• Menu
  • Menu

Wat te doen op de Ruta de las Flores?

De Ruta de las Flores is een veel genoemde naam in het backpackerscircuit van El Salvador. Hoewel het meer een regio dan een route is en er ook niet gek veel bloemen te zien zijn, is het zeker leuk voor een paar dagen. Je vindt er mooie watervallen, koffieplantages, leuke uitzichtpunten, handicrafts en verrassende culinaire versnaperingen. Ook vind je er schattige dorpjes met gekleurde huisjes en mooie muurtekeningen.

Benieuwd of dit iets voor jou is? In dit artikel lees je 5 dingen die je kunt doen op de Ruta de las Flores.

Food festival

Elk weekend wordt in Juayua een food festival gehouden. Dit festival trekt een groot publiek met haar bijzondere gerechten. Het is niet meer zo exotisch is als vroeger, want toen stond er ook hagedis, slang en cavia op het menu. Tegenwoordig vind je nog steeds veel typisch lokale gerechten, maar (gelukkig) iets minder exotisch. Het is vooral BBQ wat de klok slaat, maar ook voor vegetariërs is er genoeg lekkers te ontdekken. Zeker even een kijkje gaan nemen dus! Sowieso is Juayua een heerlijk dorpje om doorheen te struinen.

Watervallen

Tijdens een tour kun je prachtige watervallen bezoeken. Zeven stuks zijn er maar liefst. Wij deden deze tour niet, maar hoorden van andere reizigers veel leuke verhalen. Verder zijn er ook een aantal watervallen die je op eigen houtje kunt ontdekken.

Wij bezochten de Los Chorros waterval op eigen houtje. Daarbij werd wel aangeraden om geen waardevolle spullen mee te nemen. Dit in verband met recente berovingen. Wij hielden ons keurig aan dit voorschrift en werden onderweg gewaarschuwd dat we niet verder konden. Toch begrepen we niet helemaal waarom en dus liepen we door. Vervolgens zagen we onder aan de waterval een lichaam liggen. Toen zijn we toch maar weer omgedraaid…

Op zoek naar meer foto inspiratie? Check hier onze mooiste foto’s van El Salvador!

Bezoek de dorpjes van Ruta de las Flores

Langs de Ruta de las Flores heb je een aantal leuke dorpjes die je kunt bezoeken. Het beste kun je in Juayua verblijven en van daaruit de omliggende plekken ontdekken. Zo kun je bijvoorbeeld in Apaneca de mooie muurschilderingen en uitzichtpunten ontdekken. Er worden nauwelijks tours georganiseerd, maar met de lokale bussen kom je een heel eind.

Auto huren in Belize? Wij gebruiken altijd Sunnycars.nl én Discovercars.com om de beste deals te vinden.

Maak een hike over achteraf weggetjes

Vanuit Apaneca kun je via achterafwegen teruglopen naar Juayua. Een fijne wandeling van ongeveer 2-3 uur die goed staat aangegeven op Maps.me. Je loopt hier door landelijk gebied met af en toe uitzicht op een mooie vulkaan. Niet de meest spectaculaire hike die je ooit zal maken, maar wel een leuk alternatief om terug te lopen vanaf Apaneca naar Juayua.

Doe een koffie tour 

Koffie uit El Salvador wordt bestempeld als één van de beste ter wereld. Rondom Juayua zijn dan ook een aantal tours die je kunt doen. Tijdens deze tours leer je exact hoe koffie groeit en welke processen het allemaal ondergaat voordat jij het in je kopje hebt. Uiteraard kun je aan het einde van de tour een zak lokale koffie meenemen als aandenken!

Waar kun je het beste slapen?

Het beste hostel waar je kunt verblijven is La Casa Mazeta in Juayua. Het is lekker ruim opgezet, er is een goede keuken en de staf helpt je erg goed bij het organiseren van activiteiten. Het is wel aan te raden dit hostel vooraf te boeken, ze zitten vaak vol! Op zoek naar meer leuke accommodaties in El Salvador? Kijk dan eens hier!

Meer lezen over het nog onbekende El Salvador? Hier vind je alles wat we geschreven hebben over dit bijzondere land!