• Menu
  • Menu

Puerto Viejo: Tips voor het meest gechillde dorpje van Costa Rica

Puerto Viejo de Talamanca is in één woord chill! Je gaat het er fantastisch vinden, zeker als je van mooie stranden, surfen en een laid-back vibe houdt. Wat Puerto Viejo vooral uniek maakt in Costa Rica is de locatie aan de Caribische kust, waar direct achter het fijne strand de weelderige jungle begint en je allerlei wilde dieren kan spotten.

Puerto Viejo zelf is maar een klein dorpje aan het strand met een Caribisch, Jamaicaanse sfeer vlakbij de grens met Panama. Het is dus ook de ideale plek om je route door Costa Rica te vervolgen naar Bocas del Toro.

Puerto Viejo is weliswaar niet het meest authentiek dorpje waar je puur en alleen voor de natuur naartoe komt, maar wil je even vakantie vieren met een cocktail op het strand, of fietsen door de nabijgelegen jungle? Dan moet je hier zeker naartoe!

Om alle highlights van Puerto Viejo te ontdekken heb je ongeveer vier dagen nodig, echter staat het dorpje erom bekend dat mensen hier vaak veel langer blijven dan gepland. Benieuwd naar de beste tips? In dit artikel ontdek je alle hoogtepunten, lekkerste restaurants en leukste slaapplekken van Puerto Viejo.

Wat te doen in Puerto Viejo?

Huur een fiets

De leukste activiteit die je kunt ondernemen vanuit Puerto Viejo is een fiets huren en de mooie stranden in de omgeving ontdekken. Een mooie route is bijvoorbeeld de kustweg naar Manzanillo, wat op 13 kilometer van Puerto Viejo ligt. Onderweg kom je langs fantastische afgelegen stranden zoals Punta Uva en Playa Grande.

Daarnaast fiets je ook een groot stuk door de jungle en kun je al fietsend veel wildlife kunt spotten. Onderweg spot je bijvoorbeeld schildpadden, apen, toekans en het allerbelangrijkste: luiaards. Als je geluk hebt zit er zelfs eentje langs de kant van de weg. Wel goed kijken, want ze zitten zo stil dat ze in eerste instantie op een boomstronk lijken.

Aan het einde van de kustweg, in Manzanillo, kun je lekker de zee in lopen om te gaan zwemmen of snorkelen. Er is verrassend veel te zien onderwater dus het is wel zo handig als je zelf een snorkelsetje meeneemt.

Cahuita National park

Een must see is het prachtige Cahuita National Park op 20 kilometer afstand van het dorp. Het national park is gratis om te bezoeken, maar er wordt wel om een donatie gevraagd. Het park bereik je het makkelijkst door in Puerto Viejo de bus te pakken naar Cahuita. Dit kost je ongeveer een half uurtje.

Eenmaal in het Cahuita National Park is er een makkelijke trail die parallel aan het strand loopt. Hierdoor kun je op zoek naar apen, luiaards en ander wildlife in de jungle terwijl je langs de prachtige kust wandelt. Ga hier wel zo vroeg mogelijk naar toe om de hitte voor te zijn.

Cahuit Nation

Jaguar Rescue Centre

Op de route naar Manzanillo ligt het Jaguar Rescue centre wat ook zeker een aanrader is. In het opvangcentrum worden bijvoorbeeld baby-aapjes en baby-luiaards verzorgd, om vervolgens uitgezet te worden in het La Ceiba natuurreservaat. Zowel in het opvangcentrum als in het La Ceiba natuurreservaat zijn tours te doen. Hiermee kun je het opvangcentrum ondersteunen, en het is ondertussen een unieke kans om van alles te leren over de dieren die er opgevangen worden.

Mogen we je wat leuke slaapplekken aanraden? Dit zijn de leukste hostels en hotels van Costa Rica

Strand hoppen

Een belangrijke reden waarom veel backpackers richting Puerto Viejo komen is het strand. De Caribische kust zorgt voor witte stranden, helder blauw water en wuivende palmbomen. Rondom het dorp vind je veel mooie stranden, waardoor je elke dag op een ander strand op kunt chillen. Zo zijn er de witte stranden als Playa Cocles en Playa Chiquita, maar is er ook een zwart strand, Playa Negra.

Surfen

Hou je van surfen, dan is Puerto Viejo een ideale plek. Nu is er geen surf in Puerto Viejo zelf, maar de stranden in de omgeving staan er wel om bekend. Het is prachtig en niet druk! De beste stranden om te surfen zijn Playa Grande Manzanillo, Playa Negra en Playa Cocles. Het laatste is het populaire strand voor surflessen.

Nachtwandeling in de omgeving van Puerto Viejo

Tip is om een nachtwandeling te gaan doen met Karsten Boehnke, een Duitse man die al jaren in Costa Rica woont. De wandeling start wanneer het donker is. Van de gids krijg je laarzen en een goede lamp om de dieren daadwerkelijk te zien onderweg, en lopen er ook twee goed afgerichte honden mee.

Het is super leuk om te zien hoeveel dieren en insecten hier leven, ook al dicht bij het dorpje. Je wordt aangemoedigd om zelf veel dieren te spotten, omdat dit meer voldoening geeft dan wanneer alles wordt aangewezen. Daarnaast wordt er een hoop vertelt over de flora en fauna inde omgeving.

Voor 25 dollar per persoon op nightwalk gaan in de omgeving van Puerto Viejo. Je bereikt Karsten het beste door hem een berichtje te sturen via Facebook.

Toch langer gebleven in Puerto Viejo?

Blijf je zoals veel backpackers toch langer hangen? Dan zijn er nog genoeg andere activiteiten te ondernemen in de omgeving van Puerto Viejo. Zo kun je bijvoorbeeld op meerdere plekken snorkelen en duiken, raften of kun je gaan kajakken in de Punta Uva rivier.

Wil je een auto huren in Costa Rica? Check dan altijd Sunnycars.nl en Discovercars.com. Sunny Cars is meestal iets duurder, maar je krijgt dan wel standaard een all-in verzekering en fantastische service. Discover Cars is meestal iets goedkoper, maar daar moet je die all-in dekking los afsluiten (tenzij je een hoger eigen risico accepteert). 

Eten & drinken in Puerto Viejo

Een van de leukste plekken om te relaxen is bij The Lazy Loft. Omdat dit restaurant aan het strand zit kun je vanuit hier de zon onder zien gaan. Vaak hebben ze ‘s avonds live-muziek wat het extra gezellig maakt.

Ook is het leuk om tapas te eten bij DeVino. Deze nieuwe tent ligt vlakbij de afslag naar het Jaguar Rescue Centre.

Leukste slaapplekken in Puerto Viejo

Pagalù Hostel

Pagalù Hostel ligt in het centrum en vanaf hier is alles op loopafstand. Gelukkig zit je wel vergenoeg van het uitgaansgeluid waardoor je toch in alle rust kunt slapen. Het hostel zelf heeft een fijne sfeer, een open en luchtige bouw, de keuken is check en het persoon leuk.

Pagalu Hostel, Puerto Viejo, Costa Rica

Selina Puerto Viejo

Ben je op zoek naar een hostel met een zwembad? Dan is Selina Puerto Viejo een goede optie. Hier kun je niet alleen een frisse duik nemen, maar ook gebruik maken van de gemeenschappelijke ruimtes met spelletjes, livemuziek en een eigen restaurant on site.

Selina Hostel, Puerto Viejo

Benieuwd naar meer Costa Rica Artikelen? Hier vind je alles wat we geschreven hebben over dit fantastische land