• Menu
  • Menu

Vijf redenen om je baan op te zeggen en te gaan reizen

Toen ik mensen vertelde dat ik mijn baan in Nederland wilde opzeggen en voor onbepaalde tijd wilde gaan reizen, waren de meeste mensen heel enthousiast.

Na de eerste golf van enthousiasme kwamen echter de eerste vragen die gevuld waren met angst voor de toekomst:

“Wat ga je dan doen als je terug komt in Nederland? Je hebt toch een gat in je CV…”

Het is een angst die de thuisblijvers thuis houdt, maar zo irrelevant is als je kijkt naar wat je allemaal te winnen hebt.

In dit artikel lees je 5 perfecte redenen om je baan op te zeggen en te gaan reizen. Gevaarlijk voor je baas, maar heel erg lekker voor jou.

IMG_7646

Wat Heb Je Te Winnen In Beide Situaties?

Een baan opzeggen is moeilijk omdat je het gevoel hebt dat je iets te verliezen hebt. Maar wat zou er gebeuren als je niet kijkt naar wat je moet opgeven en kijkt naar wat je in beide situaties te winnen hebt?

Stel dat je jouw baan zou houden, wat verwacht jij als persoon de komende periode dan te leren, ervaren of winnen? Word je enthousiast als je daarover nadenkt?

Stel je nu eens voor dat je besluit je baan op te zeggen. Je hebt nu de vrijheid om te gaan reizen. Waarom wil je reizen? Wat verwacht of hoop je te zien, voelen en ervaren? Denk hier rustig over na, is dit iets dat voor jou klinkt als een goed plan?

Just ask yourself.

5 Dingen Die Je Wint Als Je Je Baan Opzegt

Omdat je baan opzeggen een moeilijke beslissing is – ik weet het uit ervaring – heb ik vijf redenen voor je neergezet die je helpen om deze keuze te maken.

Het zijn geen redenen die ik zelf vooraf bedacht had, want ik heb ook heel lang getwijfeld over het opzeggen van mijn baan. Het zijn redenen die ik je geef omdat ik ervaren heb hoeveel je te winnen heb als je ontslag neemt en op reis gaat.

1. Tijd

Er gebeurt iets grappigs met tijd als je je baan opzegt en besluit om te gaan reizen.

Denk maar eens terug aan de tijd dat je nog een kind was. Het was een periode waarin zoveel veranderde en waarin je zoveel nieuwe dingen meemaakte en zoveel dingen had om naar vooruit te kijken.

De eerste keer naar de kroeg, de eerste keer seks en allerlei veranderingen in je lichaam. Het gevolg was dat de tijd een stuk langzamer ging door alle indrukken die je moest verwerken. Althans, toen ik 14 jaar oud was leek het een eeuwigheid te duren voordat ik eindelijk 16 jaar werd (en dus legaal mocht drinken).

Vergelijk dat nu eens met de routine waarin je bent beland nu je een vaste baan hebt. Elke dag is misschien anders op het werk, maar er verandert toch niet zoveel. Elk weekend sta je min of meer in dezelfde kroeg met dezelfde vrienden.

Lekker veilig en vertrouwd, maar de tijd glipt door je handen omdat je brein niet echt gestimuleerd wordt door nieuwe indrukken, mensen, ervaringen of uitdagingen.

Nu ik weer op reis ben, lijkt de tijd weer langzaam te gaan. Nieuwe indrukken, je ontdekt nieuwe dingen in jezelf en je leert elke dag. Je omarmt het leven volledig en staat stil bij alle mooie momenten die thuis aan je voorbij gevlogen waren omdat je gevangen was in routine.

2. Je kunt weer leven op jouw eigen voorwaarden

Een van de dingen die ik het meest haatte aan mijn vaste baan was dat ik niet kon bepalen waar en wanneer ik werkte (maar backpacken is ook niet altijd Utopia hoor

.

Ik moest op bepaalde dagen op bepaalde tijden op bepaalde plekken zijn, terwijl ik mijn werk op een andere plek op een ander tijdstip beter en drie keer zo snel kon doen.

Fuck dat.

Als je aan het reizen bent sta je op wanneer je wilt, ga je naar bed wanneer je wilt en eet je wanneer je wilt. Nee, dit heeft niets te maken met lui zijn of niet willen werken. Het gaat erom dat je niet hoeft te dansen naar de pijpen van iemand die zich jouw baas noemt.

Niemand is de baas over jou. Bewijs nodig?

Zeg je baan op en diegene heeft niks meer over jouw leven te vertellen.

shareasimage (3)

3. Je leert meer over jezelf

“Waarom naar India? Ga je op zoek naar jezelf ofzo?”

Nee, ik was niet opzoek naar mezelf toen ik op reis ging maar je komt tijdens een reis altijd kanten tegen van jezelf waarvan je niet wist dat ze er waren.

Je begint te zien dat datgene wat je denkt te moeten zijn op het thuisfront slechts een illusie is die wordt opgeworpen door verwachtingen van een algemeen gangbare levensloop.

Je begint te zien wat je echt belangrijk vindt in het leven.

Je begint te zien dat je eigenlijk best goed bent in dingen die je thuis niet zo vaak deed omdat je dacht dat anderen er beter in waren.

Je begint te zien dat je thuis dingen deed uit gewoonte, maar dat het je eigenlijk weinig plezier bracht.

Je begint te zien wat je interessant vindt en waar je blij van wordt.

Kortom; je kunt zijn wie je wilt zijn en hoeft jezelf niet te wringen in een rol die je jezelf thuis hebt aangemeten.

4. Je leert nieuwe mensen kennen

Het is onvermijdelijk: als je gaat reizen ontmoet je nieuwe mensen en de meesten zijn nog leuk ook.

Het aantal interessante verhalen dat ik gehoord heb van verschillende mensen is zo groot dat ik niet eens weet waar ik zou moeten beginnen.

Het ontmoeten van nieuwe mensen is een van de leukste dingen van reizen omdat het je horizon verbreedt en je kennis laat maken met hoe andere mensen over het leven denken.

Sommigen van deze ontmoetingen groeien uit tot langdurige vriendschappen en andere blijven bij mooie herinneringen.

Hoe dan ook, deze mensen zullen jouw leven verrijken.

IMG_7517

5. Je kunt de toekomst nu beleven

Ik ga ook zo’n mooie reis maken over vier jaar als ik promotie heb gemaakt.”

Prachtige plannen, maar vaak geen uitvoering.

Tegen de tijd dat je je toekomstige mijlpaal hebt bereikt heb je alweer nieuwe doelen in het vooruitzicht of misschien kun je het fysiek niet meer aan omdat je te oud bent.

Door nu je baan op te zeggen kun je daadwerkelijk die toekomstdromen werkelijkheid maken.

Reizen zorgt ervoor dat je in het nu leeft. Je maakt je geen zorgen om wat je volgende week gaat doen. Je beleeft je momenten en je zorgen beperken zich tot:

  • Wat zal ik vandaag eens voor leuks gaan doen?
  • Wat zal ik eens eten?
  • Waar zal ik slapen vanavond?

Een simpel leven, maar het leven is simpel zolang je het maar niet te complex maakt.

shareasimage (33)

Baan opzeggen? Ik zeg DOEN.

Het opzeggen van je baan is een moeilijke keuze maar zo simpel om te doen. Het is een kwestie van zorgen dat je genoeg geld hebt voor jouw plan en die ontslagbrief indienen.

Klinkt simpel? Het is simpel, zolang je de keuze maar durft te maken.