• Menu
  • Menu

Panama stad: Hoogtepunten en tips voor deze verrassende metropool

Je verwacht het misschien niet, maar Panama Stad is een supermoderne metropool met een heuse skyline. Tegelijkertijd is ook de oude glorie niet verdwenen en vanuit dit typisch Midden-Amerikaanse wijkje Casco Viejo heb je prachtig uitzicht op de wolkenkrabbers. Een mooi contrast tussen nieuwe en oude tijden.

Daarnaast vind je in de omgeving van Panama Stad ook het Panama kanaal en heel veel groen. Zo zijn er drie grote parken, variërend van open velden en hardlooppaden (Parque Omar Torrijos), jungle-wandelingen (Parque Metropolitano) tot een combinatie van beide (Parque Soberania). Je kunt elk van deze parken binnen 15-45 minuten bereiken, een mooie ontsnapping aan de betonnen jungle van Panama Stad. Als kers op de taart heeft Panama Stad enkele van de beste uitgaans-, winkel- en eetgelegenheden die je tijdens je reis door Midden-Amerika tegenkomt.

Panama-Stad is vooral ook een belangrijke plek op de route door Panama, omdat alle bussen hier vandaan vertrekken. Om alle highlights van Panama Stad te ontdekken heb je ongeveer drie dagen nodig. Benieuwd naar wat te doen in Panama Stad? In dit artikel ontdek je alle hoogtepunten en leukste slaapplekken van Panama Stad.

Wat te doen in Panama Stad?

Cerro Ancon

Ancon hill is het meest populaire viewpoint in Panama Stad. Vanaf deze heuvel heb je uitzicht over het Panama Kanaal met zijn reusachtige schepen, het stadscentrum met haar moderne hoogbouw en het oude stadsdeel Casco Viejo.

Je loopt in ongeveer een half uurtje over een geasfalteerde weg naar de top van de heuvel. Onderweg hangen er gigantische spinnen, zie je capibara’s lopen, vliegen er kleurrijke tropische vogels en heb je zelfs kans om luiaards in de bomen te spotten. Goed opletten dus!

Casco Viejo

Casco Viejo is het historische hart van Panama Stad en zeker een bezoekje waard. Het is ontzettend leuk om tussen de mooie oude gebouwen rond te struinen. Wandel eens langs het presidentiële paleis, het nationaal theater, de ruïnes van Santo Domingo, of een van de mooie kerken en gezellige pleinen. Als je trek of dorst krijgt, vind je in deze wijk veel gezellige koffietentjes en restaurantjes. Kortom, Casco Viejo is eigenlijk gewoon een soort openluchtmuseum.

Fietsen over de Causeway

Voor de kust van Panama Stad heb je drie kleine eilandjes, welke tot 1999 nog Amerikaans grondgebied behoorden. De eilandjes zijn toen met de Amador Causeway aan het vasteland verbonden. Tegenwoordig kun je deze eilandjes met de fiets bezoeken, en aan het begin van de dam kun je fietsen huren.

De eilandjes vormen samen een geliefd park met wandelpaden, fietspaden en veel bankjes langs de weg. Hierdoor is vooral de route erheen erg leuk. Links heb je uitzicht op de hoogbouw van Panama Stad en rechts heb je de oceaan.

Parque Metropolitano

Een aanrader is het kleine natuurpark Parque Metropolitan. Het is een heerlijk park om door heen te wandelen, en je hebt de keuze uit meerdere routes. De twee belangrijkste zijn de Nature Trail en de Tití Monkey Trail en deze vormen samen een loop.

Er lopen enkele bewakers rond in het park die, wanneer ze zin hebben, samen met je opzoek gaan naar de verschillende dieren in het park. Zo kun je verschillende vogels spotten en als je geluk hebt zie je luiaards. Ondanks dat je snel door het park heenwandelt krijg je hierdoor toch het gevoel dat je midden in de jungle zit. De beste tijd om wilde dieren te spotten is ’s ochtends vroeg of in de namiddag.

Het park ligt trouwens op een heuvel, waardoor je net als bij Cerro Ancon een schitterend uitzicht over de stad en het Panamakanaal hebt.

Panama Kanaal

Het Panama kanaal bezoeken is natuurlijk een must wanneer je in Panama Stad bent. Wanneer je de Miraflores sluizen bezoekt kun je de enorme schepen van dichtbij bekijken. Houd er wel rekening mee dat de grote schepen vaak ’s ochtends tussen 9.00 en 11.00 uur of juist in de namiddag tussen 15.00 en 17.00 uur langsvaren. Bijzonder om eens gezien te hebben.

Breng ook een bezoekje aan het museum in Casco Viejo en kijk de film over de aanleg van het Panamakanaal. Hierdoor komt het kanaal, en het verhaal erachter, meer tot leven.

Panama Vieja

Panama Vieja, oftewel het oude panama, was de originele stad die gesticht is door de Spanjaarden in de zestiende eeuw. Later is dit grotendeels verwoest door een aardbeving. Vervolgens plunderde de piraat Captain Morgan de stad, en stak haar in brand. Hierdoor was de stad onherstelbaar verwoest en moesten de inwoners van Panama Stad zich vestigen op een nieuwe plek. De keuze is toen gevallen op het huidige Casco Viejo, dat vanwege de ligging voor meer bescherming van de stad kon zorgen.

Vandaag de dag zijn de ruïnes van Panama Vieja te bezoeken, met als middelpunt Torre Principal. Wanneer je tussen de ruïnes staat heb je uitzicht op de moderne wolkenkrabbers. Het contrast is erg indrukwekkend. Check van te voren wel even of de ruïnes die dag open zijn.

Auto huren in Panama? Wij gebruiken altijd Sunnycars.nl én Discovercars.com om de beste deals te vinden.

Wandel langs de boulevard

Panama stad bestaat uit twee delen, het oude centrum en het nieuwe moderne gedeelte. Tussen deze twee delen ligt de mooie en lange boulevard La Cinta Costera. Hier kun je heerlijk wandelen langs de oceaan. De boulevard is tegelijkertijd een park waar veel locals te vinden zijn en je overal ijsjes kunt kopen.

Shoppingmalls 

Er zijn in Panama Stad heel veel winkelmogelijkheden, van straatverkopers tot grote winkelcentra. Albrook Mall is de beste optie voor backpackers, maar verder zijn Multiplaza en Multicentro ook goede opties als je die versleten shirtjes in je backpack aan vervanging toe zijn.

El Mercado de Marisco

Onderaan Casco Viejo vind je de vismarkt waar de dagelijkse vangst verkocht wordt. Een groot chaotisch terras met hele harde salsa-muziek. Een authentieke ervaring die je zeker niet mag missen.

Leukste slaapplekken in Panama Stad

Lunas Castle Hostel

Het Lunas Castle Hostel is het populaire backpackershostel, gevestigd in een koloniaal herenhuis. Het hostel ligt in de wijk Casco Viejo, het historische hart van Panama Stad. Lunas Castle Hostel heeft een eigen excursiebalie, pooltafels en je krijgt gratis ontbijt.

El Machico Hostel

Ben je op zoek naar een hostel met zwembad? Dan is El Machico Hostel, in de wijk Marbella, een goede optie. Daarnaast hebben de kamers ook airco, zoals je van een goed hostel mag verwachten. Uiteraard is vind je hier ook een eigen excursiebalie, pooltafels en gratis ontbijt.

Meer lezen over Panama? Lees hier al onze artikelen!