• Menu
  • Menu

San Blas Eilanden: Tips en info over het ultieme bounty paradijs

De San Blas eilanden vormen de ultieme bounty-island bestemming. Deze archipel in het Caribisch gebied van Panama is met recht een van de mooiste bestemmingen van de wereld. De eilanden hebben witte zandstranden, wuivende palmbomen die over het strand hangen en kristal helder blauw water. Je gaat snorkelen, zwemmen en genieten op een van de vele tropische eilanden. Overdag kijk je met een kokosnoot in je hand vanuit je een hangmat over de zee en ’s avonds zit je bij een kampvuur onder de sterrenhemel. Kortom, de San Blas eilanden vormen dé definitie van een tropisch paradijs.

Officieel heten de San Blas eilanden Kuna Yala (het land van de Kuna), in de taal van de Kuna indianen. Dit zijn de originele bewoners van het gebied. De Panamese overheid heeft geen controle over de regio, wat betekent dat de Kuna’s hun eigen regels en wetten hebben op de eilanden. Als je de eilanden wilt bezoeken dan betaal je deze mensen, en zij verzorgen ook je eten en verblijf. Dit betekent dat je ook een stempel in je paspoort krijgt wanneer je naar de San Blas eilanden gaat.

De San Blas eilanden zijn gelukkig voor veel toeristen nog geen vast onderdeel van de Panama Route, onder andere omdat de eilanden slecht bereikbaar zijn. Door de aanleg van een nieuwe bergweg is het sinds kort íets makkelijker om de eilanden te bezoeken, maar de route blijft een rollercoaster. Vanuit Panama stad is het namelijk een 3 uur durende heuvelachtige en hobbelige rit. Daarna, afhankelijk van naar welk eiland je gaat, nog ongeveer een half uurtje varen. Een behoorlijke tocht, maar dan heb je ook wat!

Een andere manier om bij de San Blas eilanden te komen is met de boot vanuit Cartagena, Colombia. Vanaf Cartagena kun je namelijk een 5-daagse tour doen die je naar Panama stad brengt, waarbij je onderweg meerdere eilanden van de San Blas archipel bezoekt. Uiteraard kun je deze route ook andersom doen, van Panama via de San Blas eilanden naar Colombia.

Om alle highlights van de San Blas eilanden te ontdekken heb je ongeveer 3 dagen nodig, maar dit betekent niet dat je je zult vervelen als je langer blijft plakken. Door de vele verschillende eilanden is er altijd wat nieuws te ontdekken. Benieuwd naar wat te doen op de San Blas eilanden? In dit artikel ontdek je alle hoogtepunten.

Wat te doen op de San Blas eilanden?

Island hoppen

Er lijkt op het eerste gezicht niet super veel te doen op de eilanden, maar dat is nou net het punt. De meeste tijd zal je je vermaken met zwemmen, snorkelen of rondhangen op het strand van een van de 378 eilandjes. Dit betekent dat je een jaar lang elke dag een ander eiland kunt bezoeken, en je ze dan nog niet allemaal gezien hebt!

Als je de eilanden met een tour bezoekt ga je iedere dag met de hele groep meerdere eilandjes bezoeken. Sommige eilandjes zijn niet meer dan een zandbank met zeesterren, andere zijn juist wat groter en kun je echt rondsnuffelen. Op deze eilandjes wordt er gebarbecued, gezwommen en kun je spelletjes doen op het strand zoals volleyballen en frisbeeën. Een fantastische ervaring, maar pas op dat je niet verbrand!

Onderwaterwereld ontdekken

Het warme heldere water rondom de eilanden is erg uitnodigend. Helaas is duiken rondom de eilanden niet toegestaan door de regels van de Kuna’s. Dankzij deze bescherming vind je hier wel een van de mooiste koraalriffen ter wereld!

Maar niet getreurd, de San Blas staat bekend als een van de beste plekken ter wereld om te snorkelen. Dit betekent dat je alsnog de onderwaterwereld kunt ontdekken vanaf het oppervlak. Je komt hier niet alleen kleurrijke vissen tegen, maar ook mooie koraalriffen en er is zelfs een scheepswrak wat je al snorkelend kunt bezoeken. Deze vind je bij Isla Perro beach, het bekendste strand van de San Blas eilanden.

(Na) zonsondergang

De zon onder zien gaan op een tropisch eiland heeft altijd iets magisch, en ook de zonsondergangen op de San Blas zijn spectaculair. Wanneer het helemaal donker is kun je genieten van een prachtige sterrenhemel, en bij een heldere nacht kun je zelfs de Melkweg zien! Dit komt doordat ’s nachts de generators uitgaan op de eilanden, waardoor er geen lichtvervuiling in de omgeving is.

Wanneer je goed oplet, kun je ook de bioluminescentie in het water zien, een beetje vergelijkbaar met Isla Holbox in Mexico. Vooral wanneer er door beweging extra zuurstof in het water komt zullen de algen oplichten. Hierdoor kun je in de golven, of je verse voetafdrukken in het natte zand allemaal gloeiende blauwe puntjes zien, prachtig!

Verder kun je je ’s avonds erg goed vermaken rond het kampvuur op het strand, zingend, salsa dansend of gitaar spelend met de locals of mede reizigers.

Tour naar San Blas Eilanden

Bij het bezoeken van de San Blas eilanden slaap je in een rieten hutje tussen de palmbomen op het strand. Op een eilandje dat waarschijnlijk kleiner is dan een voetbalveld. De eilanden liggen zo afgelegen dat er van wifi of überhaupt mobiel bereik geen sprake is.

In Panama Stad kun je tours naar de San Blas eilanden boeken. Dit kun je bijvoorbeeld doen bij de hostels Luna’s Castle of El Machico.

Bij de tour zit ook het vervoer van en naar de eilanden. De accommodatie en maaltijden zullen als onderdeel van de tour verzorgd worden door de Kuna familie van het eilandje waar je verblijft. Deze simpele, maar lekkere maaltijden, bestaan waarschijnlijk uit rijst en vers gevangen vis.

Tip: Wanneer je naar de eilanden komt, kun je het beste je grote bagage achterlaten in Panama stad. In de jeep of kleine bootjes is geen ruimte voor alle grote backpacks.

Meer lezen over Panama? Check hier al onze Panama-artikelen!