• Menu
  • Menu

Paar dagen Beijing? Lees hier al onze tips

Tijdsverschil: 6 uur tijdens de zomertijd en 7 uur tijdens de wintertijd

Beijing, ook wel Peking genoemd, is de hoofdstad van Volksrepubliek China en wordt vooral gezien als het bestuurlijke centrum van het land. De stad trekt ieder jaar echter ook miljoenen bezoekers en omdat er al 20 miljoen mensen wonen is het hier altijd druk.

Beijing hoort tot één van de vier oude hoofdsteden van China en heeft een interessante historie en veel culturele highlights. In Beijing ervaar je dan ook een mix van de keizertijd, het communisme en de snelle modernisering van de stad. In de stand vind je tientallen klassieke tempels, weelderige paleizen, markten en smalle steegjes om heerlijk in te verdwalen. Daarnaast vind je hier het wereldberoemde Plein van de Hemelse Vrede, de Verboden Stad en het Mausoleum van Mao Zedong.

Wanneer je Beijing doet als onderdeel van de Transmongolië express, dan zal dit je eindpunt zijn. Je hebt dan bijna 150 uur in de trein gezeten, en heb je ruim 9000 km afgelegd, tenminste wanneer je de reis in Moskou bent begonnen.

Beijing is de perfecte laatste stop tijdens de Transmongolië Express, maar ook als onderdeel van een reis door China is het fantastisch. Om een goede indruk van Beijing te krijgen heb je ongeveer 4 dagen nodig. Benieuwd naar wat te doen in Beijing? In dit artikel ontdek je alle hoogtepunten voor backpackers van Beijing.

Inhoud: Wat te doen in Beijing? | De leukste slaapplekken

Wat te doen in Beijing?

Chinese muur

Ga je naar China dan moet je uiteraard de Chinese Muur bezoeken. Dit is een van de bekendste en belangrijkste bezienswaardigheden van het land, en behoort zelfs tot één van de acht wereldwonderen.

Oorspronkelijk is de ruim 6000 km lange muur gebouwd als verdedigingslinie tegen de nomadische ruitervolken in het noorden. Toen 200 v. Christus begonnen werd aan de bouw van de muur, bestond deze vooral uit leem en klei. Eeuwen later, tijdens de Ming Dynastie, werd het aangevuld tot hoe we de muur nu kennen.

Rondom Beijing zijn er verschillende plekken waar je de muur kan bekijken en beklimmen. De snelste en makkelijkste manier is om naar het gerestaureerde Badaling of Mutianyu te gaan, maar hier is het wel heel toeristisch. De muur is daar volledig gerestaureerd en je kan met een kabelbaan naar boven.

Wil je een meer authentieke ervaring, dan is het leuker om verder van Beijing naar de Chinese muur te gaan. Ga je bijvoorbeeld naar Jingshanling, daar kom je een stuk minder toeristen tegen.

Verboden Stad

Midden in Beijing vormen de hoge muren een stad in een stad, oftewel de Verboden Stad. Dit is het voormalig onderkomen van 24 keizers, en was de plaats waar de Chinese keizers van de Ming- en Qingdynastie hun rijk bestuurden. Het gigantische complex is vanaf de 15e eeuw gebouwd door ruim een miljoen arbeiders.

Tot aan de val van de keizers, was de Verboden Stad eeuwenlang verboden voor de ‘gewone’ burgers. Tegenwoordig is het echter één van de meest bezochte plekken van Beijing. Je kunt hier dagen doorbrengen om alle gebouwen te bewonderen, maar de meeste alleen van de buitenkant. Koop nu hier alvast je ticket tegen korting via Klook.

Tiananmenplein

Tiananmenplein, ook wel het Plein van de Hemelse Vrede, is één van de grootste stadspleinen ter wereld. Dit gigantische plein ligt ten zuiden van de Verboden Stad, en hier kunnen wel 1 miljoen mensen op samenkomen. Het plein is niet het mooiste stuk van de stad, maar wel een plek met historie en daarom het bezoeken waard.

Aan het plein liggen een paar belangrijke gebouwen, zoals De Grote Hal van het Volk, de Obelisk, en het Nationaal Museum van China. Daarnaast heb je hier ook het mausoleum van Mao Zedong, waar de oud-leider van de Chinese communistische partij ligt opgebaard.

Beihai park

Beihai Park is een van de oudste, grootste en best bewaarde keizerlijke tuinen van China. Het is vooral bekend vanwege de Witte Pagode. Dit is een tempel uit de 13e eeuw die gebouwd is met wit steen. De aanleg van de tuinen begon al in de 10e eeuw, maar werd net als de Verboden Stad, pas in 1925 voor het publiek open gesteld.

Tempel van de Hemel

De Tempel van de Hemel is het grootste tempelcomplex van China. Er zijn hier meerdere paviljoens, tuinen en tempels, maar vooral het ronde Altaar des Hemels is een populaire attractie. Hier kwamen keizers van de Ming en Qingdynastie offers brengen om de goden gunstig te stemmen, en te vragen voor een goed oogstjaar.

Vroeger was dit gebied, net als de Verboden Stad en Beihai park, ook niet toegankelijk voor het gewone volk. Tegenwoordig ligt de tempel in een groot park waar de lokale bevolking graag rondhangt. Zo wordt hier bijvoorbeeld gekaart of wordt er Taichi beoefend.

Het Zomerpaleis

Het zomerpaleis was het buitenverblijf van meerdere dynastieën. Het uitgestrekte paleizencomplex bestaat uit bijzondere gebouwen, tempels en een boot. Het ligt aan de rand van het grote kunstmatig aangelegde Kunmingmeer, waarover een bijzondere brug met 17-bogen brug ligt.

Alles in het complex is op loopafstand van elkaar verwijderd, en het is een heerlijke plek om even te ontsnappen aan de warmte van Beijing. Hier wandel je door de prachtig aangelegde tuinen, bekijk je de kleurrijke paviljoenen en maak je met mooi weer een rondje over het meer met een waterfiets.

Avondmarkt

Er zijn veel markten in Beijing, maar de leukste en meest bijzondere om te bezoeken is de avondmarkt aan de Donghuamen street. Gefrituurde vogelspinnen, slangen, zeesterren of schorpioenen, niets is hier te gek…

Heb je niet zo’n trek meer na het zien van al deze ‘lekkernijen’? Geniet dan van de sfeer op de avondmarkt, de fotogenieke lampions of ga voor een veilig alternatief als een fruitspies of dumplings met groenten.

Hutongs

Hutongs zijn de originele Chinese volksbuurten. De kleine huizen staan dicht op elkaar en vormen een wirwar aan steegjes en doodlopende straatjes. Een van de oudste, en populairste, hutongs is Nanluoguxiang. Heerlijk om hier een middagje te verdwalen, en het straatleven van Beijing te ervaren.

Shoppen in Beijing

China heeft op het gebied van winkelen heel wat te bieden. Ga bijvoorbeeld opzoek naar leuke souvenirs in Liulichang cultural street of bezoek een van de winkelcentra aan Wangfujing Street. Dit laatste staat bekend als het beste winkel- en marktgebied van de stad.

Extra tijd over in Beijing?

Heb je nog tijd over, en nog niet genoeg tempels gezien in Beijing? Reis dan naar het noordoosten van de stad en bekijk daar de Lamatempel en de Confuciustempel. Heb je dan nog tijd over? Ga dan naar het Nationale Stadion van Beijing, dat gebouwd werd voor de Olympische Spelen in 2008. Wanneer je dit gebouw ziet snap je direct waarom het ook wel Het Vogelnest genoemd wordt…

Leukste slaapplekken in Beijing

Het leukste is om te overnachten in de oude stadswijken van Beijing. In deze omgeving vind je namelijk heel veel kleine restaurants en winkels. Een aanrader voor een hostel in de authentieke hutongs van Beijing is Leo Hostel, een van de populairste hostels van de stad. Dit hostel met ligt op maar 10 minuten wandelen van het Tiananmenplein, en heeft een eigen excursiebalie. Een andere aanrader is Beijing Downtown Travelotel.

Dat was dan alweer het einde van de gids over Beijing. Wil je meer weten over deze Transmongolië Express? Lees dan hier al onze artikelen.