• Menu

Mini-gids voor Isla Holbox: Het mooiste eiland van Yucatan

De reggae muziek klinkt uit de boxen terwijl je met blote voetjes naar het strand hobbelt. Daar word je verwelkomd door kraakhelder water en kilometers lange zandbanken waar je heerlijk over kunt struinen. Welkom op Isla Holbox, een klein paradijs aan de noordkust van Yucatan. Een eiland dat ondanks z'n populariteit weinig ruimte biedt voor massatoerisme en nog heel relaxed aanvoelt. Een plek die het gebrek aan betrouwbare wifi compenseert met bijzondere natuurfenomenen als bioluminescentie, walvishaaien, gigantische mantarays en hordes flamingo's. Kortom, Isla Holbox is een parel van Yucatan waar je absoluut heen moet. In deze minigids lees je alles over de highlights van Isla Holbox, lekkere restaurantjes en wat de leuke plekjes zijn om te slapen.

Praktische info over Isla Holbox

Isla Holbox is ontzettend makkelijk te bereiken. Vanuit alle grote plekken in Yucatan rijden bussen of shuttles naar het dorpje Chiquilà. Hiervandaan vertrekt elk uur een boot die je binnen 25 minuutjes naar Isla Holbox brengt. Als je met een huurauto rijdt, dan kun je deze voor ongeveer 5 dollar per dag parkeren bij de haven.

Op Holbox is alles op loopafstand, maar als je met je grote rugzak liever niet door de hitte slentert kun je altijd een taxi nemen. Het vervoer op dit eiland is echter anders dan je gewend bent, alle taxi's zijn namelijk golfkarretjes!

De beste reistijd voor Isla Holbox is juni t/m september. In deze periode zie je namelijk gigantische walvishaaien en mantarays. De bioluminescentie is ook sterker aanwezig omdat er tijdens deze periode veel meer plankton in het water zit. Als je buiten deze periode reist dan is Isla Holbox zeker nog de moeite, al kunnen er in september en oktober orkanen voorkomen.

Wat te doen op Isla Holbox

Zandbankwandelings

Op Isla Holbox vind je fijne zandbanken die bijna langs de gehele noord-oostkust strekken. Je kunt er heerlijk overheen lopen door de kristalheldere wateren. Het is een soort wadlopen voor levensgenieters en een absolute must als je op Isla Holbox bent. Het beginpunt van de wandeling is Punta Mosquito, ongeveer 1,5 km lopen vanaf het centrale plein. Je kunt ook een taxi nemen voor 50 MXN.

Punta Coco Sunset

Punta Coco is een prachtige plek aan de westkust van het eiland. Het is de perfecte plek om te ontspannen terwijl de zon in de zee zakt. Hier heb je alleen het kabbelende geluid van het golfloze water en een broedplaats voor schildpadden. Het is de perfecte plek om aan het einde van de middag naar toe te gaan – met of zonder date.

Bioluminescentie

Bij Punta Coco kun je het hele jaar door bioluminescentie zien. Tussen juni en september is de bioluminescentie het sterkst omdat er dan veel meer plankton in het water zit. Om het te zien moet je bij Punta Coco wachten tot het donker wordt. Dat is ongeveer een uur na zonsondergang. Als je dan je handen of voeten beweegt door het donkere water zie je overal kleine flitsjes. Dit is de plankton die reageert op de beweging van het water en daarbij licht geeft. Heel bijzonder om te zien!

Drie-eilandentour

Dit is een 3-uur durende tour waarbij je twee eilandjes en een cenote bezoekt. Technisch gezien is het dus niet echt een drie eilanden tour, maar dat is ze vergeven. Hoewel je absoluut langs mooie plekjes komt en je dolfijnen kunt spotten, vonden wij de tour niet echt mindblowing. Dat kwam wellicht ook omdat wij er niet in het juiste seizoen zaten en de flamingo's er niet waren. Heb je tijd over op Isla Holbox? Dan is het voor een prijs van 400 MXN best een prima dagbesteding, maar maak het geen prioriteit als je buiten het flamingo seizoen reist.

Snorkelen met Mantarays en walvishaaien

Je moet hiervoor wel in het juiste seizoen zijn, maar van juni t/m september zwemmen er gigantische walvishaaien en mantarays langs Isla Holbox. Spring dus aan boord van een tour, pak je snorkel en bekijk deze reuzen van dichtbij.

Chillen bij Alma Beach Club

Je komt natuurlijk niet naar Isla Holbox om alleen maar actief te doen. Je moet ook ontspannen. Gelukkig zijn er verschillende strandtenten waar je heerlijk kunt chillen. Zo geniet je bij Alma Beach Club aan het zwembad van je drankje en heerlijke tunes. Daarnaast vind je bij Alma Beach Club de bekende hangmatten waar je heerlijk in het water kunt hangen. Talking about paradise!

Leukste restaurants op Holbox

Om het vakantiegevoel op Isla Holbox compleet te maken, wil je natuurlijk lekker uit eten. Rondom het centrale plein vind je een aantal fijne restaurantjes. Zo heb je bij Et Voila lekkere sapjes, baguettes en krokante frietjes.

Basico is een wat luxere tent waar je lekker kunt eten, maar de porties zijn klein. Als je stevige trek hebt, kun je dus beter ergens anders eten. Wij bestelden er namelijk heerlijke pasta maar moesten 14 euro later alsnog de hangriness bestrijden met crêpes van een straatkraampje.

Wat verder uit het centrum kun je heerlijk ontbijten bij de Franse bakkerij Le Jardin. Hot corner heeft als een van de weinige plekken op Isla Holbox redelijke wifi waar je appjes wel binnen 5 minuten verstuurd worden.

De leukste hostels op Isla Holbox

We Think You'll Hostel Che

Hostel Che heeft een heerlijk zwembad en een ontbijt om je vingers bij af te likken. Daarnaast organiseren ze simpele tours en regelmatig thema-avonden zoals bbq-night of unlimited pizza night. De muziek kan wel redelijk hard staan en soms ook tot laat waardoor slapen niet echt een optie is. Ideaal voor gezelligheid dus, minder fijn als je opzoek bent naar rust!

Bekijk prijs op Booking.com

We Think You'll Also Tribu Hostel

Dit is hét hostel op Isla Holbox. Niet alleen door de prima faciliteiten zoals de keuken en chille tuin, maar vooral door de gezellige vibe. Er is namelijk een fijne bar en het hostel organiseert ook dingen als yogalessen, salsa lessen en happy hours. En wil je even op pad? Dan ligt het strand op 50 meter lopen pak je een fiets om het prachtige Isla Holbox te verkennen!

Bekijk prijs op Booking.com

 

Vond je dit artikel leuk? Show some social Love: