• Menu
  • Menu

Montezuma: Onze 9 tips voor dit beeldschone surfparadijs

Montezuma is een afgelegen stukje Costa Rica waar de natuur volop zijn gang kan gaan. Hier vind je wilde golven, stranden met keien vol aangespoelde takken en een weelderige jungle met kapucijnaapjes, vogels en vlinders. Montezuma is daarnaast ook een paradijs voor iedereen die wil relaxen aan de eindeloze stranden. Je gaat je er zeker vermaken, zeker als je van surfen, stranden en natuur houdt.

Je vindt Montezuma op het zuidelijke puntje van het Nicoya schiereiland. Door gebrek aan een goede infrastructuur dit plaatsje tot aan de jaren ’80 vrijwel onbereikbaar geweest. Dit heeft ervoor gezorgd dat er een bont gezelschap rondloopt van hippies, surfers, backpackers en eco-toeristen. Velen er nooit meer zijn weggegaan. Nog steeds is Montezuma lastig te bereiken en daarom geen standaard onderdeel van een route door Costa Rica. Daardoor wordt het nog niet overspoeld door toeristen en is het een heerlijke plek als je er even tussenuit wilt.

Om alle highlights van Montezuma te ontdekken heb je ongeveer vier dagen nodig echter blijven mensen hier vanwege de vibe en het surfen vaak langer hangen dan in eerste instantie gepland. Benieuwd naar wat te doen in Montezuma? In dit artikel ontdek je alle hoogtepunten en leukste slaapplekken van Montezuma.

Montezuma beach

Wat te doen in Montezuma?

Surfen

De meeste mensen die naar Montezuma komen doen dit om hier te surfen. De golven zijn hier het hele jaar goed, en de golven kunnen werkelijk waar gigantisch worden. Trek er dus lekker op uit met je eigen board of neem surflessen als je nog niet zo goed bent.

Strand hoppen, strand hangen & schelpjes zoeken

Een belangrijke reden waarom veel backpackers richting Montezuma komen zijn de uitgestrekte en verlaten stranden. Je kunt hier goed wandelen langs de kustlijn, waarbij je zowel ten noorden als ten zuiden van Montezuma kilometers aan strand vindt.

Ten noorden van het dorpje zijn de meeste stranden te vinden. Playa Montezuma is het eerste strand wat je tegenkomt. Hier vindt je logischerwijs de meeste mensen die aan het zonnen of in de golven aan het spelen zijn. Wees wel voorzichtig want het wordt snel diep en de stroming kan erg sterk zijn. Wanneer je nog een kwartier doorloopt kom je bij een spot met een kleine waterval en veel rotsen.

Wanneer je nog verder doorloopt, zo’n 3 kilometer van Montezuma, vind je Playa Grande. Dit is een uitgestrekt strand en waarschijnlijk de beste om te surfen. De wandeling hier naar toe duurt zo’n 45 minuten en gaat door de jungle. Grote kans dus dat je onderweg wat dieren spot. Neem wel water en snacks mee als je hier naar toe gaat, want er wordt op het strand niks verkocht. Als je na deze wandeling nog niet moe bent kun je nog zo’n 5 kilometer doorwandelen naar Playa Cocalitos en de El Chorro waterval.

Ten zuiden van het dorpje zijn ook nog enkele mooie stranden te vinden. Zo heb je bijvoorbeeld op 2 kilometer wandelen Playa Las Manchas. Een mooi wit zandstrand met helder blauw water. In de baai kun je goed zwemmen en snorkelen, maar pas ook hier weer op met de sterke stroming. Je kunt hier alleen naartoe wandelen met laag water, dus houd hier rekening mee.

Montezuma waterval

Een populaire activiteit in Montezuma is het bezoeken van de gratis waterval op zo’n 20 minuten lopen ten zuiden van het dorpje. De waterval bestaat eigenlijk uit drie kleinere watervallen boven elkaar. Hierdoor is er voor iedereen wat te beleven.

Je kunt bijvoorbeeld picknicken of relaxen onderaan de grootste waterval. Deze is 24 meter hoog en komt uit in een grote pool waar je kunt zwemmen. Of je kunt gaan voor de avontuurlijkere optie bij de twee kleinere, hoger gelegen watervallen, waar je van rotsen het water in kunt springen. Of voel je net als Tarzan, en slinger met het touw zo het water in.

Om bij de onderste waterval te komen moet je de rivierbedding volgen. Voor de twee hoger gelegen watervallen kun je een lastig pad door de jungle nemen. Het is hierbij wel verstandig stevige schoenen aan te trekken, omdat je over gladde rotsen en wortels van bomen moet klimmen. Grote kans dat familie aap ook een kijkje komt nemen wat je aan het doen bent.

Cabo Blanco Nature Reserve

Natuurliefhebbers doen er goed gaan om Cabo Blanco te bezoeken. Dit is het oudste natuurreservaat van Costa Rica, en ligt op zo’n 9 kilometer ten zuiden van Montezuma. Hier kun je serieuze hikes maken in de jungle en wilde dieren zoals apen en vogels zien. Aan het einde van het pad vind je een afgelegen strand waar je een verfrissende duik kunt nemen na de lange hike.

Cabo Blanco, vlakbij Montezuma

Isla Tortuga

Een populaire tour vanuit Montezuma is om het nabijgelegen Isla Tortuga te bezoeken. Dit kleine eilandje ligt op een klein uur varen van het dorp. De tocht ernaartoe is al de moeite waard, aangezien je langs de mooie kust van Costa Rica vaart. Als je geluk hebt kun je dolfijnen, schildpadden, mantarays of zelfs walvissen spotten vanaf de boot.

Eenmaal aangekomen op Isla Tortuga, kun je goed snorkelen en duiken. Daarnaast vind je er ook een wit zandstrand waar je met een tour vaak een BBQ lunch krijgt.

Isla Tortuga, vlakbij Montezuma

Ziplinen

Net als op veel andere plekken in Costa Rica heb je ook hier de mogelijkheid om te gaan ziplinen. Ook hier slinger je tussen de boomtoppen door en heb je een grote kans om veel wilde dieren te zien zoals apen en kleurrijke vogels. Het ziplinen is een populaire tour omdat je hiermee ook langs de Montezuma watervallen komt om te zwemmen. Zo sla je twee vliegen in één klap. Perfect als je weinig tijd hebt.

Bezoek de boerenmarkt

Het kleine centrum van Montezuma bestaat uit een wirwar van straatjes en loopt tot aan het strand. De hippie roots van Montezuma komen vooral tot leven op zaterdag ochtend tijdens de farmers market. Hier vindt je handgemaakte sieraden en kunst, biologisch eten en veel muzikanten die samen komen om te jammen.

Montezuma dorpje

Wat is er nog meer te doen in Montezuma?

Blijf je zoals veel backpackers toch langer hangen? Dan zijn er naast surfen en strandhopen nog genoeg andere activiteiten te ondernemen in de omgeving van Montezuma. Zo kun je bijvoorbeeld paardrijden langs het strand, Paddleboarden, vissen of yoga doen in verschillende hotels.

Niet met je eigen auto op reis? Kijk bij Sunnycars.nl of Discovercars.com om een goede en betrouwbare deal kunt scoren. 

Leukste restaurants in Montezuma

In Montezuma heb je goede restaurants waar in de avonduren films worden vertoond en is er een enkel barretje waar je nog na middernacht een biertje kunt drinken. Echt wilde avonden heb je in Montezuma eigenlijk nooit. Wel worden er een hoop joints gerookt, waar de bijnaam MonteFuma vandaan komt.

Leukste slaapplekken in Montezuma

Proyecto Montezuma Hostel

Proyecto Montezuma hostel ligt prachtig gelegen aan de oceaan, op loopafstand van het centrum en de Montezuma waterval. Op elk moment van de dag is er wat te doen. ’s Ochtends zie je de zon opkomen over de oceaan. Overdag kun je surfen of Spaanse les volgen en ’s avonds kun je heerlijk socializen of chillen in een hangmat.

Aparthotel L&L

Ben je op zoek naar een hotel wat verder van het centrum en midden in de jungle? Dan is Aparthotel L&L een goede optie. Vaak krijg je de apen, leguanen, vogels, luiaards en kikkers er gratis bij. Wie heeft er tours nodig als je alle dieren vanaf je eigen veranda kunt bekijken? Dit hostel is top voor koppels die even samen willen relaxen.

Liever in een hotel?
Ben je op zoek naar een hotel wat verder van het centrum tussen de jungle? Dan is Casa Delicias Playa Montezuma een goede optie. Vaak krijg je de apen, leguanen, vogels, luiaards en kikkers er gratis bij!

Meer lezen over rondreizen in Costa Rica? Check hier alles wat we hebben geschreven over dit bijzondere land!