziet, meer dan genoeg te doen!

Irkutsk (2 dagen)

Irkutsk is veel meer dan alleen de uitvalsbasis voor het Baikalmeer. Het is een echte studentenstad met enkele interessante musea, winkels en terrasjes aan de Karl Marx straat. Je proeft de sfeer het best als je wandelt door de steegjes. Je ziet dan karakteristieke houten huizen met prachtig gekleurde luiken. En ook in het historische centrum vind je een mooi theater, een kleurrijke markt en uiteraard een kathedraal.

Benieuwd naar wat er allemaal te doen is in Irkutsk? Check Backpackcentrales minigids voor Irkutsk.

Lake Baikal (3 dagen)

Vanuit Irkutsk kun je makkelijk naar Listvianka, een klein authentiek Russisch dorp aan het Baikalmeer. Hier proef je de populaire Omul vis en geniet je van de natuur en de frisse buitenlucht na een aantal dagen in de trein. Bij Lake Baikal wandel je heerlijk langs de oevers of maak je een boottocht over het heldere blauwgroene water. In beide gevallen geniet je van panoramische uitzichten en omringende bergen.

Ben je een echte natuurliefhebber? Breng dan ook een bezoek aan Olkhon eiland om helemaal tot rust te komen en te genieten van de ongerepte natuur. Het eiland heeft verschillende landschappen als steppe, taiga en zelfs een kleine woestijn. Op Olkhon eiland kun je wandelen, paardrijden of een verfrissende duik nemen. In de zomer bereik je het eiland met de ferry. In de winter, wanneer het meer helemaal dicht gevroren is, kun je met de auto over het ijs.

Benieuwd naar hoe je optimaal geniet van Lake Baikal? Check Backpackcentrales minigids voor Lake Baikal.

Ulan Ude (2 dagen)

Ulan Ude is het Russische voorproefje op Mongolië, en wordt gekenmerkt door boeddhistische tempels. Het indrukwekkende Ivolginsk Datsan wordt gezien als het belangrijkste religieuze centrum voor boeddhisten in Rusland. Op het centrale plein vind je het grootste standbeeld van Lenin’s hoofd uit de oude Sovjet-Unie. Vanaf Ulan Ude kun je ook een bezoek brengen aan Semeiskie en de aanhangers van het oude geloof.

Ulaanbaatar en omgeving (6 dagen)

Ulaanbaatar is de interessante hoofdstad van Mongolië, een fantastisch land met weidse landschappen. Bezoek hier het Tibetaanse Gandan Klooster tijdens de ochtendceremonie, het centrale Sukhbaatar plein met het standbeeld van Ghengis Khan, het historisch museum, of de Ghojin Lama tempel. ’s Avonds kun je de indrukwekkende dans en typische muziek optredens bezoeken in het theater.

In de omgeving van Ulaanbaatar zijn meerdere nationale parken te bezoeken zoals Terelj N.P., waar je kunt paardrijden door de natuur, zwemmen in heldere rivieren en kunt slapen in Ger, een Mongoolse nomadentent.

Je kunt Ulaanbaatar ook gebruiken als beginpunt van een rondreis door de Gobi Woestijn, een van de grootste woestijnen ter wereld.

Wil je meer lezen over de Mongoolse hoofdstad Ulaanbaatar? Check Backpackcentrales minigids voor Ulaanbaatar.

Beijing (4 dagen)

De meeste reizigers eindigen hun treinreis in de ontzettend grote stad Beijing. Hier vind je die dingen die je gewoon één keer in je leven wilt zien. Maak bijvoorbeeld een wandeling over de Chinese muur en bezoek de mysterieuze Verboden Stad. Ook het Tiananmen Plein, de Tempel van de Hemel en het zomerpaleis mogen niet ontbreken. Om de sfeer te proeven wandel je door de Hutongs, struin je over de avondmarktjes en bezoek je graftombes van Chinese keizers.

Benieuwd naar waar er allemaal te doen is in Beijing? Check Backpackcentrales minigids voor Beijing.

Praktische Info en tips over de Transmongolië Express

De Transmongolië Express is typisch zo’n reis waarvan het handig is als het door een organisatie gefikst wordt. In theorie zou je de reis zelf kunnen organiseren, maar vanwege de verschillende plekken, treinkaartjes, excursies, talen etc. raden wij aan om je reis bij bijvoorbeeld bij Tiara Tours of Mevo Reizen te boeken.

In het vervolg van dit artikel lees je alles over wat je kunt verwachten tijdens de Transmongolië Express. Want hoe zit het bijvoorbeeld met de faciliteiten in de trein? Wat moet je allemaal meenemen voor onderweg? Wat is de beste reistijd en hoeveel kost het? Dat en nog veel meer lees je hier.

Wat kun je verwachten tijdens de Transmongolië Express?
Beste reistijd | Vermaak | Faciliteiten | Eten & Drinken | Uitstappen | Bereikbaarheid | Grensovergangen | Visum | Geldzaken | Inpakken

Beste reistijd voor de Transmongolië Express

Het hele jaar door is het mogelijk om de Transmongolië Express te doen. Wat de beste reistijd is, hangt in dit geval af van je persoonlijke voorkeur. De één droomt ervan deze reis door winterwonderland te maken, terwijl de ander geniet van warmere temperaturen en een zonnetje. Omdat de route door drie heel verschillende landen komt, en je te maken hebt met sterk veranderende landschappen, zijn er nog al wat dingen om rekening mee te houden.

Qua temperaturen zijn de lente en zomer voor Rusland de beste reistijd. Voor Mongolië is de zomer de beste periode en voor China zijn juist de lente en het najaar de beste optie. In Beijing kan het zomers drukkend warm zijn, maar de bossen in Rusland staan volop in bloei en de eindeloze vlaktes van Mongolië kleuren mooi groen. In de winter, herfst en lente hebben die vlaktes een geelachtige kleur.

Ben je juist op zoek naar besneeuwde landschappen of een bevroren Baikalmeer? Dan moet je uiteraard in de winter de reis ondernemen. Ondanks de vrieskou en de sneeuw rijden de treinen gewoon nog op tijd! Wees niet bang dat je het koud krijgt, want de treinen worden zeer goed verwarmd. Extra voorbereiding voor buiten is wel nodig, zoals meerdere lagen kleding en thermo-ondergoed.

Tip: Vermijd de maand april, de sneeuw is dan gesmolten en het landschap verandert in een moerassige boel!

De Transmongolië Express is het populairst in juli en augustus, wat betekent dat er meer toeristen bij je in de trein zitten dan wanneer je de route in bijvoorbeeld mei zou doen.

Vermaak in de trein

Soms zit je meerdere dagen achter elkaar in de trein. Het is dus zeker verstandig om wat vermaakt mee te nemen. Dit kan zijn in de vorm van (e-)boeken, puzzels, muziek, spelletjes of je tablet. Daarnaast kun je je tijd doorbrengen door andere reizigers te leren kennen in jouw coupé, op de gang of in het restaurant aan boord.

Tip: Soms zijn de ramen van de trein erg vies dus is het slim om hygiënedoekjes mee te nemen om de ramen aan de buitenkant even schoon te maken. Tijdens al die uren in de trein is het wel zo lekker als je een beetje uitzicht hebt!

Een andere leuke activiteit aan boord is domweg uit het raam staren. Kijkende naar alle landschappen die aan je voorbij razen, en die langzaam veranderen hoe oostelijker je komt. Eindeloze bossen, heuvels en kleine dorpjes worden afgewisseld met steden. Hoe verder je van de grote steden verwijderd bent hoe uitgestrekter de landschappen worden. Uren lang rijd je vlak langs het Baikalmeer, waarna het steppelandschap rondom Ulaanbaatar in zicht komt. Uiteindelijk laat je ook dit achter je, en kom je in de Gobi woestijn terecht. Hier kun je als je geluk hebt kuddes kamelen langs de rails zien lopen. Hoe dichter bij China je komt, hoe groener het landschap ook weer wordt. De dorre vlaktes maken plaats voor groene bergen. Uiteindelijk kom je terecht in de gigantische metropool die Beijing is.

Faciliteiten in de trein

Elke wagon heeft een begeleider, de Provodnik. Dit is een soort conducteur, conciërge en veiligheidsbeambte in één waar je terecht kunt met al je vragen. Zij zorgen ervoor dat er altijd gratis kokend water beschikbaar is op de gang en je bij het instappen je schone beddengoed krijgt. Daarnaast controleren ze de tickets.

Tip: In alle drie de landen die je bezoekt, en in de Transmongolië Express zelf, wordt er weinig Engels gesproken. Het is dus verstandig om van te voren de Russisch, Mongools en Chinees te downloaden in je google translate app. Op deze manier kun je ook de menukaart scannen, en weet je daadwerkelijk wat je bestelt in een restaurant!

Ondanks dat je gaat ‘kamperen’ in de trein is het niet nodig om een slaapzak mee te nemen. Wanneer je instapt krijg je van de Provodnik een setje met een laken, kussensloop en handdoekje. In de coupé liggen sowieso al kussens en dekens.

Tip: Neem een powerbank mee voor in de trein!

De coupés bevatten beddengoed, leeslampen, een groot raam, een kleine tafel, ruimte voor een rugzak en als je geluk hebt een vaas met een plastic bloem. Steeds vaker heb je ook een stopcontact in de coupé, maar dit is lang niet altijd het geval. Op de gang van de trein zijn er wel sowieso stopcontacten, maar dit zijn er lang niet genoeg voor iedereen.

Iedere wagon heeft een aantal 4-persoonscoupés met aan weerszijden twee bedden boven elkaar. Overdag kun je comfortabel op de onderste bedden zitten en deze gebruiken als bankje. Het is tegen een toeslag mogelijk om zo’n coupé met maar twee personen te boeken. Heb je een eerste klas coupé? Dan zijn er sowieso maar twee bedden aanwezig.

Per wagon zijn er twee wc’s, maar er zijn in de trein geen douches aanwezig. Dit betekent dat de faciliteiten erg basic, en ook zeker niet altijd even schoon zijn.

Tip: Omdat er in de trein geen douches aanwezig zijn is het verstandig om bijvoorbeeld droogshampoo, verfrissingsdoekjes en handwasmiddel mee te nemen! Daarnaast is wc-papier niet altijd aanwezig in de trein, dus neem zelf wat tissues mee just-in-case!

Eten tijdens de Transmongolië Express

Tijdens het hoogseizoen is er normaal gesproken in iedere lange afstandstrein een restauratierijtuig aanwezig. Deze rijdende restaurants hebben een beperkt aanbod, en het kost ongeveer €10 tot €15 euro voor een maaltijd. Het eten is hier ook zeker niet van hoge kwaliteit. In het restaurant kun je ook een drankje doen, maar bijvoorbeeld wijn is erg duur aan boord van de trein.

Tip: Je mag je eigen alcohol meenemen in de trein in, dit is een stuk goedkoper dan in het restaurant. Denk er wel aan dat je geen flesopener bij je zal hebben, dus iets met een draaidop is wel zo slim! 

Om de kosten te drukken kun je ook gebruik maken van de samovar (waterkoker). Deze is in iedere wagon aanwezig zodat je zelf thee/koffie, soep, aardappelpuree, noedels etc. kunt maken. Neem hiervoor dan wel zelf een beker, bakje, bord en bestek mee! Daarnaast is het ook slim om het eten in te slaan voor je de trein in stapt. Soms kun je op de perrons bij kiosken ook wat kopen, maar soms is de voorraad erg beperkt of het assortiment erg klein.

Tip: Neem zelf water en tussendoortjes mee voor in de trein zoals crackers, koekjes, nootjes en andere snacks!

Op de stations onderweg worden ook door de zogenaamde Baboesjka’s (moedertjes van Rusland) eten aangeboden. Zij verkopen lokale specialiteiten, van gedroogde vis tot vers fruit. Heerlijk om tijdens de lange reis even snel een frisse neus te halen en wat lekkers te kopen.

Uitstappen

Onderweg kun je af en toe een uitstappen om wat standaard dingen te kopen op het perron, maar houdt er rekening mee dat je op tijd weer instapt. In iedere wagon hangt een schema waarop je kunt zien waar, hoe laat en hoelang de stop is. Op dit schema staat alles aangegeven in Moskou-tijd, en in Rusland geven de stationsklokken de Moskou-tijd aan. Dit is om verwarring door de vele verschillende tijdzones te voorkomen.

Tip: Als je tijdens je reis je paspoort kwijt raakt betekent dit einde reis. Dit komt doordat je visa in je paspoort zitten, en je die hiermee ook bent kwijtgeraakt. Let dus heel goed op je waardevolle spullen en laat deze niet in de trein liggen als je zelf, al is het maar kort, uitstapt! 

Volgens de algemene voorwaarden van de Russische spoorwegen staat dat je geen recht hebt op compensatie wanneer je je treinkaartje bent kwijtgeraakt. Dit betekent dat je niet alleen geen geld terug krijgt, maar ook dat er geen duplicaat wordt gegeven. Let dus erg goed op je treintickets.

Bereikbaarheid tijdens de reis

De mobiele bereikbaarheid tijdens de treinreis is in de afgelopen jaren sterk verbeterd. Dit betekent dat je een groot deel van de treinreis bereik hebt, maar het signaal zeker niet overal even sterk is. Zeker ver van grote steden zoals in Siberië en Mongolië kun je uren lang geen bereik hebben. Daarnaast is er in de trein is geen Wifi aanwezig. Hierdoor is de ervaring van dagen lang in de trein zitten nog bijzonderder. Je bent echt even weg van alles.

Tip: In China zal je merken dat verschillende websites zijn geblokkeerd om grip te houden op wat mensen kunnen publiceren over China. Dit betekent dat veel social media websites, maar ook Gmail en Hotmail niet altijd werken. Dit is dus zeker iets om rekening mee te houden, en sommige mensen gebruiken een VPN-app om dit te kunnen omzeilen! 

Grensovergangen

Aangezien de Transmongolië Express door drie verschillende landen loopt, zal je tijdens de reis twee keer een grens passeren met de trein. Net zoals bij andere douanes zijn het vaak autoritaire beambten die nors je paspoort innemen en controleren. Bij de grensovergangen hoef je je geen zorgen te maken wanneer je paspoort ingenomen wordt. Deze krijg je ruime tijd later, met de nodige stempels, weer netjes terug.

Grensovergangen met de trein duren al snel uren. Dit komt doordat de hele trein gecontroleerd moet worden. Daarnaast moet bij de Mongools-Chinese grens het onderstel van de trein gewisseld worden. Dit komt doordat er verschillende spoorbreedtes zijn. Erg interessant om dit van dichtbij mee te maken, want de wagons worden, met iedereen en alles erin, volledig opgetild.

Hou er rekening mee dat je tijdens de grensovergang vaak in de coupé moet blijven, de wc’s op slot gaan en de samovar (waterkoker) niet gebruikt mag worden.

Visum voor de Transmongolië Express

Voor alle drie de landen die je bezoekt met tijdens Transmongolië Express zijn visa verplicht. De kosten voor een Russisch visum zijn €65,- p.p., de kosten voor een Mongools visum zijn €60,- p.p., en de kosten voor een Chinees visum zijn ongeveer €126,55. Dit betekent dat je ongeveer €250,- kwijt bent voor de verplichte visa, als je ze zelf regelt bij de ambassades.

Hiervoor moet je alle benodigde documenten verzamelen en invullen, afleveren bij de  ambassades/ consulaten in Den Haag en Brussel (Mongolië). Je moet ze ook weer persoonlijk ophalen.

Daarnaast heb je voor reizen naar Rusland een uitnodiging nodig om het visum te regelen, en schrijft de Russische overheid voor dat reizigers een verklaring moeten hebben van hun zorgverzekering, dat zij ook in Rusland gedekt zijn voor medische kosten die buiten de spoedeisende hulp vallen. Kortom, een hoop gedoe allemaal.

Daarom kun je er ook voor kiezen om het via een visumdienst zoals Yourvisa te laten verlopen. Zij bezoeken dan de ambassades en helpen je met aanvragen van alle documenten. Daarom raden wij het in dit geval zeker aan om een visumdienst te gebruiken hiervoor, ondanks dat je hier extra voor betaalt. Je wilt natuurlijk niet het risico lopen dat er iets mis gaat

Geldzaken tijdens de Transmongolië Express

Aangezien je met de Transmongolië Express door drie totaal verschillende landen komt, heb je ook te maken met drie totaal verschillende valuta’s. Dit betekent dat ook de kosten verschillen van land tot land. Hieronder vind je per land wat belangrijke informatie wat betreft geld & kosten.

Tip: Wissel liever geen geld om op straat of in de trein omdat er vals geld in omloop is, er verkeerde en oneerlijke wisselkoersen worden toegepast of er andere trucs worden uitgevoerd! 

Betalen in Rusland

De munteenheid van Rusland is de Roebel. In Moskou kun je makkelijk pinnen bij een ATM, maar in Siberië kan het even zoeken zijn naar een pinautomaat. Officieel mag de Roebel niet uit- of ingevoerd worden, dit betekent dat je van te voren geen Roebels kunt halen in Nederland, en dat je bij het verlaten van het land je de Roebels om moet wisselen.

De prijzen voor eten en drinken in de grote steden van Rusland zijn vergelijkbaar met de prijzen in Nederland. Op het platteland in hartje Siberië kan het tot soms 50% goedkoper zijn dan in Nederland.

Betalen in Mongolië

De munteenheid van Mongolië is de Tugrik. In Ulaanbaatar kun je op veel plekken pinnen bij een ATM, maar buiten de hoofdstad is het aantal pinautomaten erg mager. Het is dus verstandig om contant geld op te nemen voor je de stad verlaat. Je kunt Mongoolse Tugrik alleen opnemen als je in Mongolië bent, dus zorg ervoor dat je de Tugrik ook weer omwisselt als je het land verlaat.

Wanneer je in Mongolië een meerdaagse tour doet, zit het eten vaak al in bij de prijs. Dit betekent dat je in Mongolië niet veel zakgeld nodig hebt. Daarnaast is het leven er goedkoop, al ligt het prijsniveau in de hoofdstad Ulaanbaatar, zeker in de grotere hotels, hoger dan op andere plaatsen

Betalen in China

De munteenheid van China is de Yen. In China kun je in alle steden makkelijk pinnen bij een ATM, en kun je ook bijna overal je creditcard gebruiken. Voor China kun je qua eten en drinken een budget aanhouden van rond de €25,- per persoon per dag. Entreekosten zijn wel relatief hoog en alcohol is vergelijkbaar met Nederlandse prijzen.

Betalen in de Trein 

In de trein en op de perrons in Rusland moet je met de Russische Roebel betalen. Op het traject Ulaanbaatar – Beijing kun je je overgebleven Tugrik opmaken, of eventueel met euro of dollar betalen.

Het bedrag waar je rekening mee moet houden voor eten en drinken tijdens de treinreis ligt rond de €100,- tot €150,- p.p. Uiteraard is dit heel erg afhankelijk van wat je zelf al meeneemt of juist koopt onderweg, en hoe vaak je in het restaurant aan boord gaat eten. Hier kost een maaltijd, soepje of salade rond de €15,-.

Tip: Gebruik in de trein en op de stations alleen kleine briefjes, vaak hebben ze anders niet genoeg wisselgeld. Dit geldt voor alle valuta’s die je tegenkomt op je reis!

Inpakken voor de Transmongolië Express

Tijdens de Transmongolië Express mag je gratis 36 kg bagage meenemen. Dit is veel meer dan je op een reguliere vlucht in de economy class mag meenemen, dus dit zal voor de meeste backpackers geen probleem zijn. Het enige waar je op moet letten is dat de bagage onder je bed past in de trein, zodat er nog wat loopruimte over blijft.

Tijdens de Transmongolië Express reis je door veel verschillende landschappen, waardoor je te maken krijgt met verschillende temperaturen. De meeste treinen hebben wel klimaatbeheersing. Dit betekent dat het in de winter vaak vrij warm is in de trein, maar het in de zomer juist weer fris kan zijn. Neem hiervoor verschillende laagjes mee, zodat je altijd wat hebt om uit- of aan- te trekken.

Tip: Opzoek naar een algemene paklijst voor backpackers? Check dan hier Backpackcentrales ultieme paklijst!

Jouw Transmongolië Express Boeken?

Als je de moeite hebt genomen om het complete artikel te lezen, dan heb je ook gezien dat we verwijzen naar Tiara Tours en Mevo Reizen. Dit omdat wij goede ervaringen hebben met hun klantencontact en het feit dat alles soepel geregeld was. Wellicht is het iets duurder dan wanneer je alles zelf regelt, maar je hebt dan in ieder geval de zekerheid dat het allemaal goed geregeld is.

Meer Inspiratie voor de Transmongolië Express?

Kortingen voor jouw reis

De Transmongolië Express is al door genoeg, dus alle beetjes korting zijn natuurlijk mooi meegenomen. Dit is hoe je jouw reis en reisspullen met korting kunt regelen!

€25 korting op jouw eerste AirBnB overnachting

Heb je nog nooit in een AirBnB geslapen? Dan krijg je met deze link €25 korting op jouw eerste overnachting. Dat is niet alleen voordelig, AirBnB heeft vaak ook hele unieke slaapplekken die jouw reis met de Transmongolië express even wat meer kleur geven. Meld je dus aan, je weet nooit wanneer het van pas komt!

Neem een TravelCard bij Bunq 

Wij gebruiken Bunq om te pinnen in het buitenland omdat je dan de beste wisselkoers krijgt en geen transactiekosten betaalt. Daarnaast werkt de Bunq-app ook bijzonder prettig voor al je bankzaken! De Travelcard is ook als creditcard te gebruiken voor het boeken van accommodatie of huren van een auto. Oh, en je betaalt nooit teveel voor pinnen in het buitenland.

JoHo Donateurskorting

JoHo kan je uitstekend helpen met persoonlijk advies over een passende reisverzekering. Echter doet JoHo meer dan dat. Als jij bij JoHo een reisverzekering afsluit kun je met wel 30% shoppen in één van hun vestigingen of webshop. Dat is dus 30% korting op backpacks, Lonely Planets en andere reisbenodigdheden. Handig toch?

Laatste Blogs op Backpackcentrale…

Lees al onze blogs